Pratite nas

Komentar

Željka Markić: Ako Vrdoljak napada Buljan Culej, to znači da je ona sposobna i nepotkupljiva

Objavljeno

na

Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić odgovorila je HNS-u koji je skandaloznim ocijenio postavljanje Jasminke Buljan Culej na čelo skupine za provedbu kurikularne reforme, ocijenivši da ako predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak napada novu voditeljicu, onda to znači da je ona sposobna i nepotkupljiva.

Željka Markić Vrdoljakov istup tumači kao politički pritisak kojim nastoji spriječiti njene antikorupcijske aktivnosti, ali i kao politički napad na neovisnost civilnog društva.

HNS je skandaloznim ocijenio postavljanje Jasminke Buljan Culej na čelo skupine za provedbu kurikularne reforme, zbog njezine funkcije savjetnice ministra obrazovanja i i “zbog bliskosti sa Željkom Markić i ultrakonzervativnim političkim strujama”, a to su imenovanje osudile i organizacije civilnog društva GOOD Inicijativa i Centar za mirovne studije.

Naveli su, između ostalog, i da je Buljan Culej vrlo bliska Željki Markić, te da je osim medijskih nastupa na ultrakonzervativnim portalima, sudjelovala i na konferencijama u organizaciji udruge U ime obitelji, “koja je zaustavila zdravstveni i građanski odgoj, i koja stoji iza svih udara na slobode pojedinaca”.

“Najnoviji u nizu prostačkih napada predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka na mene osobno mogu jedino protumačiti kao politički pritisak kojim nastoji spriječiti moje antikorupcijske aktivnosti.

Naime, od najave mogućnosti da HDZ, suprotno volji birača, na vlast dovede HNS   ukazujem na brojne korupcijske afere koje se dovode u vezu s HNS-om, a koje bi takvim koaliranjem mogle biti zataškane”, stoji u priopćenju Željke Markić.

Navodeći neke koje se povezuju s Vrdoljakom, Vesnom Pusić i Ankom Mrak Taritaš poput razdjelnika, zapošljavanja i dodjele poslova u HEP-u, netransparentnog dodjeljivanja sredstava Ministarstva vanjskih poslova, kvadrat kuća za poplavljene u Gunji po cijeni kvadrata u centru Zagreba, moguću povezanost naglog porasta dobiti Prvog plinarskog društva s dolaskom Vrdoljaka na mjesto ministra gospodarstva – izrazila je očekivanje da ih istraži Državno odvjetništvo.

Markić napade predsjednika HNS-a na udrugu U ime obitelji tumači i kao politički napad na neovisnost civilnog društva i diskriminiranje udruge s čijim se djelovanjem ili stavovima Vrdoljak i HNS ne slažu. Iznošenjem neistina o aktivnostima udruge, portalu Narod.hr, predsjednik HNS-a nastoji zastrašiti druge dionike u društvu i ograničiti slobodu našeg djelovanja u civilnom društvu, ističe.

Vezano za Buljan Culej, navodi da se s njom nije uspjela bolje upoznati te da ju je susrela samo jednom, kad je prošle godine sudjelovala na Drugoj međunarodnoj konferenciji “Obitelj i škola ključ odgoja za vrijednosti” koju je uduga U ime obitelji organizirala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati