Živana Heđbeli iz upravnog odbora ‘Documente’ dolazi na čelo državnog arhiva!

9

Politika ministarstva uništavanja hrvatske kulture pod vodstvom HNS-ove Andree Zlatar-Violić se nastavlja: nakon velebnog Frljića, dobit ćemo novi kadar koji će raščišćavati s ustaškom hrvatskom poviješću.

Živana Heđbeli 2Novi ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva bit će, prema izvorima u Ministarstvu kulture, dr. sc. Živana Heđbeli, docentica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru. Imenovanje bi službeno trebalo biti objavljeno početkom idućeg tjedna. Njene stručne kvalifikacije nisu sporne, jer se bavi arhivistikom i dokumentalistikom, objavila je 3 knjige (sve tri u izdanju “Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću”) i određen broj znanstvenih radova iz područja upravljanja arhivskom građom. No radi se o još jednom imenovanju “društveno-politički podobnog” kadra, s pedigreom u institucijama koje promiču povijesni revizionizam i rebalkanizaciju “ovih prostora”.

Dosadašnji ravnatelj, prof. Darko Rubčić, kako doznajemo, nije član niti jedne stranke i stručan je, ali nekom ipak očito smeta na tom iznimno važnom mjestu. Državni arhiv je došao u središte pozornosti javnosti nedavno, kad je trebalo predati dokumente bitne za suđenje Perkoviću njemačkom sudu. Izbio je skandal oko deklasifikacije dokumenata, za koju se na kraju ispostavilo da ipak nije bila potrebna: vjerojatno se tek kupovalo vrijeme da se uklone nezgodni partijski dokumenti koji bi mogli otkriti ponešto o današnjim akterima politike.

Hrvatski državni arhiv je, naime, središnja arhivska ustanova čiji počeci sežu još u 1643. godinu, kada je temeljem saborske odluke izrađena posebna škrinja povlastica Kraljevine u kojoj su čuvane zemaljske isprave, povlastice i zakonske odredbe. Nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe Kraljevski zemaljski arhiv postaje pomoćni ured Zemaljske vlade, koja 1870. donosi Zakon o Zemaljskom arhivu u Zagrebu s odredbama o korištenju gradiva, čime se Arhiv otvara javnosti. Od 1962. djeluje pod nazivom Arhiv Hrvatske, a 1979. osnovana je i Hrvatska kinoteka kao nacionalni filmski arhiv, čime je Arhiv preuzeo i funkciju čuvanja nacionalne filmske baštine.

Po osamostaljenju Republike Hrvatske postaje matična ustanova nacionalne arhivske službe i djeluje pod nazivom Hrvatski državni arhiv.  Ta institucija čuva više od 23.500 dužnih metara gradiva od 10. stoljeća do današnjih dana, raspoređenoga u 1.850 arhivskih fondova i zbirki nastalih djelovanjem središnjih tijela državne uprave i pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i vojnih ustanova, kao i istaknutih pojedinaca i obitelji te hrvatskoga iseljeništva. Posebne cjeline čine zbirka fotografija Fototeke HDA u kojoj se nalazi više od 750.000 fotografija različitih oblika i tehnika, te Mikroteka s više od 7 milijuna snimaka dokumenata iz različitih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Hrvatski filmski arhiv čuva nacionalnu filmsku baštinu (255 dugometražnih igranih te 2.350 kratkometražnih filmova). Ukratko, radi se o ustanovi ključnoj za dokumentiranje hrvatske povijesti.

Može li se to prepustiti u ruke nekom tko dolazi iz organizacije koja je do sad više puta tu povijest pokušala krivotvoriti? I možemo li biti sigurni da nezgodni dokumenti iz arhiva CK SKH, koji bi mogli baciti dosta svjetla na neke osobe i događaje, neće netragom nestati?

Marcel Holjevac/Dnevno.hr

facebook komentari

 • peppermintt

  triba počistit i arhiv …

  • Ljuta Trava

   Ljudi moji ,pa ovo su provokacije kakve samo kukurikavci mogu smislitiv.Dobro je Marcel napisao ,,Ministarstvo uništavanja hrvatske kulture,,.
   Ni četnici ne bi radili ovo što rade kujurikavci ,ovo je prava okupacija .

   • peppermintt

    dis trava;)
    HNS triba sudit radi izdaje nacionalnih iteresa Hrvatske

    • Ljuta Trava

     Evo me nakon napornih mjesec dana .Falili ste mi

     • peppermintt

      🙂 jel prošlo to što te zauzelo;)

     • Ljuta Trava

      Je ,prošlo je ,još da plate na vrijeme .

     • Ida Galić

      Di si mi ti meštre, e mislila sam da ti se štogod dogodilo! Da si lipio plakate protiv Josipovića, pa te odveli na duži informativni razgovor! sve čoviku proleti kroz glavu, kad vidi da neko tak dugo izbiva od tamo, gdje je bio stalo prisutan!!

     • Ljuta Trava

      Hahahahahagahaahaa
      To sa plakatima ih je istjeralo na vidjelo ,pokazali su pravo lice,ali imat će vremena plakat-i