Zdravko Tomac: Tuđman je kupovao vrijeme jer je znao da ćemo pobijediti

15

FILE PHOTO OF CROATIAN PRESIDENT FRANJO TUDJMAN WITH LEADERS OF OTHER FORMER YUGOSLAV REPUBLICS

Predsjednik je, da bio dobio vrijeme za naoružavanje i diplomaciju, morao taktički popuštati – znao je da to javnost ne prima dobro, ali je bio uvjeren u pobjedu

Prošle su točno 24 godine od tajnog sporazuma između Slobodana Miloševića i Milana Kučana kojim je postavljena pozornica za rat protiv Hrvatske. Prof. Zdravko Tomac objasnio je pozadinu tog događaja te što je prethodilo sporazumu 1991. godine.

Tomac je počeo s tim da je Milošević u svojim burnim danima tražio rješenje ostvarenja velike Srbije. Spreman je i radio je na tome da razgovara čak i s političkim protivnicima. U to vrijeme je razgovarao i s Ivicom Račanom. Tada je Miloševića zanimalo tko predstavlja interese građana Hrvatske, jer to nije vidio u Račanu. Pitao je Račana tko je gazda u Hrvatskoj, odnosno, tko je legitiman i ne predstavlja sebe, nego hrvatski narod.

”Milošević je tražio Tuđmana, zato što je bio siguran da upravo on predstavlja interese naroda. I kada je to saznao, krenuo je u akciju kontaktiranja te tražio sastanak u Karađorđevu i kod nas”, pojasnio je Tomac. Međutim, Milošević je istovremeno razgovarao i s Kučanom, prihvatio ga je kao vođu slovenskog naroda. Više su se puta sastajali te razgovarali o tome što će se događati.

U tom dijelu povijesti, Milošević je počeo shvaćati da neće moći održati Jugoslaviju kao Srbiju, ali je odlučio i pustiti Sloveniju. Rekao je da nema ništa protiv da se Slovenija odcijepi od Jugoslavije, kao i dio Hrvatske iza Karlobaga. Na neki način su se i dogovorili. ”Mislim da sporazum nikada nije potpisan, nego je usmeno dogovoren. No, događaji su pokazali da je sporazum postignut”, rekao je Tomac.

Ipak, jedno pitanje još uvijek treba odgovor, kaže Tomac, a to je: Ako je Slovenija odbila zahtjeve Europe da se odgodi proglašenje samostalnosti, a Hrvatska to ipak prihvatila te odgodila za tri mjeseca, zašto je onda došlo do rata? ”Došlo je zato jer je JNA u to vrijeme branila samo Jugoslaviju. Vojska se nije složila da brani samo Veliku Srbiju, nego Jugoslaviju. Vojska je branila granice, a Slovenija je pružila oružani otpor”, ističe Tomac.

Tuđman je imao sjajnu strategiju

Dana 15. listopada, Gorbačov je pozvao Tuđmana u Rusiju, koji je poveo profesora Tomca te Miloševića koji je došao sa svojim ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su kao delegacija, a onda je na Gorbačovov zahtjev održan i radni sastanak. Tuđman je znao da će biti pod pritiskom zbog sastajanja s Miloševićem, no dobro je procijenio jer je uspio uvjeriti Gorbačova da Jugoslavije više nema. ”Mesić je tada već napao Tuđmana zašto se sastao s Miloševićem, no Tuđman je rekao da zna kako će nadigrati Miloševića”, kaže Tomac.

Tuđman je takvim sastancima kupovao vrijeme jer su mu trebale dvije stvari, a to su naoružanje, jer tada nismo još bili spremni za rat te međunarodno priznanje, s time je Tuđman znao da ćemo vratiti okupirana područja. Zbog ta dva razloga prvi je predsjednik morao popuštati. Bio je svjestan da hrvatska javnost to nije dobro primila, no bio je uvjeren u pobjedu. ”Dobro je napravio što je nastavio razgovarati s Miloševićem. Srbija je danas nigdje, a mi smo u EU, NATO-u itd., jer je Tuđman imao sjajnu strategiju. Još uvijek ima onih koji tvrde da nema Domovinskog rata, već rat nacionalizma zbog komadanja BiH”, kaže Tomac. Kada je Hrvatska ostala sama, Tuđman je morao kupovati vrijeme.

Profesor postavlja otvoreno pitanje: Kako je završio rat u BiH, jesmo li pobijedili ili izgubili? No, Tomac zaključuje, u krvavom ratu i agresiji, ratovalo se i razgovaralo. Tu su i Slovenija i Hrvatska vukle prave poteze i pobijedili smo uz puno manje žrtava nego što je to trebalo biti.

facebook komentari

 • Agromentum

  Malo se govori o tome koliko su zla u povijesti nanijeli Slovenci Hrvatima. Jedna od ključnih osoba između dva rata je bio Anton Korošec. Radio je samo i isključivo na štetu Hrvata i bio povezan s velikosprskim krugovima. Umro je u Beogradu a između ostalog je bio i katolički svećenik.

  • Lilith

   Od kud tolika ‘mržnja’ ili se radi o ljubomori.. pa i dan danas Slovenci potpliću Hrvate gdje god stignu!!?

   • Agromentum

    Problem je nastao nakon prvog svjetskog rata i stvaranjem kraljevine SHS gdje su Slovenci vidili ostvarenje svojih nacionalnih interesa tako da se približe Srbima. Vjerojatno su se osjećali “ugroženim” zbog blizine prema Hrvatskoj. Sramno je to što se jedan katolički svećenik bez opravdanog razloga pridružio beogradskim hegemonistima.

   • EMINƎM

    alpski svrbijanci

    • Lilith

     Zadnji primjer je onaj potpis u vezi šešelja…

     • EMINƎM

      zaslužili su svrbi bar po jednu šešelj jetrenu paštetu za doručak

   • srka

    Najvjeroatnije ljubomora…ima tog nazalost i kod susjeda svicaraca…te njemaca…

    by Srka®

   • Ljuta Trava

    Ne kaže se bez veze u narodu za Slovence da su alpski Srbi

    • Lilith

     Ako se ne varam u Sloveniji živi veliki broj srba i yugoslovena, ali općenito i ‘pravi’ Slovenci su nekako ‘zadrti’ 🙂

    • srka

     a vidi Ljuti…ova dva OKA u glavi…na krajevima leve i desne strane!
     Mashalla!

     by Srka®

  • Otporaš

   Argumentum šta reći za dra. Vladka Mačeka? I njega su nam podmetnuli kao i Tita, Mesića, Josipovića i slične.
   Što mene muči je to da iz mene ne vrije i ne izvire nikakva mržnja – o kojoj kvot malo dolje niže govori – nego čista ljubav za sve što je hrvatsko i poštivanje svih drugih i svega što je njihovo. HSS-a je jedna od rijetkih vrednota hrvatske nacionalne politike, ali što je poslije smrti Stjepana radića došlo je za oplakivati. Sjetimo se šta je sve Maček činio da spasi kraljevsku YU. Sjetimo se poruka dra. Juraja Krnjevića, tajnika HSS, koje je on slao iz Londona za vrijeme rata hrvatskome narodu, pozivajući ga u ime četničke vlade kralja Petra da se pridruži Titu i okrene protiv NDH. Sjetimo se izdajstva čelnika HSS a sve u korist partizana i Tita. Sjetimo se (raz)Bana dra. Ivana Šubašića koji je sjedio pri vrhu četničke vlade u Londonu i usko surađivao sa KPJ i Titom i koji je odmah po takozvanom oslobođenju i formiranje prve Titine vlade postao prvim ministrom vanjskih poslova FNRJ. Sjetimo se također i onih hrvatskih povijestničara koji u ime poštivanja prema pok. Stjepanu Radiću i njegovoj (koja više nije njegova, a Bog ragi zna čija sada) HSS ne žele istinu iznositi o njegovim nasljednicima, koji su sve bili a najmanje državotvorni Hrvati.
   Doći će vrijeme kada će se naći hrvatski povijestničar i napisati ISTINU, NAŠU HRVATSKU ISTINU po onoj: NI PO BABI NI PO STRIČEVIĆU, VEĆ PO PRAVDI BOGA VELIKOGA.

   • Agromentum

    Vladko Maček je bio dobronamjeran političar ali ne i osoba s karizmom kao što se to pokazalo kod Tuđmana ili nadajmo se sad kod Kolinde. Uvik je teško u teškim vremenima donositi odluke, ali imaš pravo da se HSS tokom rata sam diskreditirao. Bilo je i drugih zemalja koje su izgubile rat ali ne i opstojnost, a nama je podvaljena Jugoslavija.

 • kvot

  Sad vam i Slovenci nisu dobri.
  tctctctctctctctctctctctctctctctctc
  Koliko zla i mržnje leži u vama.

  • Lilith

   Slovenci su za nas strašno bitni, nešto poput prišta na guzici! 🙂

 • Herceg-Bosna

  sve karikature osim franjca,,,