Zlatko Miliša: Internet kao društvena mreža je paukova mreža koja je dovela do umreženih usamljenika

0

U povodu Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i Međunarodnog dana djeteta Odjel novinarstva i Odjel socijalnog rada Filozofskog fakulteta organizirao je tribinu pod nazivom “Nasilje u medijima – nasilje u realnosti”.

U punom amfiteatru A.B.Šimića na Filozofskom fakulteta Sveučilišta u Mostaru o ovoj aktualnoj temi govorio je prof.dr.sc. Zlatko Miliša.

Zlatko Miliša je sudionik je brojnih domaćih i inozemnih znanstvenih skupova. Autor je petnaest znanstvenih knjiga- monografija u Hrvatskoj, a dvije su u publicirane u inozemstvu, na engleskom jeziku. Objavio je i dvije knjige iz područja publicistike. Ima više od osamdeset objavljenih znanstvenih i stručnih radova u petnaestak časopisa. Objavio je jedanaest članaka u znanstvenim časopisima u suautorstvu sa studentima.

Miliša je kazao kako će uskoro promjena identiteta biti masovna pojava. Naglasio je kako su djeca najviše izložena nasilju u medijima te kako bi se uvođenjem izbornog predmeta ‘Odgoj za medije’ u osnovnim školama ta izloženost znatno umanjila.

„Djeca su internetski pismenija i od roditelja i od nastavnika, ali oni nemaju selektivni pristup poput odraslih da se odbrane od medijskog nasilje“, kazao je Miliša.

Prof dr.sc. kazao je kako je godinama istraživao koje su najfrekventnije poruke u svjetskim bestsellerima, listovima za tinejdžere, u dramama te u animiranim filmovima, te je došao do zaključka kako su četiri dominante teme : nasilje, seks, život poznatih i oslobađanje od rada.

„Mediji su kradljivci vremena, mi odrasli se možemo tome oduprijeti, djeca ne, a internet kao društvena mreža je paukova mreža koja je dovela do umreženih usamljenika“ ,zaključio je prof.dr.sc.Miliša.

Pogled.ba

facebook komentari