Pratite nas

Iz Svijeta

Zurich u plamenu: anti-kapitalističke ljevičarske skupine žestoko se sukobile s policijom

Objavljeno

na

Inače iznimno miran švicarski grad Zurich u petak navečer bio je, na iznenađenje mnogih, poprište vrlo žestokih sukoba. Automobili i poslovanja u centru grada su zapaljeni te je nastala znatna materijalna šteta. Naime, sukobili su se pripadnici anti-kapitalističkih ljevičarskih skupina i policija.

zurich-u-plamenu-anti-kapitalisticke-ljevicarske-skupine-zestoko-se-sukobile-s-policijom_1408_5886
Prema pisanju lokalnih medija najmanje 7 pripadnika policije je hospitalizirano nakon sukoba. Na strani prosvjednika sudjelovalo je oko 200 osoba, većinom maskiranih.

Prosvjednici su bili naoružani željeznim palicama, tvrde izvori. Policija pak tvrdi kako su prosvjednici njih prvi napali – navodi se kako je zapaljeno jedno policijsko vozilo, a policijska oprema je ukradena.

Nedugo zatim u centar grada stižu policijska pojačanja i izbijaju žestoki sukobi. Anti-kapitalisti kreću u napad na policiju te pritom koriste već prepoznatljivo oružje – kamenje i molotovljeve koktele. Uz to također pale automobile, kontejnere za smeće te podižu barikade.

Za vrijeme nemira prosvjednici su porazbijali nekoliko izloga dućana u centru grada, a lokalni stanovnici bježali su u panici.Policija je prosvjednike napala svim raspoložim “ne-smrtonosnim” sredstvima, uključujući gumene metke, suzavac i vodene topove.

Među prosvjednicima se mogao vidjeti veliki natpis na kojem je stajalo “Vratimo natrag ulice”, a riječ je o organizaciji koja se bori za društveno vlasništvo javnih površina. Za svoj pokret ističu kako je nenasilan. No, iz organizacije tvrde kako nemaju nikakve veze sa sukobima u centru Zuricha te ističu kako sukobi predstavljaju “besmisleno nasilje”.

Sami sukobi su potrajali oko 2 sata. Policija je uspjela protjerati prosvjednike tek oko ponoći. Gradske vlasti ističu kako je sedmero policajaca hospitalizirano, no nema informacija ima li ozlijeđenih na strani prosvjednika. Poznato je kako je uhićeno četvero muškaraca, između 20 i 36 godina. Dvojica su Švicaraca, jedan je Britanac, dok jedan ima državljanstvo Lihtenštajna.

Ovakvi nemiri se vrlo rijetko mogu vidjeti na ulicama najvećeg švicarskog grada, i jednog od najbogatijih gradova u Europi i svijetu. Šteta nastala za vrijeme sukoba procjenjuje se na više stotina tisuća eura.

SWITZERLAND-CRIME-DEMO
“Nismo imali ovakve nerede već više od 10 godina. Takva želja za uporabom nasilja…”, komentirao je glasnogovornik lokalne policije, Marco Cortesi. “Primjerice, ubacili su baklju u policijski automobil. Uništili su restoran u kojem su ljudi večerali”, rekao je.

Žestoki anti-kapitalistički prosvjedi u Europi vjerojatno će postajati sve češći, a mete su nerijetko – kao i u Zurichu u petak – zgrade banaka. Otpor prema eksploatacijskoj naravi kapitalističke ekonomije postaje sve snažniji u Europi gdje veliki pritisak na radnike i dalje raste još od izbijanja financijske krize.

Euronews/RT/Advance

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Karl Erjavec očekuje pritisak EU-a zbog Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da očekuje jak pritisak Europske komisije (EK) na Hrvatsku nakon govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Slovenski ministar kaže da je nakon Plenkovićevog govora “svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć”.

“Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potptredsjednik EK-a Frans Timmermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš slijedeći korak biti da ga obavijestimo o tome što se u New Yorku dogodilo”, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uvjerila da se ponašaju drukčije.

“Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju provodi njihova vlada. EU može zamrznuti europska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb”, kazao je Erjavec.

Po njegovim riječima, da bi se arbitražna presuda provela potrebna je suradnja Hrvatske, ali Slovenija “neke stvari može implementirati sama” prihvaćanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mjesec.

Zbog Plenkovićeva govora Cerar je u četvrtak navečer otkazao dogovoreni susret s hrvatskim premijerom u Zagrebu 27. rujna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rješenje koje treba primijeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rješenje spora koji dvije države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih godina.

Zašto bismo zaboravili da Slovenija laže, a da je Srbija bila agresor

facebook komentari

Nastavi čitati