Pratite nas

Vijesti

Znanstvenici otkrili novi kemijski element!

Objavljeno

na

Međunarodni tim istraživača, koji predvode fizičari švedskog Sveučilišta Lund, potvrdili su ranija mjerenja istraživačkih skupina u Rusiji.

Međunarodni tim istraživača, koji predvode fizičari švedskog Sveučilišta Lund, potvrdili su postojanje novog elementa s atomskim brojem 115 u pogonu za istraživanje u Njemačkoj, potvrdivši ranija mjerenja istraživačkih skupina u Rusiji.

Bombardiranjem tankog sloja americija ionima kalcija, istraživački tim uspio je izmjeriti fotone povezane s alfa-propadanjem novog elementa. Određene energije fotona odgovarale su očekivanoj energiji radijacije X-zraka, što je “otisak prsta” danog elementa.

Novi superrobusni element tek bi trebao biti nazvan, a privremeno mu je ime ununpentium (Uup). Odbor, sastavljen od članova međunarodnih udruženja čiste i primijenjene fizike i kemije, pregledat će nove spoznaje kako bi odlučili hoće li preporučiti daljnje eksperimente prije nego što otkriće novog elementa bude priznato.

Osim promatranja novog kemijskog elementa, znanstvenici su dobili pristup podacima koji im daju dublji uvid u strukturu i svojstva superteških atomskih jezgara.

– Ovo je bio vrlo uspješan eksperiment te jedan od najvažnijih u području posljednjih nekoliko godina – rekao je Dirk Rudolph, profesor na Katedri za atomsku fiziku na Sveučilištu Lund.

Novi dokazi za kemijski element s atomskim brojem 115 bit će predstavljeni u The Physical Review Letters.

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati