Pratite nas

Vijesti

Županije nisu problem, Federacija je najveći gubitaš…

Objavljeno

na

i zato je treba ukinuti!

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina.

Glavni motiv koji je međunarodna zajednica, a najprije američka administracija navela za reformu Federacije bio je ekonomski pokazatelj. I pri donošenju proračuna za 2014. godinu Vlada FBiH je najavila kako će se svjesno zadužiti jer prihodi ne mogu pokriti rastuće rashode. Gotovo nemoguća je misija u sljedećoj godini ispuniti s jedne strane potrebu vraćanja više od pola milijarde maraka dugovanja prema stranim kreditorima, prije svih Međunarodnom monetarnom fondu, te isplatiti sve obveze.

Obmane

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina. I vjerojatno još snažnije stvoriti pritisak da se provode reforma u federalnom entitetu. Kada su uz prijedlog ustavnih amandmana, koji su upućeni u federalni Parlament, obrazložene ustavne promjene, ekonomski stručnjaci su objasnili kako bi se određenim promjenama uštedjelo, kao što je ukidanje Ureda predsjednika Federacije, smanjenjem utjecaja županija i Doma naroda te određenim strukturalnim promjenama provesti uštede od nekoliko desetaka milijuna maraka. A zaduženje za 2014. iznosit će više od pola milijarde! Uštede i to velike mogu se provesti smanjivanjem općenito administracije, broja županija pa i same Federacije BiH. Dosadašnja praksa pokazala je da je Federacija BiH najlošiji vlasnik i poslodavac. Po zabilježenim dugovanjima Porezne uprave FBiH institucije, kompanije, pojedinci su dužni državi milijarde maraka na temelju neplaćenih poreznih obveza, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Saniranje poduzeća

Najviše takvih kompanija je s područja općina Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća. A najgori ili top deset su kompanije u nadležnosti vlasti FBiH koja generira i najveće gubitke. Na vrhu ove piramide su Željeznice Federacije BiH koje su u najmanje deset navrata dobivale višemilijunske injekcije kako bi uopće opstale. Dugovanja za neplaćene obveze ove kompanije iznose blizu 150 milijuna maraka i čine desetinu ukupnih dubioza. Slijede po očekivanju rudnici Kreka, Kakanj i Zenica. Zanimljivo je kako su u privatizaciji Željezare Zenice dugovanja ostala državi, a vlasništvo strancima. Hidrogradnja, Fortuna i Borac konfekcija također se nalaze u neslavnom vodstvu. Federacija je time pokazala iznimnu neučinkovitost pa bi se smanjivanjem broja županija i ukidanjem ovoga entiteta mogle provesti uštede daleko veće nego to predlažu stručnjaci.

Z.Krešić/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati