Zoran Pusić teško optužio Hasanbegovića i Predsjednicu RH

9

Gost Dnevnika u 18 sati na televiziji N1, čiji se program može gledati u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, bio je Zoran Pusić iz Antifašističke lige. Osudio je osudu napada na Antu Tomića od strane Ministarstva kulture, u kojoj se napominje da “ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ”.

 [ad id=”93788″]

Došlo je do fašizacije društva. To je vaša konstatacija. Vrlo zabrinjavajuća i teška možemo reći. Što su glavni uzroci?

Fašizam se upotrebljava kao prosta riječ u Hrvatskoj. Ljudi koji uzvikuju da su ustaše, tvrde i da su antifašisti, a protivnike nazivaju crvenim fašistima. Tu postoji nerazumijevanje, ali svatko tko malo poznaje fašizam zna da su koncentracijski logori i genocid krajnja konzekvenca nečega što je počelo zabranom slobode govora, propisivanjem što se smije govoriti u javnosti, diskriminacijom manjinskih i nezaštićenih grupa u društvu. Nedavno preminuli Umberto Eco napisao je desetak stvari po kojima se može prepoznati fašizam ili, ako hoćete, totalitarizam u ranoj fazi. Zato je važno argumentima upozoriti na vrijeme na njegovu pojavu.

Koje su to stvari?

Snažan antiintelektualizam, kontrola drave nad medijima, stvaranje straha i to na poznati način… to se ne događa tako da se prijeti svim građanima, već imate napade na prepoznatljive kritičare sistema, kao s Oliverom Frljićem i njegovom djevojkom, s Antom Tomićem. Stvari koje smo – slični smo si na Kasandru, nekog tko daje zloguke prognoze pa se to krene dođgađati

Tomić je napadnut i za vrijeme prošle vlasti, i čini se da sukobi između “crvenih” i “crnih” ne prestaju. Tko su predvodnici fašizacije društva, po Vama?

Ja to ne bih nazvao sukobom između crvenih i crnih, to pretpostavlja ekstreme i na jednoj i na drugoj strani. Kad smo odlučivali o naslovu i sadržaju Antifašističke lige, odlučili smo da će poruka biti kako ćemo se suprotstavljati svakom totalitarizmu. Danas prijetnja od totalitarizma dolazi isključivo s ekstremne desnice, a ona se uopće ne smatra odgovornom za fašizacijom društva. No, kad pogledate prošlost, može se vidjeti kako su takvi pokreti počinjali.

Kako?

Prvo ide revizija povijesti. Vidite da ima pojedinaca koji hoće govoriti da se u Jasenovcu nisu događali zločini. Zbog čega? Ti pokreti u svojoj uskogrudnosti oslanjaju se na inačice fašizma, koje su se događale u njihovoj zemlji, traže osnovu u pokretima koji su najviše nesreće i sramote donijeli tim narodima. Zato smo organizirali proteste vezani za Hasanbegovića i njegovih izjava, ali ne zbog ustaške ili HOS-ove kape prije dvadeset godina, nego izjava prije koju godinu.

Kako komentirate osudu napada na Antu Tomića od strane Ministarstva kulture?

Mislim da je licemjerno tvrditi, kad je čovjek fizički napadnut, da je sam odgovoran jer je izazvao napad onim što tvrdi ili piše. Ja ga čitam iz toga mogu zaključiti da bi se takav napad mogao dogoditi na bilo koga od nas. Slično je odgovorila i predsjednica Miloradu Pupovcu, koji joj se požalio na porast prijetnji za koje je pitanje vremena kad će se pretvoriti u fizičke napade. Ako branite slobodu riječi i stvari koje su napisane u Ustavu Hrvatske, sekularnost – ako zbog toga primate prijetnje i ako se time opravdavaju napadi, onda je ova zemlja u velikim problemima.

facebook komentari

 • EMINƎM

  ti pusiću četnikantifašist a ja ustaša i točka

  • Agromentum

   ti tarzan a on jane :))

   • EMINƎM

    pečeno na ražnju 😉

 • Sivooki

  Pušiću, samo puši.

  • Ivanita

   Sivi, ono što je mene zgrozilo je što je Ilčić iznio u Nu2 kako nije obustavljeno financiranje šljama poput udruga ovoga izdajnika, nego su se čak i povećala izdavanja. Ja sam se šokirala. Što su oni do vraga radili pri izradi proračuna?! Dok god ih nastavimo filovati milijunima nikada ih se nećemo otarasiti. Treba im uzeti i posljednju lipicu i baciti na koljena.

   • Sivooki

    Nažalost, u nedjelju smo to propustili zbog gostiju. Sad mi je žao, ali, ako je to istina, onda nešto gadno smrdi! Zašto se i dalje dernjaju? Cilj je jasan, ali se onda trebaju očitovati “ovi” iz vlade!

 • vdanan

  „…onda je ova zemlja u velikim problemima.“

  Ova zemlja će biti u manjim problemima kada ti krepaš. Ti ne možeš umrijeti, jer umiranje je za ljude, a ti već jesi crkotina po onome što predstavljaš i što činiš.

 • ja stvarno neznam ko više pika šta laprada ovo staro laprdalo,,,,

 • bakran

  Ok, shvatio sam da je ‘snažan antiintelektualizam jasan znak fašizma’. Ministar Hasanbegović je intelektualac par excellence. A Pusić je silovito kontra njega. Znači, Pusić je (glupi) fašist. Q.E.D.