Željka Markić: Ne treba nam porez na nekretnine, već snižavanje PDV-a

2
FAH

Jako mi je drago da je premijer Plenković najavio odustajanje od uvođenja poreza na nakretnine sa 1.1.2018.

Ipak, zabrinjava činjenica da Vlada nije unaprijed inalizirala i argumentima poduprla uvođenje još jednog poreza, koji se tiče gotovo 90% hrvatskih građana. Očekujem da se poreznim i svim drugim reformama – obrazovanja ili zdravstvenog sustava – pristupa na ozbiljan način te da se potporu nas, građana, osigura temeljem argumenata.

Sigurno je da porez na nekretnine nije u interesu općeg dobra – njegovo bi uvođenje oslabilo ekonomsku poziciju građana i obitelji. Povijesno gledano, zbog komunističkog režima – za većinu Hrvata su stan ili kuća koju imaju – jedina ušteđevina.

Dok su u slobodnim državama Europe građani svoju ušteđevini ulagali u mirovinske fondove, dionice ili druge oblike štednje – Hrvati to nisu mogli. Tako posljedice planskog, od komunističke partije kontroliranog gospodarstva te ograničavanja privatnog vlasništva – osjećamo još i danas.

Zbog toga većina Hrvata ima danas, a imat će i u budućnosti, mnogo niže mirovine od drugih Europljana. Predsjednik Tuđman je kroz povlašteni otkup društvenih stanova – po cijeni koja je bila više desetaka puta niža od tržišne – vizonarski ojačao ekonomsku neovisnost milijuna Hrvata omogućujući da “društveno” vlasništvo prijeđe u privatno vlasništvo građana koji su te stanove i kuće i zaradili.

Tu ekonomsku sigurnost koju hrvatskim obiteljima pruža vlasništvo stana ili kuće – treba dalje jačati, a ne slabiti.

Ako Vlada želi Hrvatsku uspoređivati sa drugim zemljama – treba to činiti u svim segmentima, a ne samo u porezima. Tako bi bilo dobro da se g. Plenković usredotoči na izjednačavanje Hrvatske sa drugim zemljama u visini plaća, mirovina (koje bi trebale odgovarati dugogodišnjim izdvajanjima zaposlenih), stopi zaposlenosti, stopi PDV-a.

Da, bilo bi odlično da Vlada snizi PDV, a da uštedi na rasipanju našeg novca kroz, recimo, financiranje privatnih poslovnih projekata poput Agrokora ili raznih “kulturnih” projekata, poput Pupovčevih Novosti, koje ne promiču srpsku kulturu, već sustavno, financirani državnim novcem, huškaju na mržnju prema Hrvatima.

Vrijeme je da se našim novcem, koji kroz brojne poreze uplaćujemo u državni proračun – počne upravljati štedljivo i ekonomično, odgovorno i u interesu općeg dobra.

Jer, ako Vlada onim što već sada ima na raspolaganju ne upravlja kako valja – pa tko bi joj razuman kroz nove poreze, davao još više novaca?

VIDEO – Premijer Andrej Plenković najavio moguću odgodu primjene poreza na nekretnine

facebook komentari

  • EMINƎM

    adidas stručnjakinja

  • Maks

    Nakon odlaska Milanovica , svi mediji i “analiticari govorili su o nepopularnim potrebnim velikim rezovima i drugim “zahvatima kao spas od bankrota koji nam ostavi SDP.. HDZova vlada s novim programom radi socijalno, blagi rast i ekonomski oporavak bez bolnih rezova, raste zaposlenost , otplata dugova najvise SDPovih (kao 7 predhodnih vlada zajedno ukljucujuci i ratne)!!! I sta sad??? – Radi nekog malog poreza koji je tek u planu a zahtjeva ga i EU, dizu se na zadnje noge ti isti sdpejci populisticke neznalice iz mobsta i zivod zida, da nam ne bi vodili ekonomiju Miro Bulj, Ivan Pernar ostali luzeri poput Petrova ili Grmoje, trebamo li povecavati i ziviti na dugove da “odemo poput Grcke??? Davor Huic je neoliberal poput Stijepe Bartulice, Batarela itd. Njihova deviza je manje drzave vise demokracije (njihove) sve rasprodati, privatizirati i socijalno osiguranje, mirovine , EU nacija, globalizam – ne radi on ovo radi sirotinje nego bogatih.