Connect with us

Istaknuto

ZLATKO HASANBEGOVIĆ: Tomićeva izjava je skandalozna i bez presedana

Objavljeno

on

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom komentirao je ‘situaciju’ s Antom Tomićem.

[ad id=”93788″]

Kulturnjaci traže vašu ostavku, smatra da niste dobro reagirali na fizički napad na Tomića?

“Njihovo je pravo da traže moju ostavku i nastavit će je tražiti sve dok budem ministar i zapravo tu nemam što posebno dodati. Još jednom mogu ponoviti, protivnik sam bilo kakvog nasilja u javnom životu, i neovisno o ovom konkretnom slučaju, osim tjelesnog nasilja upozoravam i na verbalno nasilje, različite uvrede i neprimjereni govor u javnom životu. Svi odgovorni sudionici javnog života i političkog i kulturnog trebaju biti primjer u stvaranju jednog ozračja, dijaloga i tolerantne rasprave o svim podjelama i prijeporima koji postoje u hrvatskom društvu i koji će postojati uvijek jer mi živimo u demokratskom društvu a ne u boljševičkom monolitu i nema uistinu načina a ni potrebe da svi o svemu isto mislimo”.

Zamjerili su vam jer ste rekli da svatko snosi odgovornost za izgovorenu riječ?

“To nije bilo nikakvo priopćenje, to je bila ad hoc intervencija vezana za upit jedne medijske kuće. Uistinu, stizali su upiti i vezano za slučaj Frljića. Unaprijed da kažem, Ministarstvo kulture nije prava adresa za to, postoji MUP i on treba štititi sigurnost građana. To je jedna vrsta neumjesnog pitanja ministru kulture za postaviti ‘što može misliti o napadu'”.

Ne možete reći da je neumjesno ministru kulture postaviti takvo pitanje.

“Upozoravam osim, nažalost, marginalnih pojava tjelesnog nasilja u hrvatskom društvu, porast iracionalnog govora mržnje i različitih uvreda, među kojima sam, među ostalim, i ja bio obasut posljednjih nekoliko mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, podsjećam da me gospodin Tomić u svojoj kolumni nazvao, citiram ‘retardom’, ‘maloumnikom’. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak po standardima u Hrvatskoj, novinskog i medijskog govora. Zanimljivo, HND niti jedna ustanova nije na to reagirala. Nikad nisam harangirao, osobno vrijeđao, niti ću to činiti, ja sam uistinu osoba dijaloga ali i načelnih i, ako hoćete, beskompromisnih političko nacionalnih stajališta od kojih ne odstupam, ali ne tražim da ih svi slijedite”, rekao je ministar Hasanbegović.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari