Pratite nas

Razgovor

Božo Petrov: Most je doživio fenomen ‘žrtvenog jarca’ i optužuje ga se za sve loše

Objavljeno

na

božo petrov hrt

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov, gostujući u HRT-ovu središnjem Dnevniku, na pitanje je li zadovoljan dinamikom reformi koje su od početka program ove Vlade,  odgovorio je kako je Vlada državni proračun sastavila u manje od mjesec i pol, a to je proračun s projekcijom znatno smanjenog deficita, što je pohvalila i Europska komisija.

[ad id=”93788″]

Najavio je da će se uskoro krenuti u izradu rebalansa s još manjim deficitom. Žao mu je, kaže, što se u javnosti još ne vide rezultati reformskih mjera, ali i naglasio da će građani uskoro vidjeti što se sve radilo posljednja tri mjeseca.

Pokrenuli smo značajne izrade reformi, po ministarstvima. Jedna od njih je reforma javne uprave. Napravljena su tri radna tima, krenulo se s reformskim paketom, a prvo izlaženje u javnost bit će u roku od tri do šest mjeseci. I to što je predsjednik Vlade najavio ukidanje agencija, već je napravljen plan. To će uskoro biti predstavljeno javnosti, kazao je.

Najavio je i reorganizaciju MUP-a. U Ministarstvu pravosuđa, kaže, pokrenula se izrada nekoliko krucijalnih zakona. Naglasio je i da se mogu vidjeti pokrenute mjere. Ministarstvu poljoprivrede, primjerice, povećali su za 100 posto omotnicu mladim poljoprivrednicima jer se želi ojačati njihovu bazu i konkurentnost. Iznos mljekarima pojačan je za 100%, osigurani su poticaji poljoprivrednicima. I to je samo početak. Ova prva godina bit će najznačajnija godina, jer što u prvoj godini pokrenete, to je ono što se relativno može na kraju i najlakše ostvariti, rekao je Petrov.

Prvog travnja nije bilo sastanka sa sindikatima o pregovorima za povećanje osnovica plaća, za koje je zadužen, zato što je na prethodnom sastanku dogovoreno sudjelovanje svih sudionika tog sastanka, a to zbog raznih obveza mnogih od njih nije bilo moguće. Zato je sastanak odgođen, ali razgovor se nastavlja.

Devetosatno radno vrijeme, to je čista medijska insinuacija, o tome nikad nije bilo govora, izjavio je. Dodao je da Vlada želi sa sindikatima pristupiti izradi novog Kolektivnog ugovora i želi da im sindikati budu partneri u svim reformama. Zato je vrijeme da se uđe u razgovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Odnosi s partnerima u koaliciji su, što se tiče nas, vrlo dobri. Mislim da su svi svijesni da to nije koalicija, nego suradnja i mislim da će to biti fer i korektna suradnja. U nju smo ušli radi promjena koje želimo napraviti. Samo funkcioniranje na razini Vlade iznimno je dobro, ocijenio je.

Komentirajući razlike u stajalištima ministara Panenića i Horvata o Ini, Petrov je istaknuo da je Ina strateški interes Repubike Hrvatske i prema njoj treba postupati kao prema nacionalnom interesu.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

Objavljeno

na

Objavio

Objektivna analiza Nine Raspudića izbora 2018. u BiH, kao i mogućih posljedica daljnje majorizacije Hrvata u BiH

„Dakle, ničim nije zajamčena budućnost ovakve BiH iz perspektive hrvatskog naroda. Zemlja koja ti, na ovaj način, krši brutalno politička prava, mi nemamo nikakvu moralnu obavezu da joj želimo dugi život i opstanak“. (Zaključne riječi Prof. dr. sc. Nine Raspudića, koje treba sagledati i protumačiti jedino u kontekstu cjelovitog gore prikazanog intervjua)

 

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Akademik Josip Pečarić: Zašto sam za Ivu Goldsteina smislio nadimak ‘Ivo drobilica’

Objavljeno

na

Objavio

S akademikom Josipom Pečarićem u Podcastu Velebit razgovarali su o njegovom životnom putu, kako je siromašni dječak iz hrvatske Boke postao svjetski matematičar, kad su ga učitelji i nastavnici uočili, kako su se njegovi profesori nosili s njegovim genijalnim matematičkim umom i o čitavome nizu zgoda iz toga razdoblja.

♦ Je li Boka iz njegovoga djetinjstva još uvijek bila hrvatska Boka, kada je postao “ustaša”, kad je prvi put čuo taj izraz i kako se tada osjećao?

♦ Zašto se opredijelio za studij u Beogradu a ne kao brat u Zagrebu?

♦ Što čini, osjeća li se kraljem i kakvo je kraljevstvo nejednakosti koje je proglasio najveći švedski matematičar njegovim, na nedavnoj konferenciji u Zagrebu?

♦ Zašto se neslužbenom kralju matematičkih nejednakosti nije došao pokloniti državni vrh i zašto mu se cijeli svijet klanja, a službena Hrvatska ga se odriče ili ga ignorira, pa i progoni?

♦ Što je potaknulo jednoga od pet najproduktivnijih svjetskih matematičara u povijesti matematike da se toliko snažno angažira na području političke publicistike i u borbi za hrvatski nacionalni identitet?

♦ Kako je, zašto i je li spriječavanjem izbora Ive Goldsteina u HAZU oslabio hrvatsku akademiju i znanost ili je doprinijeo njenoj časti?

♦ Zašto je za Ivu Goldsteina smislio naziv “Ivo drobilica”?

♦ Mogu li se i kako riješiti hrvatske državne, političke i društvene nejednakosti i imamo li mi dovoljno pameti za to?

♦ Što je zajedničko akademiku Pečariću, biskupu Vladi Košiću, Marku Perkoviću Thompsonu i Luki Modriću?

♦ Koliko su matematičkim nejednakostima sukladne onim hrvatskim?

Odogovore na ova i druga pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT.

 

Odgovor Ivi Goldsteinu – Tko se uistinu borio za ‘etničku homogenizaciju BiH’

 

 

Razgovor s akademikom J. Pečarićem: Lijepo biti u društvu ‘nepoćudnih’ akademika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari