Pratite nas

Komentar

TOMISLAV KARAMARKO: Ministri će biti stručni sa kvalitetnim referencama

Objavljeno

na

Nova vlast nastavlja potragu za ministrima. U tijeku je sastanak mandatara za sastavljanje vlade Tihomira Oreškovića s dosadašnjim ministrom turizma Darkom Lorencinom. 

[ad id=”68099″]

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da Orešković razgovara s  ministrima iz Vlade na odlasku kako bi prikupio što više informacija o stanju koje zatičemo. Na pitanje novinara o medijskim napisima da bi ministrica Anka Mrak-Taritaš mogla biti dio nove vlade, Karamarko je rekao kako o takvim mogućnostima nisu razgovarali. Ministri će biti stručni, s debelim kvalitetnim, referencama. Naravno, prioritet ćemo davati našim ljudima, HDZ-ovim i Mostovim, ako budu zadovoljavali glavni kriterij. Nismo opterećeni s iskaznicama, prenosi HRT

Potvrdio je da je Domoljubna koalicija predlagala smanjenje broja ministarstava sa 20 na 17 no prijedlog Mosta da se ostane raditi u sadašnjim okvirima nazvali su racionalnim i pristali na njega kako ne bi gubili vrijeme. Zadali smo si rok od 5 do 7 mjeseci da analiziramo stanje u ministarstvima, dodao je Karamarko. Nije želio govoriti o imenima koje će predložiti za pojedina ministarstva. Most i mi ćemo predložiti za svako mjesto neka imena, a onda će Orešković odlučiti, rekao je Karamarko.

Na pitanje da komentira izjave Zorana Milanovića u današnjem Novom listu, Karamarko je rekao kako se ne želim više baviti njime. Sada pokazuje svoje pravo lice. Vidite koliko čovjek izvrće istinu i spreman je svaki dan promjeniti svoj politički identitet kako bi se zadržao na vlasti, dodao je.

Da će danas sastati s Oreškovićem potvrdio je Lorencin gostujući u Studiju 4. Ništa ne skrivamo – jučer u popodnevnim satima nazvao me gospodin Orešković, odnosno poslao poruku da li se možemo naći i danas prijepodne ćemo se naći. Pretpostavljam da gospodina Oreškovića interesira stanje u sektoru koji pridonosi preko 17% BDP-u, naći ćemo se i ja ću ga upoznati sa svim detaljima i to je to, rekao je Lorencin.

Na pitanje je li spreman surađivati s Vladom HDZ-a i Mosta s obzirom na stav njegove stranke, Lorencinje odgovrio da pitaju krivu osobu. Spustimo loptu na zemlju, znamo da je ovaj tjedan, odnosno naredni tjedan pogotovo aktualan zbog sastavljanja nove vlade, mislim da javnosti je to jako interesantna tema, medijima je to zanimljivo, ali moramo biti pragmatični. Orešković ima razgovore i s kolegom Vrdoljakom, ja mislim da su to potpuno normalni procesi i sa zadovoljstvom ću odgovoriti na sva pitanja koja mi bude gospodin Orešković postavio. To su procesi koji možda u nekim prethodnim slučajevima u Republici Hrvatskoj nisu bili i trajali dugo i bili toliko neizvjesni kao ovi i mislim da zbog toga privlači malo više pozornosti. Ja u ovoj poziciji ne mogu reći ni apsolutno ne ni apsolutno da, mislim da treba pratiti stav stranke kakav je bio čitavo ovo vrijeme, ali za razgovor sam uvijek otvoren, poručio je.

Iako je IDS podržao koaliciju Hrvatska raste, moglo bi doći do promjene jer je stranci u interesu boriti se za neke kapitalne investicije u Istri, no Lorencin je rekao da je uvijek bio stav stranke da se ide konkretno za projektima. Dakle, neću vam dati odgovor izvan ovoga što sam do sada rekao, ne mogu, dodao je.

Mislim da smo već došli na razinu demokracije i svega da jednoj osobi poput gospodina Oreškovića, koji ima izuzetno, obzirom na pozicije koje je imao i dužnosti koje je obnašao, da ima iznimno iskustvo u upravljanju što jednoj poziciji premijera itekako će biti i je potrebno. I s te točke gledišta ima jako puno toga za poslagati i vjerojatno kreće od krupnijih pa prema onim manjim stvarima jer voditi državu nije niti malo jednostavna stvar, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hoće li ‘avet s Durmitora’ dobiti zasluženu kaznu?

Objavljeno

na

Objavio

Za svoju pjesmu “Siđimo u gradove da bijemo gadove”, Radovan Karadžić je 1994. godine dobio nagradu “Risto Ratković” koja se u okviru “Ratkovićevih večeri poezije” dodjeljuje u Bijelom Polju (Crna Gora) od 1973. godine.

Tako su Radovanovi zemljaci (jer on je porijeklom Crnogorac) počastili svoga idola tom “međunarodnom književnom nagradom” i to simbolično i “prigodno”, baš za pjesmu koja veliča razaranje i uništavanje gradova, što dovoljno govori i o “Aveti s Durmitora” i o njegovim sljedbenicima i obožavateljima.

Podsjetimo, događalo se to u vrijeme dok su diljem Bosne i Hercegovine tekli potoci krvi, a Sarajevo prolazilo svoje najteže dane u povijesti. U ovom je gradu za vrijeme opsade koja je trajala puna 44 mjeseca, ubijeno ili umrlo od posljedica rata oko 14.000 osoba (od čega 5.604 civila među kojima je bilo 643 djeteta), dok je ranjeno oko 56.000. Među smrtno stradalim civilima 70% je muslimana – Bošnjaka, 20% Srba, 8% Hrvata, te 2% građana drugih nacionalnosti.

Dakle, srpski je agresor koji je okružio grad i skoro pune 4 godine ga razarao s okolnih brda, u njemu tijekom opsade ubio i 1.133 Srba. I to nešto govori o naravi i stupnju okrutnosti i bešćutnosti s kojom se nastupalo u cilju stvaranja “srpske države” na tlu Bosne i Hercegovine.

No, Sarajevo je samo jedan od masovnih zločina za koje je odgovoran krvnik kojemu se upravo danas treba izreći pravomoćna presuda pred “Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove” u Den Haagu.

Optužnica protiv njega podignuta je od strane Tužiteljstva ICTY-a 1995. godine, od 1996. do 2008. godine bio je u bijegu, a uhićen je u Srbiji 21. prosinca 2008. godine, nakon što se dulje vrijeme skrivao iza identiteta “dr. Dabića” i čak javno nastupao, što tajne službe Srbije navodno “nisu znale”. Suđenje je započelo 31. lipnja 2008., a 24. ožujka 2016. godine u prvostupanjskom postupku osuđen je na 40 godina zatvora.

Sa svojim suradnicima (Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Momčilo Krajišnikom, Ratkom Mladićem i drugima), poremećeni psihijatar, predsjednik i utemeljitelj SDS-a, prvi predsjednik genocidne tvorevine “republike srpske” i “vrhovni zapovjednik” njezine paravojske (“VRS”) Radovan Karadžić, sve je učinio kako bi po nalozima Beograda odradio Bosnu i Hercegovinu etnički očistio od muslimana-Bošnjaka, Hrvata i drugih nacija i tako je pretvorio u dio buduće “Velike Srbije”. Tim projektom genocida i etničkog čišćenja, uz nezapamćene masakre i masovne zločine što su ih provodili njegova paravojska, četnici i “dobrovoljci”, on je sebe uvrstio u red najvećih zločinaca XX stoljeća.

Od ukupno 104.732 žrtve koliko ih je tijekom rata u BiH (1992-’95.) bilo (prema podacima Demografskog odjela Ured tužitelja MKSJ u Den Haagu iz 2010. godine), oko 80% su uzrokovali Srbi koji su do jeseni 1994. godine osvojili preko 70% BiH, od čega su velike dijelove etnički očistili, uz masovne zločine (počevši od Ravnog i Sarajeva preko Kupresa, Posavine, Višegrada, Srebrenice i mnogih drugih mjesta). S etnički očišćenih prostora protjerali su blizu 2 milijuna muslimana-Bošnjak i Hrvata.

Za zla što ih je počinio Radovan Karadžić, prave kazne nema.

No, nadajmo se da će žrtve i njihovi potomci ipak dobiti kakvu-takvu zadovoljštinu.

Bilo bi to jako važno i zbog budućnosti ljudi koji će nastaviti živjeti na prostorima BiH, koje god nacije i vjere bili.

“Republike Srpska” je zločinačka tvorevina nastala genocidom i okupana krvlju nevinih – i tu istinu ne smijemo zaboraviti.

To moraju znati i svi oni koji danas slave ovog zločinca nad zločincima, nastavljaju njegovu ideologiju i zagovaraju nove ratove.

Zločin je pitanje svih pitanja – a odnos prema zločinima i zločincima pokazatelj zrelosti jednog naroda, njegovog civilizacijskog dosega i spremnosti suočavanja s prošlošću. Bez toga – bez elementarne pravde i istine, mira i normalnog života u BiH i njezinom susjedstvu nema.

Ako je kod sudaca koji odlučuju o krivnji “Aveti s Durmitora” ili “Krvniku s Pala” ostalo još barem malo časti i osjećaja za pravdu, izricanje najteže kazne ne bi smjelo biti upitno.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudova danas će izreći pravomoćnu presudu Karadžiću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari