Connect with us

Hrvatska

Tihomir Orešković: Sastanak je bio uspješan, presretan sam!

Objavljeno

-

Mandatar Tihomir Orešković vratio se iz austrijskog Kitzbühela, gdje je u četvrtak na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka predstavio svoj plan za smanjenje javnog duga Hrvatske, piše jutarnji list

[ad id=”68099″]

Sastanak je bio uspješan, presretan sam, rekao je Orešković po povratku novinarima okupljenima u Zračnoj luci Zagreb.

Imao sam tri glavna cilja, a to je da se upoznam s osamdeset najmoćnijih svjetskih investitora koji drže 80 posto našeg duga, i da pokrenemo optimizam te da Hrvatsku stavimo u pozitivnu sliku. Mislim da smo to dobro ispunilui, drugi cilj je bio da prezentiram program reformi, da vidim reakcije, te kao treći cilj da dobijem podršku investitora, rekao je Orešković.

Mandatar je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako je u Kitzbüchelu prezentirao pet glavnih strukturnih reformi koje misli provesti u svom mandatu. Kao prvo, spomenuo je efikasnost javnog sektora, zatim pojačati konkurentnost i dići Hrvatsku na ‘Doing business’ ljestvici, pokrenuti investicije u energetici i infrastrukturi putem EU fondova, smanjiti deficit i javni dug kroz aktiviranje mrtvog kapitala, te pokrenuti reforme u zdravstvu, ali i povezati znanost i gospodarstvo.

Inzistirat ćemo na efikasnosti u javnom sektoru bez bolnih rezova – dva glavna transformatora su investicije i europski fondovi. Te fondove moramo iskoristiti kako bi bili pokretač razvoja. Rast možemo povećati kroz investicije u energetski sektor te ulaganje u znanost i obrazovanje, rekao je Orešković, koji misli i kako bi se drugi mirovinski stup mogao bolje iskoristiti za ulaganja i investicije, od kojih bi građani imali puno više koristi.

Glavno pitanje i u Kitzbüchelu je bilo ‘imam li podršku političke stranke’, ja sam se i prije ovog sastanka našao s Petrovom i Karamarkom, i upoznao sam ih s ovim što sam radio u Kitzbüchelu, očekujem podršku i oporbe.

Na pitanje ima li i svoje kandidate za ministre, Orešković je odgovorio potvrdno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas