Pratite nas

Komentar

Biskup Košić: Komunisti se se jednako borili i protiv katolika i protiv pravoslavnih i protiv evangelika

Objavljeno

na

Ekumenska molitva za jedinstvo kršćana održana je u crkviBlaženoga Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatin,i molitvu je predvodio sisački biskup Vlado Košić, uz sudjelovanje pastorice Evangeličke crkvene općine iz Kutine Eline Braz de Almeida, paroha iz Stupovače jereja Dalibora Petkovića te vjernika kršćanskih Crkava s ovog područja, a biskup Košić pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da odustane od neargumentiranih zahtjeva i izjava o kardinalu Stepincu.

 [ad id=”68099″]

Blaženi Alojzije živio je u teškom vremenu prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, naglasio je biskup Košić na molitvenom skupu održanom u subotu navečer, priopćeno je u nedjelju iz Sisačke biskupije.

 “Nama katolicima”, dodao je,  “bl. Alojzije bio je uzorni pastir, zagrebački nadbiskup i metropolita od 1937. te od 1952. godine i kardinal Svete Rimske Crkve. On se brinuo za život Crkve u kraljevini Jugoslaviji, u kojoj je bila pogažena sloboda katoličke vjere i zatirano pravo dostojanstva hrvatskoga naroda – i u tim se uvjetima borio za Crkvu i za svoj narod. U Drugom svjetskom ratu on je pozdravio i volio samostalnu hrvatsku državu, ali se razočarao postojećim režimom i oštro ga kritizirao, osobito njegove rasističke aktivnosti, progone i ubijanja nevinih te je svim silama pomagao konkretnim ljudima u nevolji, bez obzira na vjeru, rasu i naciju i mnoge spasio. Nakon Drugog svjetskog rata prihvatio je i tu treću državu, ali komunistički režim nije mogao blagosloviti nego ga je ponovno, kao i u prvoj i drugoj državnoj tvorevini,  kritizirao i štitio ponovno brojne progonjene i obespravljene. To se komunističkom režimu, kao i prijašnjima, nije sviđalo, pa je bio  i sam progonjen, lažno optužen i u montiranom procesu osuđen, mučen u zatvoru i umro kao zatočenik u rodnom Krašiću 10. veljače 1960.”, naglasio je biskup Košić.

Ocijenio je da je  “blaženi Alojzije postao  simbol patničkog katoličkog hrvatskog naroda i sv. Papa Ivan Pavao II. nazvao ga je ‘najsvjetlijim likom Crkve u Hrvata’ te ga postavio svima  ‘za kompas’ koji treba slijediti i prema kojem se treba orijentirati“.

Sisački biskup također je naglasio da je kao “grom iz vedra neba, na kraju procesa kanonizacije, došlo pismo patrijarha SPC g. Irineja, nakon kojeg je papa Franjo taj proces zaustavio, načinivši time kako je kardinal Josip Bozanić rekao – ‘presedan, jednu ekumensku gestu’ “.

 „Tako je bl. Alojzije postao ekumenski svetac, jer se poveo dijalog između katolika i pravoslavnih o njemu i njegovoj ulozi u odnosu Hrvata i Srba”, kazao je Košić te dodao: “Nadam se da će taj dijalog započeti i pomoći pravoslavnoj braći da bolje upoznaju našeg blaženika, ali među katoličkim vjernicima u Hrvatskoj sve više raste nezadovoljstvo i na žalost ogorčenje na tu inicijativu SPC”.

 Biskup Košić je “u ime bratske kršćanske ljubavi, i u ime istine i dobrih odnosa, zamolio predstavnike Srpske pravoslavne Crkve da odustanu od svojih neutemeljenih zahtjeva”, dodavši da “SPC nema argumenata, nego ponavlja već odavno prokazane neistinite komunističke optužbe na račun bl. Stepinca”.

 Upitao je “nije li ispod svake razine da jedna Crkva ponavlja komunističke izmišljotine”, kada se “zna da su se komunisti jednako borili i protiv katolika i protiv pravoslavnih i protiv evangelika jer nisu podnosili vjernike koji u Boga vjeruju i ispovijedaju sveto ime Isusovo?”

  “Ako međutim vrh SPC ne odustane od protivljenja našem blaženiku i nastavi ga optuživati bez ikakvih razloga, tada molim one istinoljubive i poštene predstavnike i vjernike pravoslavne Crkve da iznesu svoje drukčije mišljenje i želju da se naši odnosi ne truju, jer znam da takvih ima, ali oni šute. Neka progovore. To bi bilo jedino ispravno u ovom slučaju”, kazao je Košić.

  Izrazio je i nadu da će “bl. Alojzije učiniti još jedno čudo pa će i vrh SPC progledati i priznati istinu te se ispričati hrvatskim katolicima. Bez toga bojim se da je naš ekumenizam lažan i neiskren“, zaključio je sisački  biskup.

  Dodao je kako se iz pisma patrijarha Irineja papi Franji, prema onome što je objavljeno ovih dana, kao glavni krimen b. Stepincu “pripisuje to što nije volio Jugoslaviju više nego što je volio samostalnu Hrvatsku”.

 „Ako je to krimen, tada nitko u Katoličkoj Crkvi među Hrvatima ne bi nikad mogao biti svet jer svi mi najviše volimo svoju domovinu Hrvatsku. Zar nam to itko ima pravo zabraniti, i zar to uopće može biti krimen? Evo, ja se ove večeri u ovoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca molim na ovu nakanu, da se odustane od vrijeđanja hrvatskih katolika i da se ne osporava svetost ‘najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata“, zaključio je biskup Košić.

 Paroh Dalibor Petković istaknuo je na ekumenskoj molitvi za jedinstvo kršćana kako je upravo Stupovača primjer kako se gradi međusobno uvažavanje, tolerancija i mir.

 „Mi kršćani smo radosni i ponosni na svoj križ da svjedočimo Krista i njegovu nauk. Mi vjerujemo zajedno u jednoga Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, a vođeni tim Duhom ovdje smo okupljeni. Iz jedinstva i ljubavi moramo priznati da smo u prošlosti bili razdvojeni mnogo godina, ali kako se svijet osuvremenio danas razmišljamo s više ljubavi i tako se približavamo jedni drugima. Potrebno je da uvažavamo jedni druge kako bismo osjetili puninu Božje ljubavi koju on šalje nama, svojoj djeci“, poručio je paroh Petković.

Pastorica Elina Braz de Almeida ocijenila je da su ovakvi susreti i molitve posebna radost.

 „Moj dom nije tako daleko od ove crkve i svakog dana mogu čuti zvuk njenih zvona, a on mi govori da nas kršćana ima, da ja nisam sama, i da mi evangelici nismo jedini kršćani u ovome kraju. Izvor naše radosti je i naš zajednički život u Kristu. Katkad se ekumenizam čini previše kompliciranim, ali ipak radosno zajedništvo, zajednički objedi, ali prije svega molitva i slavljenje, putevi su apostolske jednostavnosti. Time činimo zapovijed da ljubimo jedni druge i iskazujemo naš ‘amen’ na Kristovu molitvu za jedinstvo“, ustvrdila je pastorica Braz de Almeida.

 Na ekumenskoj molitvi sudjelovali su i drugi svečenici iz Sisačke biskupije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Beljak objasnio zašto je izbrisao tvit o Srbiji i Vučiću

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-Krešo Beljak kazao je kako je mislio da je situacija s prosvjedima mnogo drugačija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak podignuo je u nedjelju prašinu na Twitteru objavom potpore prosvjedu u Beogradu. ‘Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!!’, napisao je. Zbog čega je objavu ubrzo obrisao objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’.

‘Ja sam u biti mislio da je situacija sasvim drugačija nego što sam vrlo brzo shvatio da je. Dakle, Vučić je netko za koga ja mislim da ne može biti partner Hrvatskoj, tako da sam u jednom trenutku pomislio da se doista radi o pravoj, liberalnoj građanskoj opoziciji. No, kad sam vidio da su s druge strane još gori ultranacionalisti i, usput, saveznici s nekim našim sličnim strankama, vrlo brzo sam se predomislio’, rekao je Beljak.

 

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari