Željko Primorac: Vesna Pusić zaustavila, po drugi put, invaziju Hrvata na BiH!

2

Vesna Pusić uspjela je, po drugi put, spasiti Bosnu i Hercegovinu od najezde Hrvata. Druga obrana vjerojatno je u rangu one prve, kada je u jeku srbijanske agresije po svijetu hodala i propovijedala kako Franjo Tuđman i RH vrše agresiju na BiH. Ovaj put, u ulozi ministrice vanjskih poslova, gospođa Pusić odlučila je kako niti jedan Hrvat neće stupiti na tlo Bosne i Hercegovine iz smjera Republike Hrvatske.

[dropcap]D[/dropcap]oslovno, na sastancima međudržavnih komisija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pogranični režim prelaska državne granice postrožen je do te mjere da još nedostaju minska polja uz granicu. Ova Pusićkina željezna zavjesa spustila se među jedan narod, hrvatski narod u RH i BiH, na vjerojatno najneprirodnijoj državnoj granici na svijetu. Ukratko, pogranični režim prelaska granice toliko je čvrst da dijeli groblja, crkve, njive, vinograde, sela, zaseoke i obitelji. Mnoga mjesta uzduž granice, s jedne i druge strane, imaju zajednička groblja i crkve. Ukoliko ne ispunjavate uvjete za dobivanje pogranične propusnice, odnosno ako živite u Splitu ili Zagrebu, a ne u mjestu gdje ste odrasli kako bi ste stigli do groblja svojih pokojnika koje se nalazi u BiH, a obiteljska kuća vam je od groblja udaljena stotinjak metara i nalazi se u RH, morate putovati i do pedesetak kilometara udaljenog graničnog prijelaza ili vam prijeti desetak tisuća kuna kazne zbog ilegalnog prijelaza državne granice. Isto vrijedi i za poljoprivrednike koji obrađuju usitnjene parcele s jedne i druge strane granice.

Eto to je rezultat politike Vesne Pusić, njene stranke i vlade. Ovo su rezultati pregovora sa bosanskohercegovačkom, čitaj bošnjačkom, stranom u vezi sa pograničnim režimom kretanja i prelaska granice. U vrijeme Otomanskog  i Austrijskog carstva režim prelaska granice za lokalno stanovništvo bio je liberalniji nego danas.

Kome je u interesu odvojiti jedan te isti narod novom željeznom zavjesom? Istim onim silama koje već petnaest godina uspješno sprečavaju službeni Zagreb u vršenju ustavne obveze da skrbi za Hrvate u BiH. Od 2000. pa do danas za sve hrvatske političare bilo je gotovo bogohulno spominjati položaj Hrvata u BiH i njihovu sustavnu majorizaciju, pogotovo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Takvu politiku sustavno je, još od 1993., provodila Vesna Pusić namećući Hrvatima stigmu agresora u BiH. Sada je kao ministrica vanjskih poslova učinila baš sve kako bi otežala svakodnevnu komunikaciju hrvatskog stanovništva s jedne i druge strane granice, ali i kako bi potpuno ispraznila pogranični pojas RH.

Istodobno, Pusić je učinila baš sve kako bi u raspravu o Pelješkom mostu uvela i službeno Sarajevo. Iako za to nije bilo nikakvog opravdanog razloga, jer Hrvatska ovim mostom ne povrjeđuje državni teritorij BiH već spaja svoj razlomljeni državni teritorij. Rasprava sa bošnjačkom stranom, o visini mosta, ali i o alternativnim spojevima s jugom Hrvatske, odgodila je za određeno vrijeme spajanje s jugom Hrvatske.

I sve je to zasluga Vesne Pusić u suradnji sa službenim Sarajevom, kao što je udarila željeznu zavjesu između Hrvata uzduž granice tako je pokušala i opstruirati povezivanje sjevera i juga Hrvatske.

Povijest pokušaja opstruiranja povezivanja dijelova Hrvatske seže i u vrijeme Domovinskog rata. Tada je politički mentor Vesne Pusić, Stipe Mesić, u jeku priprema za oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju, odnosno dok su trajale pripreme za potpisivanje mira između Bošnjaka i Hrvata u BiH, u Zagrebu pokušao izvršiti puč. Njegov neuspjeli državni udar sa Manolićem imao je za cilj zaustaviti spriječiti potpisivanje Washingtonskog sporazuma, a samim time i oslobodilačke akcije u RH i BiH. Da je Mesić tada uspio pitanje je kako bi danas izgledala geografska karta ovog dijela Europe, ali i same Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Usitnjena, nepovezana Hrvatska, po mogućnosti razlomljena na posvađane regije i fizički odvojena od Hrvata u BiH san je Vesne Pusić, Stipe Mesića i njihovih istomišljenika.

Ta politika traje koliko i njihove političke karijere, ovisno o okolnostima promjeni metode, ali u suštini ona je uvijek ista-antihrvatska.

Željko Primorac

facebook komentari

 • peppermintt

  kad se sitim samo kakvu je čestitku katolicima uputila za Božić i sve
  udrobila u jedno i Božić, i hanuku i Bajram i tko što slavi, a za
  pravoslavni je sva ozarena išla lomit pogaču

  Mesić i Vesna su glavni krivci zacementirane podjele kod nas ovdi, njihovi pogani spinovi “okrenite se Sarajevu ” dali su vjetar u leđa ” hrvatskom kukolju “

 • peppermintt

  kad se sitim samo kakvu je čestitku katolicima uputila za Božić i sve
  udrobila u jedno i Božić, i hanuku i Bajram i tko što slavi, a za
  pravoslavni je sva ozarena išla lomit pogaču

  Mesić i Vesna su glavni krivci zacementirane podjele kod nas ovdi, njihovi pogani spinovi “okrenite se Sarajevu ” dali su vjetar u leđa ” hrvatskom kukolju “