Pratite nas

‘Zvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao’

Objavljeno

na

Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice, rekla je Zdravka Bušić

busicZvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao. Bio je veliki idealist i proveo je pola života u zatvoru u ime hrvatske slobode. Do kraja je bio dosljedan i ne smijemo nikad zaboraviti ljude koji su se žrtvovali za svoje ideale i za svoju domovinu. Neki će u Hrvatskoj imati mišljenje da nije zaslužio ulicu, ali živimo u demokraciji i ljudi u Posedarju su odlučili daju  je Zvonko zaslužio.

No, nitko ne može poreći da nije bio hrvatski domoljub i da nije bio borac za slobodu.

Ovim je riječima Julienne Julie Bušić prokomentirala imenovanje Ulice Zvonka Bušića Taika u Posedarju kod Zadra.

Juliene Bušić otkrila je spomen ploču zajedno s hrvatskim košarkaškim reprezentativcem Stojkom Vrankovićem i načelnikom općine Posedarje Ivicom Zurkom, a na skupu je posebno emotivno govorila sestra Zvonka Bušića, Zdravka Bušić.

ulica zvonke bušića Ovo je za mene jako emotivan dan. Hvala vam što ste izrazili poštovanje Zvonku imenovanjem ulice. Zvonko je bio odlučan i hrabar u trenutcima kada se činilo da nema nade. U ono vrijeme 1976. godine boriti se za Hrvatsku je bila velika hrabrost i to je učinio iako je znao koju će to žrtvu donijeti njemu i njegovima – rekla je Zdravka Bušić ističući da i u oslobađanju Hrvatske nije bilo junaka poput Zvonka Bušića da ne bi imali slobodnu hrvatsku državu.

Na skupu je naglašeno da je Zvonko Bušić bio veliki borac za hrvatsku državu i slobodu, da nije bio terorist nego da je njegova akcija bila motivirana domoljubljem. Naglašeno je da je imenovanje ulice Zvonka Bušića Taika na Dan hrvatskih mučenika jasan stav o Zvonku Bušiću.

Okupljenima se uz ostale obratio i Milan Kovač, član predsjedništva HDZ-a.

Vjerujem da nas Taik vidi i čuje i da je ponosan na ljude u Posedarju koji su prvi smogli snage da se jednom od najvećih Hrvata dodjeli ime jedne ulice. Ovo je veliki dan za Hrvatska i moramo hrvatsku državu vratiti hrvatskom narodu jer je otuđenost neizdrživa. Zvonkov život je bio poticaj hrvatskim braniteljima i zato vjerujem da će u svim općinama uskoro ulice imati ime Zvonka Bušića Taika – rekao je Kovač. (VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati