Pratite nas

BiH

Željko Malnar približavao nam je daleke svjetove i otkrivao one najbliže

Objavljeno

na

Jedno od mojih najjačih gledateljskih iskustava vezano je uz dječju emisiju, negdje s početka osamdesetih, čijeg se naziva više ne sjećam, ali kristalno jasno pamtim gosta koji me očarao. Nakon što su djeca postavljajući pitanja otkrila zanimanje skrivene osobe, iza paravana je izašao visoki, tamnokosi muškarac u bijelom ogrtaču, koji mi je izgledao kao da je došao iz nekog drugog svijeta.Pričao je o svojim putovanjima na istok, dalekim narodima i svakakvim drugim čudima.

Snimkama koje je pokazao, ali još više sugestivnim pripovijedanjem, uvlačio je djecu, i mene pred ekranom, u svijet drevnih putova Orijenta, čudesni svijet konja, logorskih vatri, izgubljenih gradova. U sustavu vrijednosti sedmogodišnjaka to je bio vrhunac života. Taj veliki čovjek došao je iz srca dječje mašte koje su mapirali Karl May, Kroz pustinju i prašumu, Tisuću i jedna noć, a uz to je imao i nešto fakinsko od Huckleberry Finna. Zvao se Željko Malnar i postao je naš dječački idol. Poslije sam ga gledao u Nedjeljnom popodnevu gdje je donosio fascinantne priče i snimke putovanja po Afganistanu, Pakistanu, Indiji… U to vrijeme nije bilo YouTubea, snimalica, emisija na zahtjev; videorekorderi su se tek pojavljivali, pa tko ga je nedjeljom vidio, vidio.
I da je njegovo djelo završilo s velebnim putovanjima i pričama koje je s njih donio, Malnar bi ostao legenda, lijepo sjećanje na svijet u kojem je još bilo nedostupnih, misterioznih, nepoznatih krajeva, u kojem je još bilo mogućnosti za avanturu i maštu. Danas je aura poput tadašnje njegove nemoguća. Svijet je sav istražen, snimljen, premrežen, profaniran. Nećeš ti danas misterija putova Aleksandra Makedonskog – uzmeš smartfon iz džepa i preko Google Eartha i drugih sokoćala svaki metar puta vidiš do detalja, kalkuliraš gdje je jeftinije spavanje, bolji kebab, kakvo će vrijeme biti sljedeći tjedan… Ono što su u našem djetinjstvu bile pustolovne ekspedicije kojima nas je Malnar očaravao, danas su upakirane turističke ponude, ziheraške „avanture“. Danas svaki hipster glumi Indianu Jonesa, šmokljani se smucaju Indijom s ruksacima iz kojih vire zlatne American kartice i sve što vide odmah “šeraju” i “lajkaju”.

No, to je samo pola njegove životne priče. Dječački idol vratio se početkom devedesetih kao autor i voditelj najnevjerojatnije televizijske emisije svih vremena, koju je na lokalnim televizijama gurao gotovo dva desetljeća. Ta druga Malnarova televizijska karijera, za zajednicu još važnija i blagotvornija, na prvi je pogled potpuno suprotna prvoj. U njoj više nije išao nakraj svijeta, među potpuno drugačije ljude i tradicije tražiti začudno, istinu i smisao, već ih je, nakon golemog životnog i svjetskog iskustva, sada nalazio u najbližem, tamo gdje je potekao, među svojim susjedima na Peščenici.

Od čudesnih orijentalnih gradova do autopraonice kod Hampija, Malnar je na jednak način nalazio fascinantne likove. Izvlačio je zanimljive priče iz prinčeva i vođa karavana, ali i lokalnih cugera kakve viđamo ispred kvartovskih dućana u svakom zagrebačkom predgrađu. Emisija nije imala koncepta, znalo se otprilike kada počinje, ali ne i kada završava, nosila je neprivlačno ime Nightmare stage i bila je najvažniji hrvatski TV fenomen svih vremena. Ostavljam psihoanalitičarima drvenje o tome je li snaga i privlačnost Noćne more ležala u tome što je u njoj progovaralo potisnuto, „realno“ nasuprot plitkoj mentalnoj masaži većine tzv. „ozbiljnih“ medija. Emisija je bila i kolektivna psihoterapija. Gledatelji su zvali, istresali se, ali i ispovijedali, ljudikali s Malnarom i ekipom do sitnih sati. Tuga i radost miješali su se ritmično, valjda kao i u životu. I svijet Noćne more bio je dijelom medijski posredovana fikcija, i tu su likovi, uglavnom „antijunaci“, probrani i u razgovoru vješto vođeni likovi, ali su neprestanim razotkrivanjem postupka, karikiranjem i parodiranjem televizijskog koda podrivali otuđujuću moć medija, učili nas da televiziju, ali ni same sebe ne uzimamo preozbiljno.

Bili su neusporedivo smješniji od hrvatskih komedija tog vremena, stvarniji od „stvarnosne“ proze, informativniji od većine informativnog programa jer je Malnar, uz neizostavne stalne „likove“, u emisiju zvao i važne, društveno i politički relevantne goste. Stereotipnu sliku Zagreba kao uštogljenog, neduhovitog grada prijetvornih malograđana, razbucao je prikazujući jedan drugi, skriveni Zagreb živopisnog potproletarijata, vitalan i duhovit, kojeg je zahvaljujući njemu upoznala i zavoljela cijela Hrvatska. Emisija je imala uspona i padova, uz brojne veličanstvene trenutke, nekada je bila preduga i zamorna, ali najvažnije je da je uvijek bila tu, u teškim vremenima rata, poraća, siromaštva, tranzicije, frustracija, političkih i društvenih nadanja i razočaranja. Činila je život lakšim i ljudskijim. Malnar je uz inteligenciju i obrazovanje imao i rijetko dobar osjećaj za ljude, za pravi razgovor. Čini mi se da je tajna uspjeha emisije ležala upravo u toj finoj društvenosti mudraca koji je prošao cijeli svijet i vratio se do iskonske jednostavnosti. Nadam se da će golema ostavština Noćne more dočekati svoje teoretičare koji će barem djelomično objasniti taj fenomen, ali i društveni i medijski kontekst u kojem se dogodio. Minimum kojim se Željku Malnaru mogu odužiti njegovi gledatelji koji mogu učiniti nešto po tom pitanju je da njegov snimljeni materijal s putovanja ne bude prepušten propadanju i zaboravu. Ne sumnjam da će se Peščenica, koju je proslavio i izvan granica Hrvatske, svom prvom i jedinom Predsjedniku znati odužiti najljepšom ulicom.

vecernji.hr/piše: Nino Raspudić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati