Pratite nas

Gospodarstvo

„Zlatna“ groznica u Hercegovini

Objavljeno

na

Uvijek je na sajmu u Stocu bila najveća priča o maslinama, maslinovom ulju, šipcima i smokvama, a ove godine nešto skroz drugačije. Ali posve u skladu sa okolnostima i životom.

[ad id=”68099″]

Manifestacija 8. Hercegovački plodovi Mediterana, koja je u listopadu održana u hercegovačkom gradiću Stocu, ovog puta ne u staroj duhanskoj stanici nego u školskoj sportskoj dvorani, bila je sva u znaku smilja.

Ova fascinantna divlja biljka krša, kojom se još do jučer tek potpaljivala vatra u špakeru, izazvala je pravu „zlatnu“ groznicu u Hercegovini. Krči se kamenjar gdje god je moguće, sadi se smilje, niču destilerije i svi su u toj novoj priči i snu, piše Slobodna Dalmacija.

Masline loše rodile

Svi, pa i većina sudionika sajma u Stolcu. I maslinara. Masline su naime i ovu godinu uglavnom slabo u Hercegovini rodile, a velike brojke i novci oko smilja smiješe se široko svima, pa i ovdašnjim maslinarima.

Sva predavanja bila su posvećena upravo smilju i dvorana je bila dupkom puna, ljudi su na vratima stajali. O perspektivnosti uzgoja i destiliranja smilja u Hercegovini govorio je prof. dr. Ahmed Džubur, o gnojidbi smilja doc. dr. sc. Adrijana Filipović, o tehnologija ugoja smilja prof. dr. Nezir Tanović, a o korištenju lokalnih prehrambenih proizvoda u turizmu Ana Marušić Lisac.

Na sajam su domaće delicije BiH donijeli, osim domaćih izlagača iz Stoca, i meštri ponajboljeg iz domaće kuhinje i domaće ljekarne iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bilo je tu maslinovih ulja, domaćih sokova od šipka i ljekovitih divljih biljaka, a bilo je i izlagača iz inozemstva: maslinar Božo Šustaš je iz Crne Gore iz Bara donio svoj uvijek bogati asortiman ulja, posebnih šalša i velikih barskih šipaka, dok su izlagači iz Istre, iz Vodnjana donijeli svoja čuvena maslinova ulja.

Certificirani med

Jedan od najljepših i najzanimljivijih štandova imala je medarica iz Ljubuškog Mladenka Bošnjak, koja sa suprugom Antom još od 2006. ima prvi certificirani med i pripravke od meda u Hercegovini. Ispričala nam je kako njih i pčele zezaju granice pa više ne mogu s košnicama na Pelješac i Opuzen.

”U Opuzenu smo dobivali med od mandarine koji je dobar za kardiovaskularne bolesti, a na Pelješac smo prije išli s košnicama zbog meda od ružmarina i meda od planike od kojega se pripravlja sirup za bronhitis”, ispričala je nasmiješena energična Mladenka koja sa suprugom u njihovom pčelarstvu „Mijamed Bošnjak“ njeguje preko 300 košnica.

Davor Radić iz Bijelog Polja, kome su ljubav i posao masline i jagode, rekao je da očekuje u svojim maslinicima dobar urod. Isto je izjavio i maslinar Pero Matić, koji u Broćancu u okolici Neuma na svojim maslinama očekivao dobru berbu.

smiljeU Neumu, kaže, nema uljare pa sa svojim maslinama mora put Opuzena preko granice. A prodaja maslinovog ulja, veli, nije problem, 10 eura za litru se bez problema dobije.

Direktor sajma Zoran Raič je predstavio Vitezove Herceg Stjepana Kosače iz Stoca, prve i jedine povijesne udruge u BiH. Slikali su se sa štitovima i mačevima naravno uz – hercegovačko maslinovo ulje.

Zoran je rekao kako u svom rodnom mjestu Maslini priprema sadnju maslina na terasama, kako u posljednje dvije godine baš nije bilo roda u hercegovačkim maslinicima, ali bit će i maslina, a bogme i smilja po Hercegovini i danas i sutra.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatske željeznice obnavljaju vozni park s milijardu kuna iz europskih fondova

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz administracije programa Europske unije JASPERS stiglo je pozitivno mišljenje za sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽ PP) novim elektromotornim vlakovima, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

HŽ PP će u sklopu toga projekta modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,29 milijarde kuna, od čega nešto više od milijarde kuna iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se s 85 posto sufinancirati iz EU-ova kohezijskog fonda.

Cilj je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim centrima.

Dio procedure odobrenja sufinanciranja je i odluka Europske komisije koja se očekuje u sljedećim mjesecima.

Projekt je dio velikog investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica.

Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. godine biti će uloženo ukupno 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU-ovih fondova, kaže se u priopćenju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Odluka je pala: Uljanik ide u likvidaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Očekivana je to odluka vjerovnika s obzirom da je stečajna upraviteljica Marija Ružić zaključila kako društvo ne ostvaruje prihode iz poslovanja niti se to očekuje, a da obaveze u iznosu 4,85 milijardi kuna značajno premašuju vrijednost imovine, koja iznosi 1,75 milijardi kuna, zbog čega izrada stečajnog plana nije moguća.

Slijedom toga ona je predložila Skupštini vjerovnika da donese odluke da nema osnove za izradu stečajnog plana, da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli.

Sve tri odluke su prihvaćene s više od 90 posto glasova vjerovnika, čime je i formalno stavljena točka na postojanje Uljanika d.d. Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856 u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji.

O tome, međutim, vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na hrvatskoj Vladi.

Inače, Skupština vjerovnika u srijedu je prvotno trebala donijeti odluku o planu stečajne upraviteljice Marije Ružić, koji predviđa likvidaciju krovne tvrtke Uljanik grupe te oživljavanje brodogradnje na pulskim navozima prijenosom koncesije, opreme i dovršetka gradnje broda na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856, da bi u konačnici u fokusu bile isključivo odluke kojima se definitivno stavlja točka na prošlost Uljanikovog holdinga.

Naime, Ministarstvo financija zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Puli 17. siječnja dostavilo je podnesak stečajnog vjerovnika u kojem Republika Hrvatska predlaže Trgovačkom sudu da pozove stečajnu upraviteljicu da u odnosu na stečajnog dužnika Uljanik d.d. iznese prijedloge samo onih odluka koje je po odredbama Stečajnog zakona ovlaštena donijeti skupština vjerovnika. Radi se o odlukama o nemogućnosti izrade stečajnog plana, o poslovanju društva, te načinima i uvjetima unovčenja imovine Uljanika d.d.

Slijedom toga Ružić je i predložila da se donesu već spomenute odluke po kojima nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje stečajnog dužnika te odluka o načinu i uvjetima unovčenja imovine stečajnog dužnika osim one imovine koja je potrebna za revitalizaciju i opstanak brodograđevne djelatnosti u Puli. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari