Pratite nas

Politika

Božo Petrov objasnio kako će se Most i HDZ dogovarati

Objavljeno

na

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja potvrdio je danas prije početka nove runde pregovora s Domoljubnom koalicijom, kako HDZ još uvijek nije pokazao imena svojih kandidata za ministre Mostu, no nije htio odgovoriti na pitanje o kandidaturi Vesne Pusić za čelnicu UN-a, niti je htio komentirati imena koja se spominju u medijima.

[ad id=”68099″]

U središnjici Mosta u ponedjeljak u deset sati započeo je sastanak Nacionalnog vijeća na kojem bi trebalo biti riječi o imenima kandidata za ministarske funkcije s kojima će posljepodne ići na pregovore s Domoljubnom koalicijom.

“Naravno da će sada ići i imena kandidata i glavne stavke vezane za sve naše resore što će se usuglašavati do kraja za reformski sporazum s drugom stranom te s gospodinom Tihomirom Oreškovićem”, rekao je novinarima uoči početka sjednice lider Mosta Božo Petrov.

Most, kazao je, nije upoznat s imenima kandidata HDZ-a.

“To ćemo znati ovih tjedan dana u pregovorima s Domoljubnom koalicijom”, rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li Most imati mogućnost staviti veto na neka od imena, Petrov je odgovorio kako je dogovor da će se usuglašavati oko ljudi koji će voditi resore.

“Tako da će i s jedne strane Domoljubna koalicija imati pravo na veto i mi isto tako mogućnost veta na njihove prijedloge. Ja ne vjerujem da će sad baš doći do mogućnosti veta i mislim da smo odgovorni i mi i oni i da se ne bi trebala dogoditi takva situacija”, istaknuo je Petrov.

Upitan kako će se dogovarati, Petrov je rekao kako su proveli oko pet tjedana usuglašavajući sve prijedloge reformi te imaju više od 100 stranica.

“Vrlo jednostavno. Nama je bitno izdvojiti pet glavnih postavki za iduće četiri godine plus tri do četiri one koje će se napraviti u idućih šest mjeseci. Isto tako će to napraviti i osobe iz Domoljubne koalicije. To je dio koji će ući u reformski sporazum”, pojasnio je novinarima.

Na pitanje ima li prijepora oko nekih resora koje Most traži, Petrov je rekao kako će inzistirati na onome što je i do sada bio predmet pregovora, a završne stavke, kaže, novinari će čuti ovaj tjedan.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kazao je kako će Most mandataru Tihomiru Oreškoviću predložiti tri, četiri čovjeka po ministarstvu.

“Da čovjek ima mogućnost izbora. Većina ministarstava bi trebala biti složena ovaj tjedan”, rekao je Grmoja.

Upitan ima li Most dovoljno kadrova saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić je uzvratio: “Naći će se, velika je Hrvatska”.

Saborski zastupnik Mosta Ivan Lovrinović, na pitanje hoće li biti u vladi, odgovorio je novinarima kako će vidjeti poslije sastanka.

Pregovori s Domoljubnom koalicijom danas se nastavljaju u Sheratonu u 13,40 sati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Analiza

Jedna rejting matematika koja ne ide HDZ-u prilog

Objavljeno

na

Objavio

Klackalica na standardnoj pogreški +/- 3 posto

Istraživanje agencije 2×1 CroElecto otkriva više od onoga što bi u HDZ-u htjeli. Uzorak veći od 1000 ispitanika baca jedno novo svijetlo na sva dosadašnja ispitivanja, pogotovo nakon apsurdne situacije da ista agencija radi ispitivanje za dvije televizije s nacionalnom koncesijom i to u razmaku od par dana.

Pravo pitanje glasi-kako je to moguće i tko može garantirati da ispitivanje nije fabricirano i zašto se rezultati znatno razlikuju, bez obzira na prikazani broj ispitanika, odnosno uzorak. Agencija koja radi izravno za dvije konkurentske strane ili je neprofesionalna ili su obje ankete manipulativne.

Prije svega treba analizirati odnos rejtinga HDZ-a i SDP-a, te na statističku pogrešku, kao i na trend. Razlika između HDZ-a i SDP-a nije veća od plus ili minus statističke greške i u stvarnosti se radi o klackalici te s obzirom na kampanju koja traje u lijevo liberalnim medijima, primjetan je rast tih političkih opcija.

Svemu tome u prilog ide i orkestrirana, sinkroniziranja kampanja u potenciranju HDZ-ih afera bez obzira s koje strane su plasirane.

Rejting HDZ-a u potpunosti oslikava da politika približavanja stranke u centar i veliki utjecaj usvajanja liberalnih načela, HDZ-u neće donijeti očekivani broj mandata jer HDZ napuštaju tradicionalni birači. Brojka od 26,57 % preferencija, u stvarnosti ne oslikava ni da će članovi stranke i njihove obitelji dati svoj glas i izgledno je da će podrška HDZ-u kopnjeti i nije nemoguće, prije je izgledno da HDZ na izborima za EP doživi debakl.

Kod SDP-a / 20,83 % / je vidljivo da će njihova podrška iz dana u dan rasti, bez obzira na sukobe u toj stranci. Biračko tijelo SDP-a, postat će sve homogenije i izraženije. Istina iz tog okvira izdvojili su se oni koji daju svoju podršku Amsterdamskoj koaliciji ali to i je ona brojka koja je radila razliku na brojke s parlamentarnih izbora.

Veliki problem HDZ-u, ali i SDP-u može biti izlaznost veća od 30 % jer ona generira slabiji rezultat i manji broj mandata. SDP to može nadoknaditi agresivnom kampanjom na društvenim mrežama i sebi sklonim medija, dok HDZ u osnovi nema svoje medije i oni koji ih načelno podržavaju mogu im okrenuti leđa i uvesti u probleme. Birači HDZ-a ne vjeruju lijevo liberalnim medijima, neke ni ne čitaju.

Drugi veliki problem je korištenje referendumskih inicijativa protiv HDZ-a jer je premalo vremena prošlo od njih i priče kako su završile.

Osim anketa koje rade hrvatske agencije, još neke agencije iz našeg susjedstva rade ispitivanje i ono je na tragu ovih analiza jer daju po 3 mandata HDZ-u i SDP-u, a svi ostali mandati su rastezljivi, pa i oni desnih i suverenističkih opcija gdje rezultati mogu biti od 1 do 3 mandata.

Po svoj prilici na ovim izborima, profitirati mogu jedino SDP, Amsterdamska koalicija i Živi zid, sve ostalo će biti razočarenje.

Ante Rašić

Izborno ludilo: Kreće ribolov, jer za političare narod je riba, riba koja pamti 5 sekundi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Na Pantovčaku održan sastanak državnog vrha

Objavljeno

na

Objavio

Državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković održali su redoviti sastanak danas na Pantovčaku, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice i Ureda premijera, a razgovaralo se o brojnim aktualnim temama.

Riječ je o redovitom sastanku državnoga vrha, navode iz oba Ureda, bez detalja o temama razgovora, ali sastanak nije bio najavljen ni na stranicama Ureda predsjednice ni na stranicama Vlade.

Na stranicama Ureda predsjednice kao jedina predsjedničina aktivnost u subotu navodi se Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine u 13 sati, dok je premijer u 16 sati u Krapini.

Iz Vlade je kazano kako se ne događa ništa dramatično, ali da ima dosta tema za razgovor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari