Connect with us

Razgovor

Božo Petrov: Most je doživio fenomen ‘žrtvenog jarca’ i optužuje ga se za sve loše

Objavljeno

on

božo petrov hrt

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov, gostujući u HRT-ovu središnjem Dnevniku, na pitanje je li zadovoljan dinamikom reformi koje su od početka program ove Vlade,  odgovorio je kako je Vlada državni proračun sastavila u manje od mjesec i pol, a to je proračun s projekcijom znatno smanjenog deficita, što je pohvalila i Europska komisija.

[ad id=”93788″]

Najavio je da će se uskoro krenuti u izradu rebalansa s još manjim deficitom. Žao mu je, kaže, što se u javnosti još ne vide rezultati reformskih mjera, ali i naglasio da će građani uskoro vidjeti što se sve radilo posljednja tri mjeseca.

Pokrenuli smo značajne izrade reformi, po ministarstvima. Jedna od njih je reforma javne uprave. Napravljena su tri radna tima, krenulo se s reformskim paketom, a prvo izlaženje u javnost bit će u roku od tri do šest mjeseci. I to što je predsjednik Vlade najavio ukidanje agencija, već je napravljen plan. To će uskoro biti predstavljeno javnosti, kazao je.

Najavio je i reorganizaciju MUP-a. U Ministarstvu pravosuđa, kaže, pokrenula se izrada nekoliko krucijalnih zakona. Naglasio je i da se mogu vidjeti pokrenute mjere. Ministarstvu poljoprivrede, primjerice, povećali su za 100 posto omotnicu mladim poljoprivrednicima jer se želi ojačati njihovu bazu i konkurentnost. Iznos mljekarima pojačan je za 100%, osigurani su poticaji poljoprivrednicima. I to je samo početak. Ova prva godina bit će najznačajnija godina, jer što u prvoj godini pokrenete, to je ono što se relativno može na kraju i najlakše ostvariti, rekao je Petrov.

Prvog travnja nije bilo sastanka sa sindikatima o pregovorima za povećanje osnovica plaća, za koje je zadužen, zato što je na prethodnom sastanku dogovoreno sudjelovanje svih sudionika tog sastanka, a to zbog raznih obveza mnogih od njih nije bilo moguće. Zato je sastanak odgođen, ali razgovor se nastavlja.

Devetosatno radno vrijeme, to je čista medijska insinuacija, o tome nikad nije bilo govora, izjavio je. Dodao je da Vlada želi sa sindikatima pristupiti izradi novog Kolektivnog ugovora i želi da im sindikati budu partneri u svim reformama. Zato je vrijeme da se uđe u razgovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Odnosi s partnerima u koaliciji su, što se tiče nas, vrlo dobri. Mislim da su svi svijesni da to nije koalicija, nego suradnja i mislim da će to biti fer i korektna suradnja. U nju smo ušli radi promjena koje želimo napraviti. Samo funkcioniranje na razini Vlade iznimno je dobro, ocijenio je.

Komentirajući razlike u stajalištima ministara Panenića i Horvata o Ini, Petrov je istaknuo da je Ina strateški interes Repubike Hrvatske i prema njoj treba postupati kao prema nacionalnom interesu.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari