Connect with us

Najave

HDZ će sutra Mostu predložiti sastav buduće vlade

Objavljeno

-

HDZ predlažu imenovanje potpredsjednika za domovinsku sigurnost i osnivanje ministarstva demografske obnove, doznaje HRT

[ad id=”68099″]

HDZ će, neslužbeno doznaje HRT, tražiti ukidanje mjesta prvog potpredsjednika Vlade i umjesto njega predlažu funkciju zamjenika. Umjesto dosadašnja tri potpredsjednika Vlade predlažu četiri. Uz dosadašnje za društvene i gospodarske djelatnosti novost je potpredsjednik za domovinsku sigurnost i potpredsjednik bez portfelja.

Potpredsjednika za domovinsku sigurnost smatraju nužnim, jer kako kažu, već godinama nemamo strategiju domovinske sigurnosti, ali iz zbog nedavnih događaja – opasnosti od terorističkog napada, migracijske krize i elementarnih nepogoda. Kandidati za ove četiri pozicije bit će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnik Mosta Božo Petrov, ali i Ivan Lovrinović iz Mosta te predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Tako će šef HDZ-a sutra Mostu predložiti plan reorganizacije javne uprave kao i sastav buduće vlade. No svoje je zahtjeve već javno iznio i Most.

Najavljuje se i drastično smanjenje broja agencija, državnih ureda, zavoda i javnih ustanova sa dsadašnjih 190 na oko pola. Na stolu će, navodno, biti i prijedlog o osnivanju holdinga koji bi okupio sva javna i državna poduzeća.
Broj ministarstava, neslužbeno doznajemo, trebao bi se smanjiti s 20 na 17. Trećina bi pripala Mostu. Most traži resore: unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, uprave, poduzetništva i okoliša.

Oko MUP-a, koji je u središtu zanimanja i Mosta i HDZ-a, očito će se voditi polemike. naime, HDZ-ovi koalicijski partneri na mjestu ministra unutarnjih poslova žele predsjednika HDZ-a.

U igri za nove ministre već su brojna imena. Kao budući ministar pravosuđa neslužbeno se spominje Jure Martinović iz Mosta, na čelu ministarstava financija i gospodarstva stručnjaci Dubravko Štimac i Zdravko Marić. U fotelju Ministarstva vanjskih poslova mogao bi zasjesti HDZ-ovac Miro Kovač, u onu ministra branitelja Miodrag Demo.

HDZ najavljuje reorganizaciju javne uprave kako bi se osigurao ravnomjerni razvitak Hrvatske. Spominje se i osnivanje holdinga koji bi nadzirao sva javna i državna poduzeća. Svojedobno je to predlagao bivši premijer Zlatko Mateša.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari