Connect with us

Nebuloze

Živana Heđbeli iz upravnog odbora ‘Documente’ dolazi na čelo državnog arhiva!

Published

on

Politika ministarstva uništavanja hrvatske kulture pod vodstvom HNS-ove Andree Zlatar-Violić se nastavlja: nakon velebnog Frljića, dobit ćemo novi kadar koji će raščišćavati s ustaškom hrvatskom poviješću.

Živana Heđbeli 2Novi ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva bit će, prema izvorima u Ministarstvu kulture, dr. sc. Živana Heđbeli, docentica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zadru. Imenovanje bi službeno trebalo biti objavljeno početkom idućeg tjedna. Njene stručne kvalifikacije nisu sporne, jer se bavi arhivistikom i dokumentalistikom, objavila je 3 knjige (sve tri u izdanju “Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću”) i određen broj znanstvenih radova iz područja upravljanja arhivskom građom. No radi se o još jednom imenovanju “društveno-politički podobnog” kadra, s pedigreom u institucijama koje promiču povijesni revizionizam i rebalkanizaciju “ovih prostora”.

Dosadašnji ravnatelj, prof. Darko Rubčić, kako doznajemo, nije član niti jedne stranke i stručan je, ali nekom ipak očito smeta na tom iznimno važnom mjestu. Državni arhiv je došao u središte pozornosti javnosti nedavno, kad je trebalo predati dokumente bitne za suđenje Perkoviću njemačkom sudu. Izbio je skandal oko deklasifikacije dokumenata, za koju se na kraju ispostavilo da ipak nije bila potrebna: vjerojatno se tek kupovalo vrijeme da se uklone nezgodni partijski dokumenti koji bi mogli otkriti ponešto o današnjim akterima politike.

Hrvatski državni arhiv je, naime, središnja arhivska ustanova čiji počeci sežu još u 1643. godinu, kada je temeljem saborske odluke izrađena posebna škrinja povlastica Kraljevine u kojoj su čuvane zemaljske isprave, povlastice i zakonske odredbe. Nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe Kraljevski zemaljski arhiv postaje pomoćni ured Zemaljske vlade, koja 1870. donosi Zakon o Zemaljskom arhivu u Zagrebu s odredbama o korištenju gradiva, čime se Arhiv otvara javnosti. Od 1962. djeluje pod nazivom Arhiv Hrvatske, a 1979. osnovana je i Hrvatska kinoteka kao nacionalni filmski arhiv, čime je Arhiv preuzeo i funkciju čuvanja nacionalne filmske baštine.

Po osamostaljenju Republike Hrvatske postaje matična ustanova nacionalne arhivske službe i djeluje pod nazivom Hrvatski državni arhiv.  Ta institucija čuva više od 23.500 dužnih metara gradiva od 10. stoljeća do današnjih dana, raspoređenoga u 1.850 arhivskih fondova i zbirki nastalih djelovanjem središnjih tijela državne uprave i pravosuđa, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i vojnih ustanova, kao i istaknutih pojedinaca i obitelji te hrvatskoga iseljeništva. Posebne cjeline čine zbirka fotografija Fototeke HDA u kojoj se nalazi više od 750.000 fotografija različitih oblika i tehnika, te Mikroteka s više od 7 milijuna snimaka dokumenata iz različitih ustanova iz Hrvatske i svijeta. Hrvatski filmski arhiv čuva nacionalnu filmsku baštinu (255 dugometražnih igranih te 2.350 kratkometražnih filmova). Ukratko, radi se o ustanovi ključnoj za dokumentiranje hrvatske povijesti.

Može li se to prepustiti u ruke nekom tko dolazi iz organizacije koja je do sad više puta tu povijest pokušala krivotvoriti? I možemo li biti sigurni da nezgodni dokumenti iz arhiva CK SKH, koji bi mogli baciti dosta svjetla na neke osobe i događaje, neće netragom nestati?

Marcel Holjevac/Dnevno.hr

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Nebuloze

Nakon Lidla i Nestle uklonio križ – Kome smetaju križevi u kolijevci Europe?

Published

on

Nestle je ovaj tjedan napravio ogroman “politički korektan” korak protiv europske kulture, ali i kršćanstva, te je pošao stopama Lidla.

Tako Nestlé ubrzo nakon Lidla uklanja križ s grčkog pakiranja jogurta, bez obzira što je križ bio toliko malen da je bio gotovo jedva vidljiv.

Sjedište Lidla nalazi se u Švicarskoj, državi čija se zastava sastoji se od bijelog križa na crvenoj podlozi.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića uklonio je kršćanski križ iz grčke jogurtne ambalaže koja prikazuje staru kršćansku crkvu na grčkom otoku Santorini. Odluka podsjeća na onu koji je prethodno učinio supermarket  Lidl ciljem ‘da ne povrijedi senzibilitet drugih religija’, piše therebel.media, prenosi narod.hr

Ovo je još jedan primjer tvrtke koja se kreće u smjeru zatiranja tisućugodišnje europske kulture, a osobito njenog utemeljenja na kršćanskoj simbolici, retuširanjem stvarnosti čak skidajući križeve s krova crkava koji se u stvarnosti svatko može vidjeti.

facebook komentari

Continue Reading

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Published

on

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Continue Reading