Connect with us

Šport

109 GODINA MAKSIMIRA

Objavljeno

on

Na današnji dan prije 109 godina, 5. svibnja 1912. službeno je otvoren stadion Maksimir, kada je tu odigrana prva utakmica. Bila je to utakmica između prve i druge momčadi Građanskog. Istog dana, poslije te utakmice, na travnjaku su se sučelile momčadi HAŠK-a i mađarskog BAK-a.

Idejni pokretač gradnje sportskoga igrališta u neposrednoj blizini maksimirskog parka bio je nadbiskup Antun Bauer. Bauer je HAŠK-u predao u zakup zemljište u Maksimiru, gdje je 1912. niknuo nogometni teren. Ta lokacija predstavlja izvrstan spoj sporta i rekreacije, parka i šume, te su tu smještena tri zagrebačka simbola jedan do drugoga – park Maksimir, zoološki vrt i stadion. Postali su dio identiteta Zagreba kao jedinstveni sklad prirode i sporta.

Dinamo, kao nastavak Građanskog, nastupao je na starom igralištu u Koturaškoj ulici, a plavi su se tek 1948. godine preselili na maksimirsko igralište.
Fiskulturni odbor grada Zagreba te je godine Dinamu na korištenje dodijelio nogometni teren u Maksimiru, a u to doba ondje nije bilo tribina ni svlačionica.

Izgradnja tribina započela je 1952. godine, a projektanti su bili Vladimir Turina, Eugen Ehrlich i Franjo Neidhardt. 1954. godine dovršene su atletska staza i zapadna tribina.
Građen etapno, stadion je dovršen 1974. godine postavljanjem nove električne rasvjete.

U ratno doba, 90-tih godina kad su sve misli bile usmjerene ka obrani Domovine, i kad su sportske aktivnosti bile u drugom planu, Dinamo je zapao u ozbiljne egzistencijalne probleme. Kako nije imao mogućnost održavanja stadiona, cijeli je sportski kompleks 1992. godine predan u vlasništvo Grada Zagreba.

A gdje smo danas? Danas, 2021. godine, više od 100 godina nakon nadbiskupa Bauera i nogometnog terena na Maksimiru, pred nama su sad veliki izazovi i ciljevi – svim legitimnim, legalno dozvoljenim sredstvima postići da u sljedeće tri godine na Maksimiru dobijemo novi, velebni, moderni europski stadion.

Zajedno stvaramo povijest. Stvorimo zajedno i lijepu budućnost, za generacije koje dolaze. Jer – pitanje stadiona nije nikakav luksuz, nego civilizacijsko pitanje. Za Dinamo. Za Maksimir.

Dinamo za Maksimir.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari