Pratite nas

Religija i Vjera

Župljani župe Međugorje osigurali besplatan smještaj za više od 1300 hodočasnika

Objavljeno

na

Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom pod geslom „U Marijinoj školi“ započelo je predstavljanjem udruga čiji će članovi sudjelovati na hodočašću čiji je program ispunjen radionicama, predavanjima i molitvenim sadržajima. Za sudjelovanje na 3. Međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom u organizaciji Udruge Susret, Župnog ureda župe Međugorje i Majčinog sela prijavilo se više od 1300 sudionika, a za sve njih žitelji župe Međugorje osigurali su besplatan smještaj. 

Osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima dobrodošlicu u svetište Kraljice Mira u Međugorju zaželio je župnik fra Marinko Šakota, nakon župnika Paola Tomić iz Majčina sela i predstavnici Udruge Susret, a potom su se na vanjskom oltaru crkva sv. Jakova izmjenjivala predstavljanja udruga pristiglih na hodočašće i spontana pjesma veselih sudionika hodočašća.

– Moram reći da vaš dolazak u Međugorje obogaćuje ovo mjesto i vaše domaćine, koji su nesebično otvorili svoje domove i svoja srca i osigurali besplatan smještaj za sve vas. Nije to prvi put da su žitelji župe Međugorje osigurali besplatan smještaj za hodočasnike, činili su to i ranije. Moram reći da su od prvog dana Gospinih ukazanja mještani Međugorja besplatno pružali smještaj mnogim hodočasnicima, a evo to čine i danas. Na tome im iskreno čestitam – kazao je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić pozdravljajući pristigle hodočasnike iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Poljske, Latvije, Ukrajine i SAD-a.

Obraćajući se okupljenima načelnik Jerkić je također istaknuo veliku ulogu volontera i zahvalio im što su se odlučili i pronašli vremena za pomoć u organizaciji i samom održavanju hodočašća. Također, poseban pozdrav načelnik Jerkić uputio je roditeljima osoba s invaliditetom ističući ovom prilikom kako osobe s invaliditetom zahtijevaju više brige i ljubavi, ali i da osobe s invaliditetom jednako tako daju mnogo više iskrene ljubavi.

Na kraju svog pozdravnog govora načelnik Jerkić uputio je iskrene čestitke organizatorima 3. Međunarodnog hodočašća za osobe s invaliditetom, te je izrazio nadu da će narednih godina biti sve više onih koji će doći na ovakvo hodočašće u svetište Kraljice Mira.

Program 3. Međunarodnog hodočašće za osoba s invaliditetom nastavljen je predavanjem za roditelje i prijatelje osoba s invaliditetom, kao i prigodnim programom za osobe s invaliditetom i volontere, a sutra se očekuje i dolazak hodočasnika iz obližnjih mjesta koji će sudjelovati samo jedan dan u programu hodočašća. Hodočašće završava u nedjelju sv. Misom u 9.30 sati.

citluk.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Objavljeno

na

Objavio

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati