Pratite nas

BiH

Život je prekratak, ne trošimo ga na stvari koje nas udaljavaju od Boga – ne trošimo ga na gluposti

Objavljeno

na

sijačKamo sreće da je više spremnosti i odlučnosti u življenju Riječi. Ponekad ta Riječ je daleka i tiha. Ponekad opet tako bliska da joj mogu osjetiti otkucaje srca. Ako je živa, onda, logično, mora joj i otkucavati srce. Kako Riječ može biti živa? Ona je živa i bez mene, ali nekako je još življa kad je ja živim.

Znate da mi kupujemo vodu u bocama? I nešto mislim – pa koliko je to glupo? Plaćamo vodu koju možemo piti i iz česme. Ili s izvora. I onda dođeš na neku benzinsku ili neku trgovinu i vidiš tamo cijenu ispod litre vode koja je slična ili čak veća od litre benzina. I uzmeš tu bocu vode i kupiš je. Neki dan gledam na tim policama kako je jeftinija limenka piva od pola litre nego pola litre vode… Bože moj, gdje mi ostavismo taj svoj mozak…

Radimo mi i još puno drugih stvari koje se samo mogu svrstati u domenu gluposti. Toliko toga nam se nudi na dnevnoj bazi da valjda sve ne uspijemo procesuirati u svojim glavama. Pa onda radimo stvari koje ni sami sebi ne možemo objasniti zato što nemamo vremena za objašnjavanje. Novi dan – nova nafaka… Život je prekratak i često se uhvatim kako ga trošim na gluposti ili stvari koje će me dovesti do gluposti. A jedan od osjećaja koje baš ne volim je onaj kad shvatim da sam nakon nekog susreta, događaja ili razdoblja postao gluplji, a ne pametniji…

Ono sjeme Božje riječi pada okolo. Pada i na mene. Kamo sreće da je više spremnosti i odlučnosti u življenju te Riječi. Ponekad ta Riječ je daleka i tiha. Ponekad opet tako bliska da joj mogu osjetiti otkucaje srca. Ako je živa, onda, logično, mora joj i otkucavati srce. Kako Riječ može biti živa? Ona je živa i bez mene, ali nekako je još življa kad je ja živim. To je ono sjeme koje donosi mnogo ploda. Smisao sjetve, u kojoj se sjeme baca u zemlju, jest urod. Zato se čovjek i trudi oko svoje zemlje. Svoju snagu, znanje i energiju usmjerava prema svom projektu koji bi trebao donijeti uroda. Glup je osjećaj kad na kraju godine, kad bi trebao ubirati plodove, vidiš da nemaš što ubrati zbog toga što nisi radio ono što si trebao raditi. Nego si trošio vrijeme na gluposti. Glupost je izazovna. I glupost je jaka. Ona jedna izreka veli da su samo dvije stvari beskrajne i nemjerljive. Svemir i ljudska glupost. A za svemir nismo sigurni. Gospodin nam daje mozak, a potom su tu i darovi Duha Svetoga. Mudrost. Razum. Znanje. I sve je to za upotrebu, a ne za konzerviranje.

Sveti Franjo Asiški, čovjek koji je postao molitva, usmjerio je svoju snagu prema osluškivanju, razumijevanju i življenju Riječi. U tom je uspijevao. Pokušavao se ne zamarati glupostima, nego se što više držati Riječi. Po njoj živjeti i za nju se umarati. Ovo dana je već deset godina otkad nosim habit na sebi i otkad imam ono fra (brat) ispred mog imena. Držati se Riječi, po njoj živjeti i za nju se umarati. To danas sebi ponavljam. Previše je prilika za ostati zarobljen u gluposti. Previše je izazova koji vode u propast (čitaj: udaljenost od Riječi). A malo je onih koji čitav svoj život usmjeravaju i oblikuju prema Božjoj riječi. I to je pravi izazov. Ne bih li ja mogao biti jedan od njih? I vjerojatno postoji milijun razloga i načina za ne biti svetac. Ti pronađi jedan zašto bi ti bio svetac.

Franjo je postavio neke nove mjere u donošenju ploda nakon posijane Riječi. Franjo je postao, ako tako smijem reći, mjerna jedinica za opsluživanje Božje riječi. On je to radio u jednostavnosti, malenosti i poniznosti. A ja? Ti? Mi se možemo boriti da u ovom moru gluposti koje nas okružuje, ne postanemo i mi glupi, nezainteresirani i neosjetljivi na Božju riječ. Ona je ta koja oživljava, potiče, ohrabruje, odmara, miluje, čini drukčijeg i boljeg čovjeka od mene… I Riječ je tijelom postala… I ti i ja možemo biti oni po kojima će Riječ dobivati novo tijelo. Preko mene i tebe može Riječ oživjeti i disati, nastaniti se među nama. To je put svetosti i približavanja Bogu…

fra Željko Barbarić / Bitno.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati