Connect with us

Hrvatska

Zvonimir Hodak: SDP će ”popušiti” izbore iz istog razloga kao Jadranka Kosor

Published

on


Odvjetnici Zvonimir Hodak i Zvonimir Šeparović gostujući u emisiji Markov trg na Z1 televiziji još su jednom upozorili na tužbe koje su podnijeli protiv Ive Josipovića, Stjepana Mesića, Vesne Pusić i Milorada Pupovca.

Na početku je bilo riječi o Hrvatskom nacionalnom etičkom sudištu, koje je okupilo niz intelektualaca i osoba iz hrvatskog javnog života.

Sudište je tužilo Stjepana Mesića, Vesnu Pusić i Milorada Pupovca, a Ivo Josipović je optužen.

“Optužen je zato jer je pokazao potpuno neprimjeren odnos predsjednika države prema samoj državi. Smatrali smo da je Josipović nekim svojim činjenicama jednostavno naštetio hrvatskoj državi – njegova izjava u izraelskom parlamentu da u Hrvatskoj živi i gmiže ustaška zmija. Rekao je, možda ne direktno, ali da je Hrvatska napravila agresiju na BiH. Znamo kako je Hrvatska u tom dijelu prošla, najgore. U BiH danas živi 250 tisuća Hrvata, pratički je cijeli narod morao iseliti van. Sve je to kao predsjednik napravio i mi smo mu to zamjerili. Zamjerili smo i što se s četničkim vojvodom Tomislavom Nikolićem u Beogradu ljubio tri puta, što mu je bivši predsjednik Boris Tadić dao časopis, čiji je vlasnik tvrdio da su Hrvati križanci papige i majmuna. Tu se radi o elementima veleizdaje. Ta odluka nema elemente kaznenog prava, on ne trpi nikakvu štetu osim moralne”, rekao je Hodak.

Voditelja je zanimalo za što optužuju Pupovca, Pusić i Mesića.

“Za čitav niz izjava i radnji. Konkretno, Pupovac, smatramo, ono što mu je i sam Ivo Josipović zamjerio, praktički je etno Srbin i iz toga radi nešto što nije u skladu sa zakonom. Dolazak u Sabor sa žutom vrpcom s asocijacijama na Židove. On nikada ne može postati etnički Hrvat, ali živeći u Hrvatskoj, on mora biti politički Hrvat”, rekao je Hodak.

Što se tiče Vesne Pusić, Hodak je dodao da je neprihvatljivo njeno zalaganje da Srbija i BiH preskoče neke stepenice prema EU koje je Hrvatska morala proći. “To isticanje regiona, ne znamo što je to, mi živimo u Hrvatskoj, u svojim državama”.

Iako su osude navedenih političara samo moralne, dodao je da će ih jednog dana u obliku neke presude iznijeti hrvatskoj javnosti.

Voditelj emisije goste je upitao kakve su posljedice 15 godina predsjednikovanja Mesića i Josipovića.

“Katastrofalne. Ja sam bio u vladi nacionalnog jedinstva s Mesićem i bili smo zajedno u vrhu države s Tuđmanom. Stipe Mesić je napravio velika zla ovom narodu. Činjenica da je optuživao svog prethodnika da je prodao sve što je mogao, lopatama su trpali dokumente, što god su htjeli. Carla del Ponte izjavila je da su dostavljali stvari koje nisu ni tražili. Zatim, on je svjedočio protiv svog naroda, države, svog bivšeg šefa koji ga je prihvatio sa svim slabostima koje je imao. To su vrlo pogubne radnje i propusti. On je cijelo vrijeme forsirao jednu regionsku politiku. Svi zajedno su doveli do toga da su s Lex Perovićem, s pokušajem da se zadrži Perkovića i Mustača, prekinuli dobre odnose s Njemačkom. Ivo Josipović je otišao na čaj kod britanske kraljice i preko noći su zamijenili strateškog partnera. Engleska se ne može usporediti s Njemačkom, koja je od početka bila uz nas”, rekao je Šeparović.

Što se tiče privatne tužbe protiv Josipovića koju su podnijeli Zdravko Tomac i Josip Jurčević jer ih je još aktualni predsjednik nazvao ”luđacima i bolesnicima”, Hodak je rekao da su mu predali punomoć.

“Nemam sreće s tužbama, Dunja Gotovina tužila je Mesića, kasnije je to palo u zastaru. Josipović ima imunitet do inauguracije, nakon toga očekujem da će Općinski kazneni sud u Zagrebu, kojem je tužba podnesena, uskoro reagirati i da ćemo dobiti termin rasprave gdje ćemo se pojaviti uskoro u pokušaju mirenja. Ono može uspjeti ako se profesori Tomac i Jurčević slože da se uskoro bivši predsjednik ispriča njima”, dodao je Zvonimir Hodak.

Šeparović tvrdi da je ovakav rječnik niska razina za bilo koga, a kamoli za predsjednika države. “On je sveučilišni profesor, a Tomac i Jurčević su napisali knjiga i ostavili traga u znanosti barem kao i Josipović. To je apsurdno i opasno”.

Milijun glasova za Josipovića zabrinjava

Što se tiče mentaliteta mnogih, a koji je ostao iz bivše države, što se ogleda po odbijanju da se preimenuju ulice i trgovi koje nose Titovo ime, Hodak ističe da je problem dublji.

“To su ljudi koji su na neki način indoktrinirani kriptokomunizmom koji egzistira kroz medije. Svi mediji su lijevi, i sve televizije su lijeve. Sjetite se kampanje u kojima se navijalo za Josipovića. I sve to djeluje na ljude pomalo. Slovenci su donijeli ustavni zakon da se više nijedan trg i nijedna ulica ne mogu nazvati imenom Trga maršala Tita”, nastavio je Hodak.

“Ovih milijun glasova koje je dobio Josipović zabrinjava. Kad smo imali referendum za izlaskom iz Jugoslavije, 80 posto bilo je za. Međutim, tih 20 posto koji su bili protiv sada se povećalo”, rekao je Šeparović.

Dodao je kako je sretan da je tužba za genocid protiv Srbije prihvaćena, ali da nije previše sretan zbog tima koji je vodio tužbu.

Hodak je u emisiji izjavio da je Državno odvjetništvo apsolutno privilegirano u hrvatskom pravosuđu te da imamo 93 posto optužbi USKOK-a i DORH-a. “Onaj koji nešto tvrdi, mora dokazati. Mi smo došli u obrnutu situaciju. Da se optuženi mora braniti da nije kriv”. Hodak ipak dodaje da je hrvatsko sudstvo bolje od primjerice haaškog koje u 12 godina nije uspjelo osuditi Vojislava Šešelja.

“Bio sam ministar pravosuđa i u osam mjeseci se ne može puno promijeniti. Ovo je sustav koji je sukcesor starog sistema. Nema marljivosti, nema truda”, dodao je Šeparović.

Voditelja je zanimalo možemo li očekivati zaokret u slučaju da HDZ dobije parlamentarne izbore.

“Ne vjerujem u taj scenarij. U jednoj kolumni sam napisao da je birati između HDZ-a i SDP-a kao birati između kuge i kolere pa su me mnogi napali. Ovaj HDZ u svakom slučaju može biti bolji od Sanaderovog HDZ-a. On nije bio desničar, on je bio ljevičar, jedino što je desničarski napravio je bio skup na Rivi. Međutim, nije teško biti bolji od Sanadera i Jadranke Kosor”, rekao je Hodak. “Ako se počnu baviti bitnim stvarima u Hrvatskoj, onda bih ja odmah priznao i rekao – naravno da sam pogriješio. Ali, nekako se bojim. Mora se pojaviti nova generacija hrvatskih političara, koja će uspjeti u biznisu, a onda će se baciti na politiku”.

“Ne bih bio prema njima oštar kao moj imenjak”, dodao je Šeparović. “Mislim da imaju veliku šansu. Ova ekipa kukurikavaca dovela je zemlju ne do ruba katastrofe, nego smo unutra. Od njih nije teško biti bolji, ali mislim da ovaj pobjednički niz koji dolazi od HDZ-a, mislim da će oni, posebno ako formiraju jaku ekipu stručnjaka, vidim šansu da se stvari odviju nabolje, da se dođe do boljeg stanja nego što je sada”.

Što se tiče četvrte godine mandata vlade vođene Zoranom Milanovićem, gosti Markovog trga bili su posebice oštri.

“SDP su pušači. Popušili su zadnja četiri izbora. Svjesni su da će izgubiti i sljedeće izbore. Kao što se to dogodilo HDZ-u Jadranke Kosor, to će se dogoditi i Milanovićevom SDP-u, svi će glasovati protiv”, zaključio je Hodak.

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Published

on

By

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Continue Reading