Žene, uhvatite se šipke i sve će proći!

8

Jedna sam od onih vječno mršavih koji non stop jedu, a ništa im se ne vidi. Iskreno žalim sve one koji se debljaju i kada hranu pogledaju. Nikada u životu nisam bila na dijeti, ali sam dugo tražila slobodnu aktivnost koja će me riješiti stresa. Pokušavala sam s teretanom i “kojekakvim” grupnim vježbama, koje su me dovele do zaključka da je bolje i zanimljivije ostati doma čitati knjigu.

Onda sam odlučila probati nešto drugačije… u Pole dance sam se jednostavno zaljubila!

Pole dance, ples na šipci ili S faktor je disciplina koja ostavlja bez daha i one koji pokušaju i one koji gledaju dok mi pokušavamo. Kombinira paralelno ples, akrobatiku i gimnastiku na vertikalnoj šipci.

Prvi trening

Odmah na prvom treningu shvatila sama da sam na pravom mjestu jer sam bila okružena djevojkama otvorena uma i različitih stajališta. Godine starosti i tjelesna težina nisu važni, jer svatko u konačnici mora samo svoje dupe prebaciti preko glave, pa sve ubrzo postaje borba sa samim sobom. Ono što gradite od prvoga treninga je snaga. Nakon nekoliko mjeseci imati ćete osjećaj kao da biku rep možete iščupati, makar je takav slučaj kod mene. Žensko tijelo se ljepše oblikuje plesom i vježbom, nego utezima.

Striptiz?

Vjerujem da ima među nama i onih koje su došle naučiti senzualnu tehniku skidanja i okretanja uz šipku. Kako bi sve to moglo zanosno i senzualno izgledati, potrebno je naučiti tehnike. Niti sama tehnika koja se primjenjuje u koreografijama nije jednostavna, mada naizgled djeluje tako. Meni povod nije bio naguzivanje i izbacivanje sisa, tako da ne mogu donositi zaključke u ime ostalih.

Umjetnost

Ne mogu reći da je pole dance sport, a ne mogu tvrditi u potpunosti da nije. Ples na šipci je natjecateljska disciplina u kojoj se natječeš sa samim sobom. Svojim rukama i nogama, trbušnim i leđnim mišićima,grčevima, modricama i posebno glavom.

Sve što djeluje na slici divno i nedostižno, još je teže kada se trudiš izvesti. No, nemojte se obeshrabriti. Uz pravu trenericu za 3 mjeseca ste zvijezde. Pusa našoj Ani :-*

Potrebna je fizička sprema koja uz dobru tehniku dovodi do zapanjujućih rezultata. Najbitnije od svega, glava je prazna.

Dok mislite samo na to gdje vam je ruka kojom se podupirete, a gdje s druge strane visi noga, teško ćete moći misliti na bilo šta drugo.

Često znam reći da mi treningom počinje novi dan, bez obzira što je to navečer.

Šipka sve podnosi, a nakon što na njoj ostavite svu snagu, nećete moći na ništa teško misliti. Zajamčeno spavate kao beba.

Pole dance je vrhunska rekreacija koja oblikuje svaki dio tijela. Imam osjećaj da su mi trepavice snažnije otkako treniram.

Odijevanje

Za bilo kakvo hvatanje na šipku, bilo rukama ili nogama, nužno je da se koža prisloni na šipku kako ne bi klizili. Iz toga razloga svi prije ili kasnije završimo samo u sportskom grudnjaku i vrlo kratkim hlačicama. Čak i kupaći kostim je oskudniji od toga. U suprotnom je nemoguće se popeti jer se u svemu jako klizi, i najbanalniji pokreti su neizvedivi. Jedino tako je moguće osloniti tijelo na šipku, a da pritom ne padnete na glavu. Pole dance nije moguće izvoditi obučen, ali je zato jedan od razloga zašto ga se povezuje sa kurvarlukom.

Svjetonazori

Ma tko vam uopće ima šta reći?! Tko je taj koji će umjesto vas donijeti dobro vašem tijelu i umu? Onaj tko ovu disciplinu povezuje s negativnom pojmovima ima prvenstveno problem sa postavkama u vlastitoj glavi. Ne obazirite se, resetirajte ga prije korištenja i činite ono što je dobro za vaš um i tijelo. Umjesto da slušate kritiziranja, uhvatite se šipke. Onaj tko vas gleda krivo može biti ili muškarac kojemu je to jako privlačno ili ljubomorna žena. Primitivaca ima svuda jednako kao i zlobnih komentatora. U najgorem slučaju možete reći da je ova šipka za razliku od one u gimnastici koja je postavljena horizontalno, stoji vertikalno.

Jesam li ja taj profil cure?

Bila zadovoljna svojim izgledom ili ne. Zaposlena ili ne. Opterećena na poslu ili bez posla. Majka ili školarka, profesorica, doktorica ili konobarica… svaka žena može biti vreća sala bez kondicije ili snažna dama skladno oblikovana. Mnoge oko vas plešu kao sa snimke,a vi to još ne znate.

Prednosti

Snaga, fleksibilnost, mršavljenje, rješavanje stresa i “pražnjenje glave”!

Najbolje što sam ja naučila je strpljenje. Ova disciplina te tjera da sa svakim treningom radiš na sebi, a da pritom ne vidiš odmah jasne pomake na bolje. Kod mene se zadnjih nekoliko mjeseci najviše istreniralo strpljenje. Kada deset puta probaš isto, a i dalje ne ide, dođe ti da ugrizeš samoga sebe za guzicu od muke. Ovo strpljenje se provjereno prenosi na ostale dijelove dana, pa tako ono što u ostalo vrijeme uspiješ iz treći put te čini sretnim, a do sada te frustriralo jer nije iz prve.

Najviše ćete profitirati u vidu unutarnjeg samopouzdanja. Dodati ćete svježe začine u vašu vezu ili brak, a na treninzima ćete jačati svoje JA bez puno šminke i u odličnom društvu.

Mane

Glavna mana su masnice po rukama i nogama koje ne izgledaju lijepo. Mi ih od milja zovemo pole dance pusice. One su bolne i nisu baš privlačne. U zimskom razdoblju dok smo u dugim rukavima nisu vidljive, no po ljeti nije baš privlačno hodati sa ovakvim modricama. Koža se navodno s vremenom navikne, što još ne mogu garantirati.

 

Druga mana je suha koža. Morate se odreći mazanja kremom i losionima minimalno jedan do dva dana prije treninga, jer je u suprotnom svaki pokušaj da zadržite neki položaj nemoguć. Savjet je: mažite se kremom nakon treninga!

 

Pole dance je scenska umjetnost koja se prvi puta javila u kineskim cirkusima. Danas je raširen diljem svijeta i njegova popularnost neprestano raste.

Vjerujem da će ova disciplina jednoga dana postati olimpijski sport, a do tada potražite najbližu šipku na kojoj ćete ostaviti sve predrasude, strahove, komplekse i zadnje atome energije. 🙂                                              Marija Renić

facebook komentari

 • Barbara

  odlično,zavodljiv i atraktivan ples,,valjalo bi se usuditi!

 • prepri43

  Zašto ne bi dupe postalo stražnjica, a gimnastika tjelovježba?!
  Na, tu imaš – kaktus! Pa sedi na njega kako ti se sviđa,to je demokracija!

  • Barbara

   Nu što je lipo procvito,,a šta kažeš za ove gore povijuše,na šipci?

   • prepri43

    Uh kakve nogice,ostavljaju bez daha i one probirljive, a kamoli mene,za koga su dobre sve žene!

    • Barbara

     Čuj dobre samo lijepe žene:)),kažu muškarca će prije privući žena koja se zanima za njega,nego ona koja ima lijepe noge,,šta ti veliš na to?

     • prepri43

      Sve žene imaju u sebi nešto lijepoga a i ponešto ružnoga uostalom kao i muškarci. Prvi dojam htjeli mi ili ne je ipak važan jer bez njega teško da slijedi nastavak?! Zamisli Barbaru Streisand i Roberta Redforda! Tu je bio neki izvanzemaljski feeling!

     • Barbara

      Lijepa žena se sviđa očima,a dobra srcu,,tako da vanjski izgled ne smije biti presudan,Barbara možda ne privlači izgledom,ali je odlična glumica i pjevačica,i tu osvaja!

     • prepri43

      P zato i kažem da postoji neka tajna veza, koja neke ljude privlači i ne može se objasniti s nekoliko riječi! Izgled obično vara, uostalom sve zmije su lijepe! Kažu za ovog žabca da je ustvari začarani princ kojeg može obuditi jedino poljubac princeze!
      Ovo je neki drugi žabac, jer se onaj prvi ne sviđa sustavu, jer da ima više od dva megapixela!
      P.S. Barbara se i meni sviđa jer ima krasan glas i stas, ali ženske imaju Redforda za nekog super ljepotana, pa sam zato to usporedio.