ZDRUŽENI PROJEKT DRAGE PILSELA I PATRIJARHA IRINEJA

2

DRAGO PILSEL OBJAVIO JE 07.01 2017. INTERVJU SA POGLAVAROM SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARHOM IRINEJOM
MOJ OSVRT NA TAJ INTERVJU PIŠE LILI BENČIK

Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel nedavno si je dopustio primitivno izvrijeđati Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, pa ću i ja sebi uzeti tu slobodu da analiziram njega i njegov untervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom Irinejom, ali bez vrijeđanja i sa argumentima. Drago Pilsel rodio se 1962 godine u Buenos Airesu ,od roditelja koji su izbjegli nakon 2.svjetskog rata u Argentinu.Sam je izjavio da su ga roditelji krivo odgojili, i zatrovali mu dušu mržnjom.To može biti doista točno, jer je Drago Pilsel jednu mržnju zamjenio drugom. Od ekstremnog desničara Hrvata ustaše, pretvorio se u ekstremnog ljevičara mrzitelja svega što hrvatski diše i što hrvatski piše. Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj izjavio je da je “mala neljudska nacionalistička, žalosna katolička sekta od koje želi ostati daleko”. Eto taj i takav novinar zadojen mržnjom prema Hrvatima i Katoličkoj crkvi u Hrvata, vodi intervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom irinejem.

Dakle na pitanje Drage Pilsela kako promatra proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije Patrijarh Irinej odgovara kao veliki kršćanin ,ispunjen kršćanskom ljubavlju prema svima, da tu ljubav treba njegovati u svojim srcima i da treba praštati. I to bi bilo sasvim lijepo da se ne prisjećam propovjedi koju je Patrijarh Irinej održao u Manastiru Krka na 400-tu obljetnicu u kolovozu 2015 godine. Tada je Patrijarh Irinej izrekao “Zlo su činili nama susjedi i mi njima,ali u mnogo manjoj mjeri”.

Kako komentirati vaganje težine zločina? Zar postoji neki “zlomjer”ili nešto slično? Zbog čega je uopće izjavio takvo što? Sve se to itekako kosi sa njegovom velikom kršćanskom ljubavi prema svima, jer on ne kaže bilo što bez nekog cilja. A cilj je bio osvetnička poruka, kao opravdanje za počinjene zločine, jer eto Srbi su uvijek nečije žrtve i imaju pravo na osvetu. To im je opravdanje pred samima sobom i svojom savjesti. Postavio je Drago Pilsel i pitanje o Republici Srpskoj u BIH? Patrijarh Irinej odgovorio je “Republika Srpska utemeljena je na istini Božjoj.na pravdi Božjoj” Ta tvrdnja toliko je šokantna ,licemjerna ,duboko nečovječna i bogohulna od strane Vrhovnog svećenika jedne crkve,kada se uzmu u obzir događaji iz rata 1992 na dalje u BIH. Zar je genocid počinjen u Srebrenici ,po istini Božjoj,na pravdu Božju”? Nečuveno, nepojmljivo! Patrijarh Irinej zatim pravda postojanje Republike Srpske kao opravdanje za ugroženost srpskog naroda,naravno opet ugroženost,za njihovu opstojnost zapadno od Drine. A još je više ironična izjava da je Republika Srpska garant mira i opstanka Hrvata u BIH.

Dobro mu je Kardinal Puljić odgovorio ” Politički entitet Republika Srpska u BIH je ljudska, a ne Božja tvorevina…. Samo je Bog vječan i neprolazan” Slijedeće, neizbježno pitanje bilo je o kanonizaciji Bl.Kardinala Alojzija Stepinca.Tu je došla do izražaja sva podmuklost, prijetvornost, licemjerstvo Srpske pravoslavne Crkve i samoga Patrijarha Irineja prozivanjem hrvatskih biskupa u izjavi: “Priče pojedinih hrvatskih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad komisije, koju drže minornom neozbiljne su. Jasno mi je da za tu moju braću po službi, ni ja, ni moja Crkva nismo autoritet,ali smatram da bi im Papa Franjo trebao biti autoritet i to konačni” Iščitavajući ovu izjavu može se vidjeti kakvu ulogu će imati ta komisija i njegovu namjeru da podmuklim spletkarenjem ocrni kod Pape hrvatske biskupe kao neposlušne prema Vatikanu, a sve u cilju da spriječi beatifikaciju Bl.Kardinala Alojzija Stepinca, jer je Srpska pravoslavna Crkva nikako ne želi.

Kako drugačije tumačiti njegove riječi: “Zar nije čudno kako srpski pravoslavni episkopi više drže do autoriteta rimskog episkopa negoli pojedini katolički biskupi?” Srpska pravoslavna Crkva je autokefalna crkva, crkva jedne države, koja nema hijerarhijski nadređenog tijela kao što je Vatikan i Papa u Katoličkoj crkvi. Samostalna je u svom djelovanju i po tome bi bilo logično da ne djeluje izvan granica Srbije.

Međutim svjedoci smo da Srpska pravoslavna Crkva i SANU djeluju koordinirano na velikosrposkom programu još od Načertanja Ilije Garašanina iz 1844 godine pa do Memoranduma SANU 1 i 2. Koliko su vjerodostojni i koliko djeluju zajednički, Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel kao novinar koji je postavljao pitanja i Poglavar Srpske pravoslavne Crkve Patrijarh Irinej u svojoj ljubavi prema bližnjem po Božjem poslanju “Ja sam put, istina i život” zaključite sami!
Lili Benčik

facebook komentari

  • Aglaia Oblomov

    Izgleda da je SPC nakon 1918. prisvojila sve ortodoksne (pravoslavne) crkve i njihov imetak na području Hrvatske (i šire). Tako i nekadašnju crkvu Sv. Margarete, danas Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu u Zagrebu.

  • Malleus_Haereticorum

    „Patrijarh Irinej odgovorio je “Republika Srpska utemeljena je na istini Božjoj.na pravdi Božjoj”“

    Njegova „Svetost“ lepo, u hrišćanskoj ljubavi, treba da uči i naukuje ove, da prostite–hrvatske, da prostite–katolike, gde su sve srpske zemlje i da oni tu žive milošću nebeskog srpskog naroda.