Pratite nas

Pregled

SDP raspravlja o raspisivanju izbora za predsjednika stranke

Objavljeno

na

Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak poslijepodne raspravljat će o raspisivanju izbora za predsjednika stranke, o čemu bi konačnu odluku trebao donijeti Glavni odbor SDP-a, koji će se, po neslužbenim informacijama, vjerojatno sastati u subotu, 16. siječnja.

[ad id=”68099″]

Izbor predsjednika SDP-a početkom ožujka?

Izbore za predsjednika SDP-a, po stranačkom statutu, raspisuje Glavni odbor i moraju se održati najranije 45, a najkasnije 90 dana od donošenja odluke o raspisivanju.

Glavni odbor, pak, saziva njegov predsjednik, a na toj je dužnosti Josip Leko, koji je proteklih dana izjavljivao kako idućeg vikenda neće biti u Hrvatskoj te kako će o sazivanju sjednice odlučiti nakon što na sjednici Predsjedništva sasluša sve argumente.

Osim 16. siječnja, kao mogući datum sjednice Glavnog odbora u stranci se spominje i naredna subota, 23. siječnja.

Kad god da se održi, Glavni će odbor raspravljati o rezultatima koje je stranka ostvarila na parlamentarnim izborima, u ozračju u kojem je dio SDP-ovih dužnosnika, prvi među njima splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, predsjednika Zorana Milanovića i kompletno vodstvo stranke javno pozvao da podnese ostavku.

U prilog svom zahtjevu, Milanovićevi kritičari navode kako je SDP pod njegovim vodstvom izgubio troje izbore, a prozivaju ga i za autokratsko vođenje stranke.

Istodobno, dio Milanovićevih oponenata protivi se ideji sazivanja izbora u najkraćem mogućem statutarnom roku, koji, ako se odluka o raspisivanju izbora donese 16. siječnja, pada početkom ožujka. Iz toga iščitavaju Milanovićevu namjeru da umanji šanse za stvaranje jedinstvene fronte u stranci koja bi iznjedrila protukandidata koji bi dobio širu potporu i mogao ugroziti Milanovićevu poziciju.

Milanović i Komadina zasad jedini najavili kandidature    

Milanovićevi pobornici odgovaraju, pak, da izbori trebaju biti što prije, kako se stranka ne bi predugo bavila sama sobom, u trenutku kada njihovi politički oponenti sastavljaju vladu s Mostom.

Sam Milanović najavio je kako će se ponovo kandidirati za predsjednika SDP-a, kojem je na čelu osam i pol godina, a osim njega, kandidaturu za predsjednika zasad je najavio samo primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, i to još u lipnju 2014., kada je iz stranke isključen bivši ministar financija, također riječki SDP-ovac Slavko Linić.

Hoće li biti još kandidata za tu dužnost saznat će se vrlo brzo nakon raspisivanja izbora, budući da svi koji to žele po Statutu svoju kandidaturu moraju istaknuti u roku od sedam dana, a da bi im ona postala valjana, u narednih 30 dana moraju prikupiti potpise najmanje 1000 članova stranke.

Predsjednik SDP-a bira se neposredno, sustavom “jedan čovjek – jedan glas”, kroz jedan ili dva izborna kruga.

Rok od tjedan dana od raspisivanja izbora za isticanje kandidature imaju i pretedenti na druge stranačke dužnosti, koji također moraju prikupljati potpise članova stranke, u broju koji ovisi o dužnosti na koju će se kandidirati, a bira ih stranačka konvencija, koja se održava 14 dana nakon izbora za predsjednika stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Lockheed Martin u pismu poslanom 3. prosinca 2018.: Veselimo se vašem ulasku u obitelj F-16

Objavljeno

na

Objavio

U vladi i MORH-u, pak kažu da je oko posla razmijenjeno više od tisuću mailova, tako da izdvajanje tek dva, o upozorenjima SAD-a, ne daju pravu sliku.

Sve do samog kraja 2018. posao između Hrvatske i izraela o kupovini esakdrile njihovih borbenih zrakoplova F-16 Barak nije bio propao.

Takav stav i Izraelaca, američke administracije, a posebno proizvođača zrakoplova, američke kompanije “Lockheed Martin”, hrvatska je vlada i Ministarsvo obrane dobivala još u prosincu prošle godine, piše Večernji list

Naprotiv, zadnja komunikacija između Lockheed Martina i ministra obrane RH, Damira Krstičevića, od 3. prosinca 2018. govori o tome da američki proizvođač i dalje podupire hrvatsko-izraelski dogovor, te poziva na “fleksibilnost”.

Nema nagovještaja da će posao propasti, nego da se vode tripartitni razgovori SAD-a Izraela i Hrvatske o, očito kompromisnom rješenju koje moglo proći unutar radara politike SAD-a kada su u pitanju odobrenja(TPT) za transfere naoružanja i i izvoz zrakoplova koji su američki proizvod. Između Božića i Nove godine, ipak, u medije stiže vijest da je posao ipak propao.

U vladi i MORH-u, pak kažu da je oko posla razmijenjeno više od tisuću mailova, tako da izdvajanje tek dva, o upozorenjima SAD-a, ne daju pravu sliku.

Pogovoru što Vlada RH u to vrijeme šalje delegacije na dodatne konzultacije i provjere u SAD i Izrael. Još u rujnu 2017., što je potpuna novost, State Department službeno odobrava izraelsko-hrvatski deal i prilaže specifikaciju zrakoplova – koja sadrži glavne izraelske modifikacije, dakle dozvoljava se nabavka Baraka, a ne golog američkog F-16!

 

Krstičević: Američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Valentin Ćorić od sutra na slobodi

Objavljeno

na

Objavio

Valentin Ćorić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO -a Herceg Bosne odlukom Vijeća Haškog suda od sutra je na slobodi, potvrđeno je to za Dnevnik.ba u odvjetničkom/braniteljskom timu Valentina Ćorića.

Valentin Ćorić bi sutra trebao već biti u Republici Hrvatskoj, doznaje Dnevnik.ba.

Naime, Ćorić je na uvjetnu slobodu pušten nakon 2/3 odslužene zatvorske kazne.

Odluka o puštanju Valentina Ćorića objavljena je danas i na stranicama Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove koji je nasljednik Haškog tribunala.

Inače, u odluci o puštanju navedeno je kako su Ćoriću zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima, ali ne i dolazak u BiH.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari