Pratite nas

Hrvatska

Tihomir Orešković: Sastanak je bio uspješan, presretan sam!

Objavljeno

na

Mandatar Tihomir Orešković vratio se iz austrijskog Kitzbühela, gdje je u četvrtak na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka predstavio svoj plan za smanjenje javnog duga Hrvatske, piše jutarnji list

[ad id=”68099″]

Sastanak je bio uspješan, presretan sam, rekao je Orešković po povratku novinarima okupljenima u Zračnoj luci Zagreb.

Imao sam tri glavna cilja, a to je da se upoznam s osamdeset najmoćnijih svjetskih investitora koji drže 80 posto našeg duga, i da pokrenemo optimizam te da Hrvatsku stavimo u pozitivnu sliku. Mislim da smo to dobro ispunilui, drugi cilj je bio da prezentiram program reformi, da vidim reakcije, te kao treći cilj da dobijem podršku investitora, rekao je Orešković.

Mandatar je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao kako je u Kitzbüchelu prezentirao pet glavnih strukturnih reformi koje misli provesti u svom mandatu. Kao prvo, spomenuo je efikasnost javnog sektora, zatim pojačati konkurentnost i dići Hrvatsku na ‘Doing business’ ljestvici, pokrenuti investicije u energetici i infrastrukturi putem EU fondova, smanjiti deficit i javni dug kroz aktiviranje mrtvog kapitala, te pokrenuti reforme u zdravstvu, ali i povezati znanost i gospodarstvo.

Inzistirat ćemo na efikasnosti u javnom sektoru bez bolnih rezova – dva glavna transformatora su investicije i europski fondovi. Te fondove moramo iskoristiti kako bi bili pokretač razvoja. Rast možemo povećati kroz investicije u energetski sektor te ulaganje u znanost i obrazovanje, rekao je Orešković, koji misli i kako bi se drugi mirovinski stup mogao bolje iskoristiti za ulaganja i investicije, od kojih bi građani imali puno više koristi.

Glavno pitanje i u Kitzbüchelu je bilo ‘imam li podršku političke stranke’, ja sam se i prije ovog sastanka našao s Petrovom i Karamarkom, i upoznao sam ih s ovim što sam radio u Kitzbüchelu, očekujem podršku i oporbe.

Na pitanje ima li i svoje kandidate za ministre, Orešković je odgovorio potvrdno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica o slučaju Mađarević: izjave koje potiču rasizam su neprihvatljive

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su “izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive”.

“Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu.

Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su”, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.

Ona je također istaknula da će se “nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država”, piše Hina.

Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je navodno na Facebooku ‘rasistička i ksenofobna stajališta’.

Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.

Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila “katastrofa“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Ako Mađarević nije bila hakirana, to je katastrofa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu, osvrčući se na aferu ksenofobnih komentara hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević, poručio da prvo treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila “katastrofa”.

Premijer je posjetio Barban gdje će prisustvovati Trci na prstenac, a prethodno je s ministrom državne imovine Marijom Banožićem načelniku Daliboru Pausu uručio odluku o darovanju općini Barban zemljište na kojemu se odvija trka.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman) i ministarstvo dobro reagirali, dakle povukli su ju nazad i ovih će dana provesti cijelu proceduru, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, kako se meni čini, to bi upravo moglo biti to”, kazao je premijer.

Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

“Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade”, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Novinari su premijera pitali i kada će izabrati novoga veleposlanika Hrvatske u Berlinu.

“Kada se dogovorimo, ministar, predsjednica i ja, i predložit ćemo novu osobu za veleposlanika”, rekao je premijer.

Sličan odgovor premijer je imao i na pitanje kada će odrediti povjernika u Europskoj komisiji.

“Radimo i tijekom godišnjih odmora, što se povjerenika tiče to ćete sve čuti idući tjedan, jer je potrebna sjednica Vlade i Odbora za europske poslove. Sve će biti uređeno i riješeno u roku”, kazao je Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari