Pratite nas

Iz Svijeta

100 migranata pokušalo iz Maroka ući u u Melillu, španjolski i teritorij EU

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Nekih stotinu migranata pokušalo je prijeći iz Maroka na teritorij Europske unije u nedjelju penjući se na ogradu koja dijeli tu sjevernoafričku zemlju od španjolske eksklave Melille, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Šest metara visoku strukturu uspjela su prijeći 52 migranta iz subsaharskih afričkih država i smještena su u privremeni prihvatni centar gdje im je zamijenjena odjeća izderana na žici.

U izgredu su ozlijeđena četvorica španjolskih pograničnih policajaca i jedan migrant.

Riječ je o najvećem takvom masovnom pokušaju migrantskog prodora u Melillu od listopada kada je 200 osoba ušlo u eksklavu.

Snimke koje je objavio lokalni dnevnik El Faro de Ceuta pokazuju prsluke i džempere ovješene o bodljikavu žicu koje su migranti ostavili u prelasku ograde, piše agencija AFP.

Španjolska ima dvije eksklave na sjeveru Afrike, Ceutu u Gibraltarskim vratima i Melillu smještenu 250 kilometara istočnije na sredozemnoj obali i u njima se okupljaju deseci tisuća migranata iz afričkih zemalja čekajući svoju šansu da pokušaju ući u Europsku uniju.

Marokanske vlasti su tijekom 2018. zaustavile 89.000 pokušaja ilegalne imigracije od kojih 29.000 na moru, prema službenim podacima.

Od početka ove godine, više od 7.800 ilegalnih migranata je stiglo u Španjolsku, drugu ulaznu luku za ilegalne migrante u Europu nakon Grčke, navodi Međunarodna organizacija za migracije.

Europska unija je prošle godine odredila 140 milijuna eura za pomoć Maroku za razotkrivanje mreže trgovaca ljudima i za zaštitu migranata.

Prema Marokanskoj udruzi za ljudska prava (AMDH) migracija predstavlja unosnu trgovinu jer krijumčari uzimaju do 2000 do 5000 eura po osobi za prijelaz morem do EU.

Ali marokanske vlasti “uhićuju žrtve umjesto da se usmjere na krijumčare ljudima”, istaknula je ta organizacija.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Orban: Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je rezultat Fidesza na europskim izborima u nedjelju kao “epohalnu pobjedu”.

Fidesz je dobio 52,14 posto glasova.

“Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću”, kazao je okupljenima na obalama Dunava u Budimpešti.

Naglasio je da je visokom izlaznošću Mađarska pokazala da je “europska nacija, europska država, da nam je mjesto u Europi, da je Europa i naš dom, i mi je želimo mijenjati”.

(Hina)

 

Nacionalno okupljanje Marine Le Pen pobjednik izbora u Francuskoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Salvinijeva desna Liga veliki pobjednik talijanskih europskih izbora

Objavljeno

na

Objavio

Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju “krajnje” desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, pokazali su privremeni rezultati objavljeni rano u ponedjeljak.

Po projekcijama za televiziju RAI, Liga je osvojila 33,8 posto glasova – što je najbolji rezultat ikad ostvaren i gotovo udvostručen onaj od 17,4 posto ostvaren na prošlogodišnjim općim izborima.

Na izborima za Europski parlament 2014. Liga je osvojila 6,2 posto glasova, a na parlamentarnim izborima u Italiji u ožujku prošle godine 17 posto.

“To je nevjerojatni uspjeh da je Liga postala prva stranka u Italiji, nakon što joj se predviđao nestanak prije pet godina”, rekao je Salvini na konferenciji za novinare u stožeru stranke u Milanu.

Uspjeh Lige vjerojatno će dati poticaj Salviniju da se pokuša nametnuti kao jedan od lidera desnice i euroskeptičnog bloka.

“To je glasanje koje nam dopušta da pokušamo promijeniti Europu”, rekao je Salvini za LA7 televizijski kanal, dodajući da će surađivati s populistima iz Francuske, Mađarske i drugih zemalja u pokušaju da proguraju radikalne reforme.

Salvini je isključio da će se išta promijeniti na nacionalnoj razini nakon povijesno dobrih izbornih rezultata Lige.

Naime, ovim rezultatom on je daleko nadmašio svog saveznika u vladi, Pokret 5 zvijezda, koji je dobio oko 20 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima 2018. dobio 32 posto.

“To ništa ne mijenja u Italiji”, istaknuo je Salvini, govoreći o odnosu snaga u vladi koji je sada prevagnuo u korist Lige, što izaziva brojna nagađanja o preživljavanju aktualne vlade.

“Moji saveznici u vladi su moji prijatelji”, kazao je, dodajući da neće koristiti rezultate za unutarnje obračune ni za izmjenu resora.

(Hina)

 

Salvini: Neprijatelji Europe su oni koji danas vladaju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari