Zbog suparništva političara BiH bi mogla izgubiti 100 milijuna eura godišnje

0

BiH bi godišnje mogla gubiti 75 do 100 milijuna eura iz fondova EU zbog suparništva između srpskih, hrvatskih i bošnjačkih političara, koji se ne mogu dogovoriti o tome kako treba potrošiti taj novac, upozoravaju službenici EU.

Bez napretka do rujna BiH bi mogla ostati bez nekoliko stotina milijuna dolara iz IPA fondova u sljedećem ciklusu raspodjele sredstava od 2014. do 2020. godine, jer će novac biti preusmjeren u susjedne zemlje, koje se također nadaju ulasku u  EU.

– IPA je pretpristupni instrument. Ide li ova zemlja prema članstvu ili ne? Iskreno, mislim da ne ide – rekao je za Reuters zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Davidi.

On je dodao da isti problemi postoje već godinama i da bi BiH mogla ostati bez pristupa fondovima bez napretka na političkom frontu sljedećeg mjeseca.

Europska komisija je zbog zastoja već suspendirala projekte iz oblasti poljoprivrede, turizma i pomoći malim poduzećima.

Davidi je rekao da je BiH naročito nefleksibilna kada je riječ o bescarinskom uvozu robe iz EU zbog straha za svoje poljoprivredne proizvođače i da zato traži brojne “druge stvari”.

– BiH traži više od EU nego što EU traži od BiH – zaključio je zamjenik šefa delegacije EU u BiH.

Srna

facebook komentari