Pratite nas

Kolumne

Zvonimir Hodak: Je li svastika na Poljudu također satira?

Objavljeno

na

Lijepa naša postaje preko noći “svjetski športski raritet“. Za taj raritet snažan interes pokazala je športska i nogometna javnost cijele planete.

Kiks koji su na dodjeli Oscara izveli Bonnie i Clyde odnosno Warren Beatty i Faye Dunaway,dodijelivši kipić glazbenoj limunadi “La la land“ doimao se kao neuspješni vic o Muji i Hasi u odnosu što se desilo u Vinkovcima. Ruke mi se tresu čak kad i pišem o tom športsko-političkom hororu. Naime,tamo “na vratima Hrvatske“sudac je dosudio jedanaesterac za Dinamo. Koji ne bi sudio ni Dinamov trener da mu se ukazala prilika.

Jedanaesterac ili kako to po hrvatski naši mediji kažu “penal“izazvao je čir na dvanaestercu svim poštenim, objektivnim borcima za čast, poštenje i čiste ruke u hrvatskom nogomete. Sve se diglo na zadnje noge. Razne Holige, Dasovići, Šole, Matteoni, Olivari, Sučići, Kuzmići športsko-novinarski pripadnici “intelektualnog proleterijata“ prosto nisu mogli da veruju. Zastupao sam Sportske novosti oko 20 godina i znam o čemu pišem. Zadah mediterana dominira. Sad je napokon i zadnjem slijepcu postalo jasno.

Kao oni su progledali, mućnuli glavom i skužili kako i zašto je Dinamo osvojio 11 prvenstava za redom. Progledali? Neke koje i osobnom poznajem mogli su progledati samo ako im pukne kurje oko. I tako je globalno neuspješni Dinamo pokrenuo revoluciju. Da se nitko više nije usudio sudit penal koji nije postojao. U poštenoj i objektivnoj Hrvatskoj ni najstariji novinari i navijači (što je često isti pojam) ne sjećaju se istog ili sličnog primjera.

Sudit penel koji ne postoji…Druga je stvar s Španjolskom. Kraljevski Real Madrid vodi ogorčenu borbu protiv secesionističke Barcelone. Da bi malo podboltali “našega“ Reala sude mu “vinkovačeke“ penale kad god im se da prilika. Samo u prošlom tjednu španjolski Batinići dosudili su Kraljevskom klubu dva “humoristička“ penala. Prvi protiv Las Palmasa a drugi protiv Villareala.. Bez ta dva jedanajsterca ode Barca.

Nedavno je u nekoj utakmici igrač Reala u protivničkom šesnajstercu gurnuo svog Luku Modrića. Kad je Lukica pao sudac je dosudio “los penalos“za Real. Gdje je naš Batinić prema tom sudačkom velemajstoru? Pred par tjedana secesionistička Barca digla dreku da je lopta prešla crtu gola za otprilike pola metra. Glavnom i pomoćnom sucu nije se otvorilo kurje oko i gol nije priznat. Osvjedočeni realovac na Sport klubu Ivan Hodoba mudro je zaključio da zato nije kriv sudac nego Španjolski nogometni savez jer nije uveo na stadione uređaje koji snimaju dali “ceo fudbal“ prelazi gol crtu.

To je kao da napišeš da za priglupi penal u Vinkovcima nije kriv caballero Batinić nego njegov optičar koji nije prokužio da je caballero slijep. Da zaključimo ovaj “fudbalski triler“. Daleko najveću dreku digle su političke stranke pod parolom “politika van iz športa“. Dolaze lokalni izbori. Dalmacija je najvažnija regija. Kako do glasova stotine i stotine tisuća obespravljenih navijača. Oni i pripadajući im novinari savršeno znaju da bi njihovi “bili“ bili u 11 godina naj manje 12 puta prvaci da nije bilo “kurbinih“ sinova Bebeka,Marića,Batinića,Šukera,Mamića. Samo usput. Kao što sam pogodio za Trumpa tako još lakše mogu tvrditi da je Rijeci već sad možemo čestitati osvojeno prvenstvo.

Rijeka je normalan,organiziran i nepretenciozan klub. Klub koji neće usred sezone poslati Andijaševića u Dinamo. Koji je trenutno najbolji igrač HNL-a. Sjetite se sjajnih “taktičkih riješenja“iz Maksimirske šume. Usput tamo je ZOO vrt pa je i to vjerojatno imalo utjecaja na tu lucidnost. Naj prije je u to vrijeme naj potentniji mladi igrač Europe Prosinečki najuren u Crvenu zvijezdu. I s njom osvojio Kup prvaka.

Kanalizirani su u Zvezdu i Stojanović,Ivković,Bračun, Janjanin…Kome ćeš pomoć nego glavnom rivalu. Kramarić Andrej prilično talentiran za golove. U mlađim uzrastima “modrih“ zabio preko 450 golova. Pazite dobro ste pročitali 450 puta zatresti mrežu protivnika.

Dinamovi treneri “genijalci“ tipa Krune Jurčića i Zorana Mamića misle da Andrej nema tzv.obaveznu igru. Ne prati svog “centarhalfa“i ne baca mu se u noge kad ovaj krene naprijed. I vritnjak Kramariću put Rijeke. Kome ćeš pomoć nego glavnom rivalu?

Kramarić se ni tamo nije bacao u noge ali je znao na jednoj službenoj utakmici zabiti i 8 golova. I Rijeka za njega inkasirala 10 milja eura prilikom prodaje. Fatos Beqiraj solidni centarfor zbog kojeg Kramarić nije mogao igrat prodan je za rekordnih milijun eura. Odličan poslovni potez Mamića i drugova.

Rijeci su u kutiji sa crvenom vrpcom poslani i Tomečak,Maleš,Bosnar…Kome ćeš pomoć nego glavnom rivalu. Cicek je ponovno došao na štih i ode Andrijašević. Franko…Rijeka. Kome ćeš pomoći nego glavnom rivalu? Cico je usput uveo modre u Ligu prvaka. Naj više zahvaljujući Junioru Fernadesu. Čileanskom reprezentativcu koji je usprkos teškom lomu noge zabio za klub 45 službenih golova. Molim neka dragi i simpa sportski novinari nađu u HNL-u igrača koji je za svoj klub zabio 45 službenih golova i k’tome taj klub uveo u Ligu prvaka.

Koja donosi oko 15 milijuna eura. Ali došao super trener iz bugarske koji ima izvrstan vid. K’o Ray Charles. Dvije stvari odmah skužio. Da Junior Fernades može odmah u mirnu i idiličnu Tursku i njihovu slabašnu ligu. Jer da je liga jača Junior ne bi u tri tekme zabio 2 gola i da Antu Čorića uvjek treba prvog mjenjati kad zaškripi. A škripi već dugo.

I kao starom navijaču i prastarom igraču Dinama čini mi se da bi bilo vrijeme da i drugi Mamić započne sa golf karijerom. On više ne treba priznanje za sve što je učinio za klub. Njemu je sve plaćeno. Pa da se BBB vrate na sjever. Da 500 torcidaša ne napravi u Maksimiru spektal kao da se igra u Splitu. Uz zgodan komentar fine i gospodske zapadne tribine-Kaj je-je. I još jednom na kraju čestitke Rijeci na izvrsnoj taktičkoj igri izvan terena. Naime u zadnjoj tekmi u Maksimiru podjeljeni su bodovi.

Rijeka je po općoj ocjeni novinarski proletera bila drastično oštećena. Naročito u prvom poluvremenu kad je igrač Rijeke Bradarić izbacio loptu rukom u korner. A golman Rijeke bio je Prskalo. Koji nije ni stigao uprskati jer sve elegantno,golmanski riješio Filip Bradarić.I nakon toga Kek i ekipa obrušili su se na sudca jer je jednom igraču Rijeke dao drugi žuti karton. A dragi faorizirani Dinamo je čkomio po staro hrvatskom lajbek sistemu. Kaj je-je.Dinamo se priprema za novu sezonu sa mladom gardom. Usput kupujući staru gardu. A mladi uz ovakvog trenera i Jozaka laptop trenera mogu sa sigurnošću očekivat sudbinu Brekala,Murića,Halilovića…

Čuveni Boby Charlton jednom je izjavio“Ako je istina da su nogometaši robovi,onda molim da me se odmah osudi na doživotnu robiju.“

Što se tiče naših svetih ljudskih prava u Lijevoj našoj i dalje “tamni vilajet.“ HOS u Jasenovcu. Dreka kao da gostuju Roling stonsi. Iskusni 19 godišnji ustaša izvjesio “obiteljsko stablo“. Srbi i slobodarski Hrvati skočiše k’o ofureni. Bernardić poručuje da su se oni SDP odrekli svih partizana. Koji su umrli…ostali su samo nasljednici koji koštaju oko 4o milijardi ustaških kuna. Sad je red misli Bero da se HDZ-ovci odreknu svih živih ustaša. Oni nisu polako umirali.

U par godina svi su pobijeni. A s druge strane njihove zmije gmižu li gmižu. Zemlja meda i mlijeka i ustaških zmija. S druge strane cvijeta satira. “Lijepa naša haubica“…Šupačka Hrvatska,šupci Hrvati. Već sam više puta napisao da je srpska satira daleko bolja od hrvatske.

Kad vidiš naše “satiričare“ Velimira Viskovića, Antu Tomića, Antonija Nuića koji bi to sve morao prenijeti na platno postaješ pomalo zadovoljan što imamo Olivera Frljića koji nema veze doduše sa satirom, ali ima duboke veze s Poljskom. Duboke i raskidive. Gledam na fejsu lijep ispisan rukopis na ćirilici:“Ubij Hrvata da Šiptar nema brata.“I Pupovac, Porfirije, Teršelička, Pusić, Tomić,Pavičić,Lovrićka znaju da je to malo ozbiljnija satira. Preteška za Hrvateke. Važno je što misli Vlaho Orepić. Je li svastika na Poljudu također satira. Ili suzavac u Super-super klub. I kao to da se iskusnog 19 godišnjeg ustašu privede u apsanu u roku odmah, a “crtača“sa Poljuda i “satiričara“ sa suzavcem nema pa nema.

Možda se jednog dana sami jave. Kad revolucija opet pobijedi. I započne jest vlastitu djecu. Zanimljiva vijest dolazi iz napredne i revolucionarne Švedske. Ta napredna islamska država uvodi vojnu obavezu u trajanju od 11 mjeseci. Što su naše Nevladine udruge oduševljeno pozdravile. Nije to militarizacija liberalne Švedske nego je vojska potrebna da se obračuna s desničarima koji žele smanjit ljudska prava šveđanima. Osobito nekim. Čitam razgovor s Monom Walter, Somalijkom koja je s roditeljima kao djevojčica došla u Švedsku.

Kaže, očito od nekog desničara nagovorena, Somalija je, što se ekstremnog islama tiče, pjesma u odnosu na Švedsku. Na primjer svakog ljeta autobusi puni djevojčica odlaze u Englesku gdje im, u privatnim klinikama, kiruški odstranjuju klitoris pa se vraćaju u Švedsku. Vlasti kažu da je to stvar religije. Zato učiteljica u školi odmah dobije otkaz zbog lančića s križem oko vrata. Čudna neka religija. Još čudniji je Donald Trump koji to ne shvaća. Po salafističkim kvartovima kruže patrole šerijatske milicije. Možda je tu odgovor zašto Šveđani uvode obavezni vojni rok. Naravno ako se s tim militarističkim činom složi Bosanac iz Mirovnih studija,Rada, Teršelička, Sanja sa S.Hrvatska antifašistička ljiga…No, nemojmo stalno o svjetonazoru. Kad se pedofili odluče za obrazovanje kroz Kinseyev “seks education“normalni upozoravaju “Nemojmo o svjetonazoru“.

Ista je stvar kad rigidni desničari započnu kljucati po financiranju srpskih Novosti u kojima se satirično pljucka po Hrvatima. Kad DORH ima dvostruke kriterije prema Stanimiroviću i Merčepu nitko ni Be. Ali kad Dinamu koji se već oprostio od prvenstva sudac izmisli potpuno nevažan penal onda se diže cijela Lijeva naša. ”Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis.“Kad jedan integralni jugonostalgičar kao Velimir Visković izjavi da je Ante Gotovina “pas rata“ i sugerira da je general kriminalac onda opet dolazi na red floskula “nemojmo o svjetonazoru.“Veljo je stari leksikograf, esejist, književni kritičar.

Član je centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. U izabranom je društvu. Ivo Josipović, Stipe Mesić, Neven Budak, Slavek Goldstein, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić i nemojmo opet o svjetonazoru. Kako se samo osvetilo Trumpu neprekidno trkeljanje o svjetonazoru. U prvom obraćanju pred kongresom bjesni protivnici prekinuli su ga u jednosatnom govoru pljeskom 94 puta. Osnovano je vijeće za suočeljavanje s prošlošću. Previše je tu pametnih i sijedih glava da bi ih čovjek spominjao i komentirao sa aspekta svjetonazora.

Mnogi misle da bi u ovom trenutku možda bilo svrsishodnije da se je osnovalo Vijeće za suočavanje s budućnošću. Ima tu mudrih glava. Ali zapazio sam barem tri do četiri jako sposobna lika. Da im daš da bace bumerang,nebi im se vratio ! Uglavnom, lijevo desno nigdje moga stava..“

A što nego po koji put citirat Winstona Churchilla koji je rekao :“Ako ne želim da se neki problem riješi osnujem vijeće…“

Korizma je. Čega se odreći. Već je ofucan humor da se Hrvatska politička nomenklatura odriče budućnosti Hrvata u BIH. Mate Granić ne odriče se ni čega.Nije se problem odreći. Problem je pokazati volju i čvrstinu pa se toga držat. Zbog toga Hrvati u BIH mogu biti mirni. Sve manje ih se odriče Trumpa. Ali se zato odriču Bruxellesa.

Dobro je odreći se i predsjednika EU komisije Jean-Claude Junckera. Isti je došao pružiti bratsku podršku narodu i narodnostima Slovenije. Zna on čija je Melanija supruga. Zaprjetio je Hrvatskim poltronima koji moraju po njemu prihvatiti odluku slovenskog arbitražnog suda. Jean-Claude kao da je pao sa Marsa. Ni manje ni više. A Teran je slovensko vino misli kvalificirni kušač vina Juncker. Na kraju mi je drago da Hrvatska tako dobro kotira u EU Titanicu. Čitav ovih dana naše lijeva mala čela kako postoji opasnost da postanemo država slična Mađarskoj i Poljskoj. Daj Bože.

Dvije razvijene,nacionalno svjesne i gospodarski uspješne države. Ideja država od Baltika do Jadrana svatko i malo normalan mora pozdravit. Onda Jean-Claude može dolazit u Sloveniju na novu utrku Formule jedan. Utrka oko Slovenije. I zabavljat se uz slovenski Teran.

Države Poljska,Češka,Slovačka,Mađarska i Hrvatska same po sebi osigurale bi slobodu odlučivanja bez obzira na razno razne birokrate tipa Jean-Claudea.

Albert Camus poslao je Hrvatima još davno zanimljivu poruku:“Ništa nije odvratnije od poštovanja temeljenog na strahu.“

Zvonimir Hodak / Dnevno.hr

> ZVONIMIR HODAK: Džentlmen socrealističkog kova, Hribar, odaje nam na državnoj TV strogo čuvanu tajnu!

facebook komentari

Kolumne

Mladen Pavković: Zbog čega je ubijen Ante Paradžik, a zbog čega se ubio njegov sin?

Objavljeno

na

Objavio

21. rujna 1991. – Ubijen Ante Paradžik

Sjećate li se Ante Paradžika (Ljubuški, 10. veljače 1943.-Zagreb, 21. rujna 1991.), hrvatskog političara, jednog od osnivača HDZ-a, dopredsjednika HSP-a  i načelnika Ratnog stožera Hrvatskih obrambenih snaga (HOS)?

Ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima nadomak Zagrebu, kad se vraćao sa stranačkog skupa. Ne, nisu ga ubili četnici, ubili su ga na žalost hrvatski policajci, koji su ga navodno „zamijenili“ za hrvatskog neprijatelja!?

Bio je među najprogonjenijim Hrvatima, poglavito u vrijeme „Hrvatskog proljeća“ (1971.). Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, jedan od vođa studentskog pokreta i organizator poznatog studentskog štrajka.

Zbog toga je 1972. osuđen na tri godine zatvora, koji je u cijelosti izdržao u Lepoglavi. Kasnije je bio još nekoliko puta hapšen. Kad bi Tito dolazio u Zagreb on bi po četiri-pet dana završavao u ćeliji. Inače, kazne je izdržavao u Ljubuškom, Mostaru, Zagrebu i Lepoglavi. Sve do početka devedesetih bio je praćen, proganjan, šikaniran, ne samo on nego i cijela njegova obitelj, prijatelji, poznanici.

Devetnaest godina nije mogao dobiti putovnicu.  Često se i sam pitao- zašto njega toliko progone? Razlog je vidio i u tome što mu je otac bio u vojsci i poginuo u Bleiburgu. U razgovoru s ovim hrvatskim mučenikom, među ostalim smo došli do saznanja da je mislio da su tada komunističke službe i Udba u njemu pronašle osobu kao jednog od simbola.

„Ja sam inače malo tvrdi Hercegovac“ – kazao mi je jednom od niza naših susreta. „Bio sam po zatvorima, bez posla, putovnice, dok su dio mojih kolega imali kuće, vile i dok su materijalno bili dobro situirani, a ja nisam, tako da su mi moja žena i djeca znali govoriti: tata, ti nemaš ništa, daj se malo smiri, možda oni tebe proganjaju što si malo tvrđi, daj nekome pruži ruku i tome slično.

Meni su takvi razgovori teško  padali, nisam ih prihvaćao, jer sam se uvijek nadao da će istina pobijediti, da će doći na vidjelo prava borba, da ćemo dobiti slobodu u onom smislu da će svaki čovjek, bez obzira kojoj pripada struji, dobiti upravo ono što mu pripada, ali po svojim sposobnostima i zaslugama.

Svoju političku borbu smatrao sam ispravnom i produktivnom, a najviše su me kočili oni koji su me najviše voljeli“ – govorio je Paradžik, kojeg su na robiju u Lepoglavu dovezli zajedno sa Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Njegov san o Hrvatskoj državi je ostvaren, ali njega više nema. Nema ni njegova sina, jedinca Mislava, koji je također pod nerazjašnjenim okolnosti izgubio život u Kanadi, navodno skočivši iz zgrade u kojoj je stanovao i to na Božić, 2014.. U Kanadu je otišao baš da ne doživi očevu sudbinu.

Tijekom Domovinskog rata Ante je dao  izniman doprinos u oslobođenju hrvatske države. Bio je odličan organizator i iznimno hrabar. Međutim, ono što nisu uspjeli četnici, uspjeli su neki drugi.

Što bi danas ovaj Junak Domovinskog rata rekao o spomen ploči HOS-a, odnosno o uskliku „za dom spremni“ i onima koji ponovno proganjaju ljude koji su bili prvi kad je trebalo, gledajući u njima više „ustaše“ nego osloboditelje ove države?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Hrstić: Na robiju za ZDS? Onda zatvor i za ‘smrt fašizmu’

Objavljeno

na

Objavio

Misle da smo zaboravili kako se 45 godina u zatvor odlazilo zbog verbalnog delikta, da se nitko ne sjeća kako se lako moglo izgubiti školovanje, posao, materijalna egzistencija, pa i glava

Ljudi moji, je li stvarno moguće da je jedan katolički svećenik javno rekao da se obradovao smrti Slavka Goldsteina?!?

Naravno, dežurni antiteistički jurišnici na to odgovaraju “oh, da, itekako je moguće”, a riječi zabludjelog hvarskog župnika savršeno im služe kao samo još jedan povod za novi opći napad na Crkvu i sve “desničare”.

No, prije svega, takav izljev najnižih strasti iz usta čovjeka koji sebi to ni u napadu ludila ne bi smio dozvoliti, šokirao je i mnoge katoličke vjernike – bez obzira na to poštovali li Goldsteina ili ne. Nažalost, nije to je samo jedan u nizu takvih incidenata kojima su društvene mreže savršeno pogodno tlo za nekontrolirano divlje bujanje.

Da, nepojmljivo je kako neki barem iz osnovnog ljudskog poštovanja prema obitelji nisu mogli suzdržati javno pokazati zluradost na vijest o smrti Slavka Goldsteina. Jednako kao što je nevjerojatno kako neki nedavno nisu ni pokušavali sakriti zlobni smiješak na mogućnost da se kardinal Bozanić ne vrati iz bolnice. Gdje smo to? Kamo ide ova Hrvatska?

Jučer demonstrativno odbijamo političkom protivniku uljudno čestitati rođenje djeteta, tražimo ostavke samo zato što je netko “neprijatelju” kurtoazno čestitao vjenčanje, danas se javno radujemo što se netko razbolio i želimo mu da crkne ili pak sladostrastimo nakon što je umro, a sutra ćemo ga valjda s glogovim kolcem u ruci proklinjati u nekoliko koljena, “neprijatelja” i njegovu djecu te zazivati da mu se sjeme zauvijek zatare.

Gnušamo se takvog divljanja samo kad je meta “onaj naš”, a napada ga “onaj njihov”. Mene ipak boli i jedno i drugo, ali još malo više kad tako govori netko tko bi barem teoretski trebao ipak biti malo više “moj”.

Ne, ne mislim da trebamo biti dvolični i neiskreni, da moramo glumatati, pa ni bježati od podjela jer ideologije nisu samo navijačke zastave zavičajnih klubova, već valjda znaju imati i neki stvaran i opipljiv sadržaj za koji se valja boriti, ali doista sve javno pitam – želimo li da nam domovina bude bojno polje na kojem između političkih neprijatelja, pa i običnih suparnika, ne može biti zatišja, primirja, a kamoli pomirbe?

Dok su jedni na-baš-sve-za-dom-spremni, drugi baš sve političke protivnike i one koji razmišljaju drukčije automatski proglašavaju fašistima te im odmah zatim dosuđuju već isprobanu sudbinu uzvikujući: Smrt fašizmu! Je li to budućnost kakvu priželjkujemo našoj djeci? Kako može ova sve pustija Hrvatska biti tako mala da u njoj ima mjesta “za samo jednog od nas”? U stvarnosti, Hrvatska je već sad prevelika za ovoliko koliko Hrvatića danas ima.

Optimalan broj dostatan za dugoročnu samoodrživost bio bi barem dvostruk, oko 8 milijuna. Umjesto toga, Hrvatska će već 2019. pasti ispod 4 milijuna! Ne prema procjenama kompromitiranog DZS-a, već prema tvrdnjama relevantnih demografa, Hrvatska danas ima svega 4,05 milijuna stanovnika. A gledajući trenutačni ritam odljeva radne snage u Irsku i druge zemlje, tih 50 tisuća iscurit će poput pijeska iz pješčanog sata – u manje od dvije godine.

Čak i ako dođe do nekakvog usporavanja, na pad ispod 4 milijuna neće trebati čekati dulje od 2020.!Zašto masovno odlaze Hrvati? Prvi odgovor mogao bi biti lakonski: zato što mogu. Drugi je realističniji: zato što ovdje ne mogu preživjeti bez posla ili s blokiranim računima.

No treći je porazan: odlaze čak i oni koji još uvijek nisu na samom rubu egzistencije, ali vide da se u ovom društvu ne nazire nikakav oblik suživota, već da moraju pobjeći što dalje od te atmosfere kronično zagađenih ljudskih odnosa koji ne pokazuju nikakav znak napretka. Naprotiv, uporno režemo po ožiljcima, otvaramo stare rane.

Takav je i prijedlog da se zatvorom kažnjava uzvikivanje ZDS, koji nipošto nije osmišljen kao način da se krvava prošlost ostavi za nama. Posve suprotno, to je savršen recept za njezino oživljavanje! Oni koji to predlažu zapravo žele da taj slogan sutra iz pukog inata uzvikuju i oni koji nikad prije nisu, da se ori na stadionima, da se zbog toga prekidaju utakmice. To bi za njih bio dokaz da su oni sami ovom društvu nužni. A pri tom se sami nikad neće odreći svojih ustaških kuna.

Misle da smo zaboravili kako se 45 godina u zatvor odlazilo zbog verbalnog delikta, da se nitko ne sjeća kako se lako moglo izgubiti školovanje, posao, materijalna egzistencija, pa i glava. No varaju se ako misle da se može zabraniti obilježje jednog krvavog totalitarizma, a da pri tom ostanu pošteđena obilježja drugog krvavog totalitarizma.

Ako doista ovo društvo toliko posrne da odustanemo od slobode govora i mišljenja, tad u povijest moraju zajedno otići i ZDS i crvena petokraka. Možda ne u istu ćeliju – ali u isti zatvor.

Ivan Hrstić / Večernji list

PS. Prisjetimo se pozdrava SDP-ove saborske zastupnice kada je u Saboru govor završila sa ‘Smrt fašizmu – sloboda narodu’:

facebook komentari

Nastavi čitati