Pratite nas

Pregled

Zdravko Tomac u Bujici: Slijedi Milanović!

Objavljeno

na

Znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  “Dan kada je nastala država Hrvatska 1991.” komentirao je i prof. Zdravko Tomac u emisiji Bujica.

“Ja sam za to da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja. Tada je konstituiran prvi višestranački Sabor nove Republike Hrvatske. To je trebalo ostati. Međutim, nastala je velika igra kad je došla koalicija na čelu s Račanom. Nisu htjeli da baš taj kad  je pobijedila koalicija HDZ-a , već su Dan državnosti premjestili na 25. lipnja”, rekao je Tomac.

Zanimljivo, ukazao je Tomac, na taj je datum koalicija SDP-a izašla iz Sabora, jer su od predsjednika Franje Tuđmana tražili da se unese mogućnost udruživanja u novu Jugoslaviju. „Kada to Tuđman nije dopustio, demonstrativno su napustili Sabor“, rekao je Tomac.

Naglasio je kako je u našoj politici još uvijek uvelike zastupljeno mišljenje da je Domovinski rat bio građanski rat s podijeljenom odgovornošću.

“I danas je Vesna Pusić u Vladi koja je tvrdila da je se radilo o dogovornom ratu radi komadanja BIH. Ti su i pokušali spriječiti presudu koji je donio međunarodni sud pravde. Hrvatsko nacionalno etičko sudište smo i osnovali kako bismo pokazali da je državni vrh radio veleizdaju”, rekao je Tomac.

Dodao je kako Sabor mora staviti sve na svoje mjesto i jasno utvrditi da je agresija počela prije nego što se stvorila nova i prva hrvatska vlast koja je, naglašava, i stvorena kako bi se mogli obraniti od agresije.

Na skupu HAZU-a prisustvovao je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

“Prema Milanovićevim izjavama, Bajić je njegov prvi kandidat. Izbor dva suca neće bit moguć između kompromisa HDZ-a i SDP-a. HDZ ne smije napraviti pogrešku, mora se dogovarati oko nekih drugih imena, a ne glasati za Bajića zbog uloge u Lex Perković kad je opstruirao s državnim vrhom presudu njemačkih sudova i kad je trebao zastupati njemačke interese, radio je protiv njih, kao i protiv hrvatskih interesa”, ukazao je Tomac.

Tomac je zapazio kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već i u svojoj poslanici na inauguraciji rehabilitirala hrvatsko domoljublje kao nešto najbolje i najveće.

“Naći će se pred teškim izazovima i otporima i moramo joj dati podršku. Nema pomirbe s onima koji rade protiv hrvatske države. Zalažem se za još jednu pobjedu, potrebna je nova vlada i parlament, tek onda će moći ići i na širu pomirbu”, rekao je Tomac.

Smatra kako treba ukinuti Ured bivšeg predsjednika. Smatra kako će se Mesićev ured ukinuti i prije dolaska na vlast Karamarkove Vlade.

Tomac je podržao Đuru Glogoškog i prosvjed branitelja. Smatra kako se u najavljenom prosvjedu Occupy Croatia protiv branitelja realizira Milanovićeva rečenica „ili mi ili oni“. Dodaje kako Milanovićeva vlada nije spremna prepustiti vlast pa će izazivati sukobe na koje se ne treba obazirati.

Voditelj i urednik Velimir Bujanec prenio je zapažanja fra Joze Zovke koji je Kolindino ljubljene zastave na inauguraciju usporedio s ljubljenjem svih Hrvata. Tomac je zapazio kako taj trenutak nije prenijela hrvatska televizija. Također, fra Zovko je ispričao kako je nakon blagoslova Ureda predsjednice u kojem je osjetio neopisivu svježinu, radost i čistoću zraka.

blagoslov pantovčak

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati