ZUBAK: Da nije bilo Herceg Bosne, Hrvati ne bi u BiH danas bili politički subjekt

220

Kada su srpske snage, potpomognute tzv. JNA, izvršile nasilje i agresiju na hrvatski narod u BiH, a vlada BiH nije ga mogla zaštititi jer se nije za obranu pripremila, Hrvati su samoorganiziranjem postrojbi i u tijeku obrane utemeljivali hrvatske zajednice Posavina, Herceg Bosna, Središnja Bosna, Usora i Vrhbosna. Bili su to dramatični dani kako za BiH tako i za Hrvate koji žive u njoj.

– Hrvatska zajednica Herceg Bosna nastala je iz nužne potrebe za Hrvate u BiH, u kontekstu raspada bivše države i same pozicije BiH u to vrijeme. Kada kažem da je nastala iz nužde, prvenstveno se mora voditi računa o tome da tadašnje strukture vlasti u BiH nisu imale jasno definiranu politiku, jasan odnos prema svim događanjima i bilo je jako nužno da se Hrvati kao narod samoorganiziraju. Osobno, tada nisam u tome sudjelovao, ali u potpunosti se slažem da je to bilo ispravno. Naime, kada su počela vojna djelovanja, bilo je potpuno jasno da vlasti u BiH nemaju adekvatan odgovor na agresiju koja se dogodila. Eklatantan primjer i dokaz toj tvrdnji je i izjava bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kako to nije njihov rat u vrijeme kada su vojne i paravojne strukture JNA napale i sravnile hrvatsko selo Ravno. Dakle, u takvim uvjetima bilo je nužno da se Hrvati samoorganiziraju. Nastala je HZ HB kao jedan oblik narodne samouprave i samoobrane, vojne i političke. Smatram kako, da se nismo tako organizirali, danas ne bismo bili politički subjekt u BiH. HZ HB je funkcionirao sve do ustroja HR HB, kazao je u intervjuu za Večernji list BiH Krešimir Zubak.

facebook komentari

 • Za Dom

  Da nije bilo “Herceg-Bosne” (kao udbaške ujdurme Mate Bobana) bilo bi NDH!
  Bilo bi Herceg-Bosne u njenom ispravnom značenju – kao što je to kod svakog svjesnog Hrvata dotada značilo: pojam za hrvatsku BiH!

  • Agromentum

   Pa eto sad nema Herceg-Bosne (u političkom smislu) i gdje vam je NDH?

   • Istina

    Licemjerno.

    • Agromentum

     Od koga?

     • Istina

      Od tebe.

     • Agromentum

      Dakle, ti se slažeš s navedenim gore da bi bez Herceg Bosne danas imali neku novu NDH. Tako nešto se može označiti samo kao iluzornim.

     • Istina

      Herceg Bosna jeste udbaško-kosovska tvorevina. To je izdaja Hrvata srednje Bosne i Posavine. Ja se ne slažem s onim gore navedenim vezanim za NDH. Mislim da ne treba dirati u NDH niti je spominjati u tom kontekstu. .

     • Ivan

      9.kolovoza 1992.godine (prije bilo kakvog hrvatsko-muslimanskog sukoba) Blaž Kraljević je došao na sastanak u Mostar na poziv Mate Bobana. Mate Boban je od Blaža Kraljevića zatražio da razoruža muslimane (Bošnjake) u HOS-u jer su “oni svi balijski izdajnici koji će Hrvatima zabiti nož u leđa”. Boban je, također, zatražio od Kraljevića da se stavi pod zapovjedništvo “Herceg-Bosne”. Kraljević je ljutito odbio oba zahtjeva izjavivši da ne priznaje ni “Herceg-Bosnu” niti Bobana kao predsjednika i sastanak je završen. Nakon sastanka sa Bobanom, Blaž Kraljević i njegova pratnja su poubijani :
      hos-91.jimdo.com/naslovnica/tko-je-tko-u-hos-u/blaž-kraljević-ero/

     • Istina

      Pravdaš ubojstvo Blaža Kraljevića? Ne bih ni ja prihvatio umjetnu udbaško-kosovsku tvorevinu Herceg-Bosnu. Hrvati u BiH su živjeli i van umjetne udbaško-kosovske tvorevine Herceg-Bosne, a tvorci iste su se odrekli tih Hrvata. Upravo Dodik, Čović i sl. žele da se ta “Herceg-Bosna” pripoji Hrvatskoj, a RS Srbiji.

     • Ivan

      Pogrešno si shvatio. Ne pravdam, već osuđujem ovaj zločin. Zato sam ti i dao na uvid ovu pripremu i izvršenje ove podmukle likvidacije HOS-ovih bojovnika. Nema razbijanja BiH kao cjelovite i međunarodno priznate države !
      P.S. Slažem se sa tvojom konstatacijom o paktu Čović-Dodik o razbijanju BiH. Interes Republike Hrvatske je upravo suprotan njihovim namjerama. Interes Republike Hrvatske nije Srbija do Une ! Sve je to meni dobro poznato.

     • Istina

      U međuvremenu sam još nadodao neke stvari u odgovoru tebi, pa pročitaj.

     • Ivan

      Čitao sam dopis koji Perković šalje iz Budimpešte u Beograd.
      Na linku koji sam ti dao na uvid, imaš sve detalje podmuklog političkog ubojstva zapovjednika HOS-a u Hercegovini Blaža Kraljevića i njegovih bojovnika.

     • Maks

      Onu izjavu Franje Tudjmana sam sam citao tada u Vjesniku “”Mi smo morali spriječiti da nam Hercegovina ode u HOS, u ekstreme”. . Pa on je izabran da vodi drzavu i vojsku, nije Paraga , u ratu nema dvije vojske Poglavnik NDH bi ih sve po kratkom postupku. Da su Kraljevica uhapsili ja ne bi imao nista protiv, atentat je bio grozni zlocin i za osudu. Ono “Extreme gledaj ovako – cijeli svjet je napadao Tudjmana da je fasist i hoce Pavelicevu NDH , Tudjman govorio ja sam partizan i antifasist , Paraga mi smo nasljednici Pavelica i Ante Starcevica , sami su se ukopavali. Da je svijet vjerovao Paragi pomlatili bi nas na brzinu i niko se ne bi bunio.

     • Maks

      Blaž je proglasio HV paravojskom, jeli mislio i pucati po njima skupa sa muslimanskom nacijom???

     • Ivan

      Blaž Kraljević nikad nije HV proglasio paravojskom. Pročitaj malo bolje tekst u kojem Blaž Kraljević jasno kaže kako nikada neće pucati na Hrvata, kakav god on bio. Zato su ga “Hrvatine” i ubili !

     • Maks

      Ja nisam protiv Kraljevica ali bio je naivan i slusao Paragu kao da je on predsjednik drzane a ne stranke!! Evo tebi link pa sam poslusaj – odmah nakon prve minute, postoje i drugi govori : https://www.youtube.com/watch?v=RrcIjPQNaRM&t=48s

     • antifa

      Blaž Kraljević 92. nije priapadao ni vremenu ni porostoru. Tip je još uvijek bio u WWII i vrtu od beogovskog cvijeća.

      Ako te ne mrzi poslušaj ovaj paradoks kojeg veličaju i muslimani i šepava pravaška stoka, a da pri tome i danas ne kuže Blažove riječi. On negira muslimane kao bošnjački narod, negira BiH, i vidi je samo kao HR do Drine. Kada bi nas dvojica ovako što rekli bili bi neprijatelji BiH i Bošnjaka. Ne bi bio Balž ustaša već mi.

     • Maks

      Znam i onog satrapa “generala Andabaku sto ih je pobio, oduvjek kriminalac Tudjman uhapsio radi droge Mesic i Racan ga oslobodili . Cijeli rat je proveo uz Perkovica . Koliko znam imao je zadatak da pohapsi on napravio krvoprolice satrap kao satrap, sirovina, ostali kasnije pokusali zataskati . Nije to bilo u redu skoro je i u HVOu izbila pucnjava medjusobno – Ljubuski -Siroki Brijeg, Grude.Tuta se nalazio kilometrima daleko u kaficu navodno nije ni znao za akciju, navodno – jer za njeg se uvijek u emigraciji znalo da je udba , ovaj Andabaka mu bio tjelohranitelj ali su mu vjerovali i pustali na sastanke Tutu nisu. Poznam taj video iz Metkovica

     • Maks

      Do pucanja bi doslo automatski , Alija je stvarao novu naciju, muslimanima je vjera na prvom mjestu nacija odprilike svejedna , nisu to bili oni muslimani od prije 40 – 50 godina. Ja sam u ono vrijeme razmisljao dosta poput tebe ali nova nacija trazi prostor u ratu se za prostor prolijeva krv. Skidam kapu muslimanima koji su svejedno ostali Hrvati , zao mi je i onih drugih koje su ubijali kao stoku nisam ni danas protiv njih ali njima njihovo nama nase ..

     • Ivan

      Bošnjacima su se proglasili 1993.godine. Da je vizija Blaža Kraljevića pobijedila, tijek povijesti bi drukčije izgledao. Upravo te godine dolazi do krvavog, besmislenog rata između Hrvata katoličke i islamske vjeroispovjesti, koji su Srbi sa zadovoljstvom i oduševljenjem dočekali. Vodstvo SDA na čelu sa Alijom Izetbegovićem, je odlučilo proglasiti BH muslimane Bošnjacima. Da je bilo više mudrosti i sa hrvatske i muslimanske strane, danas bi Hrvatska bila do Drine. Međutim, to se nije uklapalo u planove onih koji koji su bili za “Herceg-Bosnu” kao i onih koji su htjeli unitarnu BiH u kojoj bi muslimani (Bošnjaci) vodili glavnu riječ u državi.

     • Maks

      Mene je isto dobro pogodilo koji mjesec kasnije i meni neko ubijen. Zato znam gomilu o tome , imao sam veze na svim stranama. Vizija Blaza Kraljevica bila je prvo Hrvatska do Drine , nisu bili za samostalnu BiH , to dolazi kasnije. Hercegovci su branili Dalmaciju gotovo goloruki a Alija govorio da to nije njegov rat , da je on druga nacija i misli prvo na sebe prvi je shvatio Tudjman Paraga ni dan danas. Hrvatsku do Drine nebi prihvatili ni Muslimani , sad razmisli da smo protjerali Srbe i ostali sam s njima. Bilo je gomila gresaka u vodstvu HVOa u to vrijeme ali nismo imali boljih ali bilo je i gomila obstrukcija u Hrvatskoj

     • sjena

      Za tango treba dvoje !!!

     • antifa

      Lupaš
      Blaž je bio sanjar s prlično uneređnom vizijom.

      Zamisli u Americi jedno vojno krilo koje ne želi niti pod jednu komandu?

      Ameri, Englezi, Francuzi, Nijemci, Austrijanci …. tražili su od Tuđmana da HOS stavi pod komandu kako ih ne bi tretirali kao Šešeljevu paravojsku i time HR i Tuđmana lupali po nosu.

      Što bi ti pametni učinio?

      Išao do Banja Luke. Pa što nismo protiv cijelog svijet išli?

     • Ivan

      Vrlo je licemjerno pisati kako “Nema čestitijih momaka od HOS-ovih branitelja” i onda ih dočekati u zasjedi i poubijati zajedno sa Blažom. Blaž Kraljević je je rekao i to često puta ponavljao, kako “mi nismo nikakva divlja vojska, već vojska države u kojoj živimo”, a Franjo Tuđman je rekao 10.travnja, u Hrvatskom saboru, slijedeće : “Mi smo morali spriječiti da nam Hercegovina ode u HOS, u ekstreme”.
      P.S. Ništa neće biti od tkz. mirne disolucije BiH i Srbije do Une i banovine Hrvatske iz 1939.god. !

     • Istina

      Tako je. Dogovor Tuđmana i Miloševića oko podjele BiH i preseljavanja stanovništva je poznat. To se i radilo. Razgovarao sam s nekim vojnicima HV-a koji su mi rekli da kod pada Bosanskog Broda nije bilo borbi, nego naredba Tuđmana za povlačenje. Čovjek krenuo na smjenu straže, kad tamo povlačenje. Oni se povukli bez borbe, a Srbi ušli u Bosanski Brod. Tuđman dogovorio s miloševićem do Stoca, a Blaž se usudio krenuti prema Trebinju. Oni koji su za Srbiju do Une neka budu, a ja nisam i neću nikada biti. Dobro je poznato šta smijeraju Čović i Dodik.

     • sjena

      Trebali bi znati, a) posavina je mogla nakon dva mjeseca biti osvojena i presječen koridor ( ali Alija nije dao svoje snage iu područja Zavidoviča -Maglaja ,a tražili ga muslimanski zapovjednici .)
      b) Hrvatskoj je upućen oštar demarš međun.zajednice za povlačenjem artiljer. snaga s područja S.Broda i Posavine , toliko !

     • sjena

      Ne širite Manolićevu priču !!!

     • Ivan

      sjeno, vi ste ili dezinformirani ili zlonamjerni. Josip Manolić, koji tada kontrolirao cjelokupni represivni aparat u RH, izjavio je neposredno nakon ubojstva zapovjednika HOS-a u Hercegovini Blaža Kraljevića i njegovih 8 bojovnika slijedeće: “Što ima HSP – pet zastupnika i mrtvog generala u hladnjači !”

     • sjena

      Nisam nikako zlonamjeran,napr .nako najave o “predaji Vukovara 17.11.1991.god. na večer HTV ! ” znao sam kako će biti podignuta optužnica protiv Dedakovića , Đapića ,Parage ” davao sam im 36 sati , no to se desilo nako dva sata iste večeri ,oko 22 sata.
      Zar bi zbog toga pljuvao protiv HDZ-a , n eželim širiti te neke stvari , znam kako se ne treba ponašati poput školaraca !!!

     • Agromentum

      Znači, Orašje i Domaljevac mogu zahvalit’ udbi i kosu što su se obranili.

     • Istina

      Nemoj izvrtati moje riječi. pogledaj zemljovid te udbaško-kosovske tvorevine Herceg-Bosne i uvjeri se da velik broj Hrvata u BiH nije bio u sastavu iste. Tvorci ove umjetne tvorevine su se odrekli dobrog brohja Hrvata u BiH. Tu tvorevinu vole i Dodik i Čović i drugi Dodikovci i Čovićevci.

     • sjena

      Gdje su se odrekli Hrvata u Bih ,kada nešto tao tvrdite morate imati i neke druge činjenice ,kao napr.popis stanovnika (1991.god.)

     • Istina

      Ja govorim o zemljovidu Herceg- Bosne iz kojega je vidljivo da Herceg-Bosna ne obuhvaća dobar broj Hrvata. Pa šta tu popis stanovništva iz 1991. mijenja?

     • sjena

      Zemljovid j emanje važan ,važan je pojam i vrijednost Herceg Bosne ,ona može biti i tamo gdje je po vama (zemljovidu nema )

     • Istina

      Može biti, ali u praksi nije bio.

     • Maks

      E i ti se uvukao ovdje , malo svjedok jehove malo Paragin.

     • Istina

      Znači ako odbacujem udbaško-kosovsku umjetnu tvorevinu kojom se odreklo Hrvata u srednjoj Bosni i Posavini ja sam i svijedok jehove kako ti kažeš. Ja Paragin nikad nisam bio. Ja sam svoj. A što se tiče Parage, nisi ga dostojan ni spominjati. paraga je robovao na Golom otoku, tužio je Jugoslaviju s Ernestom Brajderom kojega su ubili ti tvoji udbaši u Zagrebu koji su osnavali tu tvoju umjetnu tvorevinu. Čak su htjeli ubiti i Paragu, ali zahvaljujući ondašnjem predsjedniku Francuske Fransoa Miteranu i papi Ivanu Pavlu II. Paraga nije ubijen nego je pušten na slobodu. Zahvaljujuću Paragi došlo je do pritiska od strane međunarodne zajednice zbog čega je Goli otok zatvoren 1987. godine na čelu kojega je bio Ante Marković koji je nakon toga posta predsjednik Saveznog Izvršnog Vijeća (SIV-a).

      Ja ne radim po potrebi kao ti. Ti si jedan obični HDZ-enjara. Evo i Hodak piše kako je HDZ u Hrvatskoj vladao 18 godina i da mu nitko nije zabranio da uradi lustraciju, da ukine Trg Maršala Tita i sl. Da HDZ valja, a ne valja, odaziv Hrvata na izborima bi bio daleko veći.

      O Draganu Čoviću ne bih. O njemu je odta toga rečno. pa i Dodik podržava Herceg-Bosnu kao treći entitet tako da može lakše RS pripojiti Srbiji.

      Provaljen si.

     • Maks

      Provaljen je tvoj mozak, Paraga je optuzivao Tudjmana i Hrvatsku u Haagu zajedno s Pusicima , Mesicem , Puhovskim, odbijen od suda kao lazljivac!!! Podrzavao je 2010e Stipu Mesica dok je ovaj odlikovao ubojice Paradzika i drugih HOSovaca, nemoj meni prodavati muda pod bubrege. Ovdje svako napada ili kritizira HDZe iz nekog domoljubnog razloga , ti se uvukao i trolas za tog izdajnika. HOS je jedno prokleti HSPenjara drugo , Perkacin istovremeno podrzavao Ivicu Racana koji je potpisao da se izruci Gotovina , do prije samo mjesec dana hvalio Milanovica Pusicku , Josipovica vi ste isti poput njih , njihovi trolovi.

     • Istina

      Ne lupaj gluposti i ne inputiraj. Ti si meni predbacio da sam ja Paragin. Ja sam ti samo napisao šta je bilo s Paragom u vrijeme Jugoslavije, a nisam pisao šta je bilo kasnie. Kad koristiš riječ “trolaš” onda nauči šta ona znači i prepoznaj se u toj riječi.

      Kakve sad veze ima Prkačin koji je rasturio HOS nakon ubojstva Blaža Kraljeveća?

      Sam pišeš da u HDZ-u ima tih kako vi kažete lijevih koji ne rade u interesu Hrvatske, a da ima i onih, kako ti kažeš desnih, koji rade u interesu Hrvatske. Tako isto važi i za HSP i svaku drugu stranku.

      Ne trpaj me u koš sa izrodima poput Milanovića, Josipovića, Pusićke i sl.

      Ja sam Zdravko Sučić iz Miša kod Livna i svojim identitetom tvrdim da sam istinski hrvatski domoljub i rodoljub.

      Herceg-Bosna jeste udbaška tvorevina i to nije teško dokazati. Herceg-Bosna je razbijanje BiH i dolazak Srbije samo nekoliko kilometara od Zagreba. Tutina bojna je izvršila ubojstvo Blaža Kraljevića. Lažeš da Tuta nije znao. Bez obzira na sve, Mladen Naletilić Tuta je radio za udbu pod kodnim imenom Pacov. Isti je radio s Vladom Kutlom, Matom Borozanom i Željkom Šuškom na badenskom jezeru u Njemačkoj. I nije samo Andabak, tu su prljavo igrali i Ivan Primorac koji je pobjegao u Grude, zatim Valentin Ćorić, Vice Vukojević i drugi.

      Vi koji ste za Srbiju kod Zagreba, budite, ali ja za to nisam.

     • Maks

      Ti si rijetko smotana ptičica, previše si se načitao dezinformacija i poluistina pa te omamilo ili ih namjerno širiš da bi pomogao ljevici – postoji samo HDZ ili SDP sve ostalo je margina, ili si tamo ili tamo.O likovima koje sam spominjao znam puno vise nego ces ti ikada, ovdje nisu tema niti kome potrebni kao ni tvoje trolanje.

     • Istina

      Ja tvrdim i da su HDZ i SDP uglavnom udbaške stranke. Ima ovdje dobar članak od Hodaka, pročitaj. Svaka mu je na mjestu.

      http://kamenjar.com/hodak-kad-imali-normalno-ministarstvo-vanjskih-poslova-onda-netko-rekao-vucicu-da-srbi-svojim-traktorima-otisli-iz-rh-a-ne-iz-sao-krajine/

      Za udbaše nisam, bili oni u HDZ-u ili SDP-u. Da je HDZ valjao, a nije, bila bi izvršena lustracija, komunisti koji su počinili zločine bili bi procesuirani, četnici iz onog i ovog rata koji su počinili zločine bili bi procesuirani. Bio bi ukinut trg megaubojice Tita i sl.

      Za tebe tko god nije za HDZ on je onaj koji pomaže ljevici. Pa ljevica ti vodi HDZ već oko 18 godina.

      U početku sam vjerovao HDZ-u, ali nas je isti izlevatio. Pročitaj Statut HDZ-a od 25. veljače 1990. godine, za koji se može reći da je i pravaški, sve osim onoga vezanog za zločinački ZAVNOH.

      Vi koji ste za Srbiju do Une, vi ste domoljubi, a mi koji smo protiv toga da Srbija kao država prijeđe Drinu, su oni koji eto pomažu ljevici.

      Jadno i bijedno da jadnije i bjednije ne može biti.

      A koji si ti druže? Zašto se kriješ?

     • Maks

      Ti si se raspisao poput neke stare babetine , treba te zaobilaziti kao sto to rade i drugi. Ako ti je dosadno odi grijati neku bakicu.:-)

     • Istina

      A jesu ti protuargumenti. Ja se nisam raspisao, nego samo odgovoram onima koji odgovaraju meni na moj komentar.

     • sjena

      Paraga je bio jedno 1971,drugo 1988 (na Golom otoku) ,a 1991 pa na dalje je bio treče (Manolićev lutak koji j egovorio i djelovao kako je odgovarala manoliću )

     • Istina

      A gdje ja pišem drugačije? Ja samo osuđuje ubojstvo Blaža i ostalih. U tim ubojstvima su i Manolićevi prsti.

     • sjena

      Što se tiče Golog otoka ne pišem na pamet,(možda j ebio na njemu 87 ili88 nisam siguran ) no bitno je ono o ćemu sam kazao.Tada je on obolio teško na pluča i tešku upalu bubrega i nakon izla ska je podnio tužbu (iz prve ruke ) ,a što je Manolić bio u HDZ-u, nisam opovrgao ,znam ,nisam ni ja bio zadovoljan kada sam čuo za njega 1990.god.(isto tako Bolković ,minist.MUPa ).

     • Istina

      Nisi u pravu. Htjeli su ga ubiti i zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II. i Fransoa Miteranu nije ubijen.Postoje dokumenti o tome. O Ernestu Brajderu koji je s njim tužio Jugoslaviju, a kojega je Manolićeva udba ubila u Zagrebu ne bih.

     • sjena

      Što je bilo sa gosp.Paragom tijekom 80-tih ne znam i nije mi važno ,nego ovdje se započeli priču o njemu tijekom 90-tih godina.

     • Istina

      Nisam ja prvi spomenuo Paragu ovdje. To je učinio Maks koji mi je predbacivao za Paragu. Prema tome, nisam ja započeo s Paragom, nego Maks.

      Isto tako, kad su ubijeni ovi navedeni, Manolić je još bio u HDZ-u. Među ubijenima i od strane manolića su Ante Paradžik i Blaž Kraljević. Prema tome, optuživati Paragu za to razdoblje nije uvjerljivo. Ja tu ništa ne tvrdim i ne znam, ali mi je nelogično da Paraga u to vrijeme radi za Manolića, a ovaj je i te kako imao umješane prste u ubojstva Ante Paražika i Blaža Kraljevići.

     • sjena

      Kada napadate takvu “upravnu tvorevinu ” dajte nešto za uzvrat ,što je to trebalo napraviti !”!!

     • Istina

      Trebalo je ostati na HVO-u i braniti sve općine s hrvatskom većinom. To se moglo i bez Herceg-Bosne.

     • Paulaner Paulaner

      Ja o strategiji ratovanja,pojma nemam. Stoga bi voljela da mi pojasnis ili netko drugi,tko se razumije u tematiku,kako bi tekao i kolike su procjene uspjesnosti toga sto ti tvrdis.
      Meni se logicki namece zakljucak,da bi mi Hrvati u tom slucaju istovremeno ratovali protiv srba i muslimana i na nekoliko desetaka bojisnica,takodjer istovremeno.
      Kako bi se borili za neko mjesto sa vecinskim hrvatskim narodom,ako je to mjesto okruzeno sa vecinskim srpskim i muslimanskim zivljem?
      Jesmo li mi imali dovoljan broj ljudstva za takvo ratovanje. Ne smijes zaboraviti mogucnost da bi NATO najvjerojatnije zabranio Hrvatskim braniteljima da ratuju na prostoru BiH.
      Kako bi osvojena mjesta povezao u jednu cjelinu? Jer,sa jednim osvojenim mjestom koje ostaje okruzeno drugim susjednim mjestima sa vecinskim srpskim ili muslimanskim zivljem,nisi nista napravio.
      Ponavljam,nisam znalac u ratovanju,ali nekkao mi se taj tvoj prijedlog cini nemogucim i samo bi vodio ka jos vecem gubitku ljudstva.

     • Istina

      Tvoja strategija je već davno rečena. I Srbi su u Hrvatskoj imali nekakve krajine što je značilo razbijanje Hrvatske. Upravo Herceg-Bosna je nastala od istih onih koji su utemeljili AVNOJ, ZAVNOBiH, ZAVNOH i sl. udbaško-kosovska sranja. Herceg-Bosna je jedan od uzroka sukoba između Hrvata i muslimana u BiH. Naravno, na muslimanskoj strani su bili unitaristi, što je još više doprinijelo za navedeni sukob. Tko meni može kao Hrvatu koji živim u BiH zabraniti da ratujem, bolje rečeno da se branim? Herceg-Bosnom se obranilo ono što bi se obranilo i bez nje. Mi nismo osvajali, prema tome kod nas nema osvojenih mjesta. Mi smo se branili. Zar je Herceg-Bosna potrebna od Livna do Mostara?

     • sjena

      ” Herceg-Bosna je jedan od uzroka sukoba između Hrvata i muslimana u BiH.” Ma ne mojte ,to su proccjene ,????? !!!!

      da bi Vi dalje napisali ; “Naravno, na muslimanskoj strani su bili unitaristi, što je još više doprinijelo za navedeni sukob ”
      Usput od prvog dana HVO je tražio ssuradnju sa ” Bošnjacima “

     • Istina

      Suradnja da, ali pod uvjetom da BiH ostane cjelovita. Dati Posavinu za Glamoč, Grahovo i Drvar, ma daj. Bosanski Brod je pao bez borbi. Razgovarao sam s nekim vojnicima koji su bili taj dan u Bosanskom Brodu.

     • Maks

      Pogledaj na drugoj stranici video , Govor Franje Tudjmana – Crni Vragovi su ti Paraga i njegovi izdajnici cije gluposti prosipas po portalu. Paragu je odbio i sud u Haagu, kao i Puhovskog , Mesic Manolic ga hranili dezinformacijama , on ih ka nekakva usrana desnica sirio po hrvatskoj i svijetu , govorio je i u Americkom kongresu – zato ti je Herceg Bosna ispala puno manja nego je trebala , pritisak na Tudjmana bio je prevelik.

     • Istina

      A zašto meni to pišeš? Šta ja imam s Paragom? Ja sam Paragu ovdje spomenuo u kontekstu Jugoslavije. Netko je ovdje napisao da je Paraga bio na Golom Otoku 1988. godine, a ja sam napisao da je Goli Otok pod pritiskom međunarodne zajednice zatvoren 1987. godine. Ti uživaj u svojoj Herceg-Bosni koja je raselila velikbroj Hrvata iz BiH. Danas je pazarni dan u Livnu i dođi vidi kako izgleda sablasni dan. Sve osim đaka u gradu može stati u jedan veći kafić. Nekad je Livno bilo frekventno, a danas je grad duhova.

     • Maks

      Kome da pisem nego tebi , ti postavljas ovdje te gadosti, ne radi to neko drugi.

     • Istina

      A koje gadosti? Citiraj me.

     • Maks

      Da te ja ne bi citiro, pogledaj sam sta si pisao.

     • Istina

      Pišem istinu. Navedi šta ovdje nije istina od onoga šta sam ja napisao.

     • Paulaner Paulaner

      Sad sam mu slicno odgovorila .. Kunem se,nisam prije vidila tvoj komentar:-))

     • Maks

      Nisam puno ovdje pa ga ne znam, vidim da ga drugi zaobilaze i ignoriraju.

     • Paulaner Paulaner

      Vidi,tip je livnjak – ne isplatiti ti se sa njim raspravljati:-) Oni su genetski tako naporni sa pricom. Inace nisu losi ljudi.

      Cula sma jednu pricu o livnjacima,koja ide ovako: Negdje u nekom mjestu se pojavio strasan zmaj. Zmaj se skrivao u pecini i po noci bi ljudima cinio stetu. Pokusavali su na svakojake moguce i nemoguce nacine zmaja istjerati iz pecine,da ga ubiju ali nikako nisu uspjevali. One izuzetno hrabre koji bi usli u pecinu ili bi zmaj ubio ili bi kada bi vidjeli zmaja brzinom munje pobjegli nazad.
      Jedan stariji i iskusan covjek se dosjeti,da dovedu livnjaka,da malo poprica sa zamjem:-)
      Usao livnjak u pecinu i nema ga nazad. Nakon nekih sat vremena,trci zmaj iz pecine,prednjim sapama prekrio usi i sam sebi ponavlja: ” auuu boga ti,covjeka i pricee” :-))

     • sjena

      Ovo je prava vic.priča za stand-up komičara !

     • Istina

      Da, da, pravi domoljubni i rodoljubni vic. nema šta. Vrijeđati druge i drugačije. To više govori o vama, nago li o nama Livnjacima. Ja inače cijenim Hrvate bili oni Livnjaci, Kuprešaci, ili pak Hercegovci, Zagorci, Dalmatinci i sl. Ja nikda nisam dijelo Hrvate, tj. hrvatski narod. Za mene su Hrvati jedan narod bili oni Livnjaci ili Hercegovci.

     • Istina

      Manolić isto tako stoji iza ubojstava Ludviga Pavlovića, Mire Barešića, Ante Paradžika, Blaža Kraljevića i drugih manje poznatih.

     • sjena

      To što ste naveli ; Manolić isto tako stoji iza ubojstava Ludviga Pavlovića, Mire Barešića,
      Ante Paradžika, Blaža Kraljevića i drugih manje poznatih.”
      to stoji ,ali ne stoji kako je F.T: imao veze sa time.
      Poznato je što je kazao u jednom intervjuu; ” ima ljudi ,a nema čovika “

     • Paulaner Paulaner

      Iza ubojstva Ludviga Pavlovica i Mire Baresica stoji Perkovic. Mozda i iza ubojstva ostalih. Ako ih nije ubio po vlastitoj odluci,svoje prste u njihovim likvidacijama je sigurno imao.

     • Istina

      Ja nisam naveo da je Franjo Tuđman imao veze s tim. Ja ne želim umanjiti njegov ogroman doprinos za to što danas postoji Hrvatska. Ja sam samo naveo da je on u to vrijeme bio predsjednik RH i da je trebalo napraviti to što sam gore naveo.

     • sjena

      Implicira se .

     • Istina

      Ne znam. Stvarno mi nije namjera nešto takvo. Ja osobno ne tvrdim da je ovo istina. Ne poznajem ni njega, a ni onoga tko mi je to napisao.

     • Istina

      Koje gluposti? Jesam li ja izmislio činjenicu da je proglašena Herceg-Bosna u čijem sastavu nije bio velik broj Hrvata iz BiH?

      Jesam li ja izmislio da su ubijeni Ludvig Pavlović, Miro Barešić, Ante Paradžik, Blaž Kraljević i mnogi drugi manje poznati?

     • Maks

      Nista ti nisi izmislio, zato nemas dometa. Prenosis kojekakve idiote sa Google com. Uzmi tabletice pa polako odleprsaj.

     • Istina

      Znači po tebi ove činjenice nisu činjenice, nego prenošenje kojekakvih idiota s Google.com.

      Evo šta sam ja naveo, a ti mi odgovoraš kako odgovaraš:

      “Jesam li ja izmislio činjenicu da je proglašena Herceg-Bosna u čijem sastavu nije bio velik broj Hrvata iz BiH?

      Jesam li ja izmislio da su ubijeni Ludvig Pavlović, Miro Barešić, Ante Paradžik, Blaž Kraljević i mnogi drugi manje poznati?”

     • Maks

      Znači po meni tvoje činjenice nisu činjenice, nego prenošenje kojekakvih idiota s Google.com.

     • Istina

      Nisi citirao šta sam napisao. Svojim komentarima si više rekao o sebi, nego li o meni.

     • Maks

      Ne citam gluposti

     • Istina

      Ne čitaš gluposti, a ti najviše reagiraš na moje komentare.

      U vrijeme Jugoslavije tko god nije bio za AVNOJ, ZAVNOH, ZAVNOBiH, SKJ, po njemu se pljuvalo, lažno ga se optuživalo, progonilo ga se, privodilo ga se, zatvaralo ga se, tukolo ga se, a mnogi su zbog toga i glavom platili.

      Danas nešto slično. Tko god nije za Herceg-Bosnu, HDZ i sl., po njemu se pljuje, lažno ga se olptužuje i sl. Jedino se ne progoni, ne privodi, ne zatvara ga se, ne tuče ga se i ne ubija ga se. I to bi se radilo da su okolnosti drugačije, jer udbaši, kosovci, orjunaši, stari komunistički kadrovi i njihovi potomci ne znaju drugačije. Neki od njih i ovdje se prepoznaju u mojim komentarima, pa me napadaju i vrijeđaju.

     • Maks

      pa vidis da te niko ne progoni, ne zatvara, ne banira, ne uzimaju te ozbilno.

     • Istina

      Saznao sam tko si i što si. Barem mislim tako. Možda informacije nisu točne. Ne znam. Nije mi namjera bilo kakva prljv igra. ne želim se spustiti tako nisko. Nemoj me krivo shvatiti. S tobom nemam šta raspravljati. Žao mi je za tvog brata ako je to istina. Njemu pokoj duši. Čuo sam da nisi vidio rata, da si bio dezerter i da si živio u Berlinu. Znači, ja sam ovo čuo, ja ovo ne tvrdim, niti znam je li ovo istina.

     • Saga

      Toplo preoručujem da neprovjerene, neistinite i tkz. osobne informacije koje ste iz tko zna kojih kanala “iskopali” ne prenosite na ovaj portal.
      Što Vi uopće imate “saznavati” tko je Maks ili bilo tko od nas?!?!
      Ako imate imalo pristojnosti, izbrišite sami svoj komentar jer je degutantan.

     • Istina

      Ja sam naveo da ne tvrdim da je to istina. Nemam razloga to brisati.

     • Saga

      Vama izgleda treba crtati, a ja to nemam namjeru jer sam bila dovoljno jasna.
      Poštovani Sivooki, Agromentum, Kučibaba (tko je već dežuran), molim vas da izbrišete gornji komentar komentatora pod nickom “Istina” (ajme Bože, koja blasfemija od nicka!) jer iznosi neprovjerene, neistinite, osobne i degutantne izjave o komentatoru Maksu.

     • Istina

      Pa ja sam napisao da ne tvrdim da je to istina, da ne znam je li to istina.

     • Saga

      Izgleda kako ipak moram crtati jer su admini zaspali…
      Ako ne znate je li to istina, onda se pogledajte u ogledalo i zapitajte sami sebe kakva ste vi to osoba i koliko morala u sebi imate kad prenosite takve neprovjerene i neistinite stvari koje još i zadiru u područje osobnog na javni portal?!?!
      Sapienti sat.

     • Paulaner Paulaner

      Kolega, ne ide to tako. Ovaj vid medjuljudske komunikacije ne tripi spijune koji bi spijali tko stoji iza nekog nicka. Svatko to odlucuje za sebe dali ce pisati pod nickom ili ce koristiti svoje ime i prezime.
      Nije lijepo da vi sakupljate informacije i negdje ih iznosite. Niste dijete pobogu.

     • Paulaner Paulaner

      Potpisujem!
      Istina se malo previse zaigrao. Covjek ne postuje pravila tudje privatnosti.

     • sjena

      Vi stvarno radite po KOS-ovoj recepturi !!!

     • Istina

      Navedi šta je to kod mene po KOS-ovsko recepturi. Daj argumente za to.

     • Paulaner Paulaner

      Ha ha ha … stalno ponavljas to, “navedi mi gdje sam …..”. Sto bi trebali,stalno kopirat tvoje komentare,navodeci te!? Nema se tu sta navoditi,ako do sada nisi shvatio,neces ni da te se citira i 100x i da ti se svaka rijec izgovorena po 100x objasni:-)

     • sjena

      Dati Posavinu za Glamoć,Grahovo i Drvar (pao B.Brod ) ,to Vam je KOS. Drvar Grahovo Drvar su osvojene u operacijam zima 1994.god. ,tako da te vaše trgovine ne maju osnove ,odnosno toliko kao da sam ja “žensko “

     • Istina

      Znači, oni vojnici s kojima sam ja razgovarao u Hrvatskoj su KOS?

      Vojne operacije se mogu činiti i dogovorom.

      Kad sam išao na ratište, izašao sam iz kuće i išeo sam prema gostionici u kojoj smo se sastajali gdje smo čekali autobus. Kuća mi je odmah uz cestu Livno-Mostar. Kad sam izašao iz kuće s ratnom opremom, vidio sam kolonu od oko 30-ak srpskih cisterni koje je predvodila policija HVO-a. Neki od vozača cisterni su mi pokazivali 3 prsta i smijali mi se u facu. Nekoliko cisterni se zaustavilo na raskrižju, vozači su uzeli neke pakete iz cisterni i posjetili su ondašnjeg načelnika općine Jajce, zvao se Bilić, a sjedište općine Jajce bilo je u Podhumu kod Livna. Kad su se Ivan i još neki iz općine Jajce izgrlili i izljubili s četnicima, onda su otišli u istu gostionicu u koju sam i ja išao da čekam autobus za Korićinu. Došao je autobus, mi smo otišli, a Bilić i četnici su još ostali u gostionici. Tad sam shvatio u kojem grmu leži zec. Oni švercovali s četnicima, a moji suborci i ja morali smo ići na ratešte i ratovati protiv njih. Tko tu koga?

      Ne želim više gubiti vrijeme s onima koji brane nešto što je unesrićilo hrvatski narod u BiH. Rezultate Herceg-Bosne osijećamo još i danas, a Bog zna koliko ćemo to još dugo osijećati. Dva suradnika Dodik i Čović će hrvatski narod u BiH učiniti sretnim, ravnopravnim i zadovoljnim narodom. nemam šta brinuti.

     • sjena

      U redu svak ima neka svoja opažanja,neki su znali kako “naši ” kupuju granate za haubice (202 i 152 mm ) u zamjenu za gorivo !!!

     • Istina

      Ja ne znam zašto je to bilo, ali znam da je bilo. To sam vidio svojim očima. Već sam 2 puta ovdje objavio soj identitet i svojim identitetom jamčim da je ovo istina. Nemam se zašto kriti. Moja savjest je mirna i čista.

     • sjena

      Često iza istinitih stvari ne stoji ispravan sud

     • Istina

      Meni to s cisternama i te kako smrdi.

     • sjena

      Ok ,inaće binzin i nafta isparavaju ! , šalim se .

     • Paulaner Paulaner

      Takve stvari su se dogadjale, nekada su se jednostavno morale dogoditi. Oni su imali ono sto nama treba. Ako nemas dokaze ciste kao suza da je to netko radio iz osobne koristi – pametnije je sutjeti.
      30 cisterni predvodjenih HVO,u sred dana ne moze biti sverc iz oosbne koristi. Vjerojatno je i bus koji si ti cekao vozio na tom gorivu iz tih cisterni.
      Sutra da se zarati,opet bi se tako radilo.

     • sjena

      Sapienti sat ,točno !

     • Istina

      Ne. Srbima se (pro)davalo gorivo, a ne nama. Mi smo imali goriva, ali Srbi ne. Nije se radilo o osobnoj koristi, nego o suradnji HVO-a i četnika protiv koji smo mi tada ratovali. Zamisli da su nacisti kupovali gorivo od saveznika u vrijeme II. svijetskog rata. Nešto tu smrdi.

