Pratite nas

Iz Svijeta

100 migranata pokušalo iz Maroka ući u u Melillu, španjolski i teritorij EU

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Nekih stotinu migranata pokušalo je prijeći iz Maroka na teritorij Europske unije u nedjelju penjući se na ogradu koja dijeli tu sjevernoafričku zemlju od španjolske eksklave Melille, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Šest metara visoku strukturu uspjela su prijeći 52 migranta iz subsaharskih afričkih država i smještena su u privremeni prihvatni centar gdje im je zamijenjena odjeća izderana na žici.

U izgredu su ozlijeđena četvorica španjolskih pograničnih policajaca i jedan migrant.

Riječ je o najvećem takvom masovnom pokušaju migrantskog prodora u Melillu od listopada kada je 200 osoba ušlo u eksklavu.

Snimke koje je objavio lokalni dnevnik El Faro de Ceuta pokazuju prsluke i džempere ovješene o bodljikavu žicu koje su migranti ostavili u prelasku ograde, piše agencija AFP.

Španjolska ima dvije eksklave na sjeveru Afrike, Ceutu u Gibraltarskim vratima i Melillu smještenu 250 kilometara istočnije na sredozemnoj obali i u njima se okupljaju deseci tisuća migranata iz afričkih zemalja čekajući svoju šansu da pokušaju ući u Europsku uniju.

Marokanske vlasti su tijekom 2018. zaustavile 89.000 pokušaja ilegalne imigracije od kojih 29.000 na moru, prema službenim podacima.

Od početka ove godine, više od 7.800 ilegalnih migranata je stiglo u Španjolsku, drugu ulaznu luku za ilegalne migrante u Europu nakon Grčke, navodi Međunarodna organizacija za migracije.

Europska unija je prošle godine odredila 140 milijuna eura za pomoć Maroku za razotkrivanje mreže trgovaca ljudima i za zaštitu migranata.

Prema Marokanskoj udruzi za ljudska prava (AMDH) migracija predstavlja unosnu trgovinu jer krijumčari uzimaju do 2000 do 5000 eura po osobi za prijelaz morem do EU.

Ali marokanske vlasti “uhićuju žrtve umjesto da se usmjere na krijumčare ljudima”, istaknula je ta organizacija.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Izraelske snage počele rušiti ilegalne palestinske zgrade u istočnom Jeruzalemu

Objavljeno

na

Objavio

Izraelske snage u ponedjeljak su počele uništavati zgrade u blizini barijere na periferiji Jeruzalema, suočene s prosvjedima Palestinaca i međunarodnim kritikama.

Buldožeri i stotine izraelskih vojnika i policajaca su u Sur Baheru, palestinskom selu u istočnom Jeruzalemu, području koji je Izrael okupirao u ratu na Bliskom istoku 1967.

Palestinci strahuju da će uništavanje domova i zgrada u blizini sigurnosne ograde postati presedan i za druga mjesta duž zida koji se proteže stotinama kilometara oko Zapadne obale pod izraelskom okupacijom.

Rušenje je posljednji potez u dugotrajnom sporu o budućnosti Jeruzalema, svetog mjesta triju velikih religija i doma za više od 500.000 Izraelaca i 300.000 Palestinaca.

Izraelske snage prerezale su žičani dio ograde u Sur Baheru u ponedjeljak po noći i krenule uklanjati stanovnike s tog područja.

Reflektori su osvijetlili to područje dok su deseci vozila s pripadnicima sigurnosnih snaga pristizali u selo.

Rušenje su snimili i fotografirali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su se okupili u pokušaju zaustavljanja rušenja zgrada.

Izraelski Vrhovni sud presudio je u lipnju da je narušena zabrana gradnje. Rok stanovnicima za uklanjanje bespravnih zgrada ili njihovih dijelova istekao je u petak.

Izrael tvrdi da su zgrade ilegalno izgrađene preblizu granice na Zapadnoj obali, a stanovnici kažu da nemaju gdje graditi i da je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U rušenjima je već uništeno više od 20 stanova.

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavi grad buduće palestinske države, javlja Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Turska zaprijetila: Ako pustimo migrante, nijedna vlada u Europi ih neće zadržati

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija.

“Kad bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci”, rekao je Soylu, javlja Anadolija.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

“Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritizirati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Službena Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanju uvjeta za više od tri milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj.

EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari