Pratite nas

Reagiranja

ZORICA GREGURIĆ: BANKAMA NA BRANITELJE

Objavljeno

na

Više nitko nakon današnjeg dana ne može negirati kako nekome jako smetaju hrvatski branitelji ili bi silno želio izazvati masovnu agresivnu reakciju. Danas je ponovno veliki broj hrvatskih branitelja dočekalo neugodno iznenađenje u poslovnim bankama.

Naime MIROVINA NEMA. Ovaj put hrvatski branitelji su žrtve međusobnih optuživanja HZMO-a i poslovnih banaka. No ne mogu se oteti dojmu kako je ipak u pitanju organizirani institucionalni atak na egzistenciju hrvatskih branitelja.

Saga o ovom najnovijem ataku na hrvatske branitelje započela je prije mjesec dana, a epilog dobila početkom ožujka kada su mnogi hrvatski branitelji došavši u banku po mirovinu saznali kako im je račun zatvoren, a kredit ako su ga imali prodan drugim pravnim osobama poznatijim pod nazivom „utjerivači dugova“ Pri tom se nije vodilo kriterijima jesu li otplate kredita uredne, nego je li klijent hrvatski branitelj, ta kako drugačije protumačiti odluke poslovnih banaka da zatvore račune klijentima i prodaju uredno plaćane kreditne partije. Također nezakonito su zatvoreni i zaštićeni računi budući da su poslovne banke jednostrano zatvorile osnovni račun ne obazirući se na činjenicu postojanja zaštićenog računa.

Pitanje je tko je dao zapovijed ili izdao naputak za ovakvo udruženo ponižavanje i oduzimanje osnovnih ljudskih prava. Suprotno uvriježenom i nametnutom mišljenju kako su hrvatski branitelji paraziti na državnom proračunu većina hrvatskih branitelja ostvarila je mirovine temeljem minulog rada te uplata kako u osnovni I. stup mirovinskog osiguranja tako i u II. stup mirovinskog osiguranja. Naravno dok smo u mladosti temeljem načela solidarnosti plaćali mirovine partizanima, raznoraznim bocima NOB-a kako onim iz 41. tako i onim iz 43-45. koji skinuše kokardu i staviše petokraku, tada nitko nije pričao o partizanskim parazitima. Jednako kako se kao zmija noge, skriva i činjenica kako od ukupnog broja umirovljenika koji iznosi 1,2 milijuna!!! ukupni broj braniteljskih mirovina iznosi oko 57 tisuća. Postavljam pitanje tko su onih 1.143.000 umirovljenika?

Zašto su dakle hrvatski branitelji izloženi institucionalnom progonu na svim razinama? Je li u tijeku udruženi institucionalni atak na hrvatske branitelje? Hrvatskim braniteljima nezakonito se uskraćuju isplate mirovinskih primanja, ukidaju im se opskrbnine, maltretira ih se sa raznoraznim revizijama, izbacuju ih iz stanova i kuća, nad hrvatskim braniteljima se provodi medijski linč, uklanja iz državnih i javnih institucija. Ovo je doslovno specijalni rat protiv hrvatskih branitelja. Ne zaboravimo kako je samo prije nekoliko dana Milorad Pupovac objavio svoj sramni bilten u kojem navodi kako se prava srpskoj etničkoj zajednici ugrožavaju rečenicom: “Domovinski rat je jedini temelj hrvatske države”. Svoju ulogu na međunarodnoj razini odigrao je i HAVC snimajući i distribuirajući i dan danas antihrvatske filmove koji blate Domovinski rat i hrvatskog ratnika poput “15 minuta-masakr u Dvoru”, “Criss de Swiss” ili onog besramnog ataka na udovice poginulih hrvatskih branitelja pod nazivom “Ministarstvo ljubavi” te mnoge druge. Predsjednik Vlade RH umjesto hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, prima osobe vezane uz HAVC i nezakonite isplate protiv kojih postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela, protiv kojih su podnesene kaznene prijave i jamči im podršku. Čemu?? Nastavku snimanja i distribuiranja ovih bljuvotina. U tijeku je specijalni rat protiv Hrvatske toga smo svi svjesni, no najjači udar opet je na hrvatske branitelje.

Stoga i događaje koji su uslijedili nakon toga osobito ovaj udar na egzistenciju uskratom isplata mirovina, zatvaranjem računa i jednostranim kršenjem ugovornih obveza poslovnih banaka prema klijentu ne može se nego promatrati u svjetlu onoga što to i jest. Tko je krenuo bankama na hrvatske branitelje, nije retoričko nego pravo pitanje?

Zorica Gregurić

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

HASANBEGOVIĆ O ODLUCI USTAVNOG SUDA: ‘Ova odluka je povratak cenzure iz vremena komunizma’

Objavljeno

na

Objavio

“NDH bila nacistička i fašistička tvorevina”: Ustavni sud donio važnu i dalekosežnu odluku.

Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom, pita Hasanbegović

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima još nije dalo preporuke za tretman tih režima, a Ustavni sud već je jasno definirao NDH kao negaciju temeljnih vrednota ustavnog poretka Hrvatske.

Stoga je teško očekivati da bi Vijeće svojim preporukama, koje Vlada namjerava pretočiti u zakon, moglo ići ispod razine odluke Ustavnog suda kojom je poništena odluka Općinskog vijeća Čačinaca od 11. travnja 1997., a kojom je jedna ulica dobila naziv 10. travnja. Izdvojeno je mišljenje imao sudac Miroslav Šumanović, izabran prošle godine kao kandidat HDZ-a, koji smatra da nije na Ustavnom sudu da određuje povijesne istine i da ne postoji društveni konsenzus o karakteru NDH.

Prije desetak dana skupina povjesničara, među kojima je i Zlatko Hasanbegović, uputila je apel protiv propisivanja službene istine. Njega je dosad online potpisalo preko tisuću ljudi. Hasanbegović ističe da su htjeli upozoriti upravo na stvari kakva je odluka Ustavnog suda.

– Značajan dio ozbiljne srednjostrujaške historiografije krši tu odluku. Hoće li se sada zabraniti knjige u kojima se iznose povijesne interpretacije suprostavljene odluci Ustavnog suda? Hoće li one biti proglašene protuustavnom literaturom?

Ova odluka predstavlja poziv na povratak cenzure iz vremena komunizma. Moj bi stav bio jednak i da je Ustavni sud, skupina nekompetentnih ljudi izabranih temeljem političke trgovine, procjenjivao jugoslavenski komunizam. Pozivam premijera Plenkovića da raspusti Vijeće, jer je Ustavni sud već dao pravorijek, rekao nam je Hasanbegović.

Dakle, podizanje (vraćanje) biste Ive Lole Ribara i crvena zvijezda petokraka sukladne su ustavnim vrednotama hrvatske države. Za Dom spremni i Ulica 10. travnja nisu.
Još malo pa će i svi Hrvati koji su rođeni 10. travnja biti proglašeni protuustavnom kategorijom. Jadni smo, da jadniji ne možemo biti.

facebook komentari

Nastavi čitati