     • Paulaner Paulaner

      Kako bilo. Srbi su imali oruzje,i svasta nesto sto je nama trebalo. Ratna trampa,poznata stvar. Radi se svugdje a ne samo kaod nas.
      Ja o tome nebi pricala u detalje,moja ti je preporuka,iskrena i prijateljska, Ti kako hoces.

     • Istina

      Ja sam samo pisao u kontekstu Posavine, Glamoča, Grahova i Drvara.

     • Paulaner Paulaner

      Pisao si o osobama koje su radile,ono o cemu gvooris. Da sam na tvom mjestu obrisala bih onaj komentar.
      Pusti ti to,ja sam cist i nemam se cega bojati. Ovo ti ne govorim zlonamjerno,nego upravo suprotno jer sam na svoje oci vidjela nesto,o cemu ovdje necu javno da pisem. Da smo u drugoj prilici,objasnila bi ti ali ovako necu. Mozes samo ili poslusati ili po svome,kako te volja.

     • Istina

      Ali ono je istina.

     • Paulaner Paulaner

      Uopce nije stvar u tome jeli istina ili laz. Mnoge je istna ukopala,cak i doslovno.

     • sjena

      Zar niste naučili neke stvari

     • Istina

      Nije mi jasno o kojem komentaru je riječ.

     • Saga

      Mislim kako i ne će. 🙂

     • sjena

      Treba se nadati .

     • Maks

      Taj nece sigurno, on je ovdje sa namjerom, provokator kakvih smo imali stotine po portalima u samom pocetku.

     • Paulaner Paulaner

      Maks,ti si im magnet. Tebi sjednu za vrat i ne silaze:-))

     • Maks

      Ja sam ih mlatio dvije godine na narodu

     • Nokia5210

      Ti možeš mlatiti samo praznu slamu.

     • Maks

      Istina, Nokija ili kako se ti zvao, ja sam za tebe WINDOES 10 bem te neslana:-)))

     • sjena

      Hvala ,nisam bukvalac .

     • Maks

      :-))

     • Saga

      🙂

     • sjena

      Da ,to je pitanje za “nacionalnu sigurnost ” a te rasprave !!

     • sjena

      O da ,Morgan i Rockfeleri su cijelo vrijeme WW ll radili sa Krupom !

     • Istina

      Dobro, poznato je tko su oni bili. To su ipak neke druge stvari.

     • Paulaner Paulaner

      Sila Boga ne moli. I tu nema drugih stvari,nego onako kako mora biti!

     • Istina

      Neke stvari nisu morale biti, a bile su.

     • Sivooki

      “Japundže” I. Aralice lijepo oslikava “bosanski lonac”….

     • Istina

      Kakve to veze ima sa mnom?

     • Sivooki

      Priča o “prodaji” goriva.

     • Istina

      Nije to priča, nego činjenica. To mogu potvrditi svi moji suborci koji su živi.

     • Sivooki

      Pročitaj “Japundže, ne tvrdim da je to neistina.
      Glede difamiranja korisnika na osobnoj razini, opominjem te.

     • Istina

      Ja nikoga ne blatim. Zar nisam naveo to da ne tvrdim da je to istina i da to možda i nije istina. On može odgovoriti je li to istina ili ne.

      Blaćenje je to da se mene nazivlje udbašem, kosovcem i sl. pogrdnim nazivima ovdje.

     • Sivooki

      Ni oni to ne tvrde…Sjena veli da je to “rukopis”…
      Svejedno, svađanje govori upravo o onima koji se hoće svađati.
      Suzdržite se i raspravljajte na pristojnoj razini, umjesto na ovoj.

     • Saga

      A, ti si… dobro. Dolje sam ti u odgovoru tkz. Istini ostavila poruku.
      Boldano je, upast će ti u oko. Ono što je napisao o Maksu je u najmanju ruku neukusno.

     • Sivooki

      Imam čitavo popodne cirkus s tom stranicom, stalno mi se “smrzava” Kamenjar i slike mi se ne mogu učitavati. Pokušavam mu odgovoriti, ali mi samo svaki peti pokušaj uspije.
      Ne znam je li to opet do “napada” ili čega drugoga.
      hvala na pjesmi …

     • Maks

      Imam i ja ali samo na stranici gdje taj trol, to je neko poznat . ja bi mu izbrisao sve sto je pisao o Herceg Bosni ili potjerao da bude mir ovdje.

     • Istina

      Pa ja sam ovdje već 2 puta objavio svoj identitet, za razliku od tebe koji se kriješ iza tipkovnice.

     • Maks

      Mene zna ovdje gotovo svako po imenu i prezimenu, tebe jednostavno prezirem i necu da imam s tobom posla. Pravi Hrvat nikad ne bi pisao sto ti pises , mozes ti napisati bilo kakvo ime- Ismet, jovan, rajko ,ranko, ahmet mehmed…

     • Istina

      Nije teško provjeriti je li postoji osoba kojom se predstavljam i je li živi tamo gdje je navela da živi.

      Ne zna te svatko na ovom portalu.

      Pravi Hrvat nikad ne bi prihvatio da Srbija bude na Uni.

     • Maks

      Pravi Hrvat nece nikad prihvatiti ni da BiH postane turska.

     • Istina

      Slažem se. Osobno sam ratovao u Uskoplju. Vidiš i pored nekadašnjeg postojanja Herceg-Bosne od koje se odustalo, ne znam zašto i ne zanima me, Arapi sve više kupuju zemljišta u BiH. Zainteresirani su i za Hercegovinu. Znači, Herceg-Bosnom se nije zaštitilo Hrvate u BiH koji su bili van iste, nije se spriječilo postojanje RS-a i nije se spriječilo masovno iseljavanje Hrvata iz BiH. Nisam za veliku Srbiju i nisam za unitarnu BiH. Pokazalo se da Herceg-Bosna nije bila riješenje. Pošto je BiH kao tigrova koža, tj. teritorij jednog naroda je raštrkan, moglo se ako ništa, a ono formalno pravno u Herceg-Bosnu uključiti i općine u BiH u kojima smo mi Hrvati bili većina popisom stanovništva iz 1991. godine, a koje nisu bile u sastavu Herceg-Bosne. Ja bih tada objeručke prihvatio Herceg-Bosnu. Znači, meni ne smeta Herceg-Bosna kao Herceg-Bosna, nego mi smeta što nije obuhvaćala sve općine gdje su Hrvati bili većina u odnosu na druge, pa iako bi bile i okupirane.

     • Maks

      Vidis, Paraga i Kraljevic su govorili da su muslimani Hrvati , to je greska broj jedan oni su to bili kad im je trebalo, mali dio je i danas. U Visokoj politici znaju neke stvari ranije nego mali ljudi. Onako iz povjesti, Srbi su protjerali Milijune muslimana do 1920e Hrvati ih stitili, danas imas oko 7 milijuna Bosnjaka u Turskoj, preko 3 milijuna samo u Istambulu, Alija je sve to namjeravao vratiti nacija se trebala zvati muslimani – o takvim stvarima se ne govori javno ali medjusobno su govorili i te kako! Zato ne piskaraj poluistine jer neznas sta radis ili si zlonamjeran.

     • Istina

      Opet ti meni predbacuješ za Paragu. Vrijeđaš me. Moj se komentar briše, a ti cijelo vrijeme me vrijeđaš i insinuaraš. Vidim da si ovdje zaštićen kao “sveta krava” u Indiji. Šta ja imam s Paragom?

      Što se tiče Kraljevića, ja sam ovdje samo naveo da je Kraljević mučki ubijen od strane udbe. To je za mene zločin, ma šta ti mislio o tome.

      Ja ništa ne piskaram, a pogotovo ne poluistine za razliku od tebe i tebi sličnih. Ja pišem istinu. Tebe ta istina boli. Ja ti tu ne mogu pomoći.

      Povijest ja znam bolje nego li ti misliš. Odgovori ti ovdje jasno jesi li ti za to da se bivša HB odvoji od BiH i pripoji Hrvatskoj, a da se RS odvoji od BiH i pripoji Srbiji? Ja osobno nisam i nikada na to ne bih pristao.

      Imam problema pri pisanju ovdje. Vrlo često mi se smrzne stranica.

     • Maks

      Ja sam za to da se svaki prognani Hrvat BiH moze vratiti u svoj dom da imaju sva prava , da se srbima a i muslimanima oduzme sve oteto, hoce li se to zvati Herceg Bosna ili drugcije to mi je sporedno. Ja poznam svaku temu o kojoj si pisao bolje od tebe, to su nedokazane poluistine i zato su te brisali, ja to ne vidim jer sam na drugom portalu.

     • Istina

      Opet insinuiraš i izbjegavaš odgovor na pitanje koje sam ti postavkio. Ja te nisam pitao to o čemu mi pišeš. Moje pitanje je bilo jasno.

      Od kuda ti to da poznaješ svaku temu bolje od mene? Do sada nisi ništa argumentirano demantirao, nego se cijelo vrijeme samo hvališ. Tko se hvali, sam se kvari.

      A šta si ti ovdje dokazao? Ništa. Ama baš ništa. Samo si svojim uvredama, niskim udarcima, insinuiranjem, izbjegavanjem odgovra na jasno postavljena pitanja pokazao tko si, što si i kakav si.

      Samo ti širi svoju demagogiju po portalima. Ja sam na ovaj portal nabasao slučajno i shvatio da sam zaluto. Kamenjar i poskok su nerazdvojivi. Puno me podsijećaš na Ivana Šušnjaru. Imate dosta slične stavove i koristite dosta slične uvrede.

     • Maks

      Tko si ti da me toliko opterecujes, gore sam ti napisao sve, za ostalo treba mrvica pameti

     • Ivan

      Ponovit ću moj komentar koji sam napisao ispod jednog drugog članka, o

      promašenoj ideji Franje Tuđmana, o “zemljici Bosni” :
      Svi bolje upućeni svjedoci onog vremena, znaju kako je predsjednik Tuđman, sve do 1994.godine svoju politiku prema BiH gradio na tezi da se trajni mir na ovim prostorima može postići isključivo strateškim dogovorom Hrvata i Srba o BiH. Kako su Srbi i tada inzistirali na podjeli Bosne, sporazum sa Srbima bio je moguć jedino oko podjele: sam je Dr.Tuđman bezbroj puta, pred bezbroj i danas živih svjedoka, opširno govorio o “maloj zemljici Bosni između Tuzle, Zenice i Sarajeva” koja će preostati Bošnjacima, nakon što Srbi i Hrvati uzmu svoj dio.
      “Ovaj dio kod Cazinske krajine, kao i zapadna Hercegovina, pripast će nama. Za srednju Bosnu i Posavinu, još ćemo vidjeti. Svi dijelovi uz Drinu, kao i dijelovi Sarajeva, pripast će Srbima, a Aliji će ostati mala zemljica Bosna, trokut između Zenice, Tuzle i Sarajeva.”
      Dr.Franjo Tuđman, na Božićnoj večeri na Pantovčaku 1991.godine.
      Najveću cijenu u ljudskim životima, podjele Bosne i Hercegovine (i promašene ideje o “zemljici Bosni”), koju je Tuđman dogovarao sa velikosrpskim agresorom, upravo su platili BH Hrvati !

     • Istina

      Znam, ali i ovako sam ovdje dovoljno napadan od Čovićevaca koji bi bivšu Herceg-Bosnu pripojili Hrvatskoj, a da se RS pripoji Srbiji. Kod nas tu ideju podržavaju upravo udbaši koji se sastaju u Hotelu Park u Livnu. Vođa im je J.P. operativac iz vremena Jugoslavije koji je vrbovao i progonio Hrvate. Trenutno radi u Sarajevu, ali često dolazi u Livno i ima i zamjenike koji se kriju iza “Hrvatovanja”.

      Iste stavove ima i Ivan Šušnjara s Poskok Online koji me je nekoliko puta trajno banirao upravo zbog ovoga istog zbog čega me ovdje napadaju. “Kamenjar” i “Poskok Online” isto dišu.

     • Ivan

      Na Šušnjarovom prosrpskom portalu “Poskok”, svi tvoji komentari bi bili izbrisani. Portal “Kamenjar” je tolerantan na različita politička mišljenja i vizije rješavanja političkih problema u BiH. Prosrpsko jednoumlje na “Poskoku” je odavno poznato i registrirano.

     • “isto dišu.” .. de ne seri, neka mi auditorij oprosti!

     • Sivooki

      Znaš da ne tjeramo bez jakog razloga.
      On ima svoje mišljenje,koje može argumentirano braniti…. a opomenut je zbog osobnog napada na tebe.

     • Maks

      Pa to je vrijedjanje svih – Herceg Bosna udbaska tvorevina i ostale smicalice, oskvrnuo je svojim trolanjem temu o Vukovaru nema taj pieteta ni milosti! Izvrijedjao je on sve koji su mu se suprostavili bar po jednom dva puta, radi lukavo. Vidim da mu lajka zemica, mozda i zna tko je:-) Van sa svakim tko unosi nemir, svaku temu ovdje pretvorio je u ovu svoju – jedinu, bar ga izbrisat i opomenut da ne siri poluistine i lazi.

     • Sivooki

      We did that.

     • Maks

      To je vasa stvar. Meni je samo dosadan a na neke stvari moram mu odgovoriti.

     • Sivooki

      Jasno, Maks.

     • Saga

      Maksi, pročitaj sve komentare… Išao je direktno i osobno na tebe, ja sam ga opomenula i pozvala admine da izbrišu taj komentar… što su i uradili. Ignoriraj ga i gotovo.
      Znaš što je novo kod nas? Pojavila se Rosa nakon dugog vremena… otjerah je. XD

     • Istina

      Pa mene se ovdje cijelo vrijeme napada zbog mog drugačijeg mišljenja, koje, kako ti kažeš, mogu argumentirano braniti. Pa pročitaj kako me je sve nazvao taj Maks koji je za jednoumlje ovdje. meni je dosta jednoumlja. Ja sam dosta dugo živio u tvorevini u kojoj je vladalo jednoumlje. Napadati nekoga zbog drugačijeg mišljenja više govori o onomu tko napada, nego o onomu koga se napada.

     • Sivooki

      Svi smo živjeli u tom jednoumlju i svi se još moramo navikavati da uopće smijemo misliti drugačije…
      Maks ima svoje stajalište, a ti svoje… bez vrijeđanja možete braniti svoja mišljenja…a da nas je UDBa dobro preparirala i okrenula nas jedne protiv drugih – i to stoji.

     • Istina

      Pa gdje sam ja njega vrijeđao? Pa pročitaj kako me je sve nazivao u ovih nekoliko dana i šta mi je sve podmetao.

      Ja imam negativan stav o HB, ne o HB kao HB, nego zbog općina s hrvatskom većinom po popisu stanovništva iz 1991. godine, koje nisu bile sastavni dio HB.

      Isto tako, naveo sam da u Hrvatskoj na smjene vladaju HDZ i SDP. Šta tu nije točno.

      Upravo zbog ove dvije činjenice koje sam naveo napisano je na stotine komentara. Neki ovdje ne mogu podnijeti ove navedene činjenice, pa razvodnjavaju temu i žele me vrtjeti u krug. Nisam ni ja veslo sisao. povješću i teologijom se bavim već oko 35 godina, pročuitao sam i pregledao barem nekoliko tisuća dokumanata “STROGO POVERLJIVO” iz kojih je vidljivo tko je onda vukao konce, a tko ih vuče i danas. Zahvaljujući kojim i kakvim osobama, kojim metodama i sl. Na žalost ti su dokumenti nestali i nema im traga. Netko ih je sklonio ili uništio. Čak su i među djecom imali doušnike. Isti danas glume nekakve “Hrvatine”, gdje se god nešto događa, oni su prvi, oni su domoljubi, rodoljubi i sl, a rade nam o glavi. Znam toliko informacije koje nisu nikakve poluistine ili neistine. Ne mogu više šutjeti, pa makar i glavom platio zbog toga. Nije baš tako kako se govori i piše po raznim medijima. Boli me i srce i duša kad vidim kako mnogi ljudi nasjedaju na crvenu demagogiju. Činjenica je da su se neki jako dobro uhljebbili na Herceg-Bosni i ne samo na Herceg-Bosni. Isti takvi kopaju i rukama i nogama da ostane ovakvo stanje, jer kad bi u BiH profunkcionirala pravna država, svi bi oni završili iza rešetaka. Stoga oni imaju svoju parolu: “Što gore, to bolje”. Isti takvi, konkretno u Livnu slobodno hodaju gradom, dolaze u kafiće i druga javna mjesta, glume normalne i civilizirane ljude, a u vrijeme Jugoslavije su progonili, privodili, mučili, pa čak i ubijali hrvatske domoljube i rodoljube, sudili im na montiranim procesima, a dans glume humaniste. Neki od njih su bili zaduženi za praćenje i likvidiranje hrvatskih emigranata. Ovi koji su danas živi, žive jako dobro. Postavljam sebi pitanje, pa za koga i zašto sam se ja borio, za koga sam izgubio svvoje zdravlje, zašto nemam posao, zašto je preko 80% hrvatskih branitelja napustilo Livno, mislim na žive branitelje, zašto velik broj branitelja umire tako rano i zašto su se neki moji suborci ubili. Sve se to događa, nitko ništa ne radi da se tome stane u kraj, dok u isto vrijeme komunistički zločinci i njihovi potomci žive slobodno, imaju dobra namještenja i plaće, a ovi koji su u mirovini imaju dobre mirovine.

      Ne patim ni za kakvim bogatstvom. Rođen sam u jako siromšnoj obitelji i nisam naučio obilovati. Ono što bih želio ostvariti to je da mi se ostvari osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na rad i egzistenciju.

      Kad vas netko pljuje, vrijeđa, lažno vas optužuje, ponižava vas, insinuira vam, izvrće komentar koji ste napisali, izvlači tekst iz konteksta i sl., to jako boli. Osjetio sam ja dobro udbu na svojoj koži u vrijeme Jugoslavije. Čovjek, ako ga se može nazvati čovjek, radio u SDB Livno, a čujem da danas živi u Mimicama kod Makarske, taj je meni i ne samo meni, nego i mojoj obitelji nanosio zlo. Neka ga Bog pita i neka mu Bog sudi kao što će suditi svima nama.

     • sjena

      Prema opisu težak životopis,sigurno je kako je u BiH bilo teže živjeti ,u uvjetima SFRY nego u okolici Zagreba ,to da .

     • Istina

      Puno, puno teže. Barem po priči ljudi koji su tada živjeli u Zagrebu, a poznajem ih. Oni kad bi došli u Livno iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, ne bi mogli vjerovati šta se sve radi u Livnu.

     • Sivooki

      Razumijem te, s Livnjacima provedoh radni vijek… Tvrdi ste k’o kamen. 😉
      Sve je to meni poznato, pa ne samo ti koji su za komunizma haračili, već i zločinci hodaju Hrvatskom slobodno…nema vajde od gubljenja zdravlja, iako čovjeka boli nepravda..
      Glede HB, svatko ima svoje viđenje. U ratu je značila mnogo, i to valjanim ljudima…pa eto…

     • Istina

      Herceg-Bosnu je trebalo proglasiti na svim prostorima na kojima su se nalazile općine s hrvatskom većinom po popisu stanovništva iz 1991. godine, a ne samo djelimično. To je moja zamjerka. Naravno, fizički je to neizvedivo zbog raštrkanosti općina, ali se moglo uraditi formalno pravno. Onda bi stvari bile sasvim jasne. Ovako čovjek ima osjećaj kao da ih se odreklo. Na žalost dobar broj tih općina koje nisu bile u sastavu Herceg-Bosne je očišćen od Hrvata. Ne mogu shvatiti da Posavina gdje su Hrvati bili većina prije rata danas pripada Srbima, a Glamoč, Grahovo i Drvar koji su prije rata bili većinski srpski danas pripadaju Hrvatima i nalaze se u sastavu HB županije. Tu nešto debelo smrdi.

      To je moje mišljenje, na koje imam pravo, kao što i drugi ovdje imaju to isto pravo i nije u redu sad pljuvati nekoga samo zato što ima drugačije mišljenje, kao što se to ovdje radi meni od strane nekih ovdje.

      Svatko tko čita ove komentare vidjet će da me se, zbog mog mišljenja, napada, vrijeđa, pljuje, ponižava i kleveće od stra nekih ovdje. S takvima ja nema šta raspravljati. Moj stav je jasan. Komu se sviđa, sviđa, a komu ne, to je njegovo pravo. Zašto neke osobe ne mogu podnijeti drugačije mišljenje, pa pribjegavaju pljuvanju, vrijeđanju, ponižavanju i sl., to oni samo znaju i takvi postupci puno više govore o njima nego li o onima koje pljuju, ponižavaju, vrijeđaju i sl.

     • Sivooki

      Mislim da si sam odgovorio na puno nedoumica.
      Trolova koji se sakrivaju pod “drugačijim mišljenjem” je puno, i svi pušu na hladno.
      Slažem se da nikakvog vrijeđanja drugih ne bi smjelo biti ako čovjek drži do sebe.
      A trolove ćemo nagaziti…

     • Zagreb

      Vrlo si pokvaren i podmukao tip. Pravi “kršćanin i katolik”.
      Vrlo rado bih te sreo negdje u Zagrebu i nokautirao.

     • Istina

      Kod mene nema nedoumica. Ja sam bio jasan. Hoćeš reći da sam ja trol?

      Nazvati mene trolom samo zato što iznosim drugačije mišljenje je uvreda.

      Za tebe i tebi slične sam trol samo zato što imam negativan stav o Herceg-Bosni, ne toliko o Herceg-Bosni kao Herceg-Bosni, nego o Herceg-Bosni koja je bila, po meni, krnja tvorevina.

      Isto tako, mene nazvati trolom što sam napisao istinu koju ne možete poreći, a to je da u Hrvatskoj na smjene vladaju HDZ i SDP. Ako smatraš da nije tako, obrazloži.

      Svoji pisanjem ste rekli više o sebi, nego li o meni. Za vas su neistomišljenici trolovi, za komuniste su neistomišljenici fašisti, klero ovo, klero, ono, kvislinzi i sl. Ja tu ne vidim bitne razlike između vas i komunista, možda bi i vi radili isto ono što su radili i oni da vam se pruži prilika.

      Možda će ovo biti obrisano ili ću možda biti trajno baniran, ali to me ne zanima, jer ionako nemam više namjeru pisati ovdje. Vaša retorika i retorika u Poskok Onlijene je gotovo ista. Nagaziti neistomišljenike, pljuvati po njima, vrijeđati ih i sl.

     • Sivooki

      Pročitaj još jednom prije nego se zapjeniš… 😉

     • Istina

      Kod mene nema nedoumica.

      Ti si napisao ovo: “Trolova koji se sakrivaju pod “drugačijim mišljenjem” je puno, i svi pušu na hladno.”

      Meni je sporno ovo: “i svi pušu na hladno”. Nadam se da ovo nećeš shvatiti kao izvlačenje teksta iz konteksta.

      Da si napisao ovako: “i svi pušu i na hladno”, po meni to ima jasniji stav. Ovo “i” koje sam dodao, po meni, je puno jasnija poruka.

      Možda ovdje griješim, ali ja mislim ovako kako mislim.

     • Sivooki

      Livnjak, naporan si, znaš….

     • Istina

      Nisam ja kriv što je gramatika onakva kakva jest.

     • Sivooki

      Haaaahahaha!

     • Paulaner Paulaner

      Vidis, u ovom komentaru si zahvatio stvarne krivce zbog ceka je losa situacija. Usput se nikako ne smije zanemariti i losa situacija u svijetu. Ma kakav problem bio,treba razluciti,dali je to zbog domacih neprijatelja ili zbog onih iz svijeta i tek tada okriviti nekoga. Jako je lose da se mi medjusobno svadjamo a u biti nitko od nas nije kriv. Kost je mozda ubacio netko tko niti je naseg roda – ni poroda.
      Govoris o ljudima iz bivseg sistema … znas koji su to. Znas sto su radili,sam si kazes osjetio na svojoj kozi njihovu “pravdu”. Vidjas ih i danas i opet su oni ti koji kroje sudbine kako tebi,tako i drugima. Sto se poduzelo,nekada a sto se poduzima sada da ti ljudi nisu tu gdje jesu? Nista! Svi cekali da to netko drugi odradi. Kada se nije odradilo,lakse je pljucat po drugom nego po sebi.
      Prvo se naivno vjerovalo da su se obratili i postali iskreni Hrvati. Kad je postalo jasno da od toga nema nista,bilo je kasno za sve ispocetka a ruku na srce nismo mi njima niti dorasli … ni nekada niti sada.
      Danas,u svom bijesu i nemoci (nije lako priznat sebi da te se preslo ko malog majmuna) svatko trazi nekoga koga bi okrivio.
      Za vecinu je krivac HDZ,jer da je htio mogao je,ma tko kao pojedinac bio okrivljeni za sve grijehe HDZea. Obicno je to Tudjman. Ja jednostavno ne mogu povjerovat da se Tudjman mogao rijesiti udbasije a da to nije htio. Slikovito receno, ne jedan,nego deset cijevi je njemu bilo upereno u potiljak.
      Isto tako i svakom drugom,koji je nesto htio.
      Veliki apetiti nekih Hrvata,samo jos otezavaju situaciju. Jedni bi da zivu ko bubreg u loju.drugi bi ratovali dok Hrvatska ne bude do Drine,treci bi samo ono osnovno,puna im kapa svega, cetvrti su sa svim nezadovoljni i napustaju svojevoljno drzavu i bez srama pljuju na sve Hrvatsko.. I sve to uvijek ide na adresu HDZ. To je problem.
      Dok ti se stvarni krivci secu pred nosom,i ne samo tebi. Tko je ikada cuo da je netko stao ispred tog jednog lokalnog razbojnika zviznuo mu samarcinu i zabranio mu ulaz na radno mjesto? Ja takvo sto nisam cula.

      Mimice su kod Omisa:-)

     • Istina

      Ako HDZ vlada, a vlada, onda je on odgovoran. Ne zanima me kakvo je stanje unutar HDZ-a. Mene zanima šta je HDZ napravio. Konkretno, HDZ je kriv što je Plenkovoć tamo, što je Obuljen tamo gdje je, HDZ je kriv što je neki Budak na FF dekan i sl. Ja ne sporim da u HDZ-u nema časnih, moralnih i poštenih ljudi. Osobno u Livnu poznajem jednoga u HDZ-u koji je moralan, pošten, nema putra na glavi i s njim sam u dobrim odnosima. Ima takvih još u HDZ-u, ali na žalost neki drugi vuku glavne konce. HDZ je dobio mandat od birača i on je time prihvatio odgovornost za svoje poteze. Prema tome, sve ono što HDZ radi, on je za sve to odgovoran. Ako ste prihvatili da vodite stranku, državu i sl., onda ste automatizmom i odgovorni. Koga će narod prozivati, ako ne one kojima je dao svoje glasove. HDZ ima velike zasluge za stvaranje Hrvatske države, ali isto tako i HDZ ima odgovornost za sve što on radi u Hrvatskoj, pogotovo kad je on na vlasti.

      Ne bih ja nikoga šamarao fizički, ali sam ja u par navrata u jednom kafiću prozvao neke na indirektan način. Prepoznali su se i dans neki od njih vrlo rijetko dolaze u taj kafić, a neki više nikako. ja sam osoba koja nema dlake na jeziku. Ja sam javno reagirao kad je u 2 kafića u Livnu bio zabranjen ulazak braniteljima uvečer. Naravno, zabrana nije bila direktna, nego u početko su vas puštali u kafić, zatim bi gazde naredili konobarima da nas ne uslužuju i sl. U stvari radilo se o tome da se drogiralo djecu, da su djeci točili alkohol do u zoru i sl. O tome je bilo i u Večernjem Listu.

      Ja sam pred kraj rata pokušao pokrenuti jednu akciju u Livnu vezano za lustraciju, ali su me neki udbaši i kosovci sasjekli odmah u početku.

      Pokušao sam japokrenuti i akciju vezanu za ova 2 kafića, ali svi bi oni (branitelji) da to odradi netko drugi.

      Skrštenih ruku se ništa ne može uraditi.

      Znam da su Mimice kod Omiša, prolazio sam ja pored njih kad sam išao u Omiš i ne znam zašto sam napisao kod Makarske.

     • Saga

      Kod mene je sve u redu… i nema na čemu. 🙂

     • Istina

      Ako su ljudi bili na ratištu u Bosanskom brodu i dobili naredbu da se povuku iz Bosanskog Broda, da su Srbi bez borbi ušli u Bosanski Brod, zar su to pogrešna opažanja?

     • sjena

      Opažanja nisu pogrešna ,ali je zato je zaključak !!

     • Maks

      Alija je taj dan bio u Brodu , on ga je prodao.

     • Istina

      A kako je Alija mogao prodati Brod kad su Brod čuvali pripadnici HVO-a i HV-a?

     • sjena

      Ako je bio, došao j epreko Hrvatske (Sl.Broda )

     • Istina

      Licemjerno.

     • sjena

      to je istina!

     • Maks

      Nisu ga htjeli cuvati za Aliju turcina, da su protjerani srbi iz BiH danas bi bili sami s muslimanima, naselili bi turke i arape u novoj turskoj, nisi ti dorastao za takve teme.

     • Istina

      A eto ti jesi.

     • sjena

      Polako gledajući Vašu logiku (1941 ,nakon raspada Kraljevine Yu, trebala se konstituirati ,odnosno braniti “Banovina Hrvatska ” ,a ne formirati drugu administrativnu -upravno -zakonsku NDH !!!! ).
      !992.god. se raspala uprava dotadašnje strukture SR BiH sa kompletnim predsjedništvom i postoječim zakonima i tijelima . Srbi su stvorili Srbsku republiku (sjedišta Banja Luka ) Izetbegović je stvarao nešto svoje i navijao za intervenciju NATa jer nije imao muda boriti se. Što je preostalo Hrvatima ?????. Nema smisla dalje pisati !!!!

     • Istina

      NDH i Herceg-Bosna se ne mogu uspoređivati. S ovim samo potvrđuješ sve ono što ja pišem. NDH je bila država. Nećeš valjda reći da je i Herceg-Bosna bila država? Herceg-Bosna je bila dio države BiH. Trebalo je braniti BiH svugdje gdje ima Hrvata, gdje su Hrvati prije rata bili većina u odnosu na ostale, a ne samo jedan dio. BiH u komadu, znači, Srbija do Drine. Razbijanje BiH, znači, Srbija na Uni.

     • sjena

      E pa na kraju ste došli ; ” HB treba promatrati iz perspektive njenog nastanka i djelovanja, tj. iz okolnosti njenog nastanka i djelovanja.” HercegBosna je politički odgovor,a HVO je vojna komponenta ,i ona je ustrojena gdje god je bilo moguće ,zapadnije od S.Broda,odnosno Prijedora ( podrućje B.Luke ) se nije moglo ,isto tako ,područje Tuzle ,bilo je Hrvata oko Foče i Goražda ,no tamo su u velikoj večini, dominantni ,bili muslimani i t.d. i t.d.

     • Istina

      A preskočio si usporedbu Herceg-Bosne s NDH od tvoje strane. E to je KOS-ovska receptura.

     • sjena

      NDH sam spomenuo jer ste kazali kako je HercegBosna pogreška ,i kako su se hrvati BiH trebali boriti na području cijele BIH,a kako ,pa to je bezvezni romantizam , oni su napravili što su mogli,a što se tiće Hrvata (Pavelića ;Mačeka i ostalih ) smatram kako je NDH bila opravdana politička tvorevina !!

     • Istina

      NDH je bila država. Herceg-Bosna nije bila država ili ti misliš da je bila država.

      Nemoj se ljutiti, možda griješim, i nemoj misliti da imam nešto protiv mulimana i sl., ali mi ti u skoro svim svojim komentarim miješaš “ć” i “č”.

      Opet naglašavam, nije zlonamjerno. Možda nisam u pravu, ali mi je to sumnjivo. Netko će reći dsa to nije bitno, ali meni je, jer je na nekim portalima bilo muslimana i Srba koji su se predstavljali Hrvatima da bi došlo do sukoba u komentarim.

      Nadam se da ovo ne shvaćaš kao nešto zlonamjerno.

     • sjena

      Kao prvo ,ne pigam se, niti jedanput nisam asocirao kako imam nešto protiv muslimana ,odnosno Vi,nisam nikada tvrdio kako je HercegBosna billa država , a moje “neko mješanje ” ,”ć,č ” brzina ,lapsus calami “, s poštovanjem !

      za dom !

     • Istina

      U redu. Oprosti. Stvarno nije bilo zlonamjerno.

      Ako Herceg-Bosna nije bila država, zašto si je onda usporedio s NDH koja je bila država. Po meni, to dvoje se ne može uspoređivati ni po čemu.

     • sjena

      To je jedna paralela sa Vašom tvrdnjom ,kako nije trebala postojati,onda znači nije trebala postati NDH ,nego samo vojna komponenta ( suludo zar ne )

     • Istina

      Ja sam bio jasan. Usporedba NDH i HB ti nije na mjestu iz puno razloga. NDH je nastala u okolnostima u kojima je nastala, a HB je nastala u sasvim drugačijim okolnostima.

      Onaj tko poznaje povjest iz vremena nastanka NDH i povijest nastanka HB nikada neće uspoređivati NDH i HB, tj. neće ih stavljati u isti kontekst.

     • Sivooki

      Zlonamjerno izvrćete ono što je rečeno. Kao da ste tu kako biste izazivali sukobe…?

     • Bude li se zajebavao, oderi ga slobodno!

     • Sivooki

      Ehm.

     • Agromentum

      Nisam razumio.

     • Sivooki

      Neeee, krivo “potpisano”…! Namijenjeno “Istini”….

     • Istina

      Šta ja zlonamjerno izvrćem? I od kuda vam to da sam ja ovdje kako bih izazvao sukobe?

      Ako vi smatrate to tako, ja dajem riječ da ovdje neću napisati ni jedno slovo ukoliko me netko ne prozove. Tim činom ću pokazati i dokazati da ništa ne izvrćem, a pogotovo zlonamjerno i da nisam ovdje kako bih izazvao sukobe.

      Ja sam svijestan da sam ovdje zalutao iz razloga što se napada na drugačije mišljenje, vrijeđa se, ponižava se, izvlači se tekst iz konteksta, inputira mi se i sl. na takvom portalu ne želim pisati.

      Ako me nitko ne prozove neću ovdje napisati niti slova. Ne trebate me banirati, a ako i to želite, to je vaše pravo.

      Pozdrav.

     • Sivooki

      Hm, kakva reakcija…
      Ako nemate takve namjere, lijepo kažete i idete dalje.

     • Istina

      Morao sam tako reagirati jer sam prozvan. Čim me prestanu prozivati, ja napuštam ovaj portal.

     • Sivooki

      If it pleases you.

     • Saga

      I meni bilo čudno i baš sam pošla pogledati jesi li trol…. ;)))))
      Ne dirati Agrića! 🙂

     • Sivooki

      “Grješka u koracima…”

   • NDH

    Eno je leži pod zemljom sa Blažom Kraljevićem i Antom Paradžikom, Mirom Barešićem, Ludvigom Pavlovićem i ostalim koje pobiste zarad udbaške tvorevine hb kao i zločinačke rs i alijine talibanije!

  • Maks

   TVoj “führer Paraga je isto tvrdio skupa sa Mesicem , Pusicima, Puhovskim pa ga Haag odbio kao lažova!

 • Istina

  Da sam znao da je ovo HDZ-(k)enjarski portal ne bih ovdje ni pisao. Od sada ovdje pišem samo ako budem prozvan.

  • Nema na čemu! Vidimo se nakon sedmodnevnog odmora! Lp

 • Istina
  • Sivooki

   Kako “zlorabi”, kad se kod tebe na profilu vidi taj upis…?

   • Istina

    Ja nikda nisam ovdje napisao “Hvala na gostoprimstvu!”. Nije mi jasno od kuda to na mom profilu. Hakeri danas mogu svašta.

    • Sivooki

     Jašta.

 • Nikica

  Hrvatska Zajednica Herceg Bosna nastala je kao izravna posljedica prijedloga o BiH kao uniji triju republika, tri suverena naroda!
  Istodobno je bila brana (narodna, fizička, politička, oružana) cijeloj Južnoj Hrvatskoj, koja bi njenim raspadom pala kao kula od karata. A onda i cijela Hrvatska.
  Nažalost, Hrvati (RH) su, u ratu, najprije odustali od Herceg Bosne (prije i od Hrvatske Posavine), a zatim kreatore HZHB prepustili međunarodnim mešetarima.

 • Istina

  Svatko dobronamjeran vidi o čemu se ovdje radi.

  Živjela udbaško-kosovska tvorevina Herceg-Bosna.

  Živjelo bratstvo i jedinstvo Dodikovaca i Čovićevaca koji me ovdje napadaju.

 • milanU

  Herceg-Bosna je stvarpovijesti hrvatskog naroda sa svih strana. Prvi predsjednik Herceg-Bosne je također povijestna stvar cijelokupnog hrvatskog naroda. Pogriješke ili ne o stvaranju ili ne stvaranju Hrvatske Zajednice HERCEG-BOSNE ovdje u ovim komentarima nisu u pitanju toliko koliko je su u pitanju činjenice i povijestne stvarnosti da je u to kritično i ratno doba bilo Hrvata -školovanih i odgajanih u jugoslavenskom komunističko/srpskom sistemu – koji su mislili tada njihovom glavom kako najbolje spasiti probitke hrvatskog naroda i spasiti što više Hrvata i hrvatskih života. Ostalo je sve stvar hrvatskih pa i drugih povijestničara.

  Darko Šime Tolić ispjevao pjesmu za “U” NA FES GRANICA NA DRINI …
  otporas.com/hrvatski-bosnjaci

  Što se tiče prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Bobana, usuđujem se reći da se njega može usporediti s prvim Poglavarom Nezavisne Države Hrvatske, NDH Poglavnikom drom. Antom Pavelićem. Iako su oba Hercegovački Hrvati, iako su oba djelovali više hrvatski nego HERCEGOVAČKI, obadvojica su izložena istim negativnim kritikama. Rehabilitirati se njih može samo onda kada hrvatski vojnik bude čuvao STRAŽU NA DRINI……Točkice su za nastavak ako netko želi.

  • Istina

   Ne Basaj. Pavelić je najveći velikan hrvatskog naroda od 1102. godine do danas. On je jedini uspio ostvariti ono što nitko nije uspio u ovih 900 i kusur godina, a to je da je ostvario višestoljetnu težnju hrvatskog naroda, a to je da je Bosnu vratio matici zemlji.

   • milanU

    Istina, čini mi se da uistini ili nisi sve pročitao, uključivši i link kojeg sam priložio ili nisi sve razumio što sam napisao. U svakom slučaju slažem se s tvojim tvrdnjama.
    PoZDrav.

    • Istina

     Nitko se ne može usporediti s blagopokojnim poglavnikom dr-om Antom Pavelićem u ovih 900 i kusur godina, a pogotovo ne Mate Boban.

 • Lilith

  Ajde da Vam Lilith jednu pametnu prozbori: Ne vjerujem čovjeku koji sam sebe naziva Istina!

  • Istina

   Ja sebe ne nazivljem Istina. Istina počinje prvim velikim slovom, a slika kaže na koga se odnosi Istina. Istina je Bog. A tebe drugarice ako boli Istina, to je tvoj, a ne moj problem. Ima vas četvero ili petero ovdje koji mislite da ste pokupili svu pamet svijeta. Ne podnosite različita mišljenja, nego ovdje namećete jednoumlje kao što su to radili i komunisti u vrijeme Jugoslavije. Uživajte u svom jedoumlju.

   • Lilith

    Da .. najlakše se okititi moćnim nazivima i svetim slikama.. i udri! Ne ide to tako

    • Istina

     Opet udbaške metode.

     Istina o Herceg-Bosni i HDZ-u za tebe je “udri”.

 • Herceg-Bosna

  Za ovog što se Istinom samoprozvao i “istinom” kao mušica smara:
  Si tacuisses, philosophus mansisses. – Da si šutio, ostao bi filozof.

  Ovako, učiš ribe plivati