Connect with us

Naši u svijetu

110. proslava Velike Gospe u Chicagu

Objavljeno

-

Blagdan Velike Gospe u Chicagu je zapravo najveće okupljanje Hrvata u toj američkoj metropoli i gotovo cijeloj Americi.

Sredinom ljeta, 15. kolovoza svake godine u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu svečano se slavi blagdan Velike Gospe. Ovo je 110. godina otkad Hrvati Chicaga i okolice na poseban način slave Majku Božju u liku Sinjske Gospe. Blagdan Velike Gospe u Chicagu je zapravo najveće okupljanje Hrvata u toj američkoj metropoli i gotovo cijeloj Americi.

Ta velika vjerska i narodna svečanost je označena na gradskom službenom kalendaru kao Dan hrvatske proslave Velike Gospe te treće po veličini američke metropole.
Taj dan se okupljaju u župi sv. Jeronima tisuće ljudi naših korijena na molitvu i slavlje.

Prije samog blagdana održava se devetodnevna duhovna priprema u kojoj sudjeluju brojne iseljeničke obitelji koje žive u tom dijelu SAD-a.
A na Veliku Gospu slavlje otpočinje kilometrima dugom procesijom gradskim ulicama, slijedi svečana sveta misa, a zatim je veliko narodno slavlje do kasno u noć.
Ovogodišnje misno slavlje kao i ranijih godina predvoditi će ugledni predstavnici Katoličke crkve u Hrvata, zajedno sa još desetak svećenika i jednim od pomoćnih biskupa koji služe naše župe u SAD-u i samom gradu Chicagu.
Kustos naše čikaške Kustodije Sv. Obitelji i župnik fra Jozo Grbeš i njegov tim naših iznimno vrijednih misionara, uz odanu pomoć ovećeg broja župljana, nadaju se da su fantastično pripremili proslavu koja će pokazati hrvatske duhovne i nacionalne vrednote koje naš narod njeguje ma gdje god se on nalazio na sjevernoameričkom kontinentu.
Svečanost je otpočela ovih dana Devetnicom, kojoj se odaziva tisuće hrvatskih iseljenika.
(V. K.)

Velika Gospa Chicago

matis.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari