Pratite nas

Komentar

TOMISLAV KARAMARKO: Ministri će biti stručni sa kvalitetnim referencama

Objavljeno

na

Nova vlast nastavlja potragu za ministrima. U tijeku je sastanak mandatara za sastavljanje vlade Tihomira Oreškovića s dosadašnjim ministrom turizma Darkom Lorencinom. 

[ad id=”68099″]

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da Orešković razgovara s  ministrima iz Vlade na odlasku kako bi prikupio što više informacija o stanju koje zatičemo. Na pitanje novinara o medijskim napisima da bi ministrica Anka Mrak-Taritaš mogla biti dio nove vlade, Karamarko je rekao kako o takvim mogućnostima nisu razgovarali. Ministri će biti stručni, s debelim kvalitetnim, referencama. Naravno, prioritet ćemo davati našim ljudima, HDZ-ovim i Mostovim, ako budu zadovoljavali glavni kriterij. Nismo opterećeni s iskaznicama, prenosi HRT

Potvrdio je da je Domoljubna koalicija predlagala smanjenje broja ministarstava sa 20 na 17 no prijedlog Mosta da se ostane raditi u sadašnjim okvirima nazvali su racionalnim i pristali na njega kako ne bi gubili vrijeme. Zadali smo si rok od 5 do 7 mjeseci da analiziramo stanje u ministarstvima, dodao je Karamarko. Nije želio govoriti o imenima koje će predložiti za pojedina ministarstva. Most i mi ćemo predložiti za svako mjesto neka imena, a onda će Orešković odlučiti, rekao je Karamarko.

Na pitanje da komentira izjave Zorana Milanovića u današnjem Novom listu, Karamarko je rekao kako se ne želim više baviti njime. Sada pokazuje svoje pravo lice. Vidite koliko čovjek izvrće istinu i spreman je svaki dan promjeniti svoj politički identitet kako bi se zadržao na vlasti, dodao je.

Da će danas sastati s Oreškovićem potvrdio je Lorencin gostujući u Studiju 4. Ništa ne skrivamo – jučer u popodnevnim satima nazvao me gospodin Orešković, odnosno poslao poruku da li se možemo naći i danas prijepodne ćemo se naći. Pretpostavljam da gospodina Oreškovića interesira stanje u sektoru koji pridonosi preko 17% BDP-u, naći ćemo se i ja ću ga upoznati sa svim detaljima i to je to, rekao je Lorencin.

Na pitanje je li spreman surađivati s Vladom HDZ-a i Mosta s obzirom na stav njegove stranke, Lorencinje odgovrio da pitaju krivu osobu. Spustimo loptu na zemlju, znamo da je ovaj tjedan, odnosno naredni tjedan pogotovo aktualan zbog sastavljanja nove vlade, mislim da javnosti je to jako interesantna tema, medijima je to zanimljivo, ali moramo biti pragmatični. Orešković ima razgovore i s kolegom Vrdoljakom, ja mislim da su to potpuno normalni procesi i sa zadovoljstvom ću odgovoriti na sva pitanja koja mi bude gospodin Orešković postavio. To su procesi koji možda u nekim prethodnim slučajevima u Republici Hrvatskoj nisu bili i trajali dugo i bili toliko neizvjesni kao ovi i mislim da zbog toga privlači malo više pozornosti. Ja u ovoj poziciji ne mogu reći ni apsolutno ne ni apsolutno da, mislim da treba pratiti stav stranke kakav je bio čitavo ovo vrijeme, ali za razgovor sam uvijek otvoren, poručio je.

Iako je IDS podržao koaliciju Hrvatska raste, moglo bi doći do promjene jer je stranci u interesu boriti se za neke kapitalne investicije u Istri, no Lorencin je rekao da je uvijek bio stav stranke da se ide konkretno za projektima. Dakle, neću vam dati odgovor izvan ovoga što sam do sada rekao, ne mogu, dodao je.

Mislim da smo već došli na razinu demokracije i svega da jednoj osobi poput gospodina Oreškovića, koji ima izuzetno, obzirom na pozicije koje je imao i dužnosti koje je obnašao, da ima iznimno iskustvo u upravljanju što jednoj poziciji premijera itekako će biti i je potrebno. I s te točke gledišta ima jako puno toga za poslagati i vjerojatno kreće od krupnijih pa prema onim manjim stvarima jer voditi državu nije niti malo jednostavna stvar, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Damir Krstičević: Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat

Objavljeno

na

Objavio

Za mene nije legitimno da mi se donosi i uručuje maketa. To nije sportski, tako se ne radi sa vojnikom, ja sam ratnik i bivši vojnik, ja to ne bih nikad napravio. Ne bih nikad donio SDP-u maketu MiG-a 21.

Ja sam ratni general i sada sam ministar obrane. Što se tiče ovog projekta, učinio sam sve. Dvije godine smo vrlo intenzivno vodili projekt i sve smo učinili da Hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje. I sad, nakon toga svega dođe ti netko da se izruguje.

Jedna izgubljena bitka ne znači izgubljen rat. Vidjeli ste i u našoj operaciji Oluja, da bi pobijedili u Oluji trebalo je napraviti prethodno jako puno operacija Hrvatske vojske. To je stav i karakter hrvatskog vojnika.

 

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Jan Ivanjek: Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Brzina sazivanja izvanredne sjednice umjesto čekanja redovne da bi se poništio neuspjeli natječaj nabave Baraka svjedoči da najave o ustrajanju u kupovini lovaca za naše zrakoplovstvo nisu samo načelne izjave, već da je Vlada predana pozitivnom riješenju ovog kritičnog pitanja nacionalne sigurnosti i obrane.

Kako je cijeli slučaj postao goruća tema, taj se momentum treba iskoristiti. Napokon je većina hrvatskog naroda svjesna da su novi lovci nužnost, te su duboko razočarani propašću nabave Baraka.

Još uvijek postoji i politički konsenzus, unatoč smiješnim igricama Bernardića, koji u ožukju prošle godine traži ostavke zbog nabave Baraka, a ovih dana traži ostavke jer nabava nije uspjela.

Današnje besramno izrugivanje, od za obranu krajnje potkapacitiranog zastupnika, maketama aviona ministru Krstičeviću prenisko je za komentiranje.

Za sad još ne znamo u kojem obliku će biti proces nabave, no Krstičević je već izrazio osobnu želju da to budu novi F-16, dakle Block 70/72 u povoljnom aranžmanu, premda je premijer upozorio da još nema nikakvih odluka.

Novi avioni nabavljali bi se u dvije serije po manje primjeraka. To je izvedivo, no minimum za njihovu iskoristivost je 8 aviona prve serije i ispod toga se nikako ne bi smjelo ići.

Druga ključna stvar je da se neopozivo obveže, kroz ugovor ili zakon, na nabavu druge serije od 4 aviona. Jer dugoročno je 12 aviona minimum. A druga serija bi mogla uključivati i više aviona, primjerice 6, jer će dolaziti na izgrađeni sustav i cijena samih aviona će biti osjetno manja nego za prvu seriju.

Mora se onemogućiti da eventualnom promjenom vlasti ili sastava iste netko ne odluči odustati od druge serije, što bi bila katastrofa HRZ-a jer bi tako ostali osuđeni na simbolično zrakoplovstvo, što je za svoje vladavine SDP nametao kao jedino riješenje.

A sam novi F-16 je fantastičan lovac, te ga možemo smjestiti u 4,5. generaciju. Jedini je s prošlog natječaja ubojitiji od Baraka, nudi 12,000 sati naleta, a raspolaže avionikom, senzorima i tehnologijom razvijenim za F-35, od čega je najbitniji novi AESA radar APG-83.

Kabina je digitalna s 3 LCD prikaznika, a informacijska umreženost omogućuje potpuno uvezivanje s drugim platformama. Može ponijeti gotovo svo američko oružje, od raketa zrak-zrak, preko običnih i navođenih bombi serija Paveway i JDAM, do proturadarskih raketa HARM i protuoklopnih Maverick.

Također je za razliku od Baraka kompatibilan s konformalnim spremnicima za gorivo, koji ne zauzimaju podvjesnu točku za oružje a daju dodatnih 3,400 litara goriva. Kada nije prošlo s jeftinim i rabljenim, vrijeme je da se plati najbolje i tako na 50 godina riješi HRZ.

 

Jan Ivanjek: Prijetnje s kojima će se Hrvatska i hrvatski narod u idućim desetljećima suočiti brojne su i složene

 

 

 

Jan Ivanjek: Nama treba borbeno zrakoplovstvo s punim spektrom sposobnosti (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari