Pratite nas

Komentar

ZDRUŽENI PROJEKT DRAGE PILSELA I PATRIJARHA IRINEJA

Objavljeno

na

DRAGO PILSEL OBJAVIO JE 07.01 2017. INTERVJU SA POGLAVAROM SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE PATRIJARHOM IRINEJOM
MOJ OSVRT NA TAJ INTERVJU PIŠE LILI BENČIK

Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel nedavno si je dopustio primitivno izvrijeđati Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, pa ću i ja sebi uzeti tu slobodu da analiziram njega i njegov untervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom Irinejom, ali bez vrijeđanja i sa argumentima. Drago Pilsel rodio se 1962 godine u Buenos Airesu ,od roditelja koji su izbjegli nakon 2.svjetskog rata u Argentinu.Sam je izjavio da su ga roditelji krivo odgojili, i zatrovali mu dušu mržnjom.To može biti doista točno, jer je Drago Pilsel jednu mržnju zamjenio drugom. Od ekstremnog desničara Hrvata ustaše, pretvorio se u ekstremnog ljevičara mrzitelja svega što hrvatski diše i što hrvatski piše. Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj izjavio je da je “mala neljudska nacionalistička, žalosna katolička sekta od koje želi ostati daleko”. Eto taj i takav novinar zadojen mržnjom prema Hrvatima i Katoličkoj crkvi u Hrvata, vodi intervju sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Patrijarhom irinejem.

Dakle na pitanje Drage Pilsela kako promatra proces pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije Patrijarh Irinej odgovara kao veliki kršćanin ,ispunjen kršćanskom ljubavlju prema svima, da tu ljubav treba njegovati u svojim srcima i da treba praštati. I to bi bilo sasvim lijepo da se ne prisjećam propovjedi koju je Patrijarh Irinej održao u Manastiru Krka na 400-tu obljetnicu u kolovozu 2015 godine. Tada je Patrijarh Irinej izrekao “Zlo su činili nama susjedi i mi njima,ali u mnogo manjoj mjeri”.

Kako komentirati vaganje težine zločina? Zar postoji neki “zlomjer”ili nešto slično? Zbog čega je uopće izjavio takvo što? Sve se to itekako kosi sa njegovom velikom kršćanskom ljubavi prema svima, jer on ne kaže bilo što bez nekog cilja. A cilj je bio osvetnička poruka, kao opravdanje za počinjene zločine, jer eto Srbi su uvijek nečije žrtve i imaju pravo na osvetu. To im je opravdanje pred samima sobom i svojom savjesti. Postavio je Drago Pilsel i pitanje o Republici Srpskoj u BIH? Patrijarh Irinej odgovorio je “Republika Srpska utemeljena je na istini Božjoj.na pravdi Božjoj” Ta tvrdnja toliko je šokantna ,licemjerna ,duboko nečovječna i bogohulna od strane Vrhovnog svećenika jedne crkve,kada se uzmu u obzir događaji iz rata 1992 na dalje u BIH. Zar je genocid počinjen u Srebrenici ,po istini Božjoj,na pravdu Božju”? Nečuveno, nepojmljivo! Patrijarh Irinej zatim pravda postojanje Republike Srpske kao opravdanje za ugroženost srpskog naroda,naravno opet ugroženost,za njihovu opstojnost zapadno od Drine. A još je više ironična izjava da je Republika Srpska garant mira i opstanka Hrvata u BIH.

Dobro mu je Kardinal Puljić odgovorio ” Politički entitet Republika Srpska u BIH je ljudska, a ne Božja tvorevina…. Samo je Bog vječan i neprolazan” Slijedeće, neizbježno pitanje bilo je o kanonizaciji Bl.Kardinala Alojzija Stepinca.Tu je došla do izražaja sva podmuklost, prijetvornost, licemjerstvo Srpske pravoslavne Crkve i samoga Patrijarha Irineja prozivanjem hrvatskih biskupa u izjavi: “Priče pojedinih hrvatskih biskupa da proces Stepinčeve kanonizacije teče normalno, bez obzira na rad komisije, koju drže minornom neozbiljne su. Jasno mi je da za tu moju braću po službi, ni ja, ni moja Crkva nismo autoritet,ali smatram da bi im Papa Franjo trebao biti autoritet i to konačni” Iščitavajući ovu izjavu može se vidjeti kakvu ulogu će imati ta komisija i njegovu namjeru da podmuklim spletkarenjem ocrni kod Pape hrvatske biskupe kao neposlušne prema Vatikanu, a sve u cilju da spriječi beatifikaciju Bl.Kardinala Alojzija Stepinca, jer je Srpska pravoslavna Crkva nikako ne želi.

Kako drugačije tumačiti njegove riječi: “Zar nije čudno kako srpski pravoslavni episkopi više drže do autoriteta rimskog episkopa negoli pojedini katolički biskupi?” Srpska pravoslavna Crkva je autokefalna crkva, crkva jedne države, koja nema hijerarhijski nadređenog tijela kao što je Vatikan i Papa u Katoličkoj crkvi. Samostalna je u svom djelovanju i po tome bi bilo logično da ne djeluje izvan granica Srbije.

Međutim svjedoci smo da Srpska pravoslavna Crkva i SANU djeluju koordinirano na velikosrposkom programu još od Načertanja Ilije Garašanina iz 1844 godine pa do Memoranduma SANU 1 i 2. Koliko su vjerodostojni i koliko djeluju zajednički, Drago, Carlos, Zvonimir, Jovan Pilsel kao novinar koji je postavljao pitanja i Poglavar Srpske pravoslavne Crkve Patrijarh Irinej u svojoj ljubavi prema bližnjem po Božjem poslanju “Ja sam put, istina i život” zaključite sami!
Lili Benčik

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati