Pratite nas

Pregled

SDP raspravlja o raspisivanju izbora za predsjednika stranke

Objavljeno

na

Predsjedništvo SDP-a u ponedjeljak poslijepodne raspravljat će o raspisivanju izbora za predsjednika stranke, o čemu bi konačnu odluku trebao donijeti Glavni odbor SDP-a, koji će se, po neslužbenim informacijama, vjerojatno sastati u subotu, 16. siječnja.

[ad id=”68099″]

Izbor predsjednika SDP-a početkom ožujka?

Izbore za predsjednika SDP-a, po stranačkom statutu, raspisuje Glavni odbor i moraju se održati najranije 45, a najkasnije 90 dana od donošenja odluke o raspisivanju.

Glavni odbor, pak, saziva njegov predsjednik, a na toj je dužnosti Josip Leko, koji je proteklih dana izjavljivao kako idućeg vikenda neće biti u Hrvatskoj te kako će o sazivanju sjednice odlučiti nakon što na sjednici Predsjedništva sasluša sve argumente.

Osim 16. siječnja, kao mogući datum sjednice Glavnog odbora u stranci se spominje i naredna subota, 23. siječnja.

Kad god da se održi, Glavni će odbor raspravljati o rezultatima koje je stranka ostvarila na parlamentarnim izborima, u ozračju u kojem je dio SDP-ovih dužnosnika, prvi među njima splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, predsjednika Zorana Milanovića i kompletno vodstvo stranke javno pozvao da podnese ostavku.

U prilog svom zahtjevu, Milanovićevi kritičari navode kako je SDP pod njegovim vodstvom izgubio troje izbore, a prozivaju ga i za autokratsko vođenje stranke.

Istodobno, dio Milanovićevih oponenata protivi se ideji sazivanja izbora u najkraćem mogućem statutarnom roku, koji, ako se odluka o raspisivanju izbora donese 16. siječnja, pada početkom ožujka. Iz toga iščitavaju Milanovićevu namjeru da umanji šanse za stvaranje jedinstvene fronte u stranci koja bi iznjedrila protukandidata koji bi dobio širu potporu i mogao ugroziti Milanovićevu poziciju.

Milanović i Komadina zasad jedini najavili kandidature    

Milanovićevi pobornici odgovaraju, pak, da izbori trebaju biti što prije, kako se stranka ne bi predugo bavila sama sobom, u trenutku kada njihovi politički oponenti sastavljaju vladu s Mostom.

Sam Milanović najavio je kako će se ponovo kandidirati za predsjednika SDP-a, kojem je na čelu osam i pol godina, a osim njega, kandidaturu za predsjednika zasad je najavio samo primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, i to još u lipnju 2014., kada je iz stranke isključen bivši ministar financija, također riječki SDP-ovac Slavko Linić.

Hoće li biti još kandidata za tu dužnost saznat će se vrlo brzo nakon raspisivanja izbora, budući da svi koji to žele po Statutu svoju kandidaturu moraju istaknuti u roku od sedam dana, a da bi im ona postala valjana, u narednih 30 dana moraju prikupiti potpise najmanje 1000 članova stranke.

Predsjednik SDP-a bira se neposredno, sustavom “jedan čovjek – jedan glas”, kroz jedan ili dva izborna kruga.

Rok od tjedan dana od raspisivanja izbora za isticanje kandidature imaju i pretedenti na druge stranačke dužnosti, koji također moraju prikupljati potpise članova stranke, u broju koji ovisi o dužnosti na koju će se kandidirati, a bira ih stranačka konvencija, koja se održava 14 dana nakon izbora za predsjednika stranke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Američko veleposlanstvo i hrvatska policija izveli vježbu evakuacije nakon napada na štićenu kolonu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu u ponedjeljak je na Policijskoj akademiji održalo vježbu evakuacije u kojoj su sudjelovali i hrvatski policajci iz Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiterorističke jedinica Lučko, izvijestio je MUP.

U sklopu vježbe prikazan je simulirani napad na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom koja je ‘oštetila’ blindirano vozilo sa štićenom osobom.

U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Pave Hawk Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima koji su iz vozila izvukli ‘ozlijeđene’ osobe. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera, odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga Antiterorističke jedinice Lučko.

“Kroz ovu vježbu željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i Antiterorističke jedinice Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Također, cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga”, izvijestio je MUP.

Dodaju i da je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izrazio zadovoljstvo vježbom u kojoj su svi sudionici pokazali veliku profesionalnost i spremnost sa sve najsloženije policijske poslove.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst je također rekao da je zadovoljan provedenom vježbom.

“Pripadnici američke vojske ponosni su što sudjeluju u ovakvim vježbama s hrvatskom policijom koja je izrazito profesionalna. Ovo je još jedan primjer kako SAD i Hrvatska mogu surađivati i štititi građane. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurniji”, rekao je veleposlanik, prenosi MUP.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U ponedjeljak nastavak suđenja za ratne zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Završnim riječima odvjetnika obrane i samih optuženika u ponedjeljak pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bit će nastavljeno suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje već cijelo desetljeće i ušao je u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne.

Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla.

(Hina)

 

NEKAŽNJENI ZLOČINI – KRVAVA JESEN U LOVASU

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari