Pratite nas

Iz Svijeta

100 migranata pokušalo iz Maroka ući u u Melillu, španjolski i teritorij EU

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Nekih stotinu migranata pokušalo je prijeći iz Maroka na teritorij Europske unije u nedjelju penjući se na ogradu koja dijeli tu sjevernoafričku zemlju od španjolske eksklave Melille, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Šest metara visoku strukturu uspjela su prijeći 52 migranta iz subsaharskih afričkih država i smještena su u privremeni prihvatni centar gdje im je zamijenjena odjeća izderana na žici.

U izgredu su ozlijeđena četvorica španjolskih pograničnih policajaca i jedan migrant.

Riječ je o najvećem takvom masovnom pokušaju migrantskog prodora u Melillu od listopada kada je 200 osoba ušlo u eksklavu.

Snimke koje je objavio lokalni dnevnik El Faro de Ceuta pokazuju prsluke i džempere ovješene o bodljikavu žicu koje su migranti ostavili u prelasku ograde, piše agencija AFP.

Španjolska ima dvije eksklave na sjeveru Afrike, Ceutu u Gibraltarskim vratima i Melillu smještenu 250 kilometara istočnije na sredozemnoj obali i u njima se okupljaju deseci tisuća migranata iz afričkih zemalja čekajući svoju šansu da pokušaju ući u Europsku uniju.

Marokanske vlasti su tijekom 2018. zaustavile 89.000 pokušaja ilegalne imigracije od kojih 29.000 na moru, prema službenim podacima.

Od početka ove godine, više od 7.800 ilegalnih migranata je stiglo u Španjolsku, drugu ulaznu luku za ilegalne migrante u Europu nakon Grčke, navodi Međunarodna organizacija za migracije.

Europska unija je prošle godine odredila 140 milijuna eura za pomoć Maroku za razotkrivanje mreže trgovaca ljudima i za zaštitu migranata.

Prema Marokanskoj udruzi za ljudska prava (AMDH) migracija predstavlja unosnu trgovinu jer krijumčari uzimaju do 2000 do 5000 eura po osobi za prijelaz morem do EU.

Ali marokanske vlasti “uhićuju žrtve umjesto da se usmjere na krijumčare ljudima”, istaknula je ta organizacija.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Kina prijeti odmazdom SAD-u zbog ukidanja posebnog statusa Hong Kongu

Objavljeno

na

Objavio

Kina je u ponedjeljak kritizirala američku odluku o ukidanju posebnog statusa Hong Kongu i najavljene poteze protiv kineskih kompanija te je upozorila da će uzvratiti na američki pokušaj nanošenja štete kineskim interesima.

Kineski parlament je prošli tjedan izglasao nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je taj zakon nazvao tragedijom za stanovnike Hong Konga kojim se krši obećanje Kine o očuvanju njegove autonomije.

Trump je naložio svojoj administraciji da pokrene proceduru ukidanja posebnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu.

No prestao je pozivati na trenutno ukidanje privilegija koje su bivšoj britanskoj koloniji pomogle zadržati status globalnog financijskog središta.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da se Kina snažno protivi američkim potezima.

“Najavljenim mjerama ozbiljno se upliće u kineska unutarnja pitanja, narušavaju odnosi SAD-a i Kine i šteti objema stranama. Kina se tome snažno protivi”, rekao je Zhao.

“Sve riječi ili postupci SAD-a koji štete kineskim interesima naići će na čvrst kineski protunapad”, upozorio je.

Dionice u Hong Kongu porasle za više od tri posto u ponedjeljak. Ulagači su bili ohrabreni što Trump nije odmah ukinuo privilegije Hong Kongu.

Burzovni index Hang Seng porastao je za 3.36 posto, najviše od 25. ožujka.

“Kineski kreatori politika vjerojatno bi htjeli vidjeti što će SAD točno učiniti prije nego što se tome prilagode ili odgovore odmazdom”, objavio je u nedjelju Goldman Sachs.

Trump je rekao da je Kina zbog svojih “malverzacija” odgovorna za patnju i gospodarsku štetu u svijetu.

Rekao je da će SAD nametnuti sankcije pojedincima koje smatra odgovornima za “gušenje slobode Hong Konga”, ali nije imenovao potencijalne mete.

Nije dao vremenski okvir za najavljene akcije zbog čega se čini da nastoji ‘kupiti’ vrijeme prije nego što se odluči na najdrastičnije mjere kojima se snažno protive američke kompanije koje posluju u Hong Kongu.

Ranije je hongkonška vlada koju podupire Peking rekla SAD-u da se ne miješa u debatu o nacionalnoj sigurnosti i upozorila da bi ukidanje posebnog statusa financijskom središtu moglo razoriti američko gospodarstvo. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

UAE: Izrael treba prestati prijetiti aneksijom Zapadne obale

Objavljeno

na

Objavio

Visoki dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je u ponedjeljak da bi svaki jednostrani potez Izraela da anektira okupiranu Zapadnu obalu predstavljao nazadovanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će 1. srpnja početi vladini razgovori o planu proširenja izraelskog suvereniteta na teritorije koje Palestinci žele za svoju državu.

“Neprekidni izraelski govor o anektiranju palestinske zemlje mora prestati”, napisao je ministar vanjskih poslova Anwar Gargash u postu na Twitteru.

“Svaki jednostrani korak Izraela bit će ozbiljno nazadovanje za mirovni proces, potkopat će palestinsko samoodređenje te izazvati reakciju međunarodnoga i arapskoga konsenzusa u pogledu stabilnosti i mira”, istaknuo je.

Američke saveznice, arapske zaljevske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, nedavno su davale prioritet čvrstim vezama sa Sjedinjenim Državama koje su od vitalnog značaja za suzbijanje Irana zbog tradicionalne nepokolebljive potpore Palestincima.

Zaljevske zemlje u velikoj su mjeri izrazile potporu mirovnom planu koji je predložio američki predsjednik Donald Trump u siječnju za stvaranje palestinske države, ali demilitarizirane i s granicama povučenim u skladu s izraelskim sigurnosnim potrebama istodobno odobravajući američko priznanje izraelskih naselja na okupiranim područjima Zapadne obale.

Palestinci su odbili plan koji se razlikuje od dotadašnje američke politike i inicijative što ju je podržala Arapska liga 2002. godine, a koja je Izraelu nudila normalne odnose u zamjenu za neovisnu palestinsku državu i potpuno povlačenje Izraela s teritorija zauzetog u ratu na Bliskom Istoku 1967. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari