Žestoko sučeljavanje Keruma i Opare, padale i teške optužbe

20

U Dnevniku Nove TV sučelili su se HDZ-ov kandidat Andro Krstulović Opara, koji je u prvom krugu osvojio 26,1 posto glasova, i HGS-ov kandidat Željko Kerum, kojem je povjerenje dalo 30,4 posto splitskih glasača.

Zašto mislite da bi vaša pobjeda Splitu donijela bolju kvalitetu života?

Željko Kerum: Zato što sam već dokazao da sam vizionar i građevinar. Građani su to prepoznali i zato sam pobijedio u prvom krugu.

Andro Krstulović Opara: Građani će u nedjelju birati pristojnog, radišnog i mirnog čovjeka, koji ima sjajnu viziju i odlučnost uvesti grad u 21. stoljeće, gdje nije bio već osam godina. Mi želimo grad za sve, a ne samo za pajdaše.

Kerum: Građani su mi 2013. dali pet mandata i rekli su da žele da Kerum bude u politici. Opara prima državnu plaću, a nikada nije radio ništa. Nije bio primjećen ni u Saboru ni u Gradskom vijeću. Da je Opara bio nezavisni, bio bi gori od Baldasara.

Krstulović Opara: Nemam što replicirati, gospodin Kerum je u prvom krugu napadao sve suparnike. Ja sam uredno dolazio na posao, svakog jutra zaradio svoju plaću. Sve firme gospodina Keruma su propale.

Kerum: Opara ne govori istinu, on izmišlja i ne vodi fer kampanju. Bavi se lažima i obmanama. Kad on kaže da sam ja ostao dužan, to nije točno. Ja sam državi za hotel Marjan platio 170 milijuna kuna. Neka Opara kaže što je to platio državi. Grad ću i dalje voditi kao tvrtku. Mi smo u mom mandatu poslovali pozitivno, pomagali smo nezaposlenima, studentima i umirovljenicima.

Ne možete pobijediti samostalno. Kako ćete to uspjeti bez glasova ljevice i stranke Pametno?

Kerum: Već sada imam 21 vijećnika da stvorim većinu. Četiri vijećnika iz HDZ-a, tri iz Mosta, tri iz Pametnog i tri iz SDP-a. Ja sam matematičar i računam čak i da nekolicina prebjegne – imat ću dovoljno. Uspoređivati mene i Oparu je kao uspoređivati gradilište i kazalište.

Krstulović Opara: Ovo je čista ilustracija koliko smo različiti gospodin Kerum i ja, kao crno i bijelo, kao dan i noć. Mi želimo grad za sve, a ne samo za tvrtku jednog čovjeka. Kritike upućuje gospodin Kerum, a sve su mu tvrtke propale. Ja sam 27 godina radio za jednu tvrtku, predstavljao Hrvatsku u svijetu.

Gospodin Kerum je već sve posložio. Ja se obraćam svim građanima koji se ne žele sramiti svog grdonačelnika i imati jednaku šansu u Splitu. Svi građani koji žele promjenu dat će potporu meni i mojoj listi koja je postigla najbolji rezultat dosad. Nemam što replicirati, imam ovdje 25 gusto pisanih stranica, imate li vi, gospodine Kerum ikakav program?

Kako biste riješili problem Spaladium Arene?

Kerum: Aneks ugovora je potpisan bez suglasnosti Gradskog vijeća. HDZ je stvorio taj problem. Spaladium Arena je završena puno prije moga mandata. Na tome je inzistirao Sanader prije nego što sam je postao gradonačelnik Splita.

Krstulović Opara: Grad Split je stvorio problem sa Spaladium arenom u vrijeme kad je gospodin Kerum bio gradonačelnik, i to samo zato što je on u blizini htio trgovački centar, a taj mu je centar bio konkurencija. Mi ćemo napraviti sve da to riješimo.

Jeste li razmišljali o prodaji gradskih dionica Hajduka strateškom partneru?

Kerum: Strateški partner je udruga „Naš Hajduk“ i ja sam za prodaju dodatnih dionica, ali da gradu ostane 26 posto kao kontrola. Navijače Hajduka je Opara nazvao orjunašima.

Krstulović Opara: Model za Hajduk je izvrstan, u trenutku kad osnaži, doći će trenutak da Hajduk razgovara s Gradom Splitom.

Biti pristojan i imati završen fakultet izgleda da je uvreda za gospodina Keruma.

Kako to da ste nula kuna potrošili na kampanju?

Kerum: Moj sponzor su firme mog sina i nećaka. Oparu financiraju firme koje rade za HDZ i tu će institucije imati posla.

Krstulović Opara: Mi smo sukladno zakonu i dobroj praksi sve objavili. U Splitu sa svakog zida visi veliki vođa Kerum. Ovo što imamo sada građani siguran sam da ne žele. Gospodin Kerum je jučer potrošio 70.000 kuna za oglas u Slobodnoj Dalmaciji.

Koja je najbolja osobina koju vidite kod svog protukandidata?

Kerum: Nikakvu. Jako loš čovjek.

Opara: Kerum je simpatičan, drag i veseo čovjek, i želim mu da i dalje uveseljava građane.

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Sva sreća da je Split …Split,pa ga ne može uništiti ni serija loših gradonačelnika (pa i ova dvojica što se “grebu”),jer Splićani rade po svom,imaju svoj dišpet i to ih drži na površini,pa čak i uz sve vrijeme vrlo aktivnu orjunu,oni su ‘a….SPLIĆANI :)))!

  • rođeni

   ova serija već dugo traje, split će preživjeti, ali će splićani otići

   • Dusko Besenic

    Pod “Splitom” ne mislim na kuće i ulice nego na ljude,a prije će se isprazniti Zagreb nego Split :)))

   • Maks

    Svi su bolji od MoBsta.

  • mrs jones

   a e…:)

 • Susjed

  Može se primijetiti velika razlika, između obrazovanog, civiliziranog i kulturnog Andre Krstulovića Opare i sirovog, primitivnog Morlaka, Željka Keruma. Vidjet ćemo što će Splićani odlučiti.

  • Dusko Besenic

   Bilo bi lako i lijepo da su stvari tako “crno-bijele”.Niti je jedan tako neupitno dobar niti drugi absolutno loš.Splićani će pokazati kako ih oni doživljavaju.

   • Susjed

    Slažem se. Samo primjećujem bitne razlike, između njih dvojice. Neka Splićani, na izborima, pokažu kako ih doživljavaju i u skladu s tim, glasuju.

  • miro

   Dobro ste rekli da se može primjetiti velika razlika između fetivog splićana kojem je geslo”Pusti zeca ubij vlaja (morlaka kako građaninVenecije kaže u srednjem vijeku)”,koji nema pojma o stvarnom životu Hrvatskog čovjeka,to je pijun Plenkovića.Nasuprot imamo čovjeka iz naroda s kojim se ne slažem u mnogim stvarima ali podržavam njega.Samo da znate dosad sam glasova za HDZ,ali od sada kako kažu turci JOK.

   • Marko Jurić

    Sustav briše komentare koji se prijavljuju kao spam, vrijeđanje i slično. Meni se na narodu danas isto dogodilo baš na temi Opara-Kerum kad sam iznio kritiku Opare i njegovog rada. A o njemu govori sve ovaj citat. Riva je srce Splita, ne želin da na Rivi bude išta šta bi čak i najmanju manjinu u mome gradu moglo iritirat!’ Andro Krstulović Opara o spomeniku Franji Tuđmanu.

    • Vladimir Dananić

     Najmanja manjina jest jedan čovjek. No, kako „antifašizam“ i „tolerancija“ iz dana u dan napreduju u svakom pogledu, izgleda da će se najmanja manjina moći sastojati i od ničega, tj. moći će biti prazan skup kojega progresivci imenuju manjinom. Pa ćemo morati tolerirati praznine.

  • miro

   Razlika je što Opara nema pojma kako živi Hrvatski čovjek,on je demagog ,sve zna a u stvari ništa ne zna,Kerum je čovjek iz naroda iako se ne slažem sa nekim njegovim postupcima ali on je jedini učinio nešto u S plitu nakon domovinskog rata.Nadam se da nećete izbrisati i ovaj komentar.

   • Osobno sam provjerio i niti jedan komentar vam nije izbrisan, niti vama niti bilo kome na ovoj temi! Reagirao sam jer ne želim da se stekne dojam kako se ovdje ‘nešto briše’!

    • Vladimir Dananić

     Ja sam primijetio da postoji nekakav problem s malo dužim komentarima. Sustav ih detektira kao „spam“, i onda čovjek ne može više ništa poduzeti, pa ni sam u Disqusu izbrisati što je napisao nego može samo ponovno, ako želi pokušati staviti kao komentar.

     • Dusko Besenic

      Vladimire,rekao sam ti…nakon što završiš pisanje klikni sam sebi plus,pa ga izbriši i neće ti nestati tekst.

     • Vladimir Dananić

      Meni to ne funkcionira. Provjereno na jednom primjeru.

      I evo, pričekah malo, i vidjeh da su ove dvije rečenice ostale bez ikakva problema.

     • Dusko Besenic

      zbilja ne znam,jer i ja ponekad pišem “kobasice”,ali mi ovo “pali” ili odeš na drugi tekst,pa kada ti se pojavi tekst sa strane,na “Posljednji komentari”,klikneš na svoj tekst ispod naslova i pojavi ti se i onda ostaje. I ja sam imao isti problem,ali sada na ovakav način ide.

     • Vladimir Dananić

      Tko zna o čemu sve to ovisi. No, nisu na odmet ni spomenuti trikovi.

  • Marko Jurić

   Taj rasistički mletački i turski izraz što koristite za hrvate katolike sve govori o primitivizmu.

 • Tyrex Rex

  Da li je ponovo moguće da jedan u određenoj mjeri ipak ozbiljan grad počini kolektivni
  politički suicid i odabere za svog lidera ponovo takvog beznadnog tipa poput Keruma.