Pratite nas

Vijesti

Željka Markić: Širenje neistina o inicijativi ‘U ime obitelji’ je zabrinjavajuće!

Objavljeno

na

[quote]’Nadamo se da nije došlo do neovlaštenog pristupa potpisima građana – za sigurnost i neprepravljanje potpisa odgovorni su Sabor i Vlada. Sabor je vladi naložio provjeru potpisa i ako ima onih koji nisu sukladni zakonu, diskvalificirati ih’.[/quote]

Trakavica oko provjere valjanosti potpisa za raspisivanje referenduma o tome je li brak životna zajednica žene i muškarca,  koji je Hrvatskom Saboru predala udruga ‘U ime obitelji’, čini se dobiva novi epilog. Vladajući neprestano inzistiraju na utvrđivanju valjanosti potpisa i produžuju rokove, a i pticama na grani je već jasno da se samo radi o kupovini vremena. Koriste se sva pravna sredstva da se odgode demokratski zahtjevi hrvatskih građana koji su stavili svoj potpis i podržali ovu inicijativu.

Željka Markić, čelnica udruge ‘U ime obitelji’, komentirala je za Dnevno.hr napise u jednim hrvatskim dnevnim novinama o navodnim nepravilnostima u broju potpisa jer je, po tim tvrdnjama, predano 13 000 potpisa više nego što je prijavljeno.
‘Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ predala je Hrvatskom Saboru 52 kutije s potpisnim popisima, a prebrojala ih je i pregledala saborska Komisija za zaprimanje potpisa i unijela sve podatke u zapisnik’, pojašnjava Markić i dodaje kako su volonteri građanske inicijative u samo 19 dana prikupili  potpisne knjige iz cijele Hrvatske, pregledali ih i zapakirali.

Markić iznosi točnu brojku svih potpisa – 749 316. ‘U samo 15 dana izjasnilo se 100 posto više birača od onog broja koji za raspisivanje referenduma traži Zakon o referendumu. Vlada bi trebala što prije završiti pregledavanje potpisa i odrediti datum referenduma’, pojašnjava.
Na tvrdnje kako 95 posto potpisa dostavljenih araka nije naznačeno gdje su se potpisi prikupljali Markić kaže da Zakon o referendumu ili Ustav ne traže tako nešto.

‘Sve dozvole za mjesta izjašnjavanja građana ishođene su sukladno Zakonu o referendumu, što ministarstvo Uprave može provjeriti u jedinicama lokalne uprave i samouprave te u nadležnim policijskim upravama. Prikupljen je dovoljan broj potpisa na način na koji to traži Zakon o referendumu i Ustav. Zabrinjava širenje neistina o potpisima i inicijativi od strane nekih provladinih medija, poput Jutarnjeg lista. Nadam se da je to njihov pokušaj da se dodvore vladi kojoj duguju preko 600 milijuna poreznih kuna te da to ne čine u dogovoru s tom istom Vladom. Sprega medija koji duguje porez hrvatskom proračunu i vlade koja ne želi poštivati Ustav i omogućiti raspisivanje referenduma o braku, predstavljala bi veliku opasnost za demokraciju u Hrvatskoj Nadam se da su oni koji ukazuju na tu spregu u krivu i da ćemo uskoro čuti kad će se održati referendum’, pojašnjava naša sugovornica.
Kaže da ne zna od kuda  informacije da su se na nekim arcima potpisivale druge osobe. ‘Ako su točne, bilo bi dobro znati tko im je omogućio pristup potpisnim knjigama’, uzvraća Markić. ‘Nadamo se da nije došlo do neovlaštenog pristupa potpisima građana – za sigurnost i neprepravljanje potpisa odgovorni su Sabor i Vlada.  Sabor je vladi naložio provjeru potpisa i ako ima onih koji nisu sukladni zakonu, diskvalificirati ih.’

Uvjerena je da će se referendum održati jer, kako kaže,  da bi se izbjeglo održavanje referenduma, svaki drugi potpis trebao bi biti nevaljao. ‘To se još nije dogodilo u povijesti referenduma niti jedne zemlje’, objašnjava zašto je tako čvrsto uvjerena u održavanje referenduma.
‘Čujemo najave da će se referendum održati krajem mjeseca studenog. Držimo da je to doista zadnji rok i s obzirom na hrvatsku praksu i s obzirom na standarde Europske unije, gdje se referendum raspisuje u roku od 80 dana’, zaključila je Željka Markić.

dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati