Connect with us

BiH

Oružane snage BiH nabavljaju 12 novih helikoptera

Objavljeno

-

Vijeće ministara (VMBiH) je donijelo više odluka sa pratećim informacijama o odobravanju višegodišnjih projekata s ciljem održavanja minimuma operativnih spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga BiH, smanjenja rizika prilikom vršenja izuzetno kompleksnih zadataka na terenu, osposobljavanja i djelovanja u široj društvenoj zajednici.

[ad id=”68099″]

Odlukom o odobravanju višegodišnjeg projekta ‘Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH sa periodom realizacije 2016. – 2025. godina’ predviđena je kupovina 12 novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000.000,00 KM.

Donesena je i Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta ‘Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH sa periodom realizacije 2016. – 2018. godina’. Projektom je planirana kupovina 191 motornog vozila, a procijenjena ukupna vrijednost je 21.211.000,00 KM.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta ‘Školovanje časnika vojno evidencijske specijalnosti avijacija sa periodom realizacije 2016. – 2024. godina’ s obzirom da je analiza pokazala vrlo nepovoljnu starosnu strukturu postojećeg stanja pilotskog kadra u OS BiH, gdje je prosječna starost pilota 42 godine.

Gotovo sav trenutni pilotski sastav će procesom umirovljenja napustiti OS BiH u narednih 10 godina. Pošto OS BiH nemaju uspostavljen centar za obuku kadrova zrakoplovnih specijalnosti, ovaj kadar obučava se putem suradnje sa partnerskim zemljama. Projektom vrijednosti 7.828.200,00 KM predviđeno je školovanje ukupno 39 mladih pilota u početnom činu časnika OS BiH.

Donesena je i odluka o višegodišnjem projektu ‘Nabavka opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe sa periodom realizacije 2016. – 2020. godina’, u iznosu od 8.819.275,00 KM.

Projektom je planirana nabavka specifične opreme za suprotstavljanje prirodnim i drugim nesrećama, uključujući opremu za spašavanje života ljudi i materijalnih dobara, pomoćne opreme, standardne inženjerijske opreme, kao i standardne intendantske HTZ i medicinske opreme tijekom izvođenja spasilačkih operacija.

Sredstva za financiranje višegodišnjih projekata i dinamika financiranja bit će regulirani posebnim odlukama Vijeća ministara BiH kroz proračunske procedure, a prema izvorima financiranja, navodi se u priopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari