Željka Markić: Kako je Zrinka Pavlić na troška T-coma potvrdila da neznanje i predrasude uvijek idu zajedno

0
FAH

Svratili su mi pozornost na “Tv kritiku Zrinke Pavlić”, koja je na T-portalu objavljena u nedjelju, nekoliko sati nakon mog gostovanja u emisiji “Iza zavjese” Tihomira Dujmovića.

Blog gospođe Pavlić uvijek ima malo veze sa TV kritikom, a puno veze sa vrijeđanjem, omalovažavanjem i etiketiranjem osoba o kojima ima predrasude i s čijim se mišljenjem i djelovanjem u hrvatskom ( ili nekom drugom) društvu gospođa ne slaže – uvijek i predvidivo u skladu s pristranom uredničkom politikom T-portala.

U tom je stilu napisan i tekst “Svjetonazorsko zakucavanje dueta Tihomir Dujmović-Željka Markić”. Gospođa Pavlić se dobar dio teksta zgražava nad činjenicom da sam u nedjeljnoj debati sa prof. Zakošekom inzistirala da objasni značenje pojmova koje koristi.

A ona sama je, evo, najbolji primjer nužnosti takvog pristupa u javnim raspravama. Gospođa, naime, ne razlikuje dva temeljna pojma o kojima piše – sekularnost i sekularizam.

Tako je, uz tvrdnje da je moje, inače vrlo rijetko pojavljivane na HRT-u, dio “tajnog plana” napisala sljedeće: “Srećom, za one koji su malo pozornije slušali, Željka Markić u nekoliko je slučajeva (kao i uvijek) otkrivala svoj pravi način razmišljanja, onaj koji leži ispod uglancanih fraza o pravednim i humanim načelima njezine udruge, pa je tako u jednom trenutku uspjela izjednačiti sekularizam s vjerskim fanatizmom”.

U pokušaju opravdavanja neznanja i predrasuda gospođe Zrinke Pavlić priznat ću da sekularnost i sekularizam zvuče slično. Ali znače nešto potpuno drugačije.

Sekularnost, svjetovnost države, podrazumijeva pravnu i funkcionalnu odvojenost Države i Crkve. To je odvajanje, povijesno gledano kad se govori o Katoličkoj Crkvi – zasluga upravo Katoličke Crkve – koja niti je željela da država nad njom ima ingerencije ( kao što je to slučaj npr. u Velikoj Britaniji gdje su državni i crkveni poglavar Anglikanske crkve ista osoba), niti je željela sudjelovati u vođenju države.

Odvojenost Crkve i Države smatram dobrom i nužnom – za slobodno djelovanje i Crkve i Države. Svi su totalitarni režimi – fašizam, nacizam, komunizam – pokušavali izravno ili neizravno dokinuti tu odvojenost i staviti Crkvu pod ingerenciju države.

Sekularizam, koji gospođa Pavlić brka sa sekularnošću je povezan sa ateističkom ideologijom. Sekularizam nastoji vjernicima, građanima čija uvjerenja i stavovi proizlaze iz vjere, za razliku od građana čija uvjerenja i stavovi proizlaze iz odsutnosti vjere – otežati i/ili zabraniti sudjelovanje u javnom životu.

Kao da su uvjerenja, stavovi ili svjetonazor koji proistječu iz vjere manje vrijedni od onih koji proistječu iz odsustva vjere.

Sekularizam je suprotan demokraciji i pluralizmu. Sekularizam je diskriminatoran i suprotan Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. I vrlo sličan religioznom fundamentalizmu.

Kako je božićno vrijeme, ovo kratko pojašnjenje osnovnih pojmova vezanih uz građansko društvo i novinarstvo, napisano u mom slobodnom vremenu, ovaj put darujem Hrvatskom telekomu, T-comu – vlasniku T-portala koji gospođu Zrinku Pavlić plaća da piše TV kritiku sramoteći ih, po ne znam koji put, neznanjem i predrasudama prema svima onima koji misle drugačije od nje. Nadam se da se ovaj, božićni dar, neće smatrati izrazom mog protivljenja sekularnosti i biti još jedan izgovor za agresivnu sekularizaciju.

facebook komentari