Željko Sabo proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika

  15

  Bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo proglašen je krivim nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Osijeku za podmićivanje gradskih vijećnika.

   sabo željko krivSabi je nepravomoćnom odlukom izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu dana i četiri mjeseca.

  Podsjetimo, Sabu se tereti za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, a bivši vukovarski gradonačelnik optužbe je odbacivao.

  – Nisam Mariji Budimir nudio nikakvo mito, nego isključivo mogućnost da bude na novoj listi SDP-a za nove izbore za Gradsko vijeće Vukovara – branio se prošli tjedan Sabo pred Županijskim sudom u Osijeku.

  Nepravomoćna presuda bivšem vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi od preblagih godinu i četiri mjeseca je loša i čini se da je odluka osječkog Županijskog suda kompromisna, kazao je odvjetnik Vladimir Gredelj za narod.hr.

  vladimirgredelj“Kada se dogode stvari poput ovakve presude, kao da smo u igrokazu kazališta Komedija, a ne da živimo u državi”, komentirao je Gredelj presudu, kojom je Sabo nepravomoćno proglašen krivim za podmićivanje HDZ-ovih gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića.

  Poruka suda javnosti je da je to na neki način prihvatljivo, istaknuo je Gredelj.

  “Presuda bi bila koliko toliko prihvatljiva da je Sabo prošao osobnu katarzu i priznao krivnju, a ne do kraja postupka ustrajao u priči kako nije kriv, pokušavao je manipulirat sudom, obmanjivati javnosti te dokazivat da to nije bila pokvarena ponuda”, komentirao je Gredelj zaključivši kako je to glavni razlog zbog čega sud nikako nije smio biti blag.

  “Puno strožom kaznom trebali su poslati poruku javnosti da je to apsolutno neprihvatljivo, jer kada netko pristaje biti javna osoba, gradonačelnik ili saborski zastupnik, mora se odreći ovakvih mogućnosti i mogućih razvoja događaja”, kazao je Gredelj.

  Gredelj smatra da društvo ovakve postupke javnih osoba mora sankcionirati barem na način da postanu politički mrtvaci, dok ovako Sabo može kalkulirati, uz dobro ponašanje ranije izaći iz zatvora te krenuti sve ispočetka.

  “Apsolutno je neprihvatljivo imati gradonačelnike lopove”, istaknuo je Gredelj.

  Gredelj se osvrnuo i na bivšu sisačko-moslavačku županicu Lovrić Merzel, koja nakon što je dala ostavku na mjesto županice očekuje puštanje iz pritvora te očekuje odlazak u Sabor, čime bi napredovala i statusno i financijski.

  “Zar to nije strašno, kako to čuje gladan i nezaposlen hrvatski građanin”, pita Gredelj i kaže kako je apsolutno nedopustivo da ozbiljne institucije to mogu dopustiti.

  Apsurdno je to što vrh SDP-a pokušava uvjeravati hrvatsku javnosti da su oni pošteni, a oni drugi dečki su zločesti i nepošteni, komentirao je Gredelj, slučajeve bivših članova predsjedništva SDP-a Sabe i Lovrić Merzel te zaključio kako se radi samo o kvantitativnoj razlici u milijunima i milijardama, ali u kvaliteti nema nikakve razlike između bivšeg HDZ-a i sadašnjeg SDP-a.  (VL/narod)

  facebook komentari

  • Stinatvrda Cro

   Iako nisam baš računao s većom i oštrijom kaznom, ipak me je iznenadilo ovo što je sud donjeo kao prvostupanjsku presudu. Sve ovo sa Sabom i oko Sabe još je jednom pokazalo koliko je nužno i potrebno prvesti lustraciju hrvatskog društva. Ta lustracija upravo mora početi upravo kod pravosuđa. Tu se doista koncentriralo crveno tijelo koje “osuđuje” još po “partijskoj knjižici”. Da je uopće do istrage i procesa protiv Sabe došlo nije zalužno “pravosuđe” nego činjenica su dokazi bili toliko teški da se istraga i proces više nisu mogli izbjeći. Da je tako pokazuje i kazna koja je smiješna do te mjere da se čovjek tome čak više i ne može nasmiajti. Jedan mali diler za pet grama marihuane dobio bi veću kaznu.

   ZA Hrvatsku BEZ komunista!

   • Ako se ne varam branio ga je udbaški zlikovac Nobilo!?

    • Stinatvrda Cro

     A kojeg odvjetnika ćeš naći u Hrvatskoj koji “po zadatku” brani komunističke lopove? Naravno – Nobilo, pravni i fizički nasilnik – je to od partije određen. Prije nekoliko godina u Lumbardi na otoku Korčuli imao sam prilike kazati mu oči što o njemu mislim. Neću to ovdje sada ponavljati jer bi mi zaista moglo donijeti probleme koje ne želim. Iako je onda pred mnogo ljudi prijetio tužbom do nje nikad nije došlo. To je posljednje govno od čovjeka. E, za to me može tužiti “okružnom WC-u”.

     ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • Alan B’Stard

      Nobilo, bijedni nasilnik koji tuce zenu i klince. Njega bi trebalo prvoga lustrirati

      • Stinatvrda Cro

       Sigurnom – jer nije ona baš mali broj Hrvatica i Hrvata spremio u komunističke zatvore. Ne zato jer su nešto skrivili – nego samo zbog toga što se nisu htjeli složiti s komunističkim partijskim terorom i jednoumljem.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

     • Neka si ga oprao! Jeli se bar zastidio? Ili je ostao bahat i bezobrazan u tom trenutku?!

      • Stinatvrda Cro

       Mislim da mu nisam u tom trenutku ostavio baš prostora za njegovu bahatost. Napustio je društvo s pritnjama o tužbi…Koji je to ljudski smrad. Nije za vjerovat.

       ZA Hrvatsku BEZ komunista!

      • Vjerujem! Nanio je dosta zla hrvatskom narodu..

  • Saabo

   Na Sabinu opasku da se osjeća “kao Ante Gotovina” …. ja bi mu da sam sudac odvalija takvu pešćurinu i onda bi mu uvalija 7 godina zatvora u Haagu , smeće nedojebano SDP-ovo koji je kra lovu od dice iz Vukovara koja su tribala ljetovat na Jadranu…. smeće jedno !!

   • Nakon izrečene presude, Sabo je rekao da se sjetio Ante Gotovine te da nikada neće priznati nešto za što nije kriv.

    Stvarno sramota i bezveze izjava!

  • peppermintt

   ma šta veliš Sabo nije mito neg kupovina, aj biži više u mirovinu negdi i ribu lovi, manje štete ćeš napraviti.

   • jadnik.. gledao sam jednom kako plače da ga ostave u NO Borovo.. jadan lik, a evo izigravao bi šerifa

    • peppermintt

     pa je si vidio on to sve pravda kao on je želio “dobro ” za Vukovar
     svega ti , ma ža mi ga jer je prošao pakao srpskih logora , ali ne može pravit nered više, gotovo

     • Logor je jedno, a politička bahatost drugo. Sudca je očito uhvatila ‘samilost’ pa mu je odredio samo godinu i nešto

  • Herceg-Bosna

   triba sabu na robiju bez pomilovanja