Pratite nas

Politika

TOMISLAV KARAMARKO: Nitko nikada više neće dovesti hrvatsku državu u pitanje

Objavljeno

na

Idemo u daljnje pobjede! Nema povratka na staro! Nitko nikada više neće dovesti dovesti hrvatsku državu u pitanje. HDZ je sada najjača i najvažnija hrvatska stranka. Prije četiri godine smo bili gubitnici, a sada smo pobjednici, jer i relativna je pobjeda pobjeda – istaknuo je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a u subotu prilikom obilježavanja 26. obljetnice osnivanja splitskog ogranka HDZ-a na svečanoj sjednici održanoj u hotelu Radisson, javlja Slobodna Dalmacija.

[ad id=”68099″]

Prvi čovjek HDZ-a nekoliko je puta ponovio okupljenima u dvorani hotela ispunjenoj do posljednjeg mjesta kako je pokojni dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik u prvim godinama stvaranja Hrvatske naglašavao kako HDZ treba desetljećima vladati Hrvatskom kako bi opstala i učvrstila se.

Vidimo danas da je bio prorok i vizionar. Dva puta smo dozvolili drugačije, pokazali su se u pravom svjetlu, ali nećemo više dozvoliti da se igrate s hrvatskom državom! Svi protivnici Hrvatske imali su jedan cilj – razbiti HDZ jer je on koncentrat svega onoga što je hrvatski narod stoljećima htio. Mi smo demokršćani, ali i narodnjačka stranka – predstavljamo sve što je u narodu dobro i lijepo, ali i ono što je ružno i to moramo popraviti. Nisu državu stvarali oni koji su govorili da smo stranka opasnih namjera nego narod na čelu s dr. Tuđmanom! Izgubili smo izbore prije 3 i pol godine i spremali nas na najgore. Možda smo krenuli iz blata i bili zatrpani aferama nekih od nas koji su stavili osobne interese ispred interesa domovine. Takvih više neće biti u ovoj stranci. Oni koji misle mahati iskaznicom HDZ-a i bogatiti se, neka sami odu – poručio je Karamarko.

Naglasio je kako je u posljednje tri i pol godine HDZ pobijedio na svim izborima te da je nakon zadnjih parlamentarnih izbora ušao u pregovore s prijateljima iz Mosta.

Zadaća nam je bila spriječiti da se ovakva vlast nastavi. Zato smo i bili fleksibilni u pregovorima. Uskoro ćemo dogovoriti novu Vladu koja će biti stručna i reformska. Moramo spriječiti iseljavanje te uništavanje sela koje je temelj i garancija razvoja Hrvatske – kazao je.

Kolinda Grabar Kitarović u prvoj godini mandata odradila odlično odradila svoj  posao, osobito vanjskopolitičku dimenziju, dok nas je Milanović sa svima  svađao i upropaštavao naše odnose sa svima. Tvrdi da je s predsjednicom u dobrim odnosima. Najavio je jačanje vanjskopolitičke pozicije Hrvatske. Dodao je da nije korektno što tehnička Vlada produžava ugovore čelnicima javnih institucija, a da je kandidatura Vesne Pusić za UN jedna od njihovih avantura koja nije dobra.

Izjavio je da se sastao sa svim manjincima i ponovio da manjinska prava nitko neće umanjivati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Jandroković o Bandićevim zahtjevima: Bude li ucjena idemo na prijevremene izbore

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, bio je u Rugvici na otvorenju novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana te je tom prilikom odgovarao na pitanja novinara.

Jandroković je komentirao pet zahtjeva Milana Bandića, koje namjerava uputiti Vladi. Rekao je da ih nije vidio.

“Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore”, rekao je Jandroković.

Bandić je najavio pismo namjere premijeru u vezi s kapitalnim projektima u Zagrebu, navodeći Imunološki zavod, dječju bolnicu, 60 niskopodnih tramvaja, projekt “Zagreba na Savi” i tračničku vezu sa Zračnom lukom. Napomenuo je pritom kako se prometni čvor Rotor radi zajedno s Včadom i financira se s 85 posto EU sredstava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Dok Most nije učinio ništa, mi sustavno pratimo pregovore: Srbija će morati striktno ispuniti sve obveze!

