Pratite nas

Komentar

Zvonimir Hodak: Tajming uhićenja Bandića u najmanju je ruku čudan

Objavljeno

na

Ugledni odvjednik smatra da se izjavom Josipa Kregara na HTV unaprijed osuđuje privedene i određuje krivica

hodak malaProfesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije na skandalozan način prokomentirao uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Citiramo ga:

“Nisam samo ja, i mnogi drugi su na to upozoravali. Postojale se desetine prijava za različita djela. To što je isticano, ne da je riječ o samo jednom čovjeku, nego o cijelom sistemu. Ovo smatram početkom jednog procesa popravljanja i čišćenja gradskih struktura”, odredio se Kregar o Bandićevom uhićenju.

Profesor Pravnog fakulteta i šef saborskog Odbora za pravosuđe ovom je svojom izjavom praktički već presudio Milanu Bandiću premda zna da je cijeli slučaj u inicijalnoj fazi istrage kada ni odvjetnici uhićenih nisu u potpunosti upoznati s materijom koja se njihovim klijentima stavlja na teret. Dakle, jedan ugledni profesor prava uskraćuje Bandiću, Ljubičiću i ostalima njihovo elementarno pravo na obranu i pravo na presumciju, pretpostavku nevinosti.

Josip Kregar je dugogodišnji Bandićev politički oponent. Na prošlim lokalnim izborima, gradonačelničku bitku protiv Bandića je glatko izgubio. Sasvim je očito kako je Kregarov istup u Dnevniku HRT-a svojevrsno likovanje i linč svojeg dugogodišnjeg političkog oponenta.

Kregarov istup je upitan i za javnu televiziju i uredništvo Dnevnika koje ga je u izvještajima o Bandićevom uhićenju uvrstilo kao prvog sugovornika, premda su HTV-ovi urednici znali da je Kregar kao komentator Bandićevog uhićenja neadekvatan, štoviše nevjerodostojan s obzirom na njegovo političko rivalstvo s uhićenim gradonačelnikom.

Poznati zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak prokomentirao je za direktno.hr Kregarovu izjavu:

“Kregar je profesor na Pravnom fakultetu, ali nikada nije završio pravo, nego sociologiju. Školovani pravnik nikad ne bi izlazio s takvom tvrdnjom”, poručio je Hodak koji podsjeća i ističe kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

“Ako Kregar ima kakve dokaze protiv Bandića neka ih pokaže. Mislim kako je ovdje Kregar emocionalno istupio s obzirom da je bio Bandićev konkurent na prošlim gradonačelničkim izborima i da su ti izbori po njega završili kako su završili. Kregar je svojom izjavom nastupio nekorektno”, poručio je Hodak.

Inače, on smatra kako je tajming uhićenja Bandića u najmanju ruku čudan.

“Zašto se ovako dugo spremala istraga? Mislim da nije slučajno izabran sadašnji trenutak Bandićevog uhićenja pred same predsjedničke izbore”, poručio je odvjetnik Zvonimir Hodak.  (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati