Pratite nas

Intervju

Zoran Milanović: Nećemo izgubiti izbore, od oporbe smo bolji za klasu

Objavljeno

na

Linić je nečime opsjednut i igračka je u rukama HDZ-a – kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras kako su vladajući u iduća dva mjeseca spremni promijeniti izborni sustav kako bi birači već na idućim parlamentarnim izborima zastupnike mogli birati i preferencijski, kao što je slučaj za europske izbore, a vjeruje da je na isto spreman i HDZ, za čije je vlasti i donesen zakon o izborima za Europski parlament.

“To su minimalne izmjene i to u segmentu preferencijskog glasovanja u deset izbornih jedinica. Isto kao za Europski parlament, samo je tamo jedna izborna lista, a ovdje deset, to je sve. A koliko sam čuo, a mislim da sam dobro čuo, HDZ se s tim slaže. A drugo, HDZ je i donio zakon o izborima zastupnika u Europski parlament. Prema tome, ne mogu biti protiv”, izjavio je Milanović u Dnevniku Nove TV.

S obzirom da se izborno zakonodavstvo ne mijenja zadnjih godinu dana pred izbore, premijer je kazao kako Sabor ima nekoliko mjeseci da uvede preferencijalno glasovanje u izborni zakon, iako to, naglasio je, nije ni blizu najvažnija tema za Hrvatsku. “Ja bi izborni sustav mijenjao temeljito, ali u dogovoru s oporbom u ovom slučaju, tako je bilo i 1999. godine. Prema tome, sada kada je manje-više očito da ova referendumska inicijativa nije uspjela – ne znam možda Ustavni sud utvrdi da je skupljeno dovoljno potpisa, ali znamo da je stav Ustavnog suda da je to 450 tisuća, a to nije skupljeno – sada kada nema pritiska mogu reći da protiv preferencijskog glasovanja zaista nemam ništa. Imamo ga na europskim izborima, prebacit ćemo ga i na izbore za Hrvatski sabor i to je to”, poručio je.

Upitan namjerava li o toj Vladinoj namjeri razgovarati s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, odgovorio je kako nema potrebe za takvim razgovorima jer je “njihova suglasnost očita, dakle oni se slažu s tom promjenom”. Naglasio je kako Vlada ne želi izborni sustav mijenjati ni na koji način koji bi mogao imati ikakav utjecaj na izborne rezultate. “Izmjene izbornih jedinica… to ne. Za to je potreban jedan duži razgovor, a to će se dogoditi u nekom drugom saborskom mandatu”, kazao je premijer.

“Većinu imamo. HDZ je rekao da oni nemaju nikakvih problema s tim da se preferencijski sustav glasovanja kakav postoji na izborima za Europski parlyment primjenjuje i na izborima za Hrvatski sabor na postojećem modelu izbora za Hrvatski sabor. Dakle, to je to i to je jedina izmjena koja je u ovom trenutku moguća, koja je dobra, koja neće promijeniti ništa bitno. Ali, ako imate to na izborima za Europski parlament, a nemate na izborima za Hrvatski sabnor, to je, kako da kažem, neuvjerljivo”, dodao je.

Upitan hoće li Vlada predsjedničke izbore raspisati za prosinac ove ili siječanj iduće godine, Milanović je odgovorio kako će se sve dogovoriti u idućih par tjedana te da se o tome hoće li biti u prosincu ili siječnju radi o tjedan dana razlike.

Na pitanje novinara kako vidii izborno zakonodavstvo, premijer  naglašava kako se  ono ne mijenja u zadnjih godinu dana prije izbora. Sada kada je manje više očito da ova referendumska inicijativa nije uspjela. skupiti 450 tisuća potpisa .Ja protiv preferencijskog glasovanja nemam ništa – kazao je Milanović ali o tome neću  razgovarati s Tomislavom Karamarkom jer se HDZ slaže sa preferencijskim glasovanjem. HDZ je rekao da nemaju nikakvih problema da se preferencijski sustav glasova s europskih izbora primjenjuje i na izborima za Sabor – rekao je Milanović.

Na upit što misli o bivšem ministaru Liniću, Milanović odgovara kako je bivši ministar nečime opsjednut i igračka je u rukama HDZ-a .

Na komentar novinara kako će na predstojećim izborima najvjerovatnije izgubiti izbore, premijer odgovara; Nećemo izgubiti izbore. Nema predaje. Kad sam se natjecao za predsjednika stranke rejting mi je bio jednaki kao sada. U ovoj krizi najveći teret nosi predsjednik Vlade i ministri. Smatram da smo od onoga što se nudi kao alternativa u Hrvatskoj bolji  ne za klasu nego za dvije klase. Ima pravde, ljudi bi rekli ima i Boga. Sve optužbe protiv nas su komične. Ne predajem se, borim se do kraja. Nećemo izgubiti izbore, a do njih je još više od godinu dana – kazao je Milanović.

izvor:  Politika plus

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati