Pratite nas

Komentar

Željka Markić: Ne treba nam porez na nekretnine, već snižavanje PDV-a

Objavljeno

na

Jako mi je drago da je premijer Plenković najavio odustajanje od uvođenja poreza na nakretnine sa 1.1.2018.

Ipak, zabrinjava činjenica da Vlada nije unaprijed inalizirala i argumentima poduprla uvođenje još jednog poreza, koji se tiče gotovo 90% hrvatskih građana. Očekujem da se poreznim i svim drugim reformama – obrazovanja ili zdravstvenog sustava – pristupa na ozbiljan način te da se potporu nas, građana, osigura temeljem argumenata.

Sigurno je da porez na nekretnine nije u interesu općeg dobra – njegovo bi uvođenje oslabilo ekonomsku poziciju građana i obitelji. Povijesno gledano, zbog komunističkog režima – za većinu Hrvata su stan ili kuća koju imaju – jedina ušteđevina.

Dok su u slobodnim državama Europe građani svoju ušteđevini ulagali u mirovinske fondove, dionice ili druge oblike štednje – Hrvati to nisu mogli. Tako posljedice planskog, od komunističke partije kontroliranog gospodarstva te ograničavanja privatnog vlasništva – osjećamo još i danas.

Zbog toga većina Hrvata ima danas, a imat će i u budućnosti, mnogo niže mirovine od drugih Europljana. Predsjednik Tuđman je kroz povlašteni otkup društvenih stanova – po cijeni koja je bila više desetaka puta niža od tržišne – vizonarski ojačao ekonomsku neovisnost milijuna Hrvata omogućujući da “društveno” vlasništvo prijeđe u privatno vlasništvo građana koji su te stanove i kuće i zaradili.

Tu ekonomsku sigurnost koju hrvatskim obiteljima pruža vlasništvo stana ili kuće – treba dalje jačati, a ne slabiti.

Ako Vlada želi Hrvatsku uspoređivati sa drugim zemljama – treba to činiti u svim segmentima, a ne samo u porezima. Tako bi bilo dobro da se g. Plenković usredotoči na izjednačavanje Hrvatske sa drugim zemljama u visini plaća, mirovina (koje bi trebale odgovarati dugogodišnjim izdvajanjima zaposlenih), stopi zaposlenosti, stopi PDV-a.

Da, bilo bi odlično da Vlada snizi PDV, a da uštedi na rasipanju našeg novca kroz, recimo, financiranje privatnih poslovnih projekata poput Agrokora ili raznih “kulturnih” projekata, poput Pupovčevih Novosti, koje ne promiču srpsku kulturu, već sustavno, financirani državnim novcem, huškaju na mržnju prema Hrvatima.

Vrijeme je da se našim novcem, koji kroz brojne poreze uplaćujemo u državni proračun – počne upravljati štedljivo i ekonomično, odgovorno i u interesu općeg dobra.

Jer, ako Vlada onim što već sada ima na raspolaganju ne upravlja kako valja – pa tko bi joj razuman kroz nove poreze, davao još više novaca?

VIDEO – Premijer Andrej Plenković najavio moguću odgodu primjene poreza na nekretnine

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati