Pratite nas

Zdravka Bušić: Možda je ipak najbolje rješenje zaseban entitet

Objavljeno

na

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je održana prva od tri planirane tribine na temu “Europska unija – potencijali i mogućnosti”, u organizaciji HDZ-a BiH.

Radi se o drugoj posjeti Mostaru HDZ-ovih europskih parlamentarnih zastupnika RH-a, ali ovoga puta bez Davora Ive Stiera.

Tako su u kratkim izlaganjima, Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić i Andrej Plenković , predstavili svoj rad u Europskom parlamentu, dali neke informacije i o Europskoj pučkoj stranci u okviru koje djeluju, a govora je bilo i o mogućnostima korištenja kohezijskih i strukturnih fondova Europske unije.
Upravo je najviše pitanja od stane prisutnih bilo vezano za europske fondove, na koja je zastupnica Maletić, inače bivša državna tajnica u Ministarstvu financija pokušala dati odgovore.

Zastupnice Šuica i Bušić, su se uglavnom pozabavile pitanjem ravnopravnosti Hrvata u BiH, te je izjava gospođe Zdravke, kako je najbolje rješenje možda ipak zaseban entitet, izazvala gromoglasan pljesak.
Kako je u izjavi kazala međunarodna tajnica HDZ-a BiH, te savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara, Željana Zovko, koja je također prisustvovala, planirane tribine su dio zajedničke strategije HDZ-a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske, predstavljanja Hrvata iz BiH u Europskom parlamentu.

“Zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu već su svojim zalaganjem i pitanjima u toj instituciji pokazali da se brinu o potrebama Hrvata u BiH i da ih podržavaju u njihovoj borbi za ustavno-pravnom jednakopravnosti i u njihovoj borbi za pravo na jezik i obrazovanje na hrvatskom jeziku”, kazala je Zovko.
Zovko je također bila na listi HDZ-a za EU parlament, no zahvaljujući iznimno maloj izlaznosti Hrvata u BiH a izbore, to joj nije pošlo za rukom.

Kada su u pitanju fondovi EU, ona je dodala, kako je to jedan od najvažnijih mehanizama kojima se može pomoći Hrvatima u BiH da tu ostanu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati