Pratite nas

Gospodarstvo

„Zlatna“ groznica u Hercegovini

Objavljeno

na

Uvijek je na sajmu u Stocu bila najveća priča o maslinama, maslinovom ulju, šipcima i smokvama, a ove godine nešto skroz drugačije. Ali posve u skladu sa okolnostima i životom.

[ad id=”68099″]

Manifestacija 8. Hercegovački plodovi Mediterana, koja je u listopadu održana u hercegovačkom gradiću Stocu, ovog puta ne u staroj duhanskoj stanici nego u školskoj sportskoj dvorani, bila je sva u znaku smilja.

Ova fascinantna divlja biljka krša, kojom se još do jučer tek potpaljivala vatra u špakeru, izazvala je pravu „zlatnu“ groznicu u Hercegovini. Krči se kamenjar gdje god je moguće, sadi se smilje, niču destilerije i svi su u toj novoj priči i snu, piše Slobodna Dalmacija.

Masline loše rodile

Svi, pa i većina sudionika sajma u Stolcu. I maslinara. Masline su naime i ovu godinu uglavnom slabo u Hercegovini rodile, a velike brojke i novci oko smilja smiješe se široko svima, pa i ovdašnjim maslinarima.

Sva predavanja bila su posvećena upravo smilju i dvorana je bila dupkom puna, ljudi su na vratima stajali. O perspektivnosti uzgoja i destiliranja smilja u Hercegovini govorio je prof. dr. Ahmed Džubur, o gnojidbi smilja doc. dr. sc. Adrijana Filipović, o tehnologija ugoja smilja prof. dr. Nezir Tanović, a o korištenju lokalnih prehrambenih proizvoda u turizmu Ana Marušić Lisac.

Na sajam su domaće delicije BiH donijeli, osim domaćih izlagača iz Stoca, i meštri ponajboljeg iz domaće kuhinje i domaće ljekarne iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bilo je tu maslinovih ulja, domaćih sokova od šipka i ljekovitih divljih biljaka, a bilo je i izlagača iz inozemstva: maslinar Božo Šustaš je iz Crne Gore iz Bara donio svoj uvijek bogati asortiman ulja, posebnih šalša i velikih barskih šipaka, dok su izlagači iz Istre, iz Vodnjana donijeli svoja čuvena maslinova ulja.

Certificirani med

Jedan od najljepših i najzanimljivijih štandova imala je medarica iz Ljubuškog Mladenka Bošnjak, koja sa suprugom Antom još od 2006. ima prvi certificirani med i pripravke od meda u Hercegovini. Ispričala nam je kako njih i pčele zezaju granice pa više ne mogu s košnicama na Pelješac i Opuzen.

”U Opuzenu smo dobivali med od mandarine koji je dobar za kardiovaskularne bolesti, a na Pelješac smo prije išli s košnicama zbog meda od ružmarina i meda od planike od kojega se pripravlja sirup za bronhitis”, ispričala je nasmiješena energična Mladenka koja sa suprugom u njihovom pčelarstvu „Mijamed Bošnjak“ njeguje preko 300 košnica.

Davor Radić iz Bijelog Polja, kome su ljubav i posao masline i jagode, rekao je da očekuje u svojim maslinicima dobar urod. Isto je izjavio i maslinar Pero Matić, koji u Broćancu u okolici Neuma na svojim maslinama očekivao dobru berbu.

smiljeU Neumu, kaže, nema uljare pa sa svojim maslinama mora put Opuzena preko granice. A prodaja maslinovog ulja, veli, nije problem, 10 eura za litru se bez problema dobije.

Direktor sajma Zoran Raič je predstavio Vitezove Herceg Stjepana Kosače iz Stoca, prve i jedine povijesne udruge u BiH. Slikali su se sa štitovima i mačevima naravno uz – hercegovačko maslinovo ulje.

Zoran je rekao kako u svom rodnom mjestu Maslini priprema sadnju maslina na terasama, kako u posljednje dvije godine baš nije bilo roda u hercegovačkim maslinicima, ali bit će i maslina, a bogme i smilja po Hercegovini i danas i sutra.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Mate Rimac: Krenuli smo iz garaže, nesprestano smo se nalazili u praktički neizlaznim situacijama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Dev Days

Na šestom izdanju sada već tradicionalne Dev Days konferencije koju organizira kompanija Infobip, pod glavnim motom „Tomorrow’s Tech – Today’s Business“ pred gotovo petsto developera održana je panel diskusija „Learning from failure and sharing experience with the community“.

Za istim su se stolom tako okupila neka od vodećih imena hrvatske IT zajednice, a svojim su primjerima otkrili kako su vlastite poslovne pogreške i neuspjehe preusmjerili u stvaranje vrijednosti i konačni uspjeh te se složili kako su pogreške i neuspjeh sastavni dio puta prema uspjehu.

Pod voditeljskom palicom utemeljitelja kompanije Codeanywhere i konferencije Shift Ivana Burazina, svoje zanimljive i inspirative priče u prepunoj dvorani podijelili su izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić, osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Grey Bikes Mate Rimac, stariji izvršni direktor Poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije u Atlanticu Mladen Pejković te osnivač i direktor Vingda Mislav Malenica.

Šansa za pojavljivanjem pogrešaka, odnosno failova, eksponenacijalno raste čim izlazite iz vlastite zone komfora jer pritom riskirate u svojim potezima i odlukama. Pogreške su sastavni dio svakog poslovnog puta, pogotovo kada su u pitanju startupi. Svi su se s njima susretali i susreću se, pa tako i mi u Infobipu. Drago mi je da smo u kompaniji izgradili kulturu u kojoj je ok griješiti dok god iz toga svi skupa učimo i ne ponavljamo te iste pogreške, poručio je na samom početku jedan od trojice osnivača Infobipa, Silvio Kutić.

Svoju je priču o neprestanim preprekama na putu do uspjeha vlastite kompanije svim zaljubljenicima u developerske teme podijelio i Mate Rimac.

Osnivanje kompanije bilo je izuzetno teško. Krenuli smo iz garaže, a prije 12 godina svi su mislili da sam lud jer sam se usmjerio na tada gotovo nepostojeću industriju električnih automobila. Nesprestano smo se nalazili u praktički neizlaznim situacijama. I mi smo griješili u koracima, ali krivi potezi vode ka konačnom uspjehu i njegov su sastavni dio. Na kraju se u mom slučaju pokazalo kako je ipak moguće napraviti napraviti ono što zamisliš, iako su ti svi govorili suprotno, prisjetio se Rimac.

Mladen Pejković istaknuo je kako se prilike ne smiju propuštati, ali da pritom svatko mora biti svjestan kako ga očekuju i padovi.

Mnogi obično potonu nakon što naiđu možda i na nepremostivu prepreku, no tada je bitno nastaviti. Svi smo mi ovdje napravili mnogo pogrešaka i krivih procjena, ali poanta je da ih više nismo ponovili. To je ono što nas je poguralo do uspjeha, dodao je Pejković, piše zimo.hr

Slično je viđenje s okupljenima podijelio i Mislav Malenica.

U svom se radu držim tri zlatna pravila koja sam naučio kroz proteklih niz godina. Prvo, pronađi sve one informacije koje možeš čitajući i istraživajući. Drugo, pronađi ljude koji ti mogu prenijeti vlastita iskustva kako ne bi ponovio njihove pogreške. I treće, potrebno je eksperimentirati, kratak i jasan bio je Malenica.

Dev Days konferenciju otvorio je Izabel Jelenić, jedan od osnivača i glavni tehnički direktor Infobipa.

 

Porsche povećao svoj udio u tvrtki Rimac Automobili

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zadarska Putnička luka Gaženica proglašena Lukom godine

Objavljeno

na

Objavio

Zadarska Putnička luka Gaženica (Zadar Cruise Port) proglašena je Lukom godine 2019. godine na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards, održanoj u Hamburgu.

Priznanje je to struke koja je ocijenila u kategoriji Luka godine između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se više od 10 godina najboljima u industriji kružnih putovanja. Svake godine za titulu najbolje svjetske luke konkurira nekoliko stotina luka što pobjedu Zadar Cruise Porta čini izrazito značajnom za zadarski turizam i gospodarstvo, ali i razvitak turizma cijele Hrvatske.

“Otkako je Zadar Cruise Port ušao u Global Ports Holdinga (GPH), globalnu mrežu luka za kružna putovanja, potpuno smo se posvetili uvođenju najboljih praksa i standarda u upravljanju lukama koje smo stekli kroz godine iskustva”, istaknuo je predsjednik uprave GPH-a Emre Sayın.

“Jako nas veseli ova nagrada koju dodjeljuje struka jer je ona potvrda da se sav trud uložen u ovu luku, od strane Zadarske županije, Lučke uprave Zadar i GPH-a, isplatio. Ova nagrada motivira nas da nastavimo s radom u Zadru i u svim ostalim lukama kojima upravljamo”, dodao je.

Nova glavna direktorica Zadar International Ports Holdinga Rebeka V. Pevec, koja je radila na procesu nominacije te je upoznata s procedurama koje su bile potrebne za ulazak među tri finalista, kazala je kako se radi o velikom priznanju koje poticaj za daljnje napredovanje.

“S obzirom na to da smo prva hrvatska putnička luka koja je osvojila ovu nagradu, ovo je ujedno i iznimna promocija grada Zadra, zadarske regije, a i Hrvatske. Zadar je predivan grad i Zadarska županija ima toliko toga za ponuditi. Pružajući najbolju moguću uslugu gostima i posjetiteljima, posadi i kompanijama za kružna putovanja, sigurna sam da će pored struke i oni prepoznati napredak koji je Zadar Cruise Port ostvario kroz ovih proteklih godinu dana”, rekla je Pevec.

Nagrade su dodijeljene u sklopu najvećeg sajma kružnih putovanja Seatrade Europe 2019, a Zadar i Zadarsku županiju predstavljali su ZIPO i GPH, Lučka uprava Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Ta suradnja dovela je zadarsku luku do titule Luke godine, a cilj je uz daljnju suradnju u Zadar i Zadarsku županiju privući još veći broj posjetitelja.

“To je dodatan poticaj da nastavimo razvijati sve potencijale luke s izvrsnom infrastrukturom, s konačnim ciljem da Zadru vratimo povijesni značaj ključne prometne točke istočne strane Jadrana, ali i da Gaženica bude primjer uspješnog prožimanja turizma, prometa i zaštite okoliša. Ukratko, luka s vizijom“, naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić rekao je kako se pokazalo ono što su najavljivali, da je kombinacija izvrsne infrastrukture i jednog od najvećih svjetskih lučkih operatera najbolji mogući put u izgradnji prepoznatljivosti Zadra i Zadarske županije kao svjetski relevantne destinacije kruzerskog turizma. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari