ZVONIMIR HODAK: Građanin Gotovina nije dorastao ulozi, do danas nije objasnio onih 30 000 mrtvih u Kninu tijekom zloglasne Oluje

40
Foto: Željko Lukunić, PIXSELL

Dok u našoj svetoj EU vlada histerični lov na pušače, u Lijepoj Našoj za njih je pravi Eldorado.

U svim sferama. Osobito u sferi vanjske politike koja pomalo podsjeća na ulogu koju je Hrvatska imala u “spoljnoj“ politici neprežaljene Juge. Gaf za gafom.

Najprije je Predsjednica RH s Premijerom Srbije “nasred Dunava“, kako to slikovito opisuje Davor Ivanković, potpisala Deklaraciju o unapređenju odnosa između dvije zemlje.

To je bilo valjda u cilju daljnjeg “relaksiranja“ odnosa među susjedima.“ Moš’ mislit’“, rekla bi Tanja Torbarina. Daljnja “relaksacija“ je nastupila prilikom prijema Vučićeve Srpske napredne stranke u pridruženo članstvo EPP-a, tj. Euro-pučana. Sad bi RH mogla uputiti demarš Euro-pučanima jer jedan njihov član misli da za jednog Srbina treba ubiti sto muslimana.

Mogli bi upitati Euro-pučane i zašto Glina, mjesto u blizini Zagreba, nikada više neće biti u sastavu hrvatske države. Kažem mogla bi da je njezina diplomacija “riječ rekla“ prilikom glasovanja o ulasku balkanskog agresora u salone EU. Po tradicionalnom običaju hrvatska je ”čkomila” ili mučala i popušila. A pušenje navodno ubija. Ministar Davor Stier ovih se dana uputio u “radni“ posjet Sloveniji. Sve je odisalo srdačnošću i smijehom.

Osobito se kidao od smijeha ministar Erjavec, “stručnjak“ za proricanje ishoda u arbitražnim postupcima. Od Davora Stiera je navodno prvi put čuo kako RH više ne sudjeluje u “kontaminiranoj“ arbitraži oko Savudrijske vale.

”Kad arbitraža jednog dana završi, neki će se zasramiti…“. Naravno, mislio je na Hrvate kad popuše jer je fant Erjavec sve već jednom sredio. Ili barem misli da je sredio. Postavljanje bodljikave žice na dio hrvatskog teritorija Erjavec je objasnio jasno, kompetentno i suvereno: “Čija je zemlja na kojoj je žica znat će se tek kada završi arbitraža“.

Kao da je Zagorec. Ako je do svjedoka, krava je naša. Ako je do arbitraže, zemlja je naša.

I Sveta Gera je naša. Svete mi Gere, prisnaži Erjavec. Bez obzira na to što je slovenska kasarna na hrvatskoj zemlji. Čisti pušing!!!

Nakon deklaracije “ni na nebu ni na zemlji“, kako ju je nazvao Večernjak, dolazi nam posjet premijera Plenkovića Ukrajini. Snažna podrška izuzetno “važne“ članice EU-a Ukrajini u času kad Europa nastoji spasiti što se još spasiti dade i okreće se što čvršćim vezama s Rusijom. Naravno, ne zbog simpatija prema Putinu nego zbog isključivo pragmatičnih gospodarskih razloga. Ogromno tržište. Svi trpe zbog proturuskog embarga.

Proruski kandidati pobjeđuju na izborima u Bugarskoj i Moldaviji. Trude se Česi, Slovaci i Mađari. Putin postaje simbol borbe protiv terorizma, Islamske države pa i protiv tvrdog i nemilosrdnog kapitalizma. Trump mu otvoreno nudi ruku… a naš Premijer na ukrajinskom jeziku nudi pomoć pri mirnoj reintegraciji Krima, Donjecka i Luhanska Ukrajini. Krima kojeg je Nikita Hrušćov, i sam Ukrajinac, 1954.g.daraovao Ukrajini i gdje su dvije trećine stanovnika Rusi. Na tom poluotoku nalazi se već 230 godina ruska pomorska baza u Simferopolju.

Ugovor između Rusije i Ukrajine o ruskom boravku u bazi vrijedio je do 2042.g. No, oduševljeni Rusi su odmah reagirali preko Ureda za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova jednim “diplomatskim“ priopćenjem: “Pozivamo Zagreb da se umjesto bez perspektivnih prijedloga o iskustvima “mirne reintegracije“ koju predlažu Ukrajincima više pozabave rješenjem vezanim za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj“.

Tako će najveću korist od Premijerovog posjeta Ukrajini imati – Srbija! A što reći nego još jedna pušionaIII Ići protiv Rusije za račun službene politike EU-a koja i sama traži način da se vrati na ogromno rusko tržište to je doista neoboriv dokaz hrvatskog političkog kmetstva i poltronstva. Velikani kao što su Njemačka, Francuska i Engleska već će, uz pomoć Trumpa, zaplesati trgovački kazačok, a mi ćemo po tko zna koji put ostati u povijesnom zapećku tipa ”ante murale Christianitatis”.

Prevrtljiva EU će već odavno trgovati s one strane “predziđa kršćanstva“, a mi ćemo u vanjskoj politici i dalje pušiti fore o našoj prevažnoj ulozi oko ulaska Srbije i BiH u EU. Sve to, naravno, pod uvjetom da ta divna tvorevina u međuvremenu ne nestane kao što je nestala još jedna “divna“ tvorevina – Jugoslavija. No, to su samo teorije jednog neizlječivog skeptika. Za nas je bitno i na to Hrvatska mora dati jasan odgovor: što smo mi dobili potpisivanjem deklaracije sa Srbijom, posjetom Premijera Ukrajini i radnim posjetom Ministra vanjskih poslova Sloveniji? Po mojoj procjeni ništa, osim pušione! Kao da nam vanjsku politiku vodi Mate Granić. A ne bi se usudio prisegnut da ne vodi…

U dogovoru s gradskim vlastima u danima eventa Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je, čim padne snijeg, podignut na Zrinjevcu ogromnog osam metarskog snjegovića. On bi po, mišljenju dužnosnika iz Ministarstva, imao postati trajna umjetnička vrijednost Zagreba.

U Lijepoj Našoj skoro je sve idealno. Tlak i vladajućim i oporbi na 300 diže Ivan Pernar. Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel misli da “Pernar samo želi šok, oteo se kontroli kao Trump“. Nema dana da se barem netko u tzv. masovnim medijima ne očeše o Donalda Trumpa. Čak i oni koji prezime Trump i izgovaraju kao Trump.

No ni sam Trump, koji se eto oteo kontroli, nije baš miran i siguran. Hoće li ga “legendarna“ ljevica opozvati prije nego što uđe u “Ovalnu dvoranu“ ili će ga netko od liberalnih i tolerantnih napucati pa tako spasiti svijet od lika koji je četiri puta bankrotirao i pritom zaradio blizu četiri milijarde dolara. Tko normalan može zaradit četiri milijarde dolara? Osim možda George Soros.

Zabrinjavajući niz pobjeda desnice na izborima u Europi i svijetu bit će zaustavljen.Gdje drugdje nego u Hrvatskoj. Točnije u tvrđavi samoupravnog socijalizma Filozofskom faksu u Zagrebu. ”Samoupravni” predstavnik napredne omladine Dean Duda uputio je, kako i nalažu dobri samoupravni običaji, Otvoreno pismo mada se još ne zna kome.

Možda zadnjem predsjedniku Saveza komunista na Faksu ili možda budućem – Nevenu Budaku. V.d. dekan Željko Holjevac drži se zakona “k’o pijan plota“ kako je to rekao 1972.g.favorit za novog predsjednika SDP-a maršal Tito. Dekan, naivan k’o francuska sobarica, misli da samo on može po zakonu sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća. Umišlja čak i da ga je imenovao Senat, pa da se stoga mora očitovati Rektor.

Međutim, za vrijeme dok Dekan lamentira i pokušava objasniti svoj legitimitet, na Filozofskom faksu revolucija teče… Nezaustavljivo. Sve dok zadnji partijski sekretar ne zasjedne u rektorovu fotelju. Filozofski faks treba spasiti iz ”ralja povampirene desnice”. Kako će se dovršiti epohalni projekt cjelovita kurikularna reforma koji, kao i ulazak u EU, “nema alternative“ ako na čelu Faksa ne bude zdravi progresivni kadar.

Uz Nevena, svoje ne male kapacitete razvijat će i budući Nevenovi nasljednici Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Mate Kapović. Gledajući sve ovo kroz oblake Mladen Zvonarević i Milan Kangrga mogu biti zadovoljni. Visoki intelektualni doseg našeg Mate koji je beskompromisno uputio desničarima i neoustašama vizionarsku poruku “serem vam se na Bleiburg“ zasigurno je oduševio članove Radničke fronte kojoj je na čelu radnik partije – Mate Kapović. Zrno po zrno – partija.

Treba spasiti Filozofski fakultet, a treba i učvrstiti narodnu vlast na Fakultetu političkih znanosti. Treba ODBRANITI trg Maršala Tita. Drugovi na Upravnom sudu poništili su odluku “zloglasnog“ ministra Hasanbegovića o ne potvrđivanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajeca. Sad ćemo još godinama gledati vrhunsku predstavu talentiranog tandema Frljić-Blažević i to vrlo intrigantnog sadržaja kao što je “Trilogija o hrvatskom fašizmu“, “Naše nasilje i vaše nasilje“. U ovoj zadnjoj predstavi, estetski najčišćoj, glumica iz vagine izvlači hrvatsku zastavu, a Isus s križa silazi da je siluje.

Zbog progresivne estetike u toj predstavi Oli je morao napustiti Poljsku malo brže nego je mislio. Svojevremeno je mjuzikl “Evita“ igrao na Broadway 14 godina za redom svaki dan. Zamislite sada da Frljić i Blažević odluče sa svojom famoznom predstavom oboriti taj buržoaski rekord. Što bi ostalo od te zastave?

Gotovina ante portas misli Nada Turina-Đurić, gradonačelnica Kraljevice. Ista, zajedno s Androm Vlahušićem, ima najveću plaću od svih gradonačelnika, čak 21 000 kn mjesečno. Očito su HNS-ovi ljudi posebno cijenjeni. Možda zbog svoje dokazane sposobnosti i objektivnosti. O Gotovini progresivna Gradonačelnica nema neko mišljenje.

Kao ni Premijer Srbije Vučić. U obitelji Turina mjesto gradonačelnika je mala “nasljedna dinastija“. Prije Nade Kraljevicom je stolovao njezin suprug Josip Turina. Nada se digla na zadnje noge jer je Ministar obrane RH imenovao navedenog građanina Antu Gotovinu svojim savjetnikom. Građanin Gotovina po stručnom, hladno objektivnom mišljenju “nema za to obrazovanje, a ni moralnih vrijednosti“. Za obrazovanje se slažem.

Opće poznato je da građanin Gotovina nije završio ni jednu partijsku školu, pa čak ni onu u Kumrovcu. Što se moralnih vrijednosti tiče, građanin Gotovina ni tu ne stoji osobito dobro. Još do danas nije objasnio onih 30 000 mrtvih u Kninu za vrijeme zloglasne Oluje.

Naime Andrew Leslie, kanadski pukovnik i zamjenik zapovjednika UNCRO-a u sektoru jug, poslao je izvještaj po kojem su “ustaše“ pobile između 20 do 30 tisuća nevinih Srba za vrijeme Operacije Oluja. Ako Nada misli da Gotovina nema zbog toga “moralnih vrijednosti“ onda ju moram “informisati“ da kad se naš “Lesi vratio kući“ popušio je mjesto kanadskog ministra obrane. Baš zbog te laži. Dobro, srećom Hrvatska nije Kanada.

Ovdje svatko može slobodno, demokratski i bez straha od posljedica bubnuti bilo kakvu glupost. I zbog toga mu neće umaći mjesto ministra obrane – u Kanadi. Nada je uvjerena da je Ministarstvo obrane tražilo za sebe povećanje proračuna upravo zato jer im je građanin Gotovina došao za savjetnika. Nema veze što je volonter.

Zna ona kako se to radi. Na taj skandalozni podatak odmah je reagirao i Centar za mirovne studije. Ma što da taj naziv znači. Oni su žestoko protiv militarizacije društva. Da je pravde (Bože pravde) ta je lova trebala biti dodijeljena njima. Kako bi mogli u miru studirati i musti ustašoidne kune od militantne RH. Kad čitate ove ljevičarske mudrosti morate se zapitati jesu li oni, osim za lovu, sposobni imati ikakve osjećaje? Ma jesu, jesu, recimo, osjećaju glad….

U međuvremenu se u Lijepoj Našoj događaji odvijaju filmskom brzinom. Kao da opet gledamo filmske žurnale u mračnim sindikalnim dvoranama prije projekcije partizanskih filmova. Dva se slučaja izdvajaju. Jedan nas vraća u mračna Tuđmanova vremena, a drugi budi kod nekih nadu da svi ponovno upadnemo u Hudu jamu.

Neoprezna Predsjednica se za vrijeme posjeta Kanadi slikala uz zastavu bez koja nije službena zastava RH. Zamislite, čak grb na zastavi počinje bijelim poljem. Sramotno.

Aca Vujin kaže da je to čisti ustašluk. Ista takva zastava s istim grbom vijorila se 30. svibnja na Hrvatskom saboru. Dokaz više da su i Sabor i Tuđman bili ustaški. Naravno tada su to valjda bili i Manolić, Boljkovac, Perković, Mustač, pa i Mesić… sve stari pripadnici ustaške bojne. Taj ustaški grb s prvim bijelim poljem su, po nalogu Pavelića, postavili ustaše još u XIV stoljeću na crvu Sv. Marka pa je još dan danas glavna atrakcija za fotiće korejskih i japanskih turističkih nomada.

Tako razmišljaju hrvatske antife koji strepe da se na taj način uspješno širi ustaška ideologija svijetom, čak do Japana i Južne Koreje. Sreća da je još Sjeverna Koreja ostala ideološki čista. Aleksandar Vulin, srpski ministar rada i socijalne skrbi, koji uglavnom skrbi o ustašama u RH, odmah je skužio diverziju protiv Srbije te je izjavio: “nije nepoznata naklonost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ustaštvu…“.

Četnički ministar, u državi koju RH snažno podržava da “što pre“ uđe u EU. Pravilno drugovi, rekao bi novi predsjednik SDP-a Davor Bernadić. Portali javljaju da je svoj govor započeo s “drugarice i drugovi.“ Razdragani “socijaldemokrati“ počeli su odmah klicati “Tito, partija, omladina, akcija“. Novi komunistički manifest s modernijim kurikulumom.

Dobro jutro djeco, vjerujte bez šale, otvara se škola za antife male! Sve antife došle, k’o pačići stoje, a komunjare stare uče ih da broje od srijede do petka, ali se nisu makli dalje od početka…“ Dragi drugovi i drugarice, možda bi vas netko morao upozoriti da živite u XXI stoljeću i odvesti vas kolektivno pred crkvu Sv. Marka. Možda napokon shvatite, iako sumnjam. I pokojni Fidel je shvatio prije vas.

Radi istrage o novčanim transakcijama bivše Vlade osnovano je Državno istražno pronevjerenstvo.

Zvonimir Hodak / Dnevno.hr

facebook komentari

 • veki

  General Gotovina – naša hrvatska svetinja. Trn u oku petoj koloni.

  • lopov

   Mislim da ne poznajes dovoljno cinjenice..Gotovina ratnik da alli političar nula bodova..

   • veki

    A ti si kao meritoran ocjenjivati generala Gotovinu?? Puna je Hrvatska takvih “političkih analitičara”. Činjenica je da su dosadašnji “političari” nule jer su doveli Hrvatsku državu do propasti. Ako su Ameri uveli Oluju u nastavni program West Pointa kao primjer briljantne vojne akcije, onda general Ante Gotovina zaslužuje biti savjetnik Ministra obrane. Hvala mu i na tome!

    • lopov

     Ne razmisljas vec pises napamet i to je ono sto prvo kod nekoga ne volim..kakve veze ima Gotovina s westom pointom i olujom?Osim sta je u njoj sudjelovao?Bojim da on nece moci puno pomoci svojim govorima koji mi lice na nekoga kome je dobro opran mozak u Haagu

     • Sivooki

      Ovo što govoriš – nema veze s njegovim poslom savjetnika ministra Krstičevića. Nije uputno prodavati ukradenu robu, lopove.

     • veki

      Meni se čini da je tebi dobro opran mozak.

   • srka

    Čuj što nije…ne mora značiti da ne moze i neće biti!
    Osobnog sam mišljenja te stajališta…da bi General gospon Gotovina znao kako ujediniti Hrvate te vratiti zemlji dostojanstvo i gospodarski napredak kakav zasluzuje.
    by Srka®

    • lopov

     Jel smijemo raspravljati ili ja moram ne izreci necu reci cinjenice vec svoje misljenje?Evo bit cu hrabar i reci cu ..prvo i prvo Gotovina nema veze s politikom vec je njegova uloga bila vojna..druga je stvar sta ljudi koji ih je vecina u temu ulaze da ne znaju ni razmisljati vec razmiljaju po principu on je uhicen i robovao je..on nije robovao zbog svojeg domoljublja vec sto je bio profesionalni vojnik..njega nije nitko uhitio zbog ljubavi prema domovini..to su cinjenice..druga stvar sto je Gotovina kad je bio osloboden?Nisam cuo ni trag domoljublja u njegovom obracanju..vec suprotno sto je i te kako potvrdio otisavsi po rukoljub kod Jospipovica..inace velikog domoljuba..sasvim je druga stvar sto nas narod nema vise prave heroje,tipa Blage Zadre i ostalih vitezova..

     • srka

      Pogrešno si me rezonira’l.
      Naprotiv, mene osobno raduje porazgovarati s’čovjekom koji ima drugačija stajališta ili pak mišljenja od mene.
      Osvrnuti ću se na pasus gdje kazeš da nakon izlaska iz zatvora gos.Gotovina nije odrzao niti jedan domoljuban govor.
      Svi smo mi ljudi, svi mi različito reagiramo…reagirali bi na dogadjaje vezane neposredno za nas…smatram da se Generalu smučilo…umorilo ga blato s’jedne strane te hvalospjeve do krajnjosti s’druge strane…čovjek jednostavno zeli mir i slobodu za koju se izborio…
      Treba svatk vremena…
      by Srka®

     • lopov

      Srka prika,umorila ga blato?nemoj..6 godina..pa sta bih rekao za Miru Barisića i ine vitezove koji su robijali po 20 godina za domovinu?Sta je njih onda umorilo?Ljubav prema domovine ne umara .domoljub si ili nisi,to se ne uci s time se rodis..

    • Maks

     Gotovinu treba shvatiti polako kao domoljuba bliskog ljevici, mi ga automatski prisvajamo kao desnog po opredjeljenju i to je greska.

     • ciril

      Čuj, ujediniti Hrvate

     • srka

      Zašto “čuj”?
      by Srka®

     • Maks

      Pozdrav Ćiro!

     • srka

      Čovjeku treba vremena…neka svatk od nas podje od sebe…šest godina u zatvoru…nepravedno…
      Boze sačuvaj!
      by Srka®

     • Maks

      Ja ga uopce ne kritiziram.

     • srka

      OK Maks.
      by Srka®

     • Maks

      Otac mu partizan, sin emigrant i borac za Hrvatsku, ima toga puno po Dalmaciji ali i po drugim krajevima. Mislim da ti nisu za lustraciju prije za pomirbu i tu pocinju razlike. Gotovina pliva izmedju dva tabora tesko mu se izjasniti .

     • lopov

      nije mu se tesko izjasniti ..nema tu kemije ni matematike ili jesi ili nisi..ako nije nek onda ide k njima,pa cemo mi znati s kime racunati ,amen

     • Maks

      Nije svako lopov, covjek nece nikome da nanese stetu.

     • cleuna892

      U sridu!

     • goranka

      A-ha, to mi dođe kao pravaš sklon sds-u. Ti se šališ, jel’da?

     • Maks

      Za oca mu znam , ostalo prosudjujem po onom sto radi i s kim se druzi

     • goranka

      Domoljub blizak “hrvatskoj” ljevici je meni drveno željezo.

     • Maks

      Izgleda da ima bar jedan, ova vecer s Milanovicem nije prva.

     • prepri43

      Može biti glup ko stup i crven ko kuhani rak samo je važno da je domoljub i da je bio spreman dati svoj život za Hrvatsku!

      https://uploads.disquscdn.com/images/dba5453eccab6bed8130b2cc8dcea6dc667e411e9dd28c9865690d4a03cc0c88.jpg

     • lopov

      kao domoljublja sklonom ljevici?Jel ti razumijes ono sta si napisao?I milanović je domoljub sklon ljevici..

     • Maks

      Nisam pisao za tebe..

     • lopov

      “Gotovinu treba shvatiti polako kao domoljuba bliskog ljevici”
      dobro ti je napisala Goranka..bez uvrede trebao bi malo poslozit pojmove..

     • Maks

      Poslozi ti sebi svoje ..

     • lopov

      objasni mi pojam Gotovinu treba shvatiti polako kao domoljuba bliskog ljevici
      evo vrlo jednostavno..mislim ako nesto ne razumijes objasnit cemo ti..ne možws za nekoga reci da je crveni a voli Hrv

     • Maks

      To ti je to kad ga domoljubi nesmiju napadati iako se druzi sa SDPenjarama.

    • Agromentum

     U ulozi savjetnika ministra obrane se mogu i tražiti takve osobe kao što je Gotovina. Neće si valjda uzimati kojekakve psihijatre, kirurge, zubare i sl.

    • goranka

     Mogao je onog veličanstvenog 16. studenog. Nije to njegov put.

   • Sivooki

    Ne bavi se on politikom kao Bulj-avi u Saboru, nego svojom strukom u Ministarstvu obrane…

 • Jagoda

  Na samom Trgu pri povratku iz Haga , beć nakon par rečenica bilo mi je jasno da je Gotovina u Domovinskom ratu bio u ulozi profesionalnog vojnika i da ga je u Hrvatsku 1991. doveo IZAZOV a ne domoljublje . Usporedimo li obraćanje generala Markača tog dana i njegov govor vidi se ogromna svjetonazorska razlika između ta dva čovjeka ! Jer GLEDANJE U BUDUĆNOST njije ni moguće ako se ZABORAVI PROŠLOST ! Gotovina očito nikada nije čuo za latinsku uzrečicu : HISTORIA EST MAGISTRA VITE !

  • goranka

   I prije Trga, na dolasku s (tadašnjeg) Plesa, Markač je kroz spuštena stakla na autu odmahivao svima, presretan, ganut …
   Ali, hajdemo Gotovinu pustiti njegovoj budućnosti. Ono što je napravio u prošlosti zaslužuje stalnu zahvalnost, a ono što će tek napraviti cijeniti ćemo po dobrobiti koju će Hrvatska imati od toga. To dvoje treba potpuno odvojiti.

  • srka

   Tisuću ljudi, tisuću ćudi.
   Ne reagiraju svi ljudi emotivno isto…netko će zaplakati za nečim što zali, drugi ne…
   by Srka®

  • lopov

   svida mi se jedino istina,a ti ju pises,samo istina i znanje vadi iz gliba..dosta je bilo lazljivih domoljuba..

 • meduza

  Ovaj Hodak bi umro isti tren kad bi nešto napisao točno. Nije 30 tisuća nego 25 tisuća morončino, ako ne znaš onda preskoči, jebo te Tomac i Olujić da te jebo.