Zoran Milanović: Izjave suca Turudića stvar su pravosudnih institucija

  0

  Ja to niti čitam niti mogu komentirati, kazao je Milanović.

  Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas da su izjave predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića stvar pravosuđa na koje Vlada nema utjecaja, a za odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio referendumsko pitanje o ćirilici izjavio je kako je Ustavni sud prihvatio argumente Vlade u vezi s tim.

  FAH-H7014456zoranmilanovic625Na pitanje novinara kako komentira izjavu suca Turudića u kojoj ga naziva boljševikom i monarhom, premijer Milanović je odgovorio da je to stvar pravosuđa.

  “Ja to niti čitam niti mogu komentirati, u Hrvatskoj samo na županijskoj razini ima 250 sutkinja i 150 sudaca, a to su sve ljudi isti u statusu i svi odlučuju o važnim predmetima“, istaknuo je Milanović. Po njegovim riječima svi ti suci sude u osobnom statusu i “u biti bi trebali govoriti svojim presudama, a ovo drugo je stvar institucija pravosuđa na koje Vlada nema nikakvog utjecaja”.

  Komentirajući odluku Ustavnog suda o sprječavanju referenduma glede uporabe ćiriličnog pisma, premijer Milanović je kazao kako Ustavni sud “nije pravosuđe” nego je Ustavni sud “iznad pravosuđa”.

  “On je je najviša instanca i odlučio je kao što je odlučio, to su argumenti koji su bili argumenti Vlade, Ustavni sud ih je prihvatio i to je to. Po takvim pravilima moramo igrati”, kazao je Milanović. Pri tomu je dodao kako se zna dogoditi da Ustavni sud donese odluke “koje nam nisu po volji pa ih moraš provesti”.

  Na pitanje kako komentira izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave (HDZ) koji je, kako se izrazio novinar, “oprao Ustavni sud”, premijer Milanović je kratko odgovorio: “Stao bih na ovome”.

  Premijer Milanović je danas nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelsa (na Hvaru) u povodu dana općine – Blagdana Velike Gospe. (hina)

  facebook komentari