Objavljeno

na

Objavio

Najoštrije odbacujem optužbe za „veleizdaju“ i tobožnje pogodovanje interesima Srbije! Nikola Grmoja ima obraza tako klevetati i vrijeđati premda Most, dok je sudjelovao u vlasti, nije učinio ništa da blokira Srbiji otvaranje poglavlja 23! – istaknula je potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Na početku konferencije podsjetila je na osnutak Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, koje toliko spominje Grmoja, Mostov agresivac i dežurni provokator:

– Povjerenstvo je osnovano odlukom tadašnje tehničke Vlade 2016. godine, a samo Povjerenstvo je bilo zaduženo isključivo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Činjenica jest da je tada Most bio na vlasti. Zašto njihov ministar pravosuđa, u biti najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23, tada nije blokirao zatvaranje tog poglavlja?! A što je apsolutno mogao i imao pravo na to!

Za razliku od Povjerenstva koje je bilo zaduženo isključivo za praćenje prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 – nastavila je Pejčinović Burić – mi vjerujemo da je važno praćenje ukupnog procesa:

– Moramo i ostala pitanja držati pod lupom. Zato naša Vlada ima sveobuhvatan i proaktivan pristup: aktivirali smo mehanizam koordinatora za rješavanje svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom i obnovili rad pripadnih međudržavnih komisija.

Dodala je da Hrvatska pomno i sustavno prati proces ispunjavanja svih obaveza Republike Srbije te podsjetila da su poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna prava) te poglavlje 24 (pravda, sloboda i sigurnost) ključni za ukupni napredak Srbije u pristupnom procesu:

– Zastupnici Mosta optužili su Vladu i moje Ministarstvo za, ni manje ni više, nego „veleizdaju“. To su teške, neprimjerene riječi i čiste laži, pogotovo u kontekstu svega onog što radimo po pitanju praćenja pregovora Europske unije sa Srbijom. Takvim banalnim „tumačenjima“ pokazuju potpuno nepoznavanje funkcioniranja institucija Republike Hrvatske, što Mostu ne može služiti na čast jer su sudjelovali u radu dvije Vlade i ipak bi trebali imati elementarna znanja o procesu pristupnih pregovora.

Ministrica je naglasila da će Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije i da o tome ni s kim nećemo pregovarati:

– Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Srbija će morati ispuniti sva mjerila. Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kroz redovne koordinacijske mehanizme, pomno i sustavno prate i obveze Republike Srbije i stalnu komunikaciju nadležnih tijela RH s tom državom. U okviru toga MVEP, zajedno s drugim nadležnim ministarstvima,  redovito procjenjuje ispunjavanje kriterija za pristupanje i sukladno tome definira stavove RH – koje pak komunicira u relevantnim institucijama EU-a. Do kraja pristupnog procesa Hrvatska će vrlo pozorno pratiti ispunjavanje svih mjerila.

Pet godina bez zatvorenog poglavlja

Napomenula je da je u interesu Hrvatske zalaganje za prava Hrvata u Srbiji, rješavanje pitanja nestalih, kao i problem tzv. regionalne jurisdikcije. Upozorila je da je pristupanje Europskoj uniji vrlo složen proces:

– Srbija u više od pet godina nije zatvorila niti jedno poglavlje.

Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u ljeto 2016., ali će ona biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa, nakon ispunjenja mjerila. Most je tada bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, a ministar pravosuđa bio je njihov kadar Ante Šprlje.

Ministrica Pejčinović Burić komentirala je i današnju tiskovnu konferenciju zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića i eurozastupnice Ruže Tomašić, na kojoj su pozvali na bezrezervnu blokadu i zatvaranje pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom dok se ne počnu rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

– Ako toliko ne poznaje proces pristupnih pregovora i funkcioniranje Europske unije, onda se stvarno možemo zapitati što je gospođa Tomašić radila više od pet godina u Strasbourgu i Bruxellesu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari