Pratite nas

Gospodarstvo

Župan Anušić otvorio Sustav navodnjavanja Baranja i najavio četiri nova!

Objavljeno

na

Podizanjem zapornice i puštanjem vode u lateralni kanal između Zmajevca i Kneževih Vinograda u probni rad je pušten Sustav navodnjavanja Baranja vrijedan 129 milijuna kuna. Najveći je to sustav navodnjavanja u Hrvatskoj koji pokriva 5.000 hektara poljoprivrednih površina. U rad ga je pusti osječko-baranjski župan Ivan Anušić s ministrima poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Uoči odlaska u Baranju, održali su radni sastanak na kojem je predstavljen cjelokupan program izgradnje sustava navodnjavanja u Hrvatskoj, s naglaskom na 13 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji i bespovratna sredstva kojima se preko Ministarstva poljoprivrede omogućava izgradnju tih sustava.

Sustav navodnjavanja Baranja obuhvatio je izgradnju lateralnog kanala u dužini 12,3 kilometra koji je povezan s Dunavom iz kojega crpi vodu za kanalski sustav dug 170 kilometara. Ta mreža kanala ujedno je namijenjena za navodnjavanje, ali i odvodnju prekomjernih oborinskih voda, što znači da ove vrhunske oranice u sušnom razdoblju mogu dobiti vodu, ali je na sličan način može i vratiti u Dunav u slučaju poplava. Voda je tijekom ove godine za korisnike sustava Baranja potpuno besplatna.

„Sustave navodnjavanja isključivo će financirati država, bez troškova lokalne zajednice. Ujedno osiguravamo 70 posto novca za naše krajnje korisnike i poljoprivrednike za daljnje grananje sustava te kako bi ovakvim projektima mogli ostvariti višestruko veće prinose i prihode, a time i opstanak poljoprivrednika na ovom području“ – rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila više od 50 milijuna kuna, pa je svaka kuna uložena u sustav iznimno vrijedna.

„Gradnjom sustava navodnjavanja omogućit ćemo kvalitetniju i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju te pri tomu koristiti naše ogromne vodene potencijale jer na području dunavskog rita imamo gotovo neograničene pogodnosti za navodnjavanje.“- rekao je Đuroković.

Nakon ove velike investicije Hrvatska je sa 0,8 došla na 2% navodnjavanih površina. Slavoncima i Baranjcima nedostaje kvalitetna infrastruktura kako bi se uspješno bavili poljoprivrednom. Na što je posljednjih godina upozoravao Ivan Anušić kao saborski zastupnik, a danas je u svojstvu župana otvorio Sustav navodnjavanja i pri tome istaknuo kako neće stati na tome. Poljoprivredna infrastruktura podrazumijeva sustavna ulaganja i sustavnu brigu lokalne vlasti za poljoprivrednu proizvodnju.

„Želimo li se ozbiljno baviti poljoprivredom, moramo povećati postotak navodnjavane površine. Do kraja godine aplicirat ćemo na natječaje s još četiri sustava navodnjavanja gdje su sredstva 100% bespovratna. Aktivirat ćemo i Sustav navodnjavanja Gat koji se 11 godina ne koristi. Provodimo anketiranje korisnika i ubrzo će biti pušten u pogon, odnosno na raspolaganju korisnicima. U isto vrijeme, poduzimamo potrebne predradnje za izgradnju ULO hladnjače i drugih kapaciteta gdje će proizvođači moći skladištiti proizvode i sačekati bolji trenutak za njihov plasman domaćem, ali i europskom tržištu. Time dobivamo  zaokruženu, strateški složenu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.“- zaključio je župan Ivan Anušić.

Nakon pokretanja rada Sustava za navodnjavanje Baranja u Kneževim je vinogradima održan sastanak s poljoprivrednicima gdje su ministri i župan Osječko-baranjske županije odgovorili na pitanja vezana uz nove sustave navodnjavanja, način rada te mogućnost priključka.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Rimac Automobili među 10 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Objavljeno

na

Objavio

Tvrtka Mate Rimca ove je godine imala rasto od 1059 posto

U kategoriji 50 najbrže rastućih, najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici sa rastom od 1.059 posto.

Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na nivou Srednje Europe.

Na ovogodišnjoj ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze se poduzetnici iz jedanaest zemalja, i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti:

19 iz Poljske, 8 iz Hrvatske, 6 iz Litve, 5 iz Češke, 3 iz Rumunjske, po dvije iz Bugarske, Mađarske i Slovačke te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Latvije, piše Poslovni Dnevnik

Rimac radi na novoj jurilici i gradi tvornicu automobila

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Rimac radi na novoj jurilici i gradi tvornicu automobila

Objavljeno

na

Objavio

Nova Rimčeva jurilica nosi radni naziv Concept Two ili skraćeno C2, doznaje Poslovni dnevnik. Bit će to prvo hrvatsko električno autonomno vozilo, prvi hrvatski osobni automobil koji će se proizvoditi na pokretnoj traci i općenito prvi koji će imati tvornicu u Hrvatskoj.

Gotovo će sve u njemu biti nanovo razvijeno. Rimcu je u punom smislu te riječi cilj začeti domaću auto-industriju pa će C2 homologirati za serijsku proizvodnju i  ovdje izgraditi tvornicu automobila.

Projekt je to vrijedan 128,6 milijuna kuna, a kroz IRI natječaj (“Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”) tvrtka Rimac Automobili upravo je iz EU fondova povukla bespovratno sedam milijuna eura (52,2 milijuna kuna).

Rimčev projekt C2 trenutačno je najveći R&D projekt hrvatske industrije i najveći koji je prošao cjelokupnu IRI proceduru. To su dosad uspjele ukupno 22 domaće tvrtke osiguravši si 252,4 milijuna kuna.

U sklopu tog EU natječaja, koji se vodi preko Ministarstva gospodarstva, ostalo je prostora za još pola milijarde kuna subvencija, jer je prva faza IRI-ja limitirana na 100 milijuna eura. Ali kako doznajemo od izvora s terena, vremena za ulazak u prvu fazu više nema. Ministarstvo je u petak objavilo da već ima 139 projekata koji traže 195 posto sredstava iz prve faze.

Znači, umjesto sto ima R&D projekte za gotovo 200 milijuna eura subvencija. Naši izvori nas upozoravaju da na 200 posto, ministarstvo ima obvezu privremeno zaustaviti prijave i provesti brzu evaluaciju da li su pristigli projekti toliko dobri da su sredstva iz prve faze de facto potrošena. Međutim, neslužbeno doznajemo, ministrica gospodarstva Martina Dalić ne miri se s tim scenarijem.

Od Europske komisije službeno je zatražila da joj za prvu fazu IRI natječaju dadu još novca. Željela bi prebaciti barem dio od još 100 milijuna eura predviđenih za drugu fazu IRI-ja.
No, Europska komisija zasad ne popušta. Razlog je, navodno, što su hrvatski političari u izradi Strategije pametne specijalizacije vješto zaobišli njen smisao. Umjesto specijalizacije, odnosno da precizno odgovore u kojim točno industrijama žele da Hrvatska u budućnosti postane igrač na svjetskoj razini, oni su širili definicije industrija do besmisla.

Na taj su način otvorili vrata EU subvencija većini domaćih industrija kojima su prije sami dijelili državne subvencije.

RH mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije     

Komisija je zato, navodno, posljednjih mjeseci upozoravala Vladu da prije druge faze IRI-ja mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije. Priča se da EK ne želi ulaziti u to koje će industrije biti izabrane, ali traži da ih se preciznije definira u odnosu na trenutačne: “agro-food”, “bio-economy”, “energy and sustainable environment”, “transport and mobility” te “health and quality of life”. Sve te industrije imaju malo veze s prethodno napravljenom Industrijskom strategijom te su njihovi nazivi rezultat oštrih lobističkih ratova.

Koliko su ti ratovi bili žestoki najbolje ukazuje podatak da su s popisa ključnih strateških industrija u Strategiji pametne specijalizacije ispali neki od glavnih generatora radnih mjesta i izvoza: ICT i KET (tehnologije i inženjerstva). Ove dvije potonje zadržane su isključivo ako se njihovi predstavnici uspiju dogovoriti sa starom gardom. I dok iz Ministarstva gospodarstva nismo primili komentar, u industriji su bili vrlo susretljivi, uz uvjet da ostanu anonimni.

Pojašnjavaju, dorada strategije je gospodarski nužna, ali i politički vrlo osjetljiva. Odreda svi su nam pohvalili rad ministarstva na IRI natječaju. Navode da je ispočetka bio netransparentan, ali da je ministrica Dalić to ispravila, cijeli proces ubrzala i dovela na vrlo visoku razinu. Jedan od sugovornika čak nam je rekao da je ovo vjerojatno najbolji EU natječaj ikad otvoren za hrvatsku industriju. “Svi EU natječaji u prosjeku traju osam do 12 mjeseci.

Ovaj je trajao osam do 10 mjeseci, a iako je kao i ostali bio vrlo zahtjevan u pripremi, djelila su se kudikamo veća sredstva nego na bilo kojem drugom EU natječaju i zato je industriji bio istinski isplativ”, kaže naš izvor. Ono oko čega se sugovornici nisu usuglasili ista je tema oko koje koplja lome i političari. Ovisno o industriji, svaki je imao argumente zašto je baš njegova industrija ta koja bi trebala biti u dorađenoj Strategiji pametne specijalizacije.

Ako je suditi prema dosadašnja 22 IRI ugovora, jer to su jedini javno dostupni podaci o IRI-ju, njih 16 isključivo su iz područja ICT-a i KET-a. Upravo onih koje postojeća Strategija pametne specijalizacije diskriminira. Časne iznimke su Pana Stolarija, Cedevita, Magma, Cras, Aluflexpack i ITRS. Zvonimir Viduka, direktor Altproa kaže da su ovakvi natječaji bili potrebni i ranije, jer je teško razvijati složene visokotehnološke proizvode s malim budžetom.

“STM uređaj, koji ćemo razviti s ovim sredstvima, će nam u području ATP sustava za željeznička vozila omogućiti da budemo glavni partner više velikih multinacionalnih kompanija”, kaže Viduka. Voditeljica komunikacija Rimac Automobila Marta Longin dodaje da je to prvi put da se u Hrvatskoj kroz sredstva iz EU otvorio natječaj koji omogućava tvrtkama da dobiju značajnije iznose za razvoj. “Ovo je veliki korak naprijed za razvojne tvrtke u Hrvatskoj, a iako je priprema projekta bila zahtjevna, zadovoljni smo rezultatom i iznosom koji nije zanemariv”, zaključuje Longin.

Mate Rimac: Glavna investicija bit će nam izgradnja tvornice i zapošljavanje

facebook komentari

Nastavi čitati