Znate li se pametno svađati?

15

Za dobru svađu potrebno je da oba partnera jasno izraze svoje mišljenje i da pogledaju koji im je zajednički cilj, tj. kvaliteta njihova odnosa. Ako na temelju toga promijene svoje mišljenje, svađa je uspješna; nema gubitnika a odnos je pobjednik. Ako svađa krene naopako, onda to nazivamo konfliktom ili još gore, borbom

Svađa je poseban oblik komunikacije u kojoj dvije osobe (ili više) stoje jedna nasuprot drugoj jer imaju različite točke gledišta na istu stvar (npr. djeca, novac i sl.). Za dobru svađu potrebno je da oba partnera jasno izraze svoje mišljenje i da pogledaju koji im je zajednički cilj, tj. kvaliteta njihova odnosa. Ako na temelju toga promijene svoje mišljenje, svađa je uspješna; nema gubitnika a odnos je pobjednik. Ako svađa krene naopako, onda to nazivamo konfliktom ili još gore, borbom.

Svađa može biti dobra za vaš odnos ako se suočite zajedno s predmetom. Da svađa ne bi postala naporan posao, evo nekoliko smjernica. To nisu pravila, ali vam može pomoći da izađete na kraj s teškim pitanjima.

Biti u pravu nije važnije od vašeg odnosa – vi kao par ste važniji od bilo kojeg pitanja ili situacije, posebno za vrijeme velike napetosti u kojoj najradije braniš svoje stajalište a zaboravljaš partnera. Stavite, recimo slikovito, stvar na stol i suočite se s tim zajedno, radije nego da se sukobljavate jedno s drugim.

Iako bi to moglo biti teško, budite blizu. Mala gesta nježnosti može pokazati tvoju brigu. Sjeti se da nema stvari koja se ne bi mogla riješiti u ljubavi.

Ne uvlačiti druge osobe. Ono što time pokušavate učiniti je da nekoga dobijete na svoju stranu da vam da veću moć a time umanjujete svojeg bračnog druga ili otežavate situaciju. Niti primjedbe, kao npr: “Ti si kao i tvoja mama”, nisu od nikakve pomoći – progone te tvoji osjećaji i potrebe. Budi toga svjestan i preuzmi odgovornost na sebe.

Ostanite zajedno dok ne završite razgovor o predmetu. Ponekad to može biti teško, posebno kad ti se čini da si ugrožen ili zdvojan. Pokušaj se sjetiti da suze nisu oružje, ali često dolaze zbog frustracije ili ranjivosti – pokušaj svojeg bračnog druga prihvatiti onakvim/onakvom kakav/kakva je. (Ako je vrijeme ograničeno, obvežite se da ćete nastaviti razgovor).

Apsolutne primjedbe kao npr. “ti uvijek” ili “ti nikada” jednostavno nisu istinite i sigurno neće pomoći.

Analiziranje, ili pokušaj ukazivanja kako si dospio u tu situaciju kako bi rasporedio krivnju, beskorisni su. To jedino može poslužiti zabijanju klina između vas. Najbolje je o situaciji porazgovarati i krenuti naprijed a ne gledati nazad.

Izgovaranje ružnih imena može biti bolno, i budimo pošteni, to je znak slabosti.

Odnosu škodimo kad se služimo sarkazmom i kritizerstvom (nema konstruktivnog kritizerstva!). Ako partnera ponizimo na taj način, kako može povjerovati u sebe i kako možemo jedno drugom pripadati?

Svađu treba izbjegavati kad su jedna ili obje strane izgubile kontrolu i kad namjeravamo jedno drugo raniti – povrijediti.

Preuzeto s: www.nasa-obitelj.com

facebook komentari

 • Agromentum

  Ne postoji pametna svađa . 🙂

  • Alan B’Stard

   na slici se vidi da zena vodi glavnu rijec!?

   • Agromentum

    Da, onaj se samo vata za glavu. :))

    • Alan B’Stard

     ta ce jadan, ne moze bit u pravu da gayebes 🙂

     • Maja

      žene su gotovo pa uvijek u pravu,evo i papa vam je poslao jasnu poruku!:)

     • diablo

      Apsolutno se slažem sa vama..Svu vlast treba prepustiti ženama.. 🙂

     • Maja

      :))),ne baš svu,evo dovoljno je što držimo tri stuba kuće!

     • diablo

      Mi samo proizvodimo krize, ratove, podjele, granice, što je i povijest pokazala..
      Treba i vama dati priliku, pa da vidimo? Ja osobno vjerujem kako bi žene riješile sve probleme za kratko vrijeme, samo vam treba osigurati neku dvoranu i automate za kavu… :)))

     • Maja

      :)).možemo i više od toga!!

     • Alan B’Stard

      Jos joj pusti da te sveze za krevet i bogin si 🙂

 • Herceg-Bosna

  nekontam , kakva pametna svađa može biti………

  • diablo

   Pa ono što je Kolinda rekla.Treba ponekad lupit šakom od stol.. Kužiš sad? :)))

   • Herceg-Bosna

    aha kužim hahahah

   • Ljuta Trava

    Probaj ti lupit šakom od stol i pitaj ženu : Tko je gazda ?
    Ako dobiješ šamar reci da si samo pitao 🙂

 • Ljuta Trava

  Ženama pomaže , čak je i znanstveno dokazano, kod svađa voda svetog Vinka .

  Na uputama je navedeno : Uzeti gutljaj vode u usta ali vodu ne popiti .

  Svi kažu da je doslovno čudotvorna voda.