Željko Klaus: Neka se ne zaj… sa zatvaranjem rafinerija, ni Mađari a ni mi Hrvati

5
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sindikati su razočarani i iznenađeni najavom zatvaranja sisačke, a u perspektivi i riječke rafinerije, a v. d. predsjednika Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Željko Klaus izjavio je u srijedu kako je stajalište sindikata vrlo jasno i nedvosmisleno – to ne dolazi u obzir.

“Neka se ne zaj… sa zatvaranjem rafinerija, ni Mađari, a ni mi Hrvati, jer će svi imati vrlo ozbiljnih problema”, zaprijetio je Klaus vladajućima.

Najavu zatvaranja rafinerija Klaus smatra “čudnom i jadnom” i misli da se to možda može promatrati u svjetlu političkih događanja u Vladi i ministarstvima i podjeli poduzeća među vladajućima. “Znamo da postoji opasnost, ali teško je sada dati suvisli komentar, bilo bi dobro pričekati dan-dva da se nađemo u Sisku i, nakon što se dogovorimo, izaći ćemo službeno sa ozbiljnim i kvalitetnim stavom”, najavio je Klaus.

Predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva (SING) Jasna Pipunić rekla je pak kako ju je izjava ministra zaštite okoliša, prirode i energetike Slavena Dobrovića (Most) o mogućem zatvaranju rafinerije iznenadila, a pogotovo činjenica da se o tome već razgovara.

“Zanima nas s kime se to razgovara o zatvaranju sisačke rafinerije, jer mi to kao predstavnici sindikata ne znamo. Smatramo da je to dosta paušalno rečeno, jer govoriti o fosilnim gorivima znači da možemo sve skupa zatvoriti u Hrvatskoj. To nije korektno i takve službene informacije nemamo”, rekla je Pipunić .

Što se tiče riječke rafinerije, SING ima najave da se uskoro potpisuje projekt za nastavak izgradnje postrojenja. Na potrebu izgradnje novih postojenja sindikat upozorava u zadnjih 20 godina, a da nije bilo opstrukcije i kašnjenja dozvola moglo se napraviti daleko prije, kaže Pipunić.

Sindikati će se dogovoriti oko svojih budućih aktivnosti, a naša je osnovna briga očuvanje radnih mjesta. Ne mogu se samo tako zatvarati radna mjesta, a da se ljudima ne pruži bilo kakva mogućnost rada, naglasila je Pipunić. Dodalje kako je SING godinama upozoravao da međusobni dogovor dvaju većinskih suvlasnika zapravo šteti Ini jer se ona ne može razvijati.

Ministar Dobrović, nakon uzbune u javnost koja je nastala zbog njegove izjave i izjave bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića (Most), po kojima bi moglo doći do zatvaranja sisačke rafinerije, poslijepodne je sve to demantirao. “Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija”, izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

facebook komentari

 • Amigo

  Znači ipak nije Tomo mađaron već metkovčani

 • Maks

  Sjetimo se napada na Karamarka ovih cuprijaskih “postenjacina kako su “spasavali INAu…. jedno govori drugo radi deviza popa Petrova i cuprije, glavne su saborske fotelje!!! U zastiti okolisa okrecu se milijarde , ne kuna nego EURA – Dobrovic ih treba okrenuti prema “rvatskim tajkunima i sprijeciti dotok stranog kapitala u taj resor , ima veliku podrsku Zeljke Markic koja “ponekad gleda i tajkunskim okicama. Ako je Dobrovic najposteniji kakvi su tek ostali ???

  • Plavac Plavi

   Maks već sam ti napisao, da ne vrijeđaš Crkvu i svećenike (mi katolici imamo svećenike, a ne popove)! Petrov i nije svećenik (pop), kako ga nazivaš!! S komentarom se inače slažem!!

   • Maks

    Plavi ja nikad nisam nazvao svećenika popom ali moras priznati da postoje i jedni i drugi + svećenici ne lažu, s tobom se inače slažem!!

 • kostresh

  drugarski probni balonceki drugarske vlade. drugarske ili udruzene isto ti je, sve sdp.