Connect with us

Gospodarstvo

HGS u Frankfurtu: Potražnja za kvalificiranim radnim kadrom iz Hrvatske ne posustaje

Objavljeno

-

Deficitarna radna snaga u gradskom prijevozu. Iako je do 2013. godine otišlo već nekoliko tisuća kvalificiranog radnog kadra iz Hrvatske potražnja ne posustaje.

[ad id=”93788″]

Riječ je uglavnom o deficitarnim zanimanjima koja su Nijemcima jako potrebna, poput visokokvalificiranih inženjera, medicinske struke, građevinaca, elektroničara.

S druge strane, jedino su zakinuti hrvatski nekvalificirani radnici koje najviše pogađa ograničenje u zapošljavanju, jer se tim, kako ističu njemački stručnjaci, njihovo tržište rada želi zaštititi od novog vala nekontroliranog dolaska gastarbajtera s nižom stručnom spremom, koja je sedamdesetih godina u Njemačkoj bila izuzetno tražena.

Kakve su vaše prognoze što se tiče zapošljavanjem novih radnika iz Hrvatske u Njemačkoj, upitali smo Moniku Radmanić, člana Uprave Hrvatskog gospodarskog saveza u Frankfurtu.

– Trenutačno nam kolege u uredu imaju upite od nekoliko tvrtki za potražnjom vozača autobusa u gradskom prijevozu. Nadalje su jako traženi soboslikari, fasaderi, izolateri. Mislim da ne moram spominjati medicinski sektor jer su Nijemci krenuli u potražnju i u azijske zemlje kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

Radmanić nam je otkrila i jednu zanimljivost:

– Naša kolegica, Jelena Katavić, prima svaki dan nekoliko dopisa iz Njemačke u kojoj nas tvrtke mole za kooperaciju u potražnji za vozačima autobusa. Trenutačno su u Njemačkoj deficitarna radna snaga. U iduće tri do četiri godine potrebno je i nekoliko tisuća vozača autobusa u Njemačkoj. Pa, ako ima zainteresiranih u Hrvatskoj, neka nam se jave. Od ulazka u EU smo samo u jednom gradu uspijeli pronaći posla za tridesetoricu vozača, a uvjerena sam da ćemo i idućih mjeseci zaposliti velik broj domaćih vozača autobusa i u drugim njemačkim gardovima. Poslodavci traže da vozači već znaju barem malo njemački jezik, jer ne žele vezano uz to puno investirati u nove kadrove – kaže Radmanić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas