Pratite nas

Vijesti

Željko Primorac: Vesna Pusić zaustavila, po drugi put, invaziju Hrvata na BiH!

Objavljeno

na

Vesna Pusić uspjela je, po drugi put, spasiti Bosnu i Hercegovinu od najezde Hrvata. Druga obrana vjerojatno je u rangu one prve, kada je u jeku srbijanske agresije po svijetu hodala i propovijedala kako Franjo Tuđman i RH vrše agresiju na BiH. Ovaj put, u ulozi ministrice vanjskih poslova, gospođa Pusić odlučila je kako niti jedan Hrvat neće stupiti na tlo Bosne i Hercegovine iz smjera Republike Hrvatske.

[dropcap]D[/dropcap]oslovno, na sastancima međudržavnih komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pogranični režim prelaska državne granice postrožen je do te mjere da još nedostaju minska polja uz granicu. Ova Pusićkina željezna zavjesa spustila se među jedan narod, hrvatski narod u RH i BiH, na vjerojatno najneprirodnijoj državnoj granici na svijetu. Ukratko, pogranični režim prelaska granice toliko je čvrst da dijeli groblja, crkve, njive, vinograde, sela, zaseoke i obitelji. Mnoga mjesta uzduž granice, s jedne i druge strane, imaju zajednička groblja i crkve. Ukoliko ne ispunjavate uvjete za dobivanje pogranične propusnice, odnosno ako živite u Splitu ili Zagrebu, a ne u mjestu gdje ste odrasli kako bi ste stigli do groblja svojih pokojnika koje se nalazi u BiH, a obiteljska kuća vam je od groblja udaljena stotinjak metara i nalazi se u RH, morate putovati i do pedesetak kilometara udaljenog graničnog prijelaza ili vam prijeti desetak tisuća kuna kazne zbog ilegalnog prijelaza državne granice. Isto vrijedi i za poljoprivrednike koji obrađuju usitnjene parcele s jedne i druge strane granice.

Eto to je rezultat politike Vesne Pusić, njene stranke i vlade. Ovo su rezultati pregovora sa bosanskohercegovačkom, čitaj bošnjačkom, stranom u vezi sa pograničnim režimom kretanja i prelaska granice. U vrijeme Otomanskog  i Austrijskog carstva režim prelaska granice za lokalno stanovništvo bio je liberalniji nego danas.

Kome je u interesu odvojiti jedan te isti narod novom željeznom zavjesom? Istim onim silama koje već petnaest godina uspješno sprečavaju službeni Zagreb u vršenju ustavne obveze da skrbi za Hrvate u BiH. Od 2000. pa do danas za sve hrvatske političare bilo je gotovo bogohulno spominjati položaj Hrvata u BiH i njihovu sustavnu majorizaciju, pogotovo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Takvu politiku sustavno je, još od 1993., provodila Vesna Pusić namećući Hrvatima stigmu agresora u BiH. Sada je kao ministrica vanjskih poslova učinila baš sve kako bi otežala svakodnevnu komunikaciju hrvatskog stanovništva s jedne i druge strane granice, ali i kako bi potpuno ispraznila pogranični pojas RH.

Istodobno, Pusić je učinila baš sve kako bi u raspravu o Pelješkom mostu uvela i službeno Sarajevo. Iako za to nije bilo nikakvog opravdanog razloga, jer Hrvatska ovim mostom ne povrjeđuje državni teritorij BiH već spaja svoj razlomljeni državni teritorij. Rasprava sa bošnjačkom stranom, o visini mosta, ali i o alternativnim spojevima s jugom Hrvatske, odgodila je za određeno vrijeme spajanje s jugom Hrvatske.

I sve je to zasluga Vesne Pusić u suradnji sa službenim Sarajevom, kao što je udarila željeznu zavjesu između Hrvata uzduž granice tako je pokušala i opstruirati povezivanje sjevera i juga Hrvatske.

Povijest pokušaja opstruiranja povezivanja dijelova Hrvatske seže i u vrijeme Domovinskog rata. Tada je politički mentor Vesne Pusić, Stipe Mesić, u jeku priprema za oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju, odnosno dok su trajale pripreme za potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata u BiH, u Zagrebu pokušao izvršiti puč. Njegov neuspjeli državni udar sa Manolićem imao je za cilj zaustaviti spriječiti potpisivanje Washingtonskog sporazuma, a samim time i oslobodilačke akcije u RH i BiH. Da je Mesić tada uspio pitanje je kako bi danas izgledala geografska karta ovog dijela Europe, ali i same Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Usitnjena, nepovezana Hrvatska, po mogućnosti razlomljena na posvađane regije i fizički odvojena od Hrvata u BiH san je Vesne Pusić, Stipe Mesića i njihovih istomišljenika.

Ta politika traje koliko i njihove političke karijere, ovisno o okolnostima promjeni metode, ali u suštini ona je uvijek ista-antihrvatska.

Željko Primorac

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati