Pratite nas

Reagiranja

Žene u crnom pozvale su u utorak srbijansku vojsku da otvori arhive o nestalima u Vukovaru

Objavljeno

na

POVODOM Dana sjećanja na žrtvu Vukovara srbijanska nevladina udruga Žene u crnom pozvale su u utorak srbijansku vojsku da otvori arhive o nestalima u Vukovaru i tako pokaže poštovanje prema žrtvama zločina koje su počinile bivša JNA i srpske paravojne postrojbe.

Obilježavajući 23. obljetnicu ulaska jedinica JNA i paravojnih srpskih postrojbi u Vukovar 1991., nevladina udruga Žene u crnom održala je u središtu Beograda performans nazvan “Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, poručivši da tom akcijom pokazuju “građansku odgovornost da se nikad ne zaboravi ubijanje jednog grada i njegovih stanovnika”.

“Smatramo da je neophodno da Vojska Srbije otvori arhive o nestalima u Vukovaru, i makar tako pokaže minimum poštovanja za žrtve zločina koji su počinile jedinice JNA i paravojne postrojbe, koje su djelovale uz ogromnu logističku, vojnu i svaku drugu pomoć režima Srbije”, istaknula je čelnica Žena u crnom Staša Zajović.

Nasuprot Ženama u crnom, prosvjed zbog njihovog skupa održao je desničarski pokret Zavetnici, čija je glasnogovornica Nataša Đurđević okupljanje svojih istomišljenika objasnila stajalištem da se Žene u crnom “svojim aktivnostima izravno rugaju srpskim žrtvama i prognanim Srbima”.

Beogradski mediji skromno popratili Vukovar

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Srbiji je obilježen skromno, a svi vodeći elektronički mediji i web portali beogradskog tiska izvijestili su o mimohodu u Vukovaru, uz ocjenu da su počast žrtvama dužnosnici i tisuće građana Hrvatske i Vukovaraca odali u dvije kolone koje su se sjedinile u jednu.

U izvješćima beogradskih medija navodi se da su se “Vukovarom i ove godine, unatoč apelima vlasti i dijela braniteljskih udruga, kretale dvije kolone sjećanja, ali su se kasnije tijekom mimohoda spojile u jednu”.

Beogradski mediji citiraju poruku vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da su se tisuće ljudi sakupile kako bi odali počast “svim poginulima, ranjenima i nestalima koji su pridonijeli stvaranju slobodne Hrvatske”.

“Danas je bitno samo odati pijetet žrtvi Vukovara, a sve drugo – ambicije ili skriveni ciljevi – neka se ostave za drugi dan i drugo mjesto”, citirali su beogradski mediji Penavu.

Radio-televizija Srbije (RTS), pozivajući se na izvješća lokalnih hrvatskih medija, navodi da je – tijekom službenog komemorativnog programa u krugu vukovarske bolnice – stotinjak građana, predvođenih predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, krenulo u koloni vukovarskim ulicama do memorijalnog kompleksa, te da su u toj koloni bili dužnosnici oporbenog HDZ i predsjednička kandidatkinja te stranke Kolinda Grabar Kitarović.

Kako navodi RTS, službena kolona, u kojoj je kompletan državni vrh, diplomatski zbor i dio braniteljskih udruga, krenula je iz kruga vukovarske bolnice, te da su visoki dužnosnici na Memorijalno groblje ušli sporednim putem, a poslije polaganja vijenaca, ceremoniju su napustili prije nego što je završen službeni protokol.

Mediji prenose i izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da je “ponosan jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast tom gradu i svim poginulima”.

“To što su krenule dvije kolone ide na savjest onima koji su krenuli i nisu uspjeli. Hrvatska koja cijeni Vukovar je pobijedila”, citiraju beogradski mediji Josipovića.

Najavljući memorijal u Vukovar, beogradski Blic prenio je najavu agencije Beta da su “prije 23 godine, jedinice Jugoslavenske narodne armije ušle u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromjesečne borbe u kojima su poginule tisuće ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen”.

“Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada”, prenosi Blic, navodeći opsežnu kronologiju ratnih i poslijeratnih događaja vezanih uz Vukovar, uključujući i ispriku nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa tadića.

List navodi da su “predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posjetili Vukovar 4. studemog 2010. i na Ovčari položili vijence na spomen-obilježje” 200 ubijenih hrvatskih zarobljenika i civila, te da se “Tadić na Ovčari kod Vukovara ispričao obiteljima svih nevino stradalih žrtava”